Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska, regissör. Född i Bromma. Hon började skådespela i sena tonåren och var bl.a. 1961 vid Riksteatern och samtidigt gjorde hon tv-debut i en av de mer utskällda ungdomsserierna under 1960-talet, Sommaräventyrett (1961). Sedan blev hon utbildad 1963-1967 vid Scenskolan i Göteborg varpå följde engagemang vid Göteborgs stadsteater till 1974 då hon valde att bli frilans. 1982 startade hon Teaterkompaniet med sin man, skådespelaren Ulf Wideström, som satt upp en del nyskriven svensk dramatik i samarbete med stadsteatern. Hon har också verkat en hel...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska, regissör. Född i Bromma.

Hon började skådespela i sena tonåren och var bl.a. 1961 vid Riksteatern och samtidigt gjorde hon tv-debut i en av de mer utskällda ungdomsserierna under 1960-talet, Sommaräventyrett (1961). Sedan blev hon utbildad 1963-1967 vid Scenskolan i Göteborg varpå följde engagemang vid Göteborgs stadsteater till 1974 då hon valde att bli frilans. 1982 startade hon Teaterkompaniet med sin man, skådespelaren Ulf Wideström, som satt upp en del nyskriven svensk dramatik i samarbete med stadsteatern. Hon har också verkat en hel del som regissör och även undervisat vid Scenskolan i Göteborg. Har stor fömåga att göra på en och samma gång ganska lågmälda men uttrycksfulla roller vilket inte minst visas i en del senare framträdanden som Lena Strids syster i några omgångar av Hem till byn (1990, 1995, 1999 och 2002), en karaktär med många känslokast och med ett komplext förhållanden till omgivningen. Hon var också minnesvärd i rollen som företrädare för miljörörelsen i tv-dramat om kärnkraftspolitiken i Den sjunde frågan (1978).

1994 erhöll hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?