Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Pelle Svanslös i Amerikatt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-12-14

Handling

Bill och Bull kommer hem till Måns och väcker honom. Maja Gräddnos cyklar ensam i parken, berättar de.Måns beger sig ut i parken på sin sparkcykel och uppvaktar Maja med sång....

Visa hela handlingen

Press

Arne Norlin, AB: "Det kan inte ha varit lätt att göra en ny Pelle Svanslös-film. Förra filmen var nämligen alldeles utmärkt ¿ och har sålts till mer än tjugo länder.Men hör...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Ljudtekniker
Produktionsassistent
Ljussättare
Redigering, klippning
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

- Röster:
Erik Lindgren Pelle
Ewa Fröling Maja Gräddnos
Ernst-Hugo Järegård Måns
Carl Billquist Bill
Björn Gustafson Bull
Stellan Skarsgård Pelle Swanson
Mille Schmidt Filadelfiafille
Agneta Prytz Gammel-Maja
Lena-Pia Bernhardsson Gullan från Arkadien
Charlie Elvegård Laban från Observatorielunden
Åke Lagergren Murre från Skogstibble m_fl
Nils Eklund Rickard från Rickomberga
Jan Sjödin Fritz m.fl.
Gunilla Norling Frida
Eddie Axberg råtta m.fl.

Bolag

Handling

Bill och Bull kommer hem till Måns och väcker honom. Maja Gräddnos cyklar ensam i parken, berättar de.

Måns beger sig ut i parken på sin sparkcykel och uppvaktar Maja med sång. Plötsligt trasslar hans långa svans in sig i bakhjulet. Han faller av och dråsar i ån.

Samtidigt genomgår Pelle Svanslös examen. Sedan han svarat rätt på en sista fråga, blir han filosofie katt och ikläds vit mössa.

Löjligt! säger Måns om Pelles examen och skickar sedan inbjudan till fest.

På estraden i Odinslund talar Måns uppskattande om Pelle och kallar fram honom. Men Bill och Bull har ordnat försåt så att Pelle handlöst dyker in i en färgpyts med huvudet före. Nu är den fina mössan svart.

Då protesterar en stor främmande katt som talar med utländsk accent: I Amerika kallar vi sådant där för mobbing!

Den amerikanska katten, Pelle Swanson, skickar i väg Måns på en luftfärd som slutar med fötterna först i en pyts med svart färg.

På hemväg försöker Pelle tvätta sin mössa i en vattenpöl. Maja tröstar. Pelle Swanson kommer förbi och berättar om råttorna i Amerika ¿ världens fetaste.

Pelle ligger till sängs och gäspar.

På flygplatsen Kattrup tar Gammel-Maja farväl av Pelle. Hon ber om en hälsning till Filadelfia-Fille. Han kan ge dig en ny svans, säger hon.

Pelle har biljett till transportklass D. Det innebär att han inte får stiga ombord på planet. Han får i stället ett paket med enkla vingar som han själv får flaxa med.

Pelle har knappt anlänt till Amerika förrän han trillar ned i en gatubrunn och hamnar bland jättelika råttor som börjar jaga honom. Han flyr.

Under spaningen efter Filadelfia-Fille hamnar han i en rad otäcka miljöer och stöter gång på gång ihop med skrämmande figurer som är påfallande lika Måns ¿ en balettmästare, en gangsterledare, en skeppare på en hjulångare, en vilda västern-skurk och en indianhövding.

Slutligen lyckas Pelle hitta Filadelfia-Fille som skänker honom en ny gyllene svans med magiska krafter och döper honom till Pelle Guldsvans.

Pelle väcks ur sin dröm av Maja Gräddnos.

Måns har svårt att bli ren om sina svartfärgade fötter. I en soptunna hittar han två omaka skor som han drar på sig.

Måns öppnar resebyrå och lockar Pelle med ett särskilt förmånligt erbjudande. Han ska få studentrabatt.

Måns stiger av en buss ute på landet. Han öppnar en bagagelucka och släpper ut sin resegrupp av välbekanta katter. Med Måns i spetsen vandrar de ut i skogen.

På en smal trädstam går de över en å ¿ alla utom Pelle. Han har för svårt med balansen, eftersom han saknar svans.

Maja vill gå tillbaka till honom, men Måns ser till att stammen faller i ån.

Då går Maja längs ån för att hitta en annan möjlighet att ta sig tillbaka.

Måns låter Bill och Bull överta färdledningen. Maja måste ju beskyddas.

Måns spelar upp en scen, när han närmar sig Maja. Han låtsas slå ned en massa farliga djur.

