Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Sångare

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1963). Född Christina Sinikka Stenius i Helsingfors, Finland.Hon växte upp i Sverge och arbetade som ung i diverse yrken som expedit m.m., studerade vid Axel Witzanskys teaterskola och fick 1963 engagemang vid Riksteatern och rönte stor uppmärksamhet där med sin roll som raggarbrud i pjäsen Min kära är en ros och utnämndes då till "höstens fynd". Hon fick dock inget fortsatt engagemang där men väl vid Stockholms stadsteater. Hon gjorde flera försök att komma in vid scenskolorna i Stockholm och Göteborg innan hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1963). Född Christina Sinikka Stenius i Helsingfors, Finland.

Hon växte upp i Sverge och arbetade som ung i diverse yrken som expedit m.m., studerade vid Axel Witzanskys teaterskola och fick 1963 engagemang vid Riksteatern och rönte stor uppmärksamhet där med sin roll som raggarbrud i pjäsen Min kära är en ros och utnämndes då till "höstens fynd". Hon fick dock inget fortsatt engagemang där men väl vid Stockholms stadsteater. Hon gjorde flera försök att komma in vid scenskolorna i Stockholm och Göteborg innan hon slutligen lyckades i Malmö 1966. Efter examen 1969 kom hon till Göteborgs stadsteater där hon förblev till sin pensionering 2001 med uppmärksammade roller i pjäser som Det går an (1975), vilken blev en stor publikframgång och gjordes även som tv-version 1976, Tribadernas natt (1976), Agnes Bernauer (1980) och Revisorn (1993). Däremellan också gästspel hos bl.a. Riksteatern och Stockholms stadsteater.

Hon har en avsevärd repertoarbredd som sträckt sig från tungt drama till fars och komedi. Utanför Göteborg har hon dock blivit mest uppmärksammad för sina roller i Göteborgs-tv:s olika dramaproduktioner, främst som Lena Strid i alla de olika omgångarna av serien Hem till byn från 1971 till 2002 och som den alkoholiserade Lotta i serien Gyllene år (1975). Inte minst rollen i Hem till byn visar på en stor förmåga att gestalta energiska och temperamentsfulla kvinnor med stor integritet, även i komiska sammanhang som i Hur ska det gå för Pettersson? (1984). Hon har varit gift med dramatikern Bengt Bratt.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?