Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Sällskapsresan II - Snowroller
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-10-04

Medverkande

Lasse Åberg
Stig Helmer Olsson

Eva Millberg
Kärran

Ingrid Wallin
fru Jönsson

Björn Granath
herr Jönsson

Visa alla medverkande

Handling

"Någonstans i glesbygden 1985" - på Brännströms Mekaniska AB i Ormträsk, Norrland. Efter en misslyckad produktutveckling av en sparkstöttingsprototyp i plast presenterar direktör...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerkåren var delad, dels i de entusiastiska påhejarna, som ansåg Lasse Åberg vara en komiker med träffsäker känsla för "det svenska" även om han visade vissa tekniska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk regi
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Lasse Åberg Stig Helmer Olsson
Jon Skolmen Ole
Cecilia Walton Lotta
Eva Millberg Kärran
Ingrid Wallin fru Jönsson
Björn Granath herr Jönsson
Klasse Möllberg Mackan
Bengt Andersson Brännström
Staffan Ling Hedlund
Jan Waldekranz Nalle
Oscar Franzén Niklas Jönsson
Erica Larsson Sara Jönsson
Felix S:t Clair Felix
Dieter Augustin doktor Katz
Elianne Gagneaux Frau Katz
Franz Hanfstingl Rudi Katz
David Kehoe Algernon "Algy"
Barbro Hiort af Ornäs Stig Helmers mamma
Elaine Eriksson damen hos Brännström
Donald Arthur skidlärare
Mats Hildingsson skidlärare
Marcel Magnin kommunalarbetare
Giovanni Coltella kommunalarbetare
Tom Hård af Segerstad musiker
Magnus Granhed musiker
Fernandino Mazzella kypare
Jan Carlzon kypare
Klas Olofsson byråkrat
Lars-Olof Löthwall byråkrat
Carl-Henry Cagarp byråkrat
Richard von Essen byråkrat
Caj Malmros byråkrat
Philippe Bernard drakflygare
Carl-Lennart Fröbergh styrelseledamot i Brännströms Mekaniska
Fredrik Andersson skidstunt, Volvo Ski Show
Erik Ahlström medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Lena Boström medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Jan Fjellström medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Magnus Flodén medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Pierre "Pesa" Gardin medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Pyret Hallén medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Ulf Renvall medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Åsa Tham medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen
Peter Walter medlem i slalomklubben Samurajerna från Hökarängen

Bolag

Handling

"Någonstans i glesbygden 1985" - på Brännströms Mekaniska AB i Ormträsk, Norrland. Efter en misslyckad produktutveckling av en sparkstöttingsprototyp i plast presenterar direktör Brännström och hans assistent Hedlund den nya produkten - en folkskida. Brännström ämnar söka utvecklingsbidrag från industridepartementet i Stockholm, och beslutar dessutom att han och Hedlund skall åka till Kirchberg i Alperna för att fotografera skidan för en landsomfattande reklamkampanj.

Samtidigt på departementet sitter "Kärran" i möte med sina kolleger om utvecklingsbidragen till de norrländska småindustrierna och just till Brännströms Mekaniska, men avbryter för att se Stenmark åka slalom.

Hemma leker Stig-Helmer iförd stinsmössa med sin stora modelljärnväg när han blir uppringd av sin vän Ole från Norge, som berättar att han bokat biljetter för dem båda till skidorten Kirchberg i de schweiziska Alperna med busscharterbolaget Snowroller.

Efter medveten fördröjning under resan för att det något desorganiserade reseföretaget Snowrollers bakfulle reseledare, Nalle, ska hinna ordna rum till alla resenärerna, anländer bussen till Kirchberg med bl a Stig-Helmer, Ole, direktör Jönsson med familj, den trendmedvetna slalomklubben Samurajerna från Hökarängen samt Kärran och hennes vän Lotta, som åkt ned för att överraska Nalle med vilken hon haft en kort kärleksaffär i Rimini året innan. Nalle visar dock ringa intresse för Lotta och har andra förbindelser på orten.

Besviken vänder Lotta sitt intresse till den ständigt lika tafatte och blyge Stig-Helmer, som redan första dagen lyckas erövra priset för dagens tabbe genom att få sin väska söndertuggad av en snöslunga medan han hjälper den engelske turisten och mångmiljonären Algy att få loss dennes bil. Iförd den töntiga prishatten väcker han Lottas ömma känslor.

