Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Andra dansen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1983-02-09

Medverkande

Lisa Hugoson
Jo, egentligen Josefin

Tommy Johnson
handelsresanden i whisky

Hans Bredefeldt
Isak, skogshuggare

Sigurður Sigurjónsson
den fulle liftaren

Göte Fyhring
disponenten

Visa alla medverkande

Handling

Anna är på driven, tuff, pank och luggsliten, med en enda tia i plånboken och en halvdrucken flaska vitt vin i sin bag. Hon möter den tio år yngre Jo, en på livet och omvärlden nyfiken...

Visa hela handlingen

Press

Andra dansen fick ett relativt positivt mottagande hos kritikerna, inte minst berömdes de båda huvudrollsinnehavarna Kim Anderzon och Lisa Hugoson. Eva af Geijerstam, DN: "Andra dansen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Elektriker
Passare
Kläder
Smink
B-ljud
Ljudläggning
Övrig medarbetare

Medverkande

Kim Anderzon Anna
Lisa Hugoson Jo, egentligen Josefin
Tommy Johnson handelsresanden i whisky
Hans Bredefeldt Isak, skogshuggare
Sigurður Sigurjónsson den fulle liftaren
Göte Fyhring disponenten
Olof Lindfors Harry, Annas farbror
Colbjörn Lindberg Ingvar, mannen i undertröja vid skogskojan
Tomas Norström Mannen, hans svagsinte kamrat
Thore Segelström Evert, deras äldre kamrat
Anders Åberg bensinmacksföreståndaren
Johan Lindell kunden på macken som Anna stoppar på en slagborr
Lárus Óskarsson första kunden på macken
János Herskó kaféföreståndaren
Christer Nilson mannen med bandage om huvudet i hotellkorridoren
Lisa Eriksdotter den lilla flickan i disponentvillan/den lilla flickan på cykelkärran
Lars "Loa" Ahlander flipperspelaren på kaféet
Susanne Frantzén kvinna i baren
Frida Cornell hennes dotter
Lars Lundholm mannen med cykelkärran
Henrietta Berg
Lars Börjesson
Bengt Fröderberg

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sandrew Film & Teater AB
Kim Anderzon (2% - 50 000 kr)
Lars Lundholm (2% - 50 000 kr)
Zip-Zap Produktion Mona Theresia Forsén (2% - 50 000 kr)
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1983
Laboratorium AB Film-Labor
Rekvisita Firma PB Production

Handling

Anna är på driven, tuff, pank och luggsliten, med en enda tia i plånboken och en halvdrucken flaska vitt vin i sin bag. Hon möter den tio år yngre Jo, en på livet och omvärlden nyfiken tjej, som registrerar vardagsfragment på sin bandspelare och med sin polaroidkamera. Hon har drömmar om att kunna skapa poesi och spela sax som Charlie Parker.

De båda bildar ett mycket omaka par, just av en enda liten slump sammanförd i Jos rostiga franska bil och de är på väg mot norr.

Jo vet inte riktigt vart hon vill, Anna har ett hemligt mål. Hon är på jakt efter sitt morsarv och hon söker också sin far, som hon vet lever i en öde bygd någonstans i Norrland. Medan flickorna tar sig fram på stulen bensin och även lämnar obetalda hotellräkningar efter sig, drivs de av omständigheter och såväl anti- som sympatier närmare varandra. De tvingas också in i en serie brutala situationer av män, där de inte kan klara sig utan varandras stöd.

Slutstationen blir en fjärran gård, där Anna möter spillrorna av sin barndom - detta efter ett dramatiskt händelseförlopp, som lämnar båda kvinnorna blåslagna.

Här uppe vid vidderna och fjällen skiljs deras vägar. Jo söker sig med sin gamla rostiga bil allt längre in i fjällvärlden, medan Anna ger sig på lift söderut, liksom tidigare frän och självsäker men kanske med en smula mera mänsklig medkänsla och till sinnet helare än tidigare.

Censur / granskning

Censurnummer 123870
Datum 1983-01-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2600 meter
Kommentar Aktlängder: 480, 585, 545, 560, 430.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2600 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Andra dansen fick ett relativt positivt mottagande hos kritikerna, inte minst berömdes de båda huvudrollsinnehavarna Kim Anderzon och Lisa Hugoson.

