Innehållsförteckning

Grundfakta

Foto
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer 1915-1925). Född Gösta Edmund Emanuel Stäring i Maria Magdalena församling, Stockholm. Död i Sofia församling, Stockholm. Inledde sin bana hos Hasselbladfilm i Göteborg. Bosatte sig 1918 på Södermalm i Stockholm, där han sedan förblev bofast resten av sitt liv. Förekom i mantalslängderna som Filmfotograf fram till 1938, därefter som Sekreterare.-Liksom Gustav A. Gustafson och Sven Pettersson, tillhörde Gösta Stäring fotostaben kring Georg af...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer 1915-1925). Född Gösta Edmund Emanuel Stäring i Maria Magdalena församling, Stockholm. Död i Sofia församling, Stockholm. Inledde sin bana hos Hasselbladfilm i Göteborg. Bosatte sig 1918 på Södermalm i Stockholm, där han sedan förblev bofast resten av sitt liv. Förekom i mantalslängderna som Filmfotograf fram till 1938, därefter som Sekreterare.

-

Liksom Gustav A. Gustafson och Sven Pettersson, tillhörde Gösta Stäring fotostaben kring Georg af Klercker på Hasselblad Fotografiska i Göteborg och är den som fotograferade den mest berömda filmen, Fången på Karlstads fästning, 1916. Den uppmärksammades särskilt för sina dramatiska belysningseffekter och trickfilmning i klass med Julius Jaenzon.

Stäring hann på 1920-talet, sedan han flyttat till Stockholm, också med några mindre minnesvärda filmer innan han tidigt drog sig tillbaka från filmbranschen.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Pris för bästa foto Göteborg 1994 (festivalens och sällskapet Manetens utmärkelse Årets filmfotograf; postumt)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?