Under tiden har kattgruppen mött ett stort, hungrigt lodjur. Lodjuret försöker fånga en kattunge till middag.

Måns och Maja kommer tillbaka, och Måns får se en kort svansstump sticka upp ur en ihålig trädstam. I tron att det är Pelle rycker Måns till.

Lodjuret ryter, fångar in Måns, bär hem honom och lägger honom i stora grytan.

Nu kommer Pelle till de övriga katterna och får veta vad som har hänt. Han smyger sig fram och drar upp Måns ur grytan. Lodjuret har lagt sig att sova medan långkoket blir färdigt.

Efteråt hörs Måns tacka Pelle inför alla andra katter, och Maja kallar Pelle för världens modigaste katt.

Censur / granskning

Censurnummer 125884
Datum 1985-12-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2130 meter
Kommentar Aktlängder: 505-593-522-564 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2130 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Arne Norlin, AB: "Det kan inte ha varit lätt att göra en ny Pelle Svanslös-film. Förra filmen var nämligen alldeles utmärkt ¿ och har sålts till mer än tjugo länder.

Men hör och häpna: Den nya filmen är faktiskt lika bra. Och det beror framför allt på att Gissberg & co inte gjort en kopia på den förra filmen, utan satsat på något nytt: spänning och äventyr!

Mycket snällt kan sägas om Gösta Knutssons tio böcker om Pelle Svanslös, men spännande är de inte. Därför har manusförfattaren Leif Krantz tillåtit sig att fabulera mycket fritt med böckerna som grund. (¿)

¿ Rolig ¿ och spännande, tyckte de fyra barn i olika åldrar som såg Pelle Svanslös i Amerikatt med mig.

Ja, i sina bästa stunder påminner Pelle Svanslös i Amerikatt faktiskt om Buster Keatons och Helan & Halvans gamla slapstick-farser, med Pelle som vinnaren och Måns som den ständige förloraren som oupphörligt sticker, klämmer eller skadar sin långa praktfulla svans.

Det ligger nära till hands att jämföra Pelle Svanslös med Disneys tecknade julfilm Taran och den magiska kitteln.

Den matchen vinner Pelle lätt. Pelle Svanslös i Amerikatt har nämligen allt som Taran ... saknar: värme, skönhet, mångfasetterade huvudpersoner och en härlig fantasi som man varken blir skrämd eller gråtmild av."

Jannike Åhlund, DN: "Pelle Svanslös i Amerikatt är full av infallsrika uppslag och omsorgsfullt tecknade miljöer. De rent expressionistiska bilderna av Pelles första möte med storstadsdjungeln och hans känsla av att bokstavligen krympa vid skyskrapornas fot är ovanligt suggestiva. Men ibland önskar man sig lite mer karaktär i figurerna: Pelle och Maja är faktiskt bleksiktiga kopior av Lady och Lufsen. Den ende som verkligen fyller upp sin gestalt är Ernst-Hugo Järegård med sina kongeniala väsningar och elaka skratt som han lägger i Måns' mun. Den gemene och intrigerande Måns är avgjort den intressantaste figuren ¿ även om publikens sympati lika avgjort ligger hos Pelle, och det är väl som det ska vara både i och utanför Amerikatt."

S E O, Arbetet: "Gösta Knutssons folkkäre katt går igen. På bio. (-)

Den här gången består filmens längsta del av den drömresa som Pelle företar till USA. Tyvärr söker filmmakarna få in de flesta av våra standardbilder om landet västerut, och det blir stundom lite ansträngt flåsigt av jagandet mellan skyskrapor, gangstermiljö, Niagara, wild west.

Det blir för mycket situationskomik av mer primitiv kaliber och alldeles för lite av karaktär ¿ både i figurerna och den rätt trista bakgrundsteckningen. Trots att Järegårds röst slingrar sig kring Måns på ett lika knottrigt som nöjsamt sätt vill inte ens han få riktigt fängslande konturer.

Men när Måns får leda en illasinnad picknick ut i tassemarkerna kring Skogstibble får filmen och handlingen äntligen skjuts. Där hålls gestalter och story samman. Där blir filmen värd ett antal strömmingar."

