Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Bakom jalusin
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-09-26

Medverkande

Erland Josephson
Daniel Brenner

Domiziana Giordano
Hélène Azar

Gunnel Lindblom
Bente Sanders

Jonas Bergström
Kristoffer

Lotte Tarp
Ellen Jörgensen

Vlado Juras
Pierre Azar

Visa alla medverkande

Handling

Författaren David Brenner har anlänt till Marocko. Han minns avskedet från sin fru, skådespelerskan Bente Sanders: Hon körde honom till flygplatsen och han visade sig artigt tacksam. Vi...

Visa hela handlingen

Press

Regissören Stig Björkman fick av flera kritiker beröm för osvenskt thrillerhandlag med Bakom jalusin.Maaret Koskinen, DN: "Stig Björkmans nya film Bakom jalusin är utan tvivel en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Snickare
Attributör
Kostymör
Maskör
Klädassistent
Ljudassistent
Mixning

Medverkande

Erland Josephson Daniel Brenner
Domiziana Giordano Hélène Azar
Gunnel Lindblom Bente Sanders
Jonas Bergström Kristoffer
Lotte Tarp Ellen Jörgensen
Vlado Juras Pierre Azar
Jamal Ziani Darius
Saim Ugursay Mehdi
Boujemaa Atmane polistolken
Miloud Ganga kommissarie Saad
Driss Gaidi guiden
Sophie Lundberg Sophie van der Berg
Nino La Rocca tulltjänstemannen
Saleem Abaas läkaren
Leif Ahrle Macbeth
Ben Nazih tolk

Bolag

Handling

Författaren David Brenner har anlänt till Marocko. Han minns avskedet från sin fru, skådespelerskan Bente Sanders: Hon körde honom till flygplatsen och han visade sig artigt tacksam. Vi har varit gifta i elva år, sa hon. Och du talar som om vi just hade träffats på bussen.

David ser sig omkring på resmålet. På ett kafé blir han bekant med Kristoffer, en svensk konstnär som har varit i Marocko i snart ett halvår. Han säger att han tyckte om Davids senaste roman, även om han inte riktigt kunde leva sig in i problematiken - svartsjuka.

På hotellet bor David granne med ett italienskt par. Han kan se in genom deras sovrumsfönster. I smyg börjar han följa deras förehavanden.

Bente visar sig för hans inre syn i sin senaste teaterroll, som Lady MacBeth. En skådespelarkollega kysser henne.

David besöker Kristoffers enkla bostad. Jag trodde att jag skulle få nya idéer, om jag reste bort, säger David. Men han har haft med sig alla de gamla idéerna i bagaget.

Det italienska paret uppfyller Davids tankar allt mer, särskilt kvinnan. De görs till huvudpersoner i den roman som upptar honom. Ibland tycks han förflyttad till deras rum - eller är det i hans säng som kvinnan sitter och väntar?

En dag möter David kvinnan på gatan. Han hälsar och presenterar sig. Hon åker i väg i taxi och han följer efter. Han kör en jeep. Inne i stan följer han henne på lämpligt skuggningsavstånd genom trånga gränder. I en vacker byggnad ser han henne stöta samman med en marockansk turistguide. Kort därefter har han förlorat båda ur sikte.

En kväll ser David genom fönstret hur kvinnan blir slagen av sin man. Sedan kysser de varandra och lägger sig i sängen.

En annan kväll syns mannen och kvinnan i strålkastarljuset från Davids jeep. Han stannar och erbjuder skjuts. De tackar nej, trots att mannen tycks kraftigt berusad. David kör ensam vidare.

På natten väcks David av kvinnan. Hon ber att få komma in. Hennes berusade man slår henne. Hon vill bara sitta ned och vänta så länge. David förvissar sig om att hon inte vill ha någon hjälp och går sedan till sängs igen.

David är ensam, när han vaknar på morgonen. Jag tillåter mig alldeles för få upplevelser, säger han till sig själv.

David och Kristoffer gör en utflykt. Kristoffer säger att han snart ska återvända till Sverige. Nu har han målat tillräckligt för en utställning. David berättar att han och Bente inte längre ligger med varandra. I stället försöker de förnedra varandra. De flesta äktenskap krisar ju någon gång, säger Kristoffer och frågar varför David berättar detta. Nu vet du varför jag är här, säger David.