Helt ovan tvingas den höjdrädde Stig-Helmer i sällskap med den lika höjd- och flygrädda Lotta gå i nybörjarskola för barn. Sakta men säkert kan de börja åka i de mer avancerade backarna, där den f d slalomtävlande Kärran vant kastar sig ut och den något mindre briljante Ole bara hjälpligt tar sig ned trots en mycket avancerad skidutrustning.

Den högljudde och domderande direktör Jönsson bestämmer emellertid att hans skidovana fru inte behöver gå i någon skidskola utan kan lära sig genom att ta efter hans egen skidteknik, vilken dock visar sig vara allt annat än mönstergill och upprepade gånger leder till hans fall när slalomklubben Samurajerna plötsligt dyker upp. Till slut bryter han också benet, men detta sker först efter ett bråk i liftkön med en tysk turist.

Befriad från sin mans dominans kan Jönssons fru, Gullan, låta sig uppvaktas av den flirtige restaurangägaren Rudi, men förbindelsen tycks endast leda till soppreceptbyte och problemdiskussioner kring VVS-installationer i bergområden.

Nalles känslor för Lotta börjar åter vakna efter en tid, och han försöker förgäves upprepade gånger att återuppta förbindelsen. Stig-Helmer besegrar honom slutligen i en slalomtävling för turisterna, men råkar i stället åka iväg på en glidflygningsdrake och störtar in i en reklamaffisch. Visserligen har Brännström och Hedlund innan dess lyckats bjuda Kärran och Lotta på surströmmingsmiddag med löfte om att de skall bli reklammodeller för deras nya skida, vilket de också blir, men det är trots allt Ole och Stig-Helmer som erövrar kvinnorna, och på nyårsafton firar alla om rejält.

På festen finns också den från sjukhuset nyligen utskrivne direktör Jönsson, vars fru bestämmer nya spelregler i de äktenskapliga relationerna och att hon ska återvända snart till Kirchberg igen för att åka skidor - dock endast i sällskap med dottern.

Ett halvår senare, under den svenska högsommaren, kommer Kärran till Brännströms företag som officiell representant för industridepartementet för att utreda utvecklingsbidraget. Någonstans i Stockholm firar Stig-Helmer bröllop med en höggravid Lotta och får ett riktigt ånglok i present av Algy.

Medan Stig-Helmer och Lotta tuffar iväg med loket ser vi hur direktör Jönsson åter domderar över sin fru - nu på en segelbåt.

Censur / granskning

Censurnummer 125740
Datum 1985-09-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2592 meter
Kommentar Aktlängder: 495-563-552-530-452 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2592 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerkåren var delad, dels i de entusiastiska påhejarna, som ansåg Lasse Åberg vara en komiker med träffsäker känsla för "det svenska" även om han visade vissa tekniska ofärdigheter, dels i de som inte hade något till övers för vare sig Åbergs humor eller hans berättarteknik.

Hans Schiller, SvD: "Filmkomik är i mycket en fråga om tempo och tajming, att tro på det man gör, kunna vänta in det exakta tonfallet och ha en genomtänkt bild med ett genomtänkt innehåll. I Sällskapsresan II brister det på alla punkter. Man skyndar på i ett hetsigt och möjligen ekonomiskt tempo i stället för att bygga upp och underbygga de komiska möjligheterna som trots allt finns avverkar man dem utan att tänka så mycket på kamerainställningar och bildinnehåll. När sedan materialet inte håller i klippbordet verkar det som man fyllt på med rutinmässiga turistbilder av bergstoppar och skickliga skidåkare."

Jurgen Schildt, AB: "Det hjälper föga att aktören Åberg, fritt efter Jaques Tati, ihärdigt och älskvärt stretar vidare som fumlighetens och sexualskräckens offer.

Regissören Åberg möter nämligen svårare naturhinder än clownen med samma namn. Strukturen hos filmen är grov, klippningen klunsig, situationerna tunna och förutsägbara, replikföringen på flera håll oroväckande amatöristisk. Rollistan upptar en polare här och en polare där, inklusive TV-kumpanen Banarne Möllberg. Vilket inte är märkvärdigare än att romarkejsaren Caligula tilldelade sin häst en regeringspost.

Alltsammans ackompanjeras av en discomusik som skakar trumhinnorna och förefaller specialkomponerad för ragnarök.