Eva af Geijerstam, DN: "Andra dansen är en 'road-movie', en vägfilm, en form som ger stor frihet. Den enda handlingen är transporten från en geografisk punkt till en annan och tiden däremellan. Här reser Anna till sin far, från söder till norr. Hon får lift med Jo som är på väg i samma riktning för att komplettera sin Charlie Parkersamling. Om Anna är en utnyttjad kropp och outnyttjad tanke är Jo motsatsen.

Andra dansen är också en poetisk film, skriven av poeten Lars Lundholm, men med filmpoesin först i regissören Lárus "skarssons och fotografen Göran Nilssons svartvita bilder. (-)

Men både road-movien och den poetiska filmen ställer trots sin frihet höga krav, högre än den dramatiska berättelsen. Publiken måste acceptera språket och konstruktionen, och inte i något ögonblick tvivla på den och dess nödvändighet.

I så måtto har de båda kvinnornas färd väldiga svackor - men också sekvenser som tillhör de bästa och säkraste i svensk film på länge. Den guppar liksom fram mellan mognad, estetisk medvetenhet, pubertetstönt och osjälvständighet."

Mia Tottmar, StT: "[Andra dansen är] en lite vemodig, lite poetisk, lite egen film. (-) Det vilar en sagostämning över filmen på gott och ont. Det som går att ta fatt i ordentligt är tjejernas spel med varandra, deras misstänksamhet och främlingskap som långsamt övergår i respekt (och förståelse, kunde man säga om det inte vore ett så utslitet ord).

Men jag blir inte riktigt klok på vad jag tycker om Andra dansen. Å ena sidan är den så lysande vackert fotograferad. Svartvita, hotfulla bilder, ett bildberättande som är både poetiskt och genomtänkt och ovanligt. Ett stillsamt flytande över berättelsen, inga uppgörelser över kaffebord, inga onödiga förtydliganden.

Å andra sidan känns esteticerandet ibland tomt. Som om historien inte bottnade någonstans, som om figurerna och det som händer dem inte hade någon funktion. Stilleben som är svåra att ta till sig. (-) Men ändå - Anna och Jo biter sig fast i huvudet och det går inte att skaka av sig Andra dansen med en axelryckning. Det räcker långt."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Andra dansen är fylld av poetiska inslag, brutala konfrontationer och absurda sekvenser. När den handfasta verkligheten bryter in, mest i drickande, kärlekslösa karlars gestalt, liknar filmen en vanlig svensk historia. Det finns en klyfta mellan berättarstilarna, som inte alltid överbryggas. Det händer också att den verbala, intellektuella överbyggnaden saknar kommunikation med bilderna.

Men trots dessa glapp så är det i huvudsak en spännande och befriande upplevelse att se en film, som så medvetet söker sin form och sina uttrycksmedel. Det finns bilder av landskapet och av flickorna, som är intensivt levande och laddade. Här finns visioner och en lust att dikta med alla sinnen och det är sällsyntheter att ta vara på."

Elisabeth Sörenson, SvD: "[Men] viktigare är naturligtvis det positiva: att visionen håller, att Lárus "skarsson övertygar oss om att resan var mödan värd. I scenen där Anna tråder en stilla dans under den vida himlen ryms både försoning och befrielse. Landskapet i Göran Nilssons nyansrika svartvita foto sublimerar grundstämningen mellan dröm och verklighet. Det är en ytterst medveten och ransonerad naturskildring: landskapet får betydelse och innebörd först när vi närmar oss ödebygderna i norr.

Några kompositioner är sublima och främst tänker jag på scenen med de båda huvudpersonerna som ett par små stickor vid den karga stranden, där en lång brygga slutar i diset mellan himmel och hav. Den har förvisso sina förebilder (hos Antonioni framför allt) men den är inte lånegods och den är i tanke och känsla motiverad. I sin uppfattning av människans roll i naturen är den tidlös som en tuschteckning från Mittens rike - den rostiga bilen som också har sin plats i kompositionen markerar vår tids närvaro. Någonstans däremellan svävar Andra dansen."

