Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1971-1987), regissör. Född Anne Zezette Zacharias i Engelbrekts församling, Stockholm.Hon är dotter till skådespelaren och regissören Arne Ragneborn och uppväxt med sin mor, kuratorn m.m. Gun Zacharias. Enligt Z. fick hon en mycket självständig uppfostran och redan som mycket ung orsakade hon uppmärksamhet då hon som trettonåring var aktiv i Alternativ stad och var senare 1971 i den s.k. Almstriden. Hon flyttade kort därefter hemifrån och något senare utomlands för att göra karriär som fotomodell och skådespelerska men hann också...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1971-1987), regissör. Född Anne Zezette Zacharias i Engelbrekts församling, Stockholm.

Hon är dotter till skådespelaren och regissören Arne Ragneborn och uppväxt med sin mor, kuratorn m.m. Gun Zacharias. Enligt Z. fick hon en mycket självständig uppfostran och redan som mycket ung orsakade hon uppmärksamhet då hon som trettonåring var aktiv i Alternativ stad och var senare 1971 i den s.k. Almstriden. Hon flyttade kort därefter hemifrån och något senare utomlands för att göra karriär som fotomodell och skådespelerska men hann också vara med ett par filmer innan när Jan Halldoff gav henne den kvinnliga huvudrollen i Det sista äventyret (1974), som blev något av ett genombrott. Säsongen 1977-78 var hon engagerad av Stockholms stadsteater och framträdde bl.a. i pjäsen Ballerina. Därefter har hon i huvdsak haft sin filmkarriär med många bärande roller utomlands, främst i Frankrike men ganska få av hennes filmer har visats i Sverige som Les doigt dans la tête (Lycklig med Liv, 1974) och TV-serierna Der Zauberberg (Bergtagen, 1981) och Peter the Great (Peter den store, 1986). Senare lyckades hon uppbåda resurser för att regissera en egen spelfilm med sig själv i huvudrollen, Testet (1987) som fick pris vid San Remofestivalen 1988, och därefter också gjort ett par uppmärksammade dokumentärer, bl.a. en om rysk-ortodoxa kyrkan The Glory of the Russian Orthodox Church (1989). 1992 framträdde hon åter på en svensk scen i gruppen Rampljus med pjäsen Karl.

Mycket har skrivits om hennes privatliv och de uppmärksammade äktenskapen med skådespelaren Sven-Bertil Taube och artisten Ted Gärdestad men mycket liten möda har ägnats hennes skådespeleri. Den franske regissören Jacques Doillon har betecknat henne som mycket löftesrik och rollen i Det sista äventyret avslöjar också en naturlig talang hos denna helt självlärda skådespelerska. En hel del ligger i den speciella utstrålningen, energin men samtidigt också i den späda rösten. När hon slog igenom hos Halldoff liknades hon vid ”ett skogsrå i pessaråldern”.

Hon är mor till skådespelerskan Sascha Zacharias.

(2004)  

Utmärkelser

Festivalpris Koszalin 1989 Testet (Jantar 89 för bästa kvinnliga roll)
Opera Prima San Remo 1988 Testet (bästa manus- och regidebut)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Scenograf
Roll

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?