Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1973), regissör. Född Eva Margareta Gröndahl i Lidingö. Efter utbildning vid Scenskolan i Malmö 1972-1975 kom hon till Norrbottensteatern där Lars Molin var anställd som författare och blev engagerad i flera av de pjäser han skrev. Hennes första stora roll blev också i dennes tv-version av Vårt lilla bo (1979), byggd på Franz Xaver Kroetz pjäs. Därefter har hon i mycket kommit att förknippas med Lars Molin och har haft bärande roller i flera av hans bemärkta tv-filmer, som t.ex. den frånskilda kvinnan som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1973), regissör. Född Eva Margareta Gröndahl i Lidingö.

Efter utbildning vid Scenskolan i Malmö 1972-1975 kom hon till Norrbottensteatern där Lars Molin var anställd som författare och blev engagerad i flera av de pjäser han skrev. Hennes första stora roll blev också i dennes tv-version av Vårt lilla bo (1979), byggd på Franz Xaver Kroetz pjäs. Därefter har hon i mycket kommit att förknippas med Lars Molin och har haft bärande roller i flera av hans bemärkta tv-filmer, som t.ex. den frånskilda kvinnan som finner kärleken i Saxofonhallicken (1987) eller ungmön i Potatishandlaren (1996).

Efter 1981 har hon i huvudsak varit verksam som teaterregissör och även pjäsförfattare med Kompanjon sökes uppförd på Boulevardtetern 1989. 2003 regisserade hon kortfilmen Min första kärlek. Hennes totala skådespelarproduktion i film och tv är sparsmakad men anmärkningsvärd. I synnerhet hos Lars Molin har hon fått förkroppsliga en naturlig sinnlighet.

1998 erhöll hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?