Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1976). Född Annelie Helena Johansson i Alster, Värmland. Hon spelade teater i skolan i, som hon själv framhållit, ganska avancerade pjäser. Hon studerade vid Skara Skolscen och därefter vid Scenskolan i Malmö 1972-1975. Därefter arbetade hon vid TUR-teatern i Stockholm och tillhörde i 1980-talets början TV-teaterensemblen, där hon fick något av ett genombrott i Vår stad (1982) och hade samma år en av de större rollerna i Major Barbara. Under det fortsatta 1980-talet fortsatte hon med många fler betydande...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1976). Född Annelie Helena Johansson i Alster, Värmland.

Hon spelade teater i skolan i, som hon själv framhållit, ganska avancerade pjäser. Hon studerade vid Skara Skolscen och därefter vid Scenskolan i Malmö 1972-1975. Därefter arbetade hon vid TUR-teatern i Stockholm och tillhörde i 1980-talets början TV-teaterensemblen, där hon fick något av ett genombrott i Vår stad (1982) och hade samma år en av de större rollerna i Major Barbara. Under det fortsatta 1980-talet fortsatte hon med många fler betydande roller i tv där hon spelade företrädesvis emotionellt intensiva karaktärer som fallet var med den bedragna hustrun till fackordföranden (Rico Rönnbäck) i Varuhuset (1987-1988) som hon gjorde till en sannskyldig radhus-Medea. Hon har varit engagerad på bl.a. Malmö Stadsteater, Länsteatern i Örebro och Östgötateatern. Sedan 1992 är hon anställd på Regionteatern i Växjö.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?