Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Om filmen Boka filmen
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Vittnesbördet
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-05-07

Medverkande

Arthur Thomson
landshövding i Malmöhus län

Göte Friberg
polisintendent i Helsingborg

Om filmen

När andra världskriget närmade sig sitt slut åkte de vita bussarna från Sverige och kom tillbaka med busslaster med överlevande från Förintelsen....

Visa hela texten

Handling

Bromma flygfält. Greve Folke Bernadotte tar farväl av sin maka Estelle. Planet lyfter. Vita bussar utrustas av rödakorspersonal. De tas i Malmö ombord på färja f.v.b. till Köpenhamn....

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmen

När andra världskriget närmade sig sitt slut åkte de vita bussarna från Sverige och kom tillbaka med busslaster med överlevande från Förintelsen. Bussarna anlände till Malmö och de svaga, utmärglade och sjuka passagerarna togs om hand av bastanta matronor och noggranna byråkrater som forslade dem till olika platser, beroende på deras hälsotillstånd. En del hamnade på infektionsklinik direkt, drabbade av tuberkulos och andra smittsamma sjukdomar. Andra kunde långsamt börja andas igen och komma tillbaka till livet. På konvalescenthemmet i Ramlösa, till exempel, syns patienter som sitter och läser tidningen, försiktigt plirande i solskenet som om de inte riktigt trodde på sin lycka.

Vad hände med de här människorna? Vart tog de vägen sedan? För att få svar på sådana frågor måste man söka sig till de överlevandes egna berättelser.

"Vi svenskar hade tagit emot koncentrationslägrens offer med alla deras minnen och oläkta sår i själen. Det hade vi gjort med uppriktig glädje. Men vad gjorde vi sedan? Vi gjorde som vi alltid gjort. Sverige behövde arbetskraft, nykomlingarna behövde inkomster. Enkelt löste vi det praktiska problemet." Så skriver Ingrid Segerstedt-Wiberg i inledningen till Magda Eggens självbiografiska roman "Ingen väg tillbaka".

Magda var en av dem som kom med de vita bussarna till Sverige. Hon och hennes syster Eva hade överlevt Auschwitz och kom till Sverige med de vita bussarna. De blev omhändertagna av vänliga men svala människor som gärna ville hjälpa men helst inte lyssna. Så småningom fick Magda och fem andra flickor jobb på en fabrik i Gislaved. En del av dem ville lära sig svenska, försörja sig, passa in i det svenska samhället. Andra ville resa hem, som moster Barbara. Hon for hem till Ungern så fort det blev möjligt. Magdas syster Eva likaså. Men Magda stannade i Sverige. Hon ville inte tillbaka till det land som hade utlämnat henne till nazisterna. Magda gifte sig med en svensk och flyttade till Stockholm. På ålderns höst skrev hon flera böcker om sina upplevelser och hon åker också fortfarande runt i skolor för att berätta om Förintelsen.

När Vittnesbördet visades för svensk publik för första gången, den 7 maj 1945 på Röda Kvarn i Stockholm, var det första gången som många insåg vidden av nazisternas folkmord. Filmen hade premiär samma dag som freden firades på Kungsgatan i huvudstaden. Det måste ha varit en chock för alla dem som vägrat tro på ryktena om koncentrationslägrens fasor. Filmen är gjord av Nils Jerring som var bror till den kände sportreportern Sven Jerring och länge verksam som regissör, både av korta och långa filmer. Trots att kameran här ibland blir smärtsamt närgången och visar oss kroppar med obeskrivliga sår, är det en film gjord med stor medkänsla och starkt patos. Bilderna säger oss att vi inte får glömma, att vi inte får låta likgiltigheten ta över och det budskapet är lika viktigt idag, en hel mansålder senare.

Fotnot: Dokumentären Hoppets hamn av Magnus Gertten, som hade premiär under hösten 2011, bygger på mycket av det material som finns i Vittnesbördet. Filmen innehåller intervjuer med flera av de överlevande som syns i Vittnesbördet. De berättar hur deras liv blev sedan, efter att de blev räddade till Sverige.


Mikaela Kindblom (2019)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Arthur Thomson landshövding i Malmöhus län
Göte Friberg polisintendent i Helsingborg
Folke Bernadotte greve
Estelle Bernadotte grevinna
Maj-Lis von Eickstedt-Peterswaldt grevinna

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1945
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Bromma flygfält. Greve Folke Bernadotte tar farväl av sin maka Estelle. Planet lyfter. Vita bussar utrustas av rödakorspersonal. De tas i Malmö ombord på färja f.v.b. till Köpenhamn. Vinkande, frigivna fångar ombord på båt vid kaj. Polskor och fransyskor går i land i Sverige.

Äldre damer. Babies. Kvinnlig tolk. Sjukvagn rullar i land från färjan. Grevinnan Maj-Lis von Eichstedt, född Lüning, hälsas välkommen hem.

Sjuka bärs på bårar till ambulanser. Undersökning på en sanitetsanstalt. Utmärglad gammal dam klär av sig sina paltor. Bårar bärs till ambulanser. Ambulanskolonn passerar bro. Sorgetåg. Den av allierat flyg dödade ambulansföraren E.V. Ringmans kista bäres upp på en järnvägsvagn.

Norsk sanitetsgrupp. Läkare undersöker de frigivna. Kvinnor med nakna överkroppar visar tatueringsmärkena. Nakna kvinnor badar, duschar och får nya kläder. Nedlusade kläder desinficeras. Ramlösa brunn, upptagningsställe för frigivna danskar och norrmän. Utskrivning av pass. Danska pojkar får nya kläder.

Landshövding Arthur Thomson talar med Helsingborgs polisintendent Göte Friberg. Danska färdigutrustade poliser. Tandvård. Tuberkulosvillan. Svårt sjuk manlig patient. Sundsgårdens folkhögskola. Läkare undersöker torterade tukthusfångar. Kirurgisk avdelning i Ramlösa.

Dansk arkitekt visar teckningar från lägrets dödscell.

Dansk varietéartist gör kortkonster. Konvalescenter i vårsolen i parken.

Censur / granskning

Censurnummer 68542
Datum 1945-05-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 610 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 610 meter
Längd i minuter 22 min


Inspelning

1945 1945
Bromma flygfält Stockholm Sverige
Malmö Sverige
Köpenhamn Danmark
Ramlösa brunn Helsingborg Sverige
Helsingborg Sverige
Ramlösa Helsingborg Sverige
Sundsgårdens folkhögskola Helsingborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1945-05-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 22 min (Entimmesföreställningar)
Annan visning 1945-05-14 Stockholm Sverige 22 min

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 625


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 10
Album Nej


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 23 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?