Mikael Timm, Chaplin: "Andra dansen är (-) en utpräglat filmisk film. Dess kvalitéer - rytm, bildkomposition och ljud - ger tillstånd. När filmen däremot innehåller scener med dramatisk handling blir den tung och stel. (-)

Regissörens något valhänta personinstruktion beror till stor del på dialogen. De bägge huvudpersonerna har en lätt stiliserad dialog. Bifigurerna har ibland realistiska repliker, ibland stiliserade. (-)

Dialogen hade behövt förtätas till en uttalat stiliserad/poetisk nivå genom ett annorlunda spel. Som det nu är verkar skådespelarna (-) stundtals något osäkra om vart filmen är på väg. (-)

Att Andra dansen ändå framstår som en kraftfull och helgjuten film beror inte minst på den raffinerade avvägningen mellan avsnitten. De olika 'stationerna' på resan balanseras mot varandra i en genomtänkt följd."

Kommentar Svensk filmografi

Den isländske regissören Lárus "skarsson är född 1949 i Reykjavik och enligt egen uppgift "uppväxt i proletär miljö men de sociala gränserna är inte så påfallande på Island". Han mötte tidigt bildkonsten, som fanns i hemmet hos målande föräldrar, som tvingats överge sina konstnärliga ambitioner för ekonomiska realiteter.

Efter studentexamen: några år som vikarierande lärare, journalist och filmklippare vid den isländska televisionen. Gick med början 1976 regilinjen vid Dramatiska institutet i Stockholm och gjorde sitt slutarbete i kortfilmen Burfågeln, tillsammans med just medarbetarna i Andra dansen, författaren Lars Lundholm och fotografen Göran Nilsson.

Han har i Sverige gjort ytterligare en långfilm, Den frusna leoparden (1986/10), även den tillsammans med Lundholm och Nilsson.

I samband med inspelningen berättade "skarsson i en syndikerad artikel bl a att "kan man inte laga en cykel blir man ingen bra filmregissör". Han ser filmregi också som ett hantverk, där man måste vara praktisk. Inspiration är givetvis viktig men kan man inte förvalta den och förvandla den till något i och bakom filmremsan räcker den ju inte. "Om man inte vet att skruv B måste skruvas in före skruv A för att hjulet ska gå runt blir det aldrig något."

På frågan om det finns någon annan förutsättning för att bli filmregissör, svarade han:

"Musikalitet. Inte så att du måste spela något instrument. Själv är jag bra på grammofon. Att man kan känna och uppleva musik. Man börjar nu tala om hjärnans funktioner och 'filmsinnet' sitter nog i samma vindling som musikaliteten."

Andra dansen skrevs av Lars Lundholm. Så här beskrevs han vid filmens premiär av Mikael Timm i Chaplin (nr 185/1983): "Lars Lundholm har givit ut tre diktsamlingar: "Spot", "Regnräven" och "Marmorstrupen". De är skrivna på ett slängigt och drastiskt språk som gör att man kan likna Lundholm vid en poesins Slas. Till det kommer en utpräglad rytmkänsla med rötter i rockmusik och amerikansk beatnik-lyrik. Lundholm skriver god poesi om än inte stor dikt. Framför allt är det dikter fyllda av pregnanta detaljer." På 90-talet har han även varit flitigt anlitad som författare för den svenska televisionen.

Till Andra dansen skrev Lundholm ett ledtema som fick musik av Jan Bandel. Det heter "Fjärilsfångarens dotter", som f ö personifieras av Kim Anderzon i filmen:

Fjärilsfångarens dotter längtar efter havet

efter att borsta någons hår

efter avtrycken i sanden

efter regnet i djurens spår

Fjärilsfångarens dotter längtar efter träden

efter leendet hos en vän

efter tystnaden i hjärtat

efter kvinnor efter män

Refräng:

Hon dansar aldrig det säger hon jämt

Hon dansar aldrig... det har hon bestämt

men så en dag rör hon sej som i trans

och hon dansar befriad sin andra dans...

Fjärilsfångarens dotter längtar efter ängarna

efter dofterna från i går

efter sanningen om en människa

efter att slicka sina sår...

(Refräng)

Kim Anderzon fick 1983 års Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll "för hennes självutlämnande och mångtydiga rolltolkning i Andra dansen".

