Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och tv-roller 1947-1979), regissör. Född Berndt Hugo Callenbo i Helsingborg. Död i Stockholm. Far till skådespelaren och manusförfattaren Eva Callenbo.-Redan som tolvåring fick Bernt Callenbo sin första teaterroll vid Helsingborgs stadsteater i Ingmar Bergmans uppsättning av "Reducera moralen" 1945, vilket väckte en hel del uppståndelse. Femton år gammal åkte han till Stockholm och försörjde sig genom att arbeta på restaurang samtidigt som han studerade han vid aftonskola. 1951 sökte han och kom in vid Dramatens elevskola och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och tv-roller 1947-1979), regissör. Född Berndt Hugo Callenbo i Helsingborg. Död i Stockholm. Far till skådespelaren och manusförfattaren Eva Callenbo.

-

Redan som tolvåring fick Bernt Callenbo sin första teaterroll vid Helsingborgs stadsteater i Ingmar Bergmans uppsättning av "Reducera moralen" 1945, vilket väckte en hel del uppståndelse. Femton år gammal åkte han till Stockholm och försörjde sig genom att arbeta på restaurang samtidigt som han studerade han vid aftonskola. 1951 sökte han och kom in vid Dramatens elevskola och efter examen 1954 arbetade han kvar tre år vid Dramaten. Därefter följde några år vid stadsteatrarna i Helsingborg 1957-1959 och Uppsala 1959-1961.

Han gjorde sin debut som barnskådespelare 1947 genom en av de större rollerna i Astrid Lindgren-filmatiseringen Mästerdetektiven Blomkvist (Rolf Husberg). Under 1950-talet blev han en rätt profilerad ungdomsskådespelare, främst genom rollen i Farlig kurva (Egil Holmsen, 1952) och med sin blonda uppsyn var han predestinerad att spela snälla ynglingar som kontrast mot de mer mörka och missanpassade karaktärerna i folkhemmets utkanter.

1962 kom han till TV och därmed var skådespelarkarriären i stort sett slut. I stället blev han en av de flitigaste regissörerna vid TV-teatern med en rad uppmärksammade uppsättningar som t.ex. nyinspelningen av Söderkåkar (1970). 1968 var han produktionschef vid TV och 1969-1980 biträdande teaterchef vid TV2. Han blev gästregissör vid Dramaten 1986-1988. Efter pensioneringen från TV fortsatte Callenbo att regissera långserierna Skilda världar och Nya Tider.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-03

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?