Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Kristianstad, Skåne. Hon blev tidigt intresserad av att skådespela men fick inte så stora möjligheter att göra det i mer organiserad form i sin hemstad. Efter studier utbildade hon sig vid 1978-1981 vid Scenskolan i Malmö. Under scenskoletiden fick hon en större roll som idiotens syster i Den enfaldige mördaren (1982). Hon har därefter varit frilans vid en rad olika scener, främst under åtta år i Stockholm såsom 1982-83 vid Teater Kamelian, 1984 Södra Teatern och Teater Aurora, där hon spelade i De vilda kvinnorna (1984)...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Kristianstad, Skåne.

Hon blev tidigt intresserad av att skådespela men fick inte så stora möjligheter att göra det i mer organiserad form i sin hemstad. Efter studier utbildade hon sig vid 1978-1981 vid Scenskolan i Malmö. Under scenskoletiden fick hon en större roll som idiotens syster i Den enfaldige mördaren (1982). Hon har därefter varit frilans vid en rad olika scener, främst under åtta år i Stockholm såsom 1982-83 vid Teater Kamelian, 1984 Södra Teatern och Teater Aurora, där hon spelade i De vilda kvinnorna (1984) och 1986 Pistolteatern där hon gjorde Ofelia i deras "maffiaversion" av Hamlet. Sedan återbördades hon till Skåne där hon varit på de flesta större scenerna som 1991 vid Skånska Teatern i Massor med whisky, i Helsingborg med Galoschkungen (1996), Victoria i Malmö i Spaghetti. samt medverkat 1992 i olika produktioner med Darling Desperados, Jan Sigurd på Slagthuset i Malmö och Eva Rydberg samt friluftsteater vid Pildammsteatern. Hon har också framträtt åtskilliga gånger i radioteatern.

Walton är en mångsidig aktris med känsla för både komedi och drama och kan ses som en tydlig representant för en mer modern emanciperad och intelligent kvinna i många av sina roller, t.ex. i sin andra betydande filmroll i Lasse Åbergs Sällskapsresan II - Snowroller (1985), Hannah Butterblich i Piraten-filmatiseringen för tv Tre terminer (1991), som kvinnlig detektiv i de olika omgångarna av Snoken (1993, 1995 och 1997) eller som snabbköpskassörska och ensamstående mor i serien Tre Kronor (1996).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?