Inspelning

Sverige (36 dagar varav 14 dagar interiörer och 22 dagar exteriörer) 1982-06-29 1982-08-19
Filmhuset Studio 4 Stockholm (ateljé)
Centralcaféet, Nynäsvägen 320 Stockholm (= kaféet)
Torsåker
Enköpingsbro
Gottröra Rimbo (= macken)
Stora Skuggan Stockholm
Elfvik Lidingö (= flodbanken)
Årsta havsbad Haninge (= stranden)
Tyresta Haninge (= skogskojan, skogen, skogsgläntan)
Smiths pensionat, Linnégatan 9-11 Stockholm (= hotellet)
Skenäs Vingåker (= bruket
Sparreholm (= bilen med liftaren)
Brevensbruk Vingåker (= festplatsen)
Henvålen Härjedalen (= Myrkalix)
Gamla Uppsala Uppsala
Österbybruk
Kapellskär

Visningar

Sverigepremiär 1983-02-09 Cinema Stockholm Sverige 95 min
1983-02-09 Victoria 2 Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1996-05-11 Kanal 5 Sverige
1997-02-01 Kanal 5 Sverige
Urpremiär 1983-02-09 Cinema Stockholm Sverige 95 min
1983-02-09 Victoria 2 Stockholm Sverige 95 min

Musikstycken

Originaltitel Fjärilfångarens dotter
Av Jan Bandel
Lars Lundholm
Exekutör Lena Bergqvist


Originaltitel 500 Miles Away From Home
Kompositör Hedy West (1963)
Charlie Williams (1963)
Textförfattare Bobby Bare (1963)
Hedy West (1963)
Sångare The Kingston Trio (grammofonskiva Capitol EAP 2047)


Originaltitel Runaway
Kompositör Del Shannon (1961)
Max Crook (1961)
Textförfattare Del Shannon (1961)
Framförs av Chet Avery (grammofonskiva RCA 47-9350)


Originaltitel Do You Love Me?
Kompositör Jerry Bock (1964)
Textförfattare Sheldon Harnick (1964)
Framförs av Al Caiola (grammofonskiva United Artists Val 3403)


Originaltitel Embraceable You
Kompositör George Gershwin (1929)
Textförfattare Ira Gershwin (1929)
Instrumentalist Charlie Parker (tenorsaxofon - grammofonskiva Charlie Parker PLP)


Originaltitel If You Need Me
Av Dave Bartholomew (1956)
Fats Domino (1956)
Framförs av The Rolling Stones (grammofonskiva Decca 6.21392 AO)


Originaltitel Lover Man (Oh, Where Can You Be)
Kompositör Roger "Ram" Ramirez (1942)
Textförfattare Jimmy "Lover Man" Davis (1942)
Jimmy Sherman (1942)
Instrumentalist Charlie Parker (tenorsaxofon - grammofonskiva Vogue CLD 753)


Utmärkelser

Festivalpris Catania 1984 (ett av tre huvudpriser)
Guldbagge Stockholm 1983 Bästa skådespelerska Kim Anderzon
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1983 (bidrag om 825 150 kr)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2588


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel I månens spår av Lars Lundholm.
Omfång 105 s. Ingress och personförteckning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Andra dansen (f.d. I månens spår) av Lars Lundholm.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Andra dansen (i månens spår).
Omfång Ca. 300 s. + ca. 35 s. polaroidbilder + 37 s. inspelningsrapporter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I månens spår. Långfilmsmanuskript av Lars Lundholm med bidrag av Larus Oskarsson och Jonas Cornell. Troligen version 1.
Omfång 71 s. Personförteckning och anmärkningar (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I månens spår av Lars Lundholm.
Omfång 77 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I månens spår. Långfilmsmanuskript av Lars Lundholm med bidrag av Larus Oskarsson och Jonas Cornell. Troligen version 2.
Omfång 84 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Andra dansen av Lars Lundholm.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The second dance. English dialogue list [by] Theodore Folke.
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Andra dansen - dialoglista.
Omfång 14 s. + 1 s. dialoglista - teasers.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Andra dansen - dialoglista.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 17
Bakombild papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?