Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lyckans ost
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1983-10-21

Handling

Göte närmar sig de 40, han har hela tiden bott hemma hos mamma, varit överbeskyddad från sina första dar och han har inte en aning om hur världen egentligen ser ut och vad människorna...

Visa hela handlingen

Press

Lyckans ost mötte i stort sett positiva recensioner.Eva af Geijerstam, DN: "[Filmen] är på en gång bisarr och gripande, banalt schablonmässig och sann. [Det är] ingalunda någon...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musiktekniker
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Ljudbearbetning
Mixning

Medverkande

Anders Åberg Göte
Suzanne Reuter Mona
Tommy Johnson Matti
Ulf Brunnberg Allan
Kjell Bergqvist Ronny
Allan Svensson Olle
Roland Janson Bertil
Bertil Norström chefen
Bengt Brunskog grishandlaren
Maria Johnson Lisbeth
Åsa Bjerkerot Lillemor
Margreth Weivers Ulla
Isao Nohira japanen
Gunnar Falk killen i kapellet
Björn Qvarnström Leif
Olle Björling Anders
Lena Bergqvist servitrisen
Gregor Dahlman mannen i restaurangvagnen
Leif Liljeroth mannen i biljettluckan
Lars Lindström konduktören
Folke Asplund chauffören

Bolag

Produktionsbolag Tiger Film AB (för)
Samproduktionsbolag AB Europa Film
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV2
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1983
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Göte närmar sig de 40, han har hela tiden bott hemma hos mamma, varit överbeskyddad från sina första dar och han har inte en aning om hur världen egentligen ser ut och vad människorna kan göra varandra. Hans uppfattning av omvärlden har begränsats av den park, där han gått ut med grannfruns hund.

Så dör hans mamma och folket i huset har varken intresse eller lust att ta hand om den här snälla dumbommen. Han är inte utan intelligens men han vet ju inget, tror alla om gott.

Han jobbar på en verkstad och en fredag vill chefen att någon av de anställda ska fara norröver med pengar till företagets entreprenörjobbare där. Det är uppenbart att ingen vill offra helgen och då skjuter man fram Göte.

Han tar givetvis på sig uppdraget, nu har han ju inte mamma att gå hem till.

På tåget träffar han Mona, en servitris på väg till Haparanda men också verksam i den kommersiella kärleksbranschen. Hon låter honom uppleva något nytt på toaletten, en ganska sjaskig upplevelse men det vet ju inte Göte, som aldrig varit med förut. Hon klämmer honom på pengar, givetvis.

Hon ger honom också sin adress, ty hon är säker på att han aldrig ska dyka upp igen.

Göte söker upp sina arbetskamrater men skräms bort av deras fylleri och kvinnoförakt. Nu tycker han inte att han kan fara tillbaka till Stockholm, det känns genant trots att han har de mesta pengarna kvar. I stället reser han upp till Mona, som blir överraskad - men inte glatt. Hennes chef är en hårdför utnyttjare, en sliten Casanova, för vilken endast en håla återstår att verka i, men han vet vad hennes utstrålning kan användas till.

Göte hamnar alltså utanför igen, men då träffar han Matti. Denne har idéer och när han får veta att Göte har pengar, lockar han med honom hem till ödegården.

Ute i regnet ligger en hög med renhorn. Matti väntar bara på kvarnen som ska hjälpa honom att mala ned dem och sedan ska de alla bli rika på att lura japaner att detta är det bästa av potensmedel.

Mona kommer också dit, nu välver de planerna i sjaskigheten kring sig. Det går naturligtvis inte alls som man planerat, men Göte och Mona når kanske ändå en gemenskap.

Censur / granskning

Censurnummer 124327
Datum 1983-10-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2664 meter
Kommentar Aktlängder: 516-519-522-500-430-177 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2664 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Lyckans ost mötte i stort sett positiva recensioner.

Eva af Geijerstam, DN: "[Filmen] är på en gång bisarr och gripande, banalt schablonmässig och sann. [Det är] ingalunda någon dålig film. Det finns lysande enskildheter, en tonsäkerhet och en betagande vilja att ge sig in i de mest nedläggningshotade och hämmade delarna av det svenska hjärtat."

Mia Tottmar, StT: "Sundvall och Andersson har ett ödmjukt sätt att sätta fingret på våra svaga punkter. Ödmjukt och kärleksfullt. Visst måste man skratta åt Götes och Mattis planer på att bli rika genom renhornsexport. Eller åt Monas lögner om sina semestrar i Spanien. Eller åt Göte som tror på dem.

