Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1962). Född Marianne Hedengrahn i Uppsala. Hon kom direkt efter flickskolan i Uppsala in vid Malmö stadsteaters elevskola 1959 och efter examen 1962 blev hon fast engagerad vid Malmö stadsteater. Debuten skedde 1961 i Världsomsegling som "ljuv flicka", en rolltyp hon fick kreera länge och väl i sin karriär, bl.a. i tv med början i novellfilmen Hösttermin och kyssar i antologin Dagboken (1962). Därefter medverkade hon i ytterligare produktioner från Malmö-TV som Trämålning...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1962). Född Marianne Hedengrahn i Uppsala.

Hon kom direkt efter flickskolan i Uppsala in vid Malmö stadsteaters elevskola 1959 och efter examen 1962 blev hon fast engagerad vid Malmö stadsteater. Debuten skedde 1961 i Världsomsegling som "ljuv flicka", en rolltyp hon fick kreera länge och väl i sin karriär, bl.a. i tv med början i novellfilmen Hösttermin och kyssar i antologin Dagboken (1962).

Därefter medverkade hon i ytterligare produktioner från Malmö-TV som Trämålning (1963), Mollusken (1964), Jungfruleken (1966) och Larry Larssons flykt och förvandling (1974). Hon förblev i Malmö i över trettio år tills hon 1993 valde att hoppa av, trött på vad som hon uppgav Staffan Valdemar Holms "brutalteater". I stället flyttade hon på vinst och förlust till Stockholm där hon dock fick engagemang vid Unga Klara och där mötet med Suzanne Osten blev en inspirerande upplevelse.

Ungefär samtidigt fick hon en mångårig större roll i tv-serien Skilda världar (1996-1999), vilken gjorde henne verkligt känd för en större publik. Hela hennes karriär har utvecklats från ung och söt ingenue i början till den mogna och kloka kvinna hon gör i den tv-serien som restaurangägaren Lillemor, allt spelat med stor portion av vardaglighet och vänlighet.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?