Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sista leken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-03-16

Medverkande

Sven Wollter
Viktor

Aino Seppo
Agnetas mor

Soli Labbart
Agnetas mormor

Tomas Laustiola
Agnetas far

Bibi Andersson
Viktors hustru

Visa alla medverkande

Handling

Viktor är lumpsamlare från Stockholm. Han är något av en drömmare; i tre generationer har han åkt till Åland och köpt upp gamla saker, många sedan betraktade som...

Visa hela handlingen

Press

Maaret Koskinen, DN, fann att Sista leken var en mycket sevärd film, "inte minst för dess sätt att berätta i pauser och mellanrum. De suggestiva tystnader som uppstår äger en speciell...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Sven Wollter Viktor
Karolina Korpioja Agneta
Aino Seppo Agnetas mor
Soli Labbart Agnetas mormor
Tomas Laustiola Agnetas far
Bibi Andersson Viktors hustru
Jacob Hirdwall Viktors son
Ulf Törnroth bonden
Toni Regnér bondens hustru
Kalevi Kahra färjkarlen
Christina Zalewski redaränkan
Gundel Henriksson lotsgumman
Ivar Rosenblad kommissarien
Roger Nikkanen polisassistenten
Gustav Wiklund läkaren
Asko Sarkola pingstpastorn
Kristina Nordberg hovmästarinnan
Sara Paavolainen
Kari Heiskanen kärleksparet
Hans Grönvall restaurangmusiker
Rune Eriksson restaurangmusiker
Ralph Rosten restaurangmusiker
Jarle Aambø stuntman

Bolag

Handling

Viktor är lumpsamlare från Stockholm. Han är något av en drömmare; i tre generationer har han åkt till Åland och köpt upp gamla saker, många sedan betraktade som antikviteter.

Han ger sig gärna ut på dessa resor, där det ibland gäller att med sin charm eller busaktighet näst intill bedra de gamla eller olyckliga, som säljer ut sitt och sällan har begrepp om sakers och tings värde. Hemma i Stockholm är äktenskapet med den framgångsrika hustrun, antikhandlaren, på upphällningen, de har inte mycket att säga varandra, än mindre att ge varandra.

Viktor vill nu ta med sig den tonårige sonen på sin nya uppköpsresa till Åland; han vill att pojken småningom ska ta över efter honom. Men denne är inte intresserad, han föredrar att resa till London med sina kamrater.

På en isolerad ö i skärgården bor en kalkarbetare med sin familj på en gård. Hans hustru är allergisk mot det stendamm, som fastnar på hans kropp och inte går att tvätta bort; hon insjuknar efter sina möten med honom. Maken har en stark sexualdrift, och han förmår inte ta någon hänsyn.

I familjen finns också en tioårig dotter, Agneta. Det okända med de underliga ljuden och klagan där inne i sängkammaren är för henne skrämmande, och kusligt är också hur hennes mor låser in sig. Hon förstår inte sin fars inneslutenhet i sin erotiska besatthet; hon drar slutsatsen att hennes far gör hennes mor illa.

Viktor dras in i familjen på ön. Mystiken kring det förfallna huset fascinerar honom. Det är även något speciellt med den flickan. Han vet att hon bara är tio år - men han tolkar redan in en vuxenhet i henne. I hennes späda kropp, i hennes rörelser, i blickar och tal ser han familjens problem. Viktor finner hos henne ett allvar och en sorg, som han upplever som en utmaning. Han tar sig an henne och på samma gång på något vis den mystiska och vackra kvinna, som han skymtat bakom sängkammarens gardiner.

Agneta följer lumpsamlaren på hans uppköpsresor. Det uppstår en förståelse och en säregen bindning mellan dem. Hon ber honom att göra något åt hennes far; hon upplever det som om han skadade modern.

Viktor kör på och dödar hennes far i desperation. Det ser ut som en olycka och är så kanske, trots allt. Han tror att han därmed räddat familjen från besattheten.Viktor känner ändå att han förlorat allt. Han försöker att få bli hos familjen. Han lockar Agneta mer och mer in i en värld, som har allt mindre att göra med verkligheten. Han möter också hennes mor i bastun. Något är nära att hända mellan dem, men Agneta kallar på honom...

Allt detta medan grannar och polis blir alltmer intresserade av honom.

Han flyr ut i det yttersta havsbandet med flickan, och där inser han att han äntligen måste skilja Agneta från den fantasivärld han skapat kring dem. Hon förstår också att hennes barndom är förbi.

Viktor ser en enda utväg. När flickan har somnat, fyller han sina fickor med sten.

Censur / granskning

Censurnummer 124607
Datum 1984-02-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2652 meter
Kommentar Aktlängder: 577-570-534-562-409 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2652 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Maaret Koskinen, DN, fann att Sista leken var en mycket sevärd film, "inte minst för dess sätt att berätta i pauser och mellanrum. De suggestiva tystnader som uppstår äger en speciell sorts innebörd, ett slags visuell motsvarighet till den tyngd, som ligger i den berömda finska fåordigheten."

Elisabeth Sörenson, SvD, tog upp samma fråga men ur ett helt annat perspektiv efter att först ha berömt regissören Jon Lindström för must och sinnlighet i bilder: "Någon motsvarande känsla för dialog har han knappast. Här talas karlavulet ordknappt och korthugget så att det nästan blir parodiskt. Pratighet är visserligen en styggelse, men en dialog som blir kryptisk är naturligtvis inte heller bra."