Enligt tidningsbullentiner, dock, hade man 'väldigt roligt under inspelningen'. Man hade roligt också under inspelningen av Kalabaliken i Bender. Akta er för filmer där man har haft roligt under inspelningen. Det är inte inspelningstruppen som ska ha roligt. Det är ni.

Filmer som uppfyller växlande krav på jönsighet kallas som bekant kalkonrullar. Jag utmanar folkopinionen genom att påstå att Sällskapsresan II, trots Åbergs vänliga genius, är en riktigt präktig kalkonrulle."

Mats Olsson, Expr, gav filmen fyra getingar: "Åberg missar inte en detalj, allt är rätt, från pjäxorna insvepta i tidningspapper till reseledarnas jargong och kärnfamiljens prövningar i backen.

Egentligen gör inte Åberg långfilm, han bygger istället upp en lagom hållbar ramhandling och fyller den med små vinjetter, små iakttagelser och små lustiga episoder.

Men så jobbade även en mästare i genren som Jacques Tati och sämre förebilder kan man ha.

Scenen där Stig-Helmer försöker få juice ur lampknappen i flygplanet i Sällskapsresan är en klassiker. Här finns en till: Björn Granath, för övrigt lysande som besserwissern till pappa, försöker få in familjemedlemmarna en och en på samma tagning i en fotoautomat.

Och här finns mer i samma stil, det vill säga Åbergs blandning av Tati, stumfilm och fars, som ljudet av ett gökur när Stig-Helmer tittar ut, eller när ett klatschande i ketchupflaskan tas för applåder, eller när reseledarnas slang prydligt översätts på textremsan.

Just språket är en styrka hos Åberg. Det är egentligen bara i en enda scen, två tonåringar kör nån 'Tutti Frutti'-variant, som han spårar ur, annars talar folk i Åbergs filmer som folk verkligen talar. Det är ovanligt i svensk film.

Även som skådespelare jobbar Lasse Åberg med små medel. Hans Stig-Helmer är en tönt men med sin enkelhet, genuina utstrålning och stilla humor gör Åberg honom älskvärd. Denna anti-stjärn-attityd gör figuren trovärdig och ger utrymme åt främst Björn Granath, men också Cecilia Walton och Bengt Andersson-Staffan Ling från "Adventskalendern", att plocka poäng.

Slutet känns konstruerat och onödigt, annars är Sällskapsresan 2 en strålande svensk komedi som bevisar att man nödvändigtvis inte måste ha de allra häftigaste visionerna eller de allra djupaste tankarna för att göra roliga komedier, eller bra film överhuvudtaget. Realism, känslighet och ett varmt hjärta räcker länge och ibland längre."

Jan Aghed, SDS: "Åberg sticker gärna och effektivt hål på uppblåsthet och snobberi, han har ett gott öga till kverulans och snorkighet, inte minst av den nyrika folkhemska typen, och han tar konsekvent parti för dem som är lite avsigkomna och, enligt modets och reklamens synsätt, långt ifrån snarfagra.

Allt det där är väldigt sympatiska drag. Men det är synd att han är en så skral manusförfattare och en så träig regissör. Hans gags är föga originella och ibland är hans humor det värsta som finns, nämligen s k småputtrig, med en insmickrande populistisk fläkt av syföreningar och bingohallar. Å andra sidan är det lätt att se att den skulle komma bättre till sin rätt om han förmådde infoga den i någon stark berättelsestruktur, eller en bra och solid story helt enkelt, skapa bilder omkring den med något djup i, någon dramatisk eller komisk dimension utöver en platt och tablåartad förgrund, och om hans intresse för kameran bestod i något mer än slentrianmässiga bakåtzoomar för att visa att något inte är vad det i förstone ser ut att vara."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt AB 6.12.1983 var inspelningen ursprungligen tänkt att äga rum under våren 1984, men sköts upp på grund av felbedömning av skidsäsongens längd i Alperna och problem med att hitta inkvartering för inspelningsteamets 50 personer. Sålunda flyttades både inspelning och planerad premiär fram ett år.

En del av förhandsdiskussionerna i pressen rörde sig om huruvida filmen var ett räddningsprojekt för både Viking Film och Europa Film ¿ och kanske även för Åberg själv ¿ efter fiaskot med Kalabaliken i Bender. Detta avvisades naturligtvis av Åberg själv, som hänvisade till att han endast var skådespelare i nämnda film. Som bekant styckades och såldes Europa Film innan Sällskapsresan II ¿ Snowroller producerades, och filmen blev i stället en samproduktion mellan Svenska Filminstitutet, Svensk Filmindustri, Sonet Film och Viking Film.

