Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Limpan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1983-02-04

Medverkande

Allan Edwall
Sture Charles "Limpan" Lindberg

Börje Ahlstedt
Ture Edin, anstaltsdirektör

Anna Godenius
Agneta, kallad Nettan, hans fru

Anna Nielsen
Birgitta, deras dotter

Petrus Bergstrand
Mats, deras son

Ove Sprogøe
Preben, strömmingshandlare

Visa alla medverkande

Handling

"Limpan" Lindberg sitter tvångsintagen på alkoholistanstalten Liljan på grund av sin f d fru. "Jag ska fanimej göra en skrivelse, alltså", säger han.Limpan får telefonsamtal från...

Visa hela handlingen

Press

Pressmottagandet av Limpan erbjuder en splittrad bild, från vilja att se till det bästa i filmen till häftigt avståndstagande.Jan Aghed, SDS: "Det vilar en fin, lågmäld,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Rekvisita
Kläder
Smink
Mixning

Medverkande

Allan Edwall Sture Charles "Limpan" Lindberg
Börje Ahlstedt Ture Edin, anstaltsdirektör
Anna Godenius Agneta, kallad Nettan, hans fru
Anna Nielsen Birgitta, deras dotter
Petrus Bergstrand Mats, deras son
Ove Sprogøe Preben, strömmingshandlare
Jonna Arb Åsa
Anders Linder Berg, assistent
Niels Dybeck Linder, assistent
Suzanne Ernrup Severin, polis
Hans Bredefeldt Albert, polis
Berto Marklund "Mellansel", alkoholist
Michael Kallaanvaara "Kåbbe", alkoholist
Krister Hell slyngel i bilen
Tomas Norström slyngel i bilen
Sissela Kyle flickan i bilen
Keve Hjelm Gösta, hönsägare
Gun Arvidsson hans fru
Dennis Dahlsten poliskommissarien
Rolf Lassgård Vinberg, köksföreståndare
Lena Lindgren servitrisen
Sten Johan Hedman golfbaneägaren
Lars Edström
Sven Holm (ej identifierad; ev. en av slynglarna i bilen)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

"Limpan" Lindberg sitter tvångsintagen på alkoholistanstalten Liljan på grund av sin f d fru. "Jag ska fanimej göra en skrivelse, alltså", säger han.

Limpan får telefonsamtal från sin svåger i Södertälje om ett arbete. Men han släpps inte ut och rymmer därför med en brödbil. Sedan går det väl inte riktigt som han tänkt sig.

Limpan beger sig tillbaka till Liljan men släpps inte in. Eftersom han är efterlyst, ska han infinna sig på närmaste polisstation för återförande.

På väg från anstalten trakasseras han av ett gäng raggare och skjutsas till en soptipp. Han blir återförd av polisen men släpps inte in, eftersom intagningen vid denna tid inte är öppen.

Limpan får återigen ge sig av från anstalten. På vägen därifrån försöker han övernatta i ett hönshus. Men ägaren, som tror att det rör sig om en äggtjuv, skjuter mot honom så att han tuppar av. Bonden lägger honom i en sopsäck och åker i väg med honom, men säcken rullar av bilen.

På en järnvägsstation möter Limpan Åsa, som bjuder hem honom på lite mat och dricka.

På morgonen när han ger sig av haffas han av polisen och återförs av anstaltens chef, Edin. Men inte ens han kan få in Limpan på anstalten, utan är tvungen att ta med honom ut på landet med familjen. När de far tillbaka, låter de Limpan vara kvar.

Då dyker fiskhandlaren Preben upp, och tillsammans med honom far Limpan runt och säljer fisk. Men den glädjen blir inte långvarig. Dansken får ett annat jobb, och Limpan står åter ensam. Innan dess går de på restaurang, men Limpan blir inte serverad. I stället går han till bensinstationen och köper K-sprit. På en golfbana i närheten uppträder han störande, varvid polisen infinner sig.

Denna gång släpps Limpan in på anstalten.

"Jag ska fanimej göra en skrivelse, alltså", säger Limpan, innan han bokstavligen försvinner i tomma intet.

Censur / granskning

Censurnummer 123864
Datum 1983-01-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2260 meter
Kommentar Aktlängder: 385-525-510-570-270 m. (Akt 4 tidigare felaktigt uppmätt till 475 m.)


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2260 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pressmottagandet av Limpan erbjuder en splittrad bild, från vilja att se till det bästa i filmen till häftigt avståndstagande.

Jan Aghed, SDS: "Det vilar en fin, lågmäld, träffsäkert iakttagen absurdism över denna historia. I så att säga rent filmiskt avseende har Limpan inga lysande eller speciellt intressanta egenskaper. Rytmen tenderar ibland att bli alltför sävlig, händelselösheten ibland att bli en belastning. Mer än åt att regissera filmen tycks Staffan Roos ha ägnat sig åt att rikta kameran mot Edwall och hoppas på att även resten skulle gå i lås. Resultatet är en skådespelarfilm, som fastän aktören i fokus är en originell och oumbärlig konstnär - därtill en språkkonstnär som kan roa sig och oss med sin nyanskänsliga satir om hur det svenska tungomålet låter i olika samhällsskikt - skulle ha blivit ännu mer sevärd av mer artistisk kreativitet och disciplin bakom kameran och vid klippbordet."

Jurgen Schildt, AB: "Om Staffan Roos regimission finns ingenting förklenande att säga; heller ingenting märkvärdigare än att den i stort sett är liktydig med bokillustratörens. Vad filmen först och sist lever på är Edwalls egen och trovärdiga skröna, och hans förmåga att som aktör ge skrönan dess på en gång ödelagda och galghumoristiska mittpunkt."

