Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller flrån 1987). Född i Valbo, Gästrikland. Han är utbildad vid Skara Skolscen och därefter 1977-1980 vid Scenskolan i Malmö. Efter denna kom han först till Musikteatergruppen Oktober i Södertälje samt via Folkteatern i Göteborg från mitten av 1980-talet till Stockholms stadsteater, där han han sedan dess varit verksam, bl.a. vid dess annexscen Unga Klara. Han är också verksam som pjäsförfattare. Han är en skådespelare som gärna dras till det absurda och skruvade och arbetar gärna med mimkonst. En av hans främsta...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller flrån 1987). Född i Valbo, Gästrikland.

Han är utbildad vid Skara Skolscen och därefter 1977-1980 vid Scenskolan i Malmö. Efter denna kom han först till Musikteatergruppen Oktober i Södertälje samt via Folkteatern i Göteborg från mitten av 1980-talet till Stockholms stadsteater, där han han sedan dess varit verksam, bl.a. vid dess annexscen Unga Klara. Han är också verksam som pjäsförfattare.

Han är en skådespelare som gärna dras till det absurda och skruvade och arbetar gärna med mimkonst. En av hans främsta scenframgångar har varit i den stumma rollen som hund i Hunden ska skjutas som bidrog att ge honom Poppepriset 1997 där man i prismotiveringen talade om det temperamentsfullt personliga och plastiska och mimiska förvaltandet av ett komedispel som bygger på närvaro, intelligens och publikreaktion. Han säger sig också ha en förebild i brittisk humor med dess kast mellan allvar och komik, vilket bryter en del mot en typiskt svensk uppfattning om att saker och ting skall vara det ena eller det andra.

Den absurda dimensionen förde han också in i sin största tv-roll som Larry i långserien Tre Kronor (1997-1999), en kriminell typ som på en och samma gång är charmig, öm och fullständigt asocial.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?