Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1959-1982). Född Arrist Roland Söderberg i Södertälje, död i Göteborg.Hans väg till skådespelandet var lång och lite säregen. Han växte upp som barnhemsbarn och det ansågs som en självklarhet att han skulle börja arbeta i industrin direkt efter skolan. När han blev medlem av SSU och skickades på kurs upplevde han sina stamningsproblem som akuta och sökte hjälp. Han började ta lektioner för en pedagog som samtidigt arbetade vid Axel Witzanskys teaterskola. När S. som ett led i behandlingen spelade upp en liten teaterscen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1959-1982). Född Arrist Roland Söderberg i Södertälje, död i Göteborg.

Hans väg till skådespelandet var lång och lite säregen. Han växte upp som barnhemsbarn och det ansågs som en självklarhet att han skulle börja arbeta i industrin direkt efter skolan. När han blev medlem av SSU och skickades på kurs upplevde han sina stamningsproblem som akuta och sökte hjälp. Han började ta lektioner för en pedagog som samtidigt arbetade vid Axel Witzanskys teaterskola. När S. som ett led i behandlingen spelade upp en liten teaterscen upptäcktes han fallenhet för att skådespela och han antogs som elev vid teaterskolan. Vid sidan av studierna försörjde han sig som manligt hembiträde.

Under elevtiden gjorde han scendebut vid Drottningholms slottsteater. Han sökte sedan till Dramatens elevskola men misslyckades att komma in och sökte sig i stället till teaterstudion Studio Elddonet som grundats av Carl-Axel Heiknert 1947. I slutet av 1940-talet följde han därefter med Heiknert och övriga medlemmarna till Finland och spelade teater i Vasa. S. återvände 1956 till Sverige där han först var vid Upsala stadsteater varpå följde engagemang i Borås, vid tv-teatern och slutligen Göteborgs stadsteater.

Förutom några filmroller på 1960-talet, bl.a. som den attentatsdrabbade öststatspolitikern i thrillern Den gula bilen (1963) var han vid sidan av teaterarbetet senare helt och hållet verksam i tv. Här blev han allmänt känd genom främst två stora roller. Den första var som småbrukare i serien Hem till byn (1971, 1973 och 1976) och den andra var som Rävfarmarn i serien Hedebyborna (1978, 1980 och 1982). Här kan man säga han genom sin nedtonade utstrålning och stil närmast blev ett med dessa lantliga karaktärer.

Han var gift med skådespelerskan Ann Gelbar och far till skådespelerskan Katarina Söderberg.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?