Elisabeth Sörenson, SvD: "[Det är] en försynt debut, för naturligtvis är det en edwallspräglad film med den speciella blandning av absurd komik, människokärlek och poesi som utgår från denna mångsidiga artist. Som den benådade skådespelare han är håller han intresset för den stillsamma Charles Sture Lindberg vid liv även när det blir litet blekt runt omkring."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Det är självklart att Allan Edwall dominerar - denne lysande skådespelare, som ständigt kryper in under skinnet på sina roller och blir ett med gestalten. Limpan är regisserad av Staffan Roos och det är hans första biograffilm, men långtifrån hans första regiuppdrag. Nog förefaller det som om Edwall och Roos talade samma språk och strävade i samma riktning hela den händelserika, förvecklingsfyllda filmen igenom. (-) Limpan är ingen stor film, men den har någonting stort att säga. Den gör det lite kantigt, överdrivet, naivt och storögt ibland, därför att vi skall förstå och underhållas. Den är lite enkel, ja, nästan som sagan, för att vi skall fatta och gripas. Känslosam är den också och rakt på sak, därför att både känsla och klartext behövs för att vi skall påverkas."

Stephan Linnér, KvP: "Limpan har (-) inte blivit någon film trots att den nu visas på biograferna. Möjligen skulle den med vissa justeringar ha kunnat bli en hyfsad TV-teater och det är skillnad det! Limpan innehåller det vanliga felet när det gäller svenska filmer av den här typen: avsaknad av tempo. Alltför många scener känns utdragna (ibland är de helt onödiga), det pratas, det upprepas etc. Förutom några bra och talande avsnitt blir satiren tämligen trög även om den aldrig är helt dålig eller omöjlig."

Mårten Blomkvist, Expr: "[Limpan är] ett av de grövre publikfrierierna inom senare svensk film.

Rent tekniskt är det hyfsat. Tempot är inte alltför trögt, och skådespelarna river rutinerat av sina klichéroller. Börje Ahlstedt lyckas till och med göra sin hopplöse anstaltsdirektör till en övertygande och minnesvärd figur, och bekräftar därmed än en gång att han är en av våra största skådespelare.

Men annars är denna populistiska edwallska kombination av Kolingen och Åsa-Nisse en ganska obehaglig upplevelse."

Kommentar Svensk filmografi

Allan Edwalls roman "Limpan" (1977) bildade underlag för filmen.

Under inspelningen av filmen uttalade sig Edwall om sin titelperson för Jannike Åhlund (AB 23.6.1983):

"- Man kan kalla Limpan en berusningsfixerad alkoholproblematiker (-). Eller en alkis, kort och gott. Han tillhör dem som vi brukar kalla järngänget eller A-laget.

- Jag vill visa att det finns en människa bakom en sån här figur. Och att det kanske inte är just den människans fel att han blivit alkoholist. (-)

- Svensken vill så väl med sina lagar och förordningar (-). Men i själva verket kringgärdar och utestänger man mänsklig kommunikation genom alla regler.

Inte av elakhet, förklarar Allan, utan av rädsla. Vi är ett ordningsälskande folk som gärna förskansar oss bakom diverse anonyma påbud."

Olle Hellbom initierade projektet och arbetade som producent för Limpan fram till sin död 1983.

Limpan är Dramaten-regissören Staffan Roos (f 1943) hittills enda biograffilm. När TV2-teatern startade 1969 blev han en av dess första, flitigt anlitade regissörer.

"- Jag har försökt göra Limpan till en svensk film, säger Staffan Roos. Jag menar en film med svenskt temperament, en skildring av den svenska vänligheten och omtanken om våra medmänniskor. I byråkratisk form går denna vänlighet och omtanke lätt till överdrift... Som i Limpans fall. Av ren "omtanke" släpper man inte in Limpan, som har rymt från Liljan, på anstalten igen - inte utan en läkarundersökning. Men läkarna finns ju bara där på bestämda tider... Så Limpan blir stående utanför grindarna." (Ur SF:s pressmaterial)

I rollen som Preben medverkar Ove Sprogøe, som vid denna tid var en av Danmarks populäraste komiker efter bl a 13 filmer med Olsenbanden (som i Sverige blev Jönssonligan).

Manillaskolan på Djurgården i Stockholm fick tjänstgöra som akoholistanstalten Liljan. Exteriören tillhörde emellertid Antuna herrgård.

Förlaga

Originaltitel Limpan (Roman)
Författare Allan Edwall


Visningar

Sverigepremiär 1983-02-04 Filmstaden 1 Falun Sverige 82 min
1983-02-04 Victoria Göteborg Sverige 82 min
1983-02-04 Metropol Malmö Sverige 82 min
1983-02-04 Filmstaden 10 Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1983-02-04 Filmstaden 10 Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1983-02-04 Sture Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1983-02-04 Sture Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1983-02-04 Spegeln Uppsala Sverige 82 min mfl
TV-visning 1993-06-19 TV2 Sverige
1995-02-10 Kanal 1 Sverige
2000-04-16 SVT1 Sverige
2001-12-02 SVT1 Sverige
Urpremiär 1983-02-04 Filmstaden 1 Falun Sverige 82 min
1983-02-04 Victoria Göteborg Sverige 82 min
1983-02-04 Metropol Malmö Sverige 82 min
1983-02-04 Spegeln Uppsala Sverige 82 min mfl

Musikstycken

Originaltitel Sommar, sommar, sommar
Kompositör Sten Carlberg (1951)
Textförfattare Eric Sandström (1951)


Originaltitel Morning Has Broken


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1983 (bidrag om 268 737,78 kr)

Ämnesord

DK Brott och straff
DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2251


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Limpan. Av Allan Edwall.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Limpan. Av Allan Edwall.
Omfång 136 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?