Lasse Bergström, Expr, ansåg att filmen balanserade på pekoralets yttersta brant men "Sven Wollter är engagerad i rollen som Viktor och det finns ett suggestivt samspel i fotot av Peter Mokrosinski och musiken av Ragnar Grippe som ofta leder Jon Lindström rätt i den dunkla natten, själens och den åländska försommarens."

Britta Svensson, StT: "Med Wollter i rollen blir Viktor inte den förvirrade drömmare som Lindström kanske har menat honom vara. I stället får hans relation till flickan en ton av brutal sexualitet, som Lindström ytterligare understryker genom att visa tioåringen naken ofta och omotiverat.

Ännu obehagligare blir filmen, när denna ton blir klart uttalad realitet mellan Agnetas far och mor. Kort sagt: fadern våldtar modern trots att det ger henne outhärdliga smärtor, och hon njuter av det.

Det ska till en man för att hitta konstnärliga kvaliteter i en sådan historia. Jag klarar det inte."

I Vi fick filmen visserligen bara två stjärnor men Carl-Eric Nordberg harangerade ändå regissören och dennes fotograf för att de "skapat en film som ofta omsluter åskådaren som oväderstystnaden under en hotfullt tätnande hösthimmel. Vi tvingas in i de sjuka själarnas skymningslandskap. Det finns en halvt Dostojevskijaktig stämning över vissa scener. Män och kvinnor verkar då instängda som i en kollektiv hallucination ur vilken de förgäves söker bryta sig ut.

Vilopauserna är få, musiken kan ibland bli monotont effektsökande och en del melodramatiska utspel ekar bara tomt. Men det är slaggprodukter efter ett smältugnsdrama om kvinnohat och kärlekslängtan, neurotiskt uppdämd sexualitet och omöjliga drömmar om paradisets oskuld."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen bygger på romanerna "Agneta och lumpsamlaren" (1968) och "Sista leken" (1970) av den finlandssvenske författaren Walentin Chorell (1912-83), känd för sina fränt realistiska romaner som inte sällan handlar om människor besatta av drifter och de konflikter detta orsakar.

Jon Lindström (f 1948) långfilmsdebuterade med den likaledes svensk-finska samproduktionen Hemåt i natten (1977/4) och har senare haft framgång med bl a Kronvittnet (1989/1) och Drömmen om Rita (1993/1). Han har också anlitats flitigt som TV-regissör. Bl a har han svarat för thrillern Mördare! Mördare! (1980) och serien Fiendens fiende (1990) efter romanen av Jan Guillou.

Exteriörerna till Sista leken inspelades sommaren 1983 på Åland.

Sista leken visades inom ramen för Cannesfestivalens prestigefyllda Quinzaine des Réalisateurs, en sidoserie där filmerna väljs ut av de franska filmregissörerna.

Jon Lindström och kompositören Ragnar Grippe erhöll båda juryns stora pris för bästa film och bästa användning av musik vid filmfestivalen i Aix-en-Provence 1985.

Förlaga

Originaltitel Agneta och lumpsamlaren (Roman)
Författare Walentin Chorell


Originaltitel Sista leken (Roman)
Författare Walentin Chorell


Inspelning

1983-05-16

Visningar

Sverigepremiär 1984-03-16 Filmstaden 10 Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1984-03-16 Filmstaden 10 Stockholm Sverige 97 min
Festivalvisning 1984-05 Cannes Frankrike (Quinzaine des realisateurs, Festival de Cannes)

Utmärkelser

Festivalpris Aix-en-Provence 1985 (1:a pris - Orpheus; filmmusikfestivalen)
Guldbagge Stockholm 1985 Bästa skådespelare Sven Wollter (för roller i denna film och i Mannen från Mallorca)
Filmbana Stockholm 1984 Peter Mokrosinski (foto)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2642


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2652


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2652


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2652


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den sista leken. Långfilmsmanuskript baserat på Walentin Chorells romaner "Agneta och lumpsamlaren" och "Sista leken". [Av] Jon Lindström, Rita Holst. 10.6.1982.
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den sista leken. Långfilmsmanuskript av Jon Lindström. Baserat på Walentin Chorells romaner "Agneta och lumsamlaren" och "Sista leken". Dramaturger: Rita Holst och Mats Olof Olsson. 23.1.1983.
Omfång 135 s. Innehållsbeskrivning (1 s. ingår)
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den sista leken. [Version] II. Långfilmsmanuskript av Jon Lindström. Baserat på Walentin Chorells romaner "Agneta och lumsamlaren" och "Sista leken". Dramaturger: Rita Holst och Mats Olof Olsson. 6.03.1983.
Omfång 121 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Agneta och Lumpsamlaren. Långfilmsmanuskript baserat på Walentin Chorells romaner "Agneta och lumsamlaren" och "Sista leken". [Av] Jon Lindström. Tallkrogen, den 30 maj 1981.
Omfång 171 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Sista leken.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The last summer (game).
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Agneta och lumpsamlaren.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Screenplay by Jon Lindström. 1983. Based on novels by Walentin Chorell "Agneta and the junk dealer" and "The final game.
Omfång 181 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 13
Bakombild papper 3
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Flera språk


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?