Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1910-1942). Född i Mattmar, Jämtlands län. Han var utbildad typograf och sysslade med amatörteaterverksamhet innan han blev engagerad vid olika resande teatersällskap som turnerade i både Sverige och Finland. Vid en sådan turné kom han i kontakt med Svenska Bio som just då hade inlett sin filminspelningsverksamhet i Kristianstad. Bolaget engagerade Dalunde för huvudrollen i flera av dessa filmer som t.ex. Värmlänningarna (1910), och Dalunde blev på så sätt Sveriges första filmstjärna. När skådespelarbanan tog slut återgick...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1910-1942). Född i Mattmar, Jämtlands län.

Han var utbildad typograf och sysslade med amatörteaterverksamhet innan han blev engagerad vid olika resande teatersällskap som turnerade i både Sverige och Finland. Vid en sådan turné kom han i kontakt med Svenska Bio som just då hade inlett sin filminspelningsverksamhet i Kristianstad. Bolaget engagerade Dalunde för huvudrollen i flera av dessa filmer som t.ex. Värmlänningarna (1910), och Dalunde blev på så sätt Sveriges första filmstjärna. När skådespelarbanan tog slut återgick han till typografbanan och drev under flera år eget boktryckeri i Stockholm. Han var även verksam som dialektforskare och brukade hålla föreläsningar i detta ämne.

Han var far till skådespelerskan Nancy Dalunde och filmfotografen Bengt Dalunde.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?