Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Bromma.-Pia Degermark vann skådespelarpriset i Cannes utan att någonsin ha velat bli skådespelare. Degermark, med en far som var arvtagare till en strumpfabrik, var endast sexton och elev vid exklusiva internatet Sigtunaskolan då hon vårvintern 1966 fick erbjudandet om den kvinnliga huvudrollen i Bo Widerbergs första färgfilm, Elvira Madigan. Endast månader kvarstod till inspelningsstart. Försök att hitta en kvinnlig motspelare till Thommy Berggren hade än så länge misslyckats. I en damtidnings bild på Degermark...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Bromma.

-

Pia Degermark vann skådespelarpriset i Cannes utan att någonsin ha velat bli skådespelare. Degermark, med en far som var arvtagare till en strumpfabrik, var endast sexton och elev vid exklusiva internatet Sigtunaskolan då hon vårvintern 1966 fick erbjudandet om den kvinnliga huvudrollen i Bo Widerbergs första färgfilm, Elvira Madigan. Endast månader kvarstod till inspelningsstart. Försök att hitta en kvinnlig motspelare till Thommy Berggren hade än så länge misslyckats. I en damtidnings bild på Degermark där hon dansade med dåvarande kronprins Carl Gustaf hade Widerberg sett en tänkbar Elvira.

Degermark var språkkunnig, siktade på att bli tolk och hade aldrig övervägt skådespeleri, men lät sig övertalas. Widerberg förlitade sig delvis på att den erfarne Berggren kunde stötta den unga amatören. Filmfotot anpassades också. Widerberg ville att kameran skulle hålla sig på diskret avstånd. Fotografen Jörgen Persson använde även till närbilder objektiv med lång brännvidd så att han kunde fotografera från upp till fem meters avstånd. Det gav litet skärpedjup och bidrog till filmens karaktäristiska foto, allt runt skådespelarnas anleten försvann i ett skimrande töcken.

Elvira Madigan är eftersynkad, allt ljud är pålagt i efterhand. Elvira Madigan talar i filmen både svenska och danska. Danskan Yvonne Ingdal läste in replikerna som var på svenska. Degermark själv talade in replikerna som var på danska. Tanken var att Elvira Madigan skulle bryta på alla språk, Widerberg såg henne som en kosmopolit utan eget språk.

Filmen gjorde sensation i Cannes, där Degermark, nu sjutton, vann priset för bästa kvinnliga skådespelare för sin insats. Hon led dock då av anorexi, och har beskrivit det som en pina att åka till festivalen för att få pris.

Elvira Madigan gjorde internationell succé fann sig Degermark plötsligt ha en internationell skådespelarkarriär, betraktad som stjärna samtidigt som självsvälten var ett fortsatt allvarligt problem. I självbiografin "Gud räknar kvinnors tårar" (2006) har hon beskrivit hur hon i rollval lät sig styras av en agent. Resultatet blev ett fåtal idag i princip bortglömda filmer. Efter ett giftermål in i italiensk överklass levde Degermark ett tag ett kringflackande jetsetliv, men då äktenskapet kraschade hamnade Degermark åter i Sverige och tidvis i stora sociala svårigheter, inklusive drogmissbruk. I början av 2000-talet tilldelades hon sjukpension. Ett gammalt intresse för brodyr har resulterat i de broderade kuddar Degermark sedan en tid både ställer ut och säljer.

Mårten Blomkvist (2014)

Utmärkelser

Pris Stockholm 1968 (årets filmstjärna i en omröstning av Lux-tvål)
Festivalpris Cannes 1967 Elvira Madigan (skådespelarpris)

Insatser

Roll

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?