På kvällen sitter de på en bar, när den italienska kvinnan kommer fram och hälsar. Kristoffer bryter upp, och David och kvinnan går ut för att prata. Hon tackar för att David räddade henne undan hennes berusade man. Sedan skiljs de åt.

Före sänggåendet gör David en fasansfull upptäckt. På badrumsgolvet ligger den italienska kvinnan - blodig och livlös.

David rusar ned till stranden. Han faller på knä och tycks färdig att spy.

I mörkret iaktttas han av den italienske mannen.

David kommer tillbaka. Nu har kroppen försvunnit. Men badrumsgolvet är rött av blod.

Med en handduk torkar David upp blodet.

På morgonen väcks David av polisen. Den italienska kvinnan är försvunnen. David lär ha träffat henne i går. David bekräftar men är inte till någon större hjälp. De talade inte om något speciellt.

Någon dag senare kommer David hem och finner att polisen är på plats. De har gjort husundersökning hos honom och funnit en sko som tillhör italienskan. Men hon bar ju sandaler! säger David. Hur kan ni då förklara att skon finns här? undrar polisen. Det kan jag inte, svarar David. Någon måste ha placerat den här.

Polisen tar med sig David för förhör. Han placeras sedan i en cell, där han anfäktas av svartsjukesyner: I en teaterloge kysser Bente som Lady MacBeth en annan man.

David släpps fri. Samtidigt undrar polisen varför det finns spår av djurblod på hans badrumsgolv. David har ingen förklaring.

Kristoffer reser hem. David övertar hans bostad.

En kväll får David syn på turistguiden tillsammans med en kvinna som starkt påminner om italienskan.

En annan dag får han syn på henne igen - eller någon som är mycket lik henne. Han följer efter, men snart är hon försvunnen.

Vid ett senare tillfälle befinner han sig i en hotellfoajé. Framför sig har han kvinnan som påminner om italienskan. Han ber att få träffa henne. Hon svarar att hon väntar på någon. I morgon då? frågar David. Då åker jag tillbaka till Amsterdam.

Kort därefter visar sig turistguiden.

David följer än en gång skymten av en kvinna genom gränder och prång. I ett mörkt rum blir han nedslagen. När han vaknar till sans, hittar han en livlös, blodig kvinnokropp med bekant utseende. Det är den holländska kvinnan. Han rusar iväg.

En passkontrollant läser högt i ett pass: Sophie van der Berg. Ja, säger kvinnan, italienskan, som övertagit holländskans identitet.

I bakgrunden ses turistguiden.

Hemma tittar David i en väggspegel. Han ser nacken på sig själv.

Sakta vänder sig spegelbilden så att ansiktet blir synligt.

Censur / granskning

Censurnummer 124912
Datum 1984-08-22
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2650 meter
Kommentar Aktlängder: 537-534-509-562-508 = 2650 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2650 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Regissören Stig Björkman fick av flera kritiker beröm för osvenskt thrillerhandlag med Bakom jalusin.

Maaret Koskinen, DN: "Stig Björkmans nya film Bakom jalusin är utan tvivel en av de mest intressanta och välgjorda svenska spelfilmerna på mycket länge. Och inte bara med inhemska mått mätt, utan också internationellt; så blev den t ex mycket väl mottagen på årets filmfestival i Los Angeles. (-)

Björkman håller oss hela tiden i osäkerhet, och främst sker detta genom en sofistikerad subtil berättarteknik. Som tex i scenen där Daniel och Kristoffer står och pratar på en bar. Plötsligt börjar kameran sakta röra sig sidledes, och i den andra bildhalvan får vi syn på Daniels hustru tillsammans med en annan man. Inget klipp, inget 'billigt' trick - bara en elegant koreograferad glidning och vi är plötsligt i en annan dimension. Det är som om paret stod mitt i baren - vilket naturligtvis är poängen, för just så verkliga ter de sig för Daniel; skarven mellan verklighet och fantasi, mellan liv och dikt, har bokstavligen blivit osynlig. (-)

Vi dras in i en härva, i en labyrint av gåtor och fiktioner: av Shakespeare, romaner, drömmar, minnen, projektioner och, inte minst, film.

Äntligen en svensk film att glädja sig åt!"

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Stig Björkmans film Bakom jalusin är en osvensk film. Den är sofistikerad, elegant och leker med en ickerealism, som ligger befriande långt från den fyrkantighet, som behärskar merparten av den svenska filmen.

