Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare och skådespelare.-Alexander Karim växte upp i Uppsala samt Helsingborg och hade först tänkt att bli psykolog. En USA-resa till sina filmstuderande bröder fick emellertid honom att skifta fokus. Efter en lyckad teaterkurs blev han antagen vid Los Angeles Theatre Academy och fick därefter en plats på den ansedda Hudson Theatre. I början av 2000-talet flyttade han tillbaka till Sverige och debuterade som skådespelare, regissör och manusförfattare med kortfilmen Rampljus...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare och skådespelare.

-

Alexander Karim växte upp i Uppsala samt Helsingborg och hade först tänkt att bli psykolog. En USA-resa till sina filmstuderande bröder fick emellertid honom att skifta fokus. Efter en lyckad teaterkurs blev han antagen vid Los Angeles Theatre Academy och fick därefter en plats på den ansedda Hudson Theatre. I början av 2000-talet flyttade han tillbaka till Sverige och debuterade som skådespelare, regissör och manusförfattare med kortfilmen Rampljus (2000). Därefter fortsatte han under ett antal år att vara flitigt verksam såväl framför som bakom kameran, bland annat skrev han manuset till den Guldbaggenominerade kortfilmen Malcolm (Baker Karim, 2002) innan han från och med mitten av 2000-talet främst figurerat som skådespelare. Karim har bland annat kunnat ses i filmer som Om Sara (Osmond Karim, 2005), Äntligen midsommar (Ian McCrudden, 2009) samt i den återkommande rollen som polisman Niklas Saxlid i filmsviten om Johan Falk. Han har även medverkat i en rad olika SVT-serier, däribland Lasermannen och Äkta människor. 2014 fick han dessutom en första chans att visa upp sig för en större internationell TV-publik genom sin medverkan i den amerikanska serien Tyrant.

Martin Ohlsson (2014)

Insatser

Musikstycken

Sångare

Grupper

Metafilm (Filmkollektiv.)

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?