Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Övrig medarbetare

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Karl Åke Ragnar Eriksson i Högbo, Gästrikland. Gift med skådespelaren Hanna Landing.-Sigurdson var uppväxt i bruksmiljö och studerade först 1953-1954 vid Axel Witzanskys teaterskola och 1955-1958 vid Norrköping-Linköpings Stadsteaters elevskola och blev därefter knuten till denna scen. 1961 flyttade han till Folkteatern i Göteborg och vidare 1963 till Helsingborg och sedan från 1965 Malmö Stadsteater där han förblev till sin pensionering 1989. Därefter fortsatte han som frilans och gästspelade även vid Teater 23 i Malmö...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Karl Åke Ragnar Eriksson i Högbo, Gästrikland. Gift med skådespelaren Hanna Landing.

-

Sigurdson var uppväxt i bruksmiljö och studerade först 1953-1954 vid Axel Witzanskys teaterskola och 1955-1958 vid Norrköping-Linköpings Stadsteaters elevskola och blev därefter knuten till denna scen. 1961 flyttade han till Folkteatern i Göteborg och vidare 1963 till Helsingborg och sedan från 1965 Malmö Stadsteater där han förblev till sin pensionering 1989. Därefter fortsatte han som frilans och gästspelade även vid Teater 23 i Malmö och Riksteatern. Under Malmötiden hade han bärande roller i de Lars Norénuppsättningar, "Natten är dagens mor" (1982) och "Kaos med granne med gud" (1984) i Göran Stangertz' regi, som brukar anses vara Noréns genombrott som dramatiker i Sverige. Annars har han på film och i TV ofta fått spela lite mer otrevliga karaktärer, bl.a. i serien Kuriren (1988) och som mördad domare i Polisen och domarmordet (1993). Han har också med sin mycket karaktäristiska djupa röst varit flitigt anlitad som uppläsare av "Dagens dikt" i radion. 1998 tildelades han Teaterförbundets De Wahlstipendium.

Insatser

Roll
Övrig medarbetare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?