Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jacob Smitaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1983-02-11

Medverkande

Roland Janson
Jacob Andersson

Carina Eriksson
Camilla Andersson

Elvy Wallöf-Eriksson
Lilly Andersson

Margita Ahlin
Karin Sandström

Visa alla medverkande

Handling

Jacob Andersson har egentligen aldrig funderat över sitt liv. Han har bara levt det som en, som man kallar det, "hygglig svensk" och har egentligen inte medvetet gjort någon annan illa. Han...

Visa hela handlingen

Press

Den svenska kritiken var genomgående negativ.Sven E Olsson, Arbetet, konstaterade att filmen var en "katastrof. Idén är tunn - och gestaltningen av den är obefintlig. Spelet är ofta...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Roland Janson Jacob Andersson
Carina Eriksson Camilla Andersson
Elvy Wallöf-Eriksson Lilly Andersson
Hans Mosesson Bosse
Margita Ahlin Karin Sandström
Bodil Fransson Mia
Med Reventberg Eva
Stellan Johansson utesovaren
Sven Wollter läkaren
Lars Alerås prästen

Bolag

Produktionsbolag Hagafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Jacob Andersson har egentligen aldrig funderat över sitt liv. Han har bara levt det som en, som man kallar det, "hygglig svensk" och har egentligen inte medvetet gjort någon annan illa. Han har slött tagit emot vad som hänt honom och smitit från allt som kunnat kallas ansvar. Han har också givit sig in i det ena fylleruset efter det andra utan att egentligen fundera över sin väg in i alkoholberoendet.

För hans slapphet lämnade hans hustru honom och tog dottern Camilla med sig i skilsmässan. Någon närmare kontakt har Jacob sedan inte haft med sin dotter, han har bara drömt om henne och längtat efter henne - men inte gjort något för att nå henne.

En dag får han meddelande om att Camilla hittats död under omständigheter, som utan vidare kan kallas mystiska. Först bryter Jacob ihop fullständigt. Han upptäcker att han i 40 år helt enkelt har svindlat bort sitt eget liv. Han känner sig lurad, han är bedragen - men det är han själv som är såväl skurk som offer.

Under denna sin yta finner han nu en annan Jacob, en som till varje pris vill hämnas sin dotters död. Han har blivit besatt av sin vrede. Jacob Smitaren har blivit Jacob Hämnaren.

Censur / granskning

Censurnummer 123890
Datum 1983-02-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2185 meter
Kommentar Aktlängder: 555-500-510-425-195 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2185 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den svenska kritiken var genomgående negativ.

Sven E Olsson, Arbetet, konstaterade att filmen var en "katastrof. Idén är tunn - och gestaltningen av den är obefintlig. Spelet är ofta parodiskt grovt, med stumfilmsgrimaser och teatralisk replikföring.

Stig Larsson, StT: "du Rées/Olofsons Jacob Smitaren är bättre än deras tidigare filmer. Den är inte lika inställsam (och kommer förmodligen att få sämre kritik). Men den är lika långtråkig. Ett långsamt tempo behöver inte vara något negativt, men här utgör det endast en oförmåga. Tänk er någon som vid fikabordet oerhört långsamt berättar en ointressant historia. I över en timma berättar han om hur en man är berusad och deprimerad och kräks. Man kanske kan hoppas att det är en sorts sadism mot åskådaren. Men så sofistikerade är nog inte du Rées/Olofson."

Hans Schiller, SvD: "Jacob Smitaren är en film som lider av den svenska filmens kardinalsynd: ett svagt och illa formulerat manuskript som till slutresultat ger en film som överbetonar det tydliga, glömmer att förklara det vaga och inte visar någon som helst utveckling eller tankerörelse som skulle motivera gången från förlust till hämnd. (-)

Problemet (-) med denna film är att [du Rées/Olofson] underskattar mottagarna, åskådarna, samtidigt som de slarvar med vanlig normal filmlogik och allvarligare än så, brister i moralisk redovisning."

Mikael Håfström, Chaplin: "Jacob Smitaren litar inte på åskådaren, utan är uppbyggd på ett sätt som gör att den, så att säga, förstår åt publiken. (-) Det är inte bara frånvaron av psykologisk trovärdighet och enkel logik som blir störande, utan också formlösheten och oförmågan att ge filmen liv. Det finns ingenting som rör sig under den tomma ytan av påklistrade övertydligheter."

Bernt Eklund, Expr: "Roland Jansson, som är medansvarig för manuset [och filmens huvudrollsinnehavare] är en rutinerad skildrare av jobbare med osäkert fotfäste i tillvaron. Han har att bära filmen. Och han gör en stor insats (-)."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades på tre veckor och höll sin budget, har filmskaparna Göran du Rées (f 1947) och Christina Olofson (f 1948) framhållit i flera reportage. Deras avsikt var att söka uppnå samma effektivitet som Rainer Werner Fassbinder, som gjorde Veronika Voss längtan på samma tid.

Jacob Smitaren var en av huvudfilmerna vid Göteborg Film Festival i början av februari 1983.

Inspelning

Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1983-02-11 Cosmorama Göteborg Sverige 80 min
1983-02-11 Spegeln Stockholm Sverige 80 min
1983-02-11 Spegeln 2 Umeå Sverige 80 min
1983-02-11 Camera 2 Växjö Sverige 80 min
Urpremiär 1983-02-11 Cosmorama Göteborg Sverige 80 min
1983-02-11 Spegeln Stockholm Sverige 80 min
1983-02-11 Spegeln 2 Umeå Sverige 80 min
1983-02-11 Camera 2 Växjö Sverige 80 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2185


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel En kort beskrivning av filmen med arbetsnamnet Revansch. Av Göran du Rées, Roland Jansson, Christina Olofson.
Omfång 10 s. Förord (1 s.) och produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 4
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?