Mitt bland skitig disk och nedsuttna bäddsoffor i ett bortglömt kök i Tornedalen finns hoppet och glädjen. Det är inte alls så högtravande som det låter men det är en oerhörd konst att kunna få fram det i en film."

Elisabeth Sörenson, SvD, var mycket positiv till "denna saga om Dummer-Jöns i 1980-talets Sverige"och ansåg att Lyckans ost kunde mäta sig med den tjeckiska 60-talsfilmen. "Det är att ta i - men det finns anledning. Andersson och Sundvall visar sig behärska konsten att smälta in en lätt absurd historia i en med obönhörlig träffsäkerhet fångad verklighet."

Jurgen Schildt, AB: "Det är en profilerad och kluven och aningen förtrollad film Sundvall & Andersson åstadkommit. 'Verkligheten', svensk eller inte, är som bekant värd fem öre och kan fångas av vilken bondtupp som helst med tillgång till en handkamera för rörliga bilder. Kjell Sundvall och Kjell-Åke Andersson vill i sin gångart inte ty sig till den s k verkligheten. De äger nämligen, vågar jag påstå, en vision i stället."

Sven E Olsson, Arbetet: " Lyckans ost. Om det låter som en komedi, så är ni lika fel ute som Kjell-Åke Andersson och Kjell Sundvall är med sin film. Avgjort vilse, ty dystrare film haver sällan skådats. Den gör mig rentav beklämd. (-) [Den är en] begåvad men oduglig [film]. Hemvävd svensk absurdism om man vill varudeklarera den."

Jan Aghed, SDS: "Tonträffningen och uttrycket i enskilda scener kan vara hur imponerande som helst, samtidigt som alltför många scener drar filmen åt olika tematiska håll och skapar ett i tvivelaktig mening motsägelsefullt psykologiskt och dramatiskt mönster. Efter allt som just föregått den kommer exempelvis slutbilden minst sagt överrumplande: ett konventionellt vackert finalackord där filmens oro och förtvivlan plötsligt upplöses i en påklistrad månskensvy av två älskande som möts i natten. (-) Ändå rör det sig om en debut som ger kännbar mersmak. Det var inte precis i går man såg en svensk spelfilm med en egen stil och tendenser till originalitet, knappast sedan Hagelbäcks Kejsaren och dessförinnan Roy Anderssons Giliap."

Mats Olof Olsson, Chaplin: "Men i filmens långa och avgörande partier kommer människorna mig aldrig nära. Göte kastas mellan situationer och sammanhang, där han beter sig på ett sätt, som skulle krävt tre eller fyra helt olika karaktärer för att få det att gå ihop. (-)

Mona är en schablon som får bära alltför motstridiga och oförenliga inslag i sin roll för att kunna övertyga, trots att Suzanne Reuter gör så mycket av de givna förutsättningarna. (-)

Lever inte karaktärerna, så lever inte berättelsen. Den må vara aldrig så klurigt konstruerad. Historien kan inte slutföras. Den strandar någonstans i den väldiga och allt våtare renhornshögen.

Det är synd."

Kommentar Svensk filmografi

Kjell Sundvall (f 1953) debuterade som långfilmsregissör med Lyckans ost. Han hade då varit verksam som TV-filmregissör sedan 1977. Han hade sedan länge etablerat ett fruktbart samarbete med fotografen och manusmedarbetaren Kjell-Åke Andersson (f 1949). Deras största framgång utgjorde den Prix Italia-belönade Jackpot (1980).

Inspelning

Vasaparken Stockholm Sverige
Skogskyrkogården Stockholm Sverige
Haparanda Sverige
Övertorneå Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1983-10-21 Aveny Göteborg Sverige 97 min
1983-10-21 Spegeln Luleå Sverige 97 min
1983-10-21 Reflex Lund Sverige 97 min
1983-10-21 Grand Malmö Sverige 97 min
1983-10-21 Saga Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1983-10-21 Aveny Göteborg Sverige 97 min
1983-10-21 Spegeln Luleå Sverige 97 min
1983-10-21 Reflex Lund Sverige 97 min
1983-10-21 Grand Malmö Sverige 97 min
1983-10-21 Saga Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1987-06-10 TV2 Sverige 93 min

Ämnesord

DK Arbete, Arbetsvillkor
DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2664


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2664


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2664


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lycko-Götes resa (arbetsnamn). Filmmanus av Kjell-Åke Andersson, Kjell Sundvall. Version 5. 29/10 -82.
Omfång 120 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lyckans ost - dialoglista. 83-10-12.
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lyckans ost. Subtitles list. Lucky dog.
Omfång 55 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Trasänglar. Lyckans ost. Filmmanuskript av Kjell-Åke Andersson, Kjell Sundvall.
Omfång 132 s. + 1 s. personlista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?