Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Per Tomas Waldvik i Oscars församling, Stockholm. Han gick i Kristofferskolan som är känd för sin frigörande Waldorf-pedagogik och sökte sig vidare till Skara Skolscen. Han försökte förgäves komma in vid Scenskolan och antogs i stället vid vid Statens dansskola och dess mimutbildning. När han såg en annons där man sökte en ej alltför dum yngling för en karaktärsroll nappade han på detta, provfilmade och fick rollen som den unge mannen i HasseåTages Äppelkriget (1971). Han fortsatte vidare med att studera för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Per Tomas Waldvik i Oscars församling, Stockholm.

Han gick i Kristofferskolan som är känd för sin frigörande Waldorf-pedagogik och sökte sig vidare till Skara Skolscen. Han försökte förgäves komma in vid Scenskolan och antogs i stället vid vid Statens dansskola och dess mimutbildning. När han såg en annons där man sökte en ej alltför dum yngling för en karaktärsroll nappade han på detta, provfilmade och fick rollen som den unge mannen i HasseåTages Äppelkriget (1971).

Han fortsatte vidare med att studera för Marcel Marceau i Paris och Ingemar Lindhs Institutet för Scenkonst i byn Storhögen utanför Östersund. Därefter har han spelat vid olika scener som Stockholms stadsteater, Komediteatern, Det Nationale Scene i Bergen i Norge och Norrköpings stadsteater. Senare har han även bedrivit pedagogisk verksamhet för att utveckla människor på scenen.

Rollen i Äppelkriget blev i mycket riktgivande för några av hans senare roller. Det är lite äppelkindade och oskuldsfulla karaktärer, uppfyllda av idealism, som "Morsgrisen" i Någonstans i Sverige (1973) och den idealistiske läraren i ett förlegat skolsystem i Carin Mannheimers debattserie om skolan Lära för livet (1977).

Han har varit gift med norska skådespelerskan Jannik Bonnevie och är far till skådespelerskan Maria Bonnevie.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?