Även om den inte blev en lika enorm succé som sin föregångare drog Sällskapsresan II - Snowroller en för svensk film anmärkningsvärt stor publik, 1,5 miljoner biobesökare.

Liksom till sin föregående film valde Lasse Åberg en rad mindre kända skådespelare utan nämnvärd meritlista inom filmen för flera av de ledande rollerna: Cecilia Walton hade varit verksam vid bl a Södra Teatern och Teater Aurora samt haft mindre roller i filmerna Den enfaldige mördaren (1982/1) och Mot härliga tider (1983/9), Eva Millberg kom närmast från Stockholms stadsteater och Pistolteatern, Ingrid Wallin arbetade vid denna tiden vid Riksteatern och Jan Waldekranz hade några år tidigare börjat arbeta på Dramaten.

Vid sidan av de två huvudrollsinnehavarna Lasse Åberg och Jon Skolmen var Björn Granath den kanske mest kände skådespelaren, men det var onekligen en ny arbetsmiljö för honom med tanke på hans långa bakgrund inom den fria teatergruppen Narren och senare det s k Tältprojektet (se 1978/12). Han var emellertid inte ny som filmskådespelare utan hade haft större roller i bl a Misshandlingen (1969/25) och Du gamla du fria (1972/4). Under senare delen av 1980-talet etablerade sig Granath som en av de ledande svenska skådespelarna med en rad uppmärksammade roller både i TV och på film, t ex i Demoner (1986/11)och Pelle Erövraren (1987/27).

Sällskapsresan II ¿ Snowroller hade TV-premiär i SVT Kanal 1 2.4.1994.

Inspelning

Sverige
Stockholm
Schweiz
Verbier

Visningar

Sverigepremiär 1985-10-04 Palladium 1 Arvika Sverige 95 min
1985-10-04 Rio Eskiltuna Sverige 95 min
1985-10-04 Stadsteatern Falkenberg Sverige 95 min
1985-10-04 Metropol Gävle Sverige 95 min
1985-10-04 Draken Göteborg Sverige 95 min
1985-10-04 Palladium Göteborg Sverige 95 min
1985-10-04 Röda Kvarn Halmstad Sverige 95 min
1985-10-04 Palladium Helsingborg Sverige 95 min
1985-10-04 Palladium Kalmar Sverige 95 min
1985-10-04 Skandia Lund Sverige 95 min
1985-10-04 Palladium Malmö Sverige 95 min
1985-10-04 Draken Stockholm Sverige 95 min
1985-10-04 Park Stockholm Sverige 95 min
1985-10-04 Spegeln Stockholm Sverige 95 min
1985-10-04 Rival Stockholm Sverige 95 min
1985-10-04 Röda Kvarn Ängelholm Sverige 95 min
TV-visning 1996-01-19 SVT2 Sverige 91 min
1998-01-10 SVT1 Sverige 91 min
2000-12-13 SVT2 Sverige 91 min
2001-12-23 SVT1 Sverige 91 min
2003-03-29 SVT1 Sverige 91 min
2005-07-15 SVT1 Sverige 91 min
2006-12-24 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1985-10-04 Sverige 95 min (se sverigepremiärerna)
Dvd-release 2004-11-17 Sverige
TV-visning 2010-12-31 SVT1 Sverige
2011-12-28 SVT1 Sverige
2014-12-26 TV4 Sverige
2015-12-26 TV4 Sverige
2016-12-28 TV4 Sverige
2017-12-26 TV4 Sverige
2018-07-07 TV4 Sverige
2018-12-26 TV4 Sverige

Ämnesord

DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SÄLLSKAPSRESAN II - SNOWROLLER
Tryckeri SIB- Tryck AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En komedi av Lasse Åberg SÄLLSKAPSRESAN II SNOWROLLER
Tryckeri SIB- Tryck AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En komedi av Lasse Åberg SÄLLSKAPSRESAN II SNOWROLLER
Tryckeri SIB- Tryck AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stig Helmer is back!


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Arbetsmanus. Sällskapsresan II eller Hjälp, jag tappade liftkortet i fonduen, av Lasse Åberg.
Omfång 183 s. Roller (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Snowroller. Sällskapsresan II. Av Lasse Åberg.
Omfång 146 s. Roller (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 330 s. Miljölista, polaroidfoton, anteckningar mm ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?