Göran Ribe, Chaplin: "Rent besynnerligt är det långa drömavsnittet, som gett filmen dess titel. Om man har med en så lång drömsekvens i en film, måste den kunna stå på egna ben dramatiskt. Den måste vara motiverad både som dröm och som berättelse. (-) [Avsnittet] saknar all struktur. Det dramatiska sammanhanget är minimalt. Det är en lång räcka hopklippta, andfådda actionscener. (-)

Saken blir inte bättre av att det markeras så dåligt att det rör sig om just en dröm. Många barn begriper inte sammanhanget förrän Pelle vaknar, och då blir hela detta avsnitt av filmen fullkomligt förvirrande med sina absurda överdrifter och inkonsekvenser, sina oförmedlade scenskiften och sina många nya upplagor av Pelles vänner och ovänner hemifrån. De enstaka roliga slapstickscenerna är en svag kompensation.

Filmens meningsfulla del är den tredje, skogsutflykten. Här finns en dramatisk struktur, en handling, en regissörshand, en uppbyggnad mot en fungerande klimax. (-)

Det är synd att inte Pelle Svanslös i Amerikatt bara består av det sista partiet. Helheten är i alldeles för hög grad en produkt av ett manus som ger intryck av att ha massakrerats i ett gatlopp av kompromisser."

Kommentar Svensk filmografi

Pelle Svanslös i Amerikatt i regi av Stig Lasseby (1925-97) och Jan Gissberg (f 1948) bygger mycket fritt på barnboken Pelle Svanslös i Amerika, utgiven 1941, av Gösta Knutsson (1908¿73).

I en FLT-artikel av Hans Brattberg (publicerad i Länstidningen, Södertälje, 2.1.1986) berättas att Erna Knutsson, änka efter Gösta Knutsson, blivit missbelåten med filmen:

"Pelle Svanslös härjningar på filmduken, senast i Pelle Svanslös i Amerikatt, har gjort Erna Knutsson, verklighetens Maja Gräddnos, betänksam. Hon känner inte alls igen sin vän.

¿ Nu handlar det bara om pengar. Pelle görs till biohjälte i Disney-stil med en massa action och våld, långt ifrån Göstas underfundiga humor. (¿)

Erna Knutsson skulle velat haft ett ord med i laget. Men det handlar om s k merchandising och ett kontrakt som skrevs medan hennes man, Gösta Knutsson (1908¿73) ännu levde.

¿ Jag har inte sålt Pelles själ. Men jag vill förhindra att den tuffare 'Film-Pelle' gör att 'Bok-Pelle' kommer i skymundan. När man runtom i Sverige och andra länder gör teater och musical av Pelle vill jag, att man ska ligga så nära originalet som möjligt, säger Erna.

Leif Krantz, som gjort manus till filmerna, tycker att böckernas Pelle är för präktig och viljelös för att passa som hjälte i vår tid.

Men böckerna om Pelle fortsätter att säljas, trots att Pelle aldrig varit någon hjälte utan bara en tam katt utan svans."

Förlaga

Originaltitel Pelle Svanslös i Amerika (Roman)
Författare Gösta Knutsson


Inspelning

Sverige 1983 1985

Visningar

Sverigepremiär 1985-12-14 Sandrew Eskliltuna Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Gävle Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Göteborg Sverige 78 min
1985-12-14 Cinema Göteborg Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Malmö Sverige 78 min
1985-12-14 Cinema Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Filmstaden 1 Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Victoria 1 Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Uppsala Sverige 78 min
Urpremiär 1985-12-14 Sandrew Eskliltuna Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Gävle Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Göteborg Sverige 78 min
1985-12-14 Cinema Göteborg Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Malmö Sverige 78 min
1985-12-14 Cinema Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Filmstaden 1 Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Victoria 1 Stockholm Sverige 78 min
1985-12-14 Sandrew Uppsala Sverige 78 min
TV-visning 1997-08-31 SVT1 Sverige 75 min
Dvd-release 2001-11-01 Sverige
2014-04-16 Sverige
Cinemateksvisning 2015-11-22 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Chicago 1988 (2:a pris i kat. animerade långfilmer; barnfilmfestival)
Moskva 1985 (barnjuryns pris i sektionen för barnfilm)
Pris 1985
1985 -

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2117


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2124


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2116


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PELLE SVANSLÖS I AMERIKATT
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PELLE SVANSLÖS I AMERIKATT
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PELLE SVANSLÖS I AMERIKATT
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pelle Svanslös i Amerikatt. Manus av Leif Krantz fritt efter Gösta Knutsson.
Omfång 92 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pelle Svanslös i Amerikatt. Manus av Leif Krantz fritt efter Gösta Knutsson.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel English dialogue list from version 2 (1983-04-27). Pelle Svanslös i Americat.
Omfång 93 s.


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 32 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pelle Svanslös i Amerikat eller Svanslös of Sweden.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 14
Färg papper 10
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?