Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare och komiker. Född Nils Erik Ahlrot i Skivarp. Död i Staffanstorp.-Han var född som son till en snickare och arbetade i sin ungdom som snickare, dräng, kusk och diversearbetare. De dåliga tiderna på 1930-talet gjorde att han sökte sig andra utkomstvägar och började uppträda som den enhjulingscyklande bondkomikern "Skånska Nisse" vid mitten av 1930-talet. 1938 kom han till Hippodromteatern i Malmö under ledning av Oscar Winge och följde med denne till Malmö stadsteater 1944, där han fick göra debut i en blygsam roll i Karl Gerhards...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och komiker. Född Nils Erik Ahlrot i Skivarp. Död i Staffanstorp.

-

Han var född som son till en snickare och arbetade i sin ungdom som snickare, dräng, kusk och diversearbetare. De dåliga tiderna på 1930-talet gjorde att han sökte sig andra utkomstvägar och började uppträda som den enhjulingscyklande bondkomikern "Skånska Nisse" vid mitten av 1930-talet. 1938 kom han till Hippodromteatern i Malmö under ledning av Oscar Winge och följde med denne till Malmö stadsteater 1944, där han fick göra debut i en blygsam roll i Karl Gerhards revy "Vi Äro Ga-skåningar Alla" följande vår. 1947 började han turnera med andra revysällskap och 1952 framträdde Ahlrot för första gången med en egen revy, "Oh, vilka mått", vilken dock blev ett ekonomiskt bakslag. Detta avskräckte honom inte utan han fortsatte med att spela revy och turnerade runt på den skånska landsbygden, där han blev en folkkär figur. 1978 upphörde han med sin revyverksamhet av ekonomiska skäl. 1987 gjorde han dock comeback som revyaktör på Victoria i Malmö. Riktigt riksbekant blev han genom TV-serien om fastighetsskötaren N.P. Möller som gick i sammanlagt fem omgångar 1972-1980 och han utsågs till "Årets TV-skådespelare" 1974. Nils Ahlroths erkännande kom ganska sent. Revyspelandet under många år väckte sällan några kritiska framgångar utöver publikens kärlek och han sågs väl överlag stå för vad man kunde kalla billig lågkomik. Det var först framåt slutet av 1960-talet som han på allvar började uppskattas och det bildades t.o.m. en "Ahlrotakademi" av några tongivande nöjesexperter med bl.a. Sten Broman och "Myggan" Ericson i spetsen. När Ahlroth fick en roll i TV-filmen Bekännelsen (1971) fick han visa upp en annan och mer allvarlig sida av sig själv. N.P. Möller-gestalten vetter också åt det hållet, mer en vardagsfilosof med mer än bara komik i sitt register.

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?