Den historia, som Stig Björkman berättar är inte så alldeles enkel att tyda eller att komma nära. Handlingen går åt olika håll och följer spår, som läggs av både verkligheten och fantasin. (-)

Daniel Brenner är en klassisk figur. Vi har mött honom förr i romaner och i filmer. Han är iakttagaren och åskådaren. Han är Konstnären som använder människor och som hela tiden söker en historia. (-)

I denna berättelse om en författares flykt från ett gammalt liv, från ett inbördeskrig, säger han själv, finns en thrillertråd invävd. Också den används så att man inte alltid vet, när fantasin tar över verkligheten.

Bakom jalusin ger få associationer till svensk film, men desto fler till ojämförbara storheter som Antonioni och Hitchcock. Där finns känslomässiga, attitydmässiga och faktiska samband.

I Bakom jalusin finns en fascinerande blandning av kyla, intellektualism - och hetta. Det som imponerar mest är strukturen, spelet, anslaget, musiken (Ulf Dageby). Det som irriterar ibland är trots allt det ogenomträngliga, det i överkant mystifierande."

Sven E Olsson, Arbetet: "Stig Björkmans senaste film år något av en intellektuell rebus.

Redan titeln är mångtydig. Den kan mena Bakom fönsterjalusin. Den menar också, det framgår senare, att något pågår bakom den känslans jalusi som vi på renare svenska kallar svartsjuka. Många bottnar, många meningar - och i den sortens konstruktion är denna klyftiga och välgjorda film upphängd. (-)

Det är skickligt hanterat det där. Kattmjuka kamerarörelser mellan det som är huvudpersonens objektiva verklighet och det som är hans tolkning av denna. Ljuset spelar mellan det vasst definierande och osäkergörande. Spegelarrangemang betonar skiftena mellan filmens inre och yttre rum. Osvenskt, har det sagts.

Visst. Det är snarare duktigheter som känns igen från Antonioni, Hitchcock, Robbe-Grillet - och det alltmer till en grad som får Bakom jalusin att sakna egenart och personlighet. Att den brister i temperament är nästan en naturnödvändighet: Stig Björkman är en sval men begåvad regissör, eftersinnande lika mycket som efterklingande.

Frånsett det förvirrade slutet, där filmen känns övergiven av sin upphovsman, och bortsett från Erland Josephsons stundom maniererade framtuggning av replikerna, så är detta en 'bra' film som ändå skapar en viss irritation.

Det borde snart vara dags för människan Stig Björkman att gå loss från all den imponerande lärdom han släpat med sig från sin filmkritikergärning. Än så länge gömmer han sig i andra."

Kommentar Svensk filmografi

I Göteborgs-Posten (11.9.1984) intervjuas Stig Björkman av Gunilla Skoog. Han säger bland annat:

"Jag vill vårda de orealistiska momenten. I svensk film skall allt alltid skildras så realistiskt och exakt. Jag tycker man borde våga vara mer orealistisk. Jag har också gått in för att inte hela tiden använda realistiskt ljus och ljud. (-)

Jag har kunnat göra [filmen] precis som jag velat och ändå klarat att gå under budgeten på fem miljoner, trots att filmen till hälften är gjord utomlands."

Filmen spelades delvis in i Marocko, bl a i Agadir och Marrakech, i oktober-november 1983.

Inspelning

Sverige 1983-10-24 1983-12
Stockholm
Södertälje
Agadir Marocko
Marrakech

Visningar

Sverigepremiär 1984-09-26 Sture Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1984-09-26 Sture Stockholm Sverige 97 min
Cinemateksvisning 2020-02-22 Filmhuset Stockholm Sverige
Festivalvisning 2020-01-28 Bio Roy Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2020

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2638


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2641


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Et filmmanuskript af Stig Björkman.
Omfång 159 s.
Språk Danska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanuskript [av] Stig Björkman.
Omfång 142 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanuskript [av] Stig Björkman.
Omfång 142 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Varianttitel Behind the shutters
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanuskript [av] Stig Björkman.
Omfång Ca 440 s. Polaroidfoton, anteckningar, scenbeskrivningar, inspelningsrapporter mm.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 33 s. Rollista och produktionsuppgifter (3 s.) ingår + 1 s. "trailer" 1985-01-22.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?