Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1974), regiassistent (film 1969) och teaterregissör. Född Carl Axel Thomas Pontén i Skövde. Bror till modeskaparen och kostymören Gunilla Pontén samt kusin till skådespelaren Gunvor Pontén.-Han växte upp på Lidingö och blev intresserad av film och regi när han i sin ungdom extraarbetade som biografvaktmästare. Han lyckades få in en fot i branschen när han blev regiassistent vid Jarl Kulles inspelning Bokhandlaren som slutade bada (1969). Under en period läste han teaterhistoria och tog lektioner vid Willy...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1974), regiassistent (film 1969) och teaterregissör. Född Carl Axel Thomas Pontén i Skövde. Bror till modeskaparen och kostymören Gunilla Pontén samt kusin till skådespelaren Gunvor Pontén.

-

Han växte upp på Lidingö och blev intresserad av film och regi när han i sin ungdom extraarbetade som biografvaktmästare. Han lyckades få in en fot i branschen när han blev regiassistent vid Jarl Kulles inspelning Bokhandlaren som slutade bada (1969). Under en period läste han teaterhistoria och tog lektioner vid Willy Koblancks teaterskola. Slutligen utbildade han sig 1969-1972 vid Scenskolan i Stockholm och direkt efter denna fick han fast anställning vid Dramaten där han redan under elevtiden med sin första roll i Don Quijote (1972) betraktades som något av ett fynd. På Dramaten har han även regisserat uppsättningar som Medea (1986) som blev sågad av kritiken men likväl en stor publikframgång och Hurly Burly (1987).

Med sin mörka, strama och allvarliga uppsyn fick han ofta spela lite tvetydiga och mystiska karaktärer som t.ex. i den större rollen i TV-serien Radioskugga (1995 och 1997). Han var utpräglat osympatisk som bordellkung i TV-serien Profitörerna (1983). Det blev även en del officerare i bland rollerna. Han var sålunda löjnant Stellan Selamb i TV-serien Selambs (1979), där mörkheten underströk det stela hos denna karaktär, och likaledes präglade detta hans officer i Kejsarn av Portugallien (1992). I serien Det var då ... (1989) fick han som restaurangägare med många problem spela en mer utpräglad förlorarkaraktär. När han förekom i mer komiska sammanhang blev resultatet mer blandat såsom rollen som begravningsentreprenör i serien Browalls (1999), som han sa att han helst skulle vilja glömma.

P O Qvist (2004, redigerad 2015)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?