Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel I lagens namn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-10-31

Medverkande

Sven Wollter
kriminalinspektör Bo Jarnebring

Anita Wall
Gunilla Wesslén, hans kollega

Ernst Günther
polisintendent Walltin, chef för spaningsroteln

Stefan Sauk
polisinspektör Roger Häll

Pia Green
Pilstam

Sven Holm
Berg

Visa alla medverkande

Handling

En polispiket, bestående av fyra poliser, Pilstam, Berg och Mikkelsson under befäl av Häll, plockar upp ett fyllo vid Hötorget i Stockholm. När han tas in är han oskadd. Senare visar det...

Visa hela handlingen

Press

Om I lagens namn gick meningarna starkt i sär.Eva af Geijerstam, DN: "I lagens namn återupplivar frågeställningarna som tagit sin avstamp i igenkännbara förebilder ur de senaste...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Sven Wollter kriminalinspektör Bo Jarnebring
Anita Wall Gunilla Wesslén, hans kollega
Ernst Günther polisintendent Walltin, chef för spaningsroteln
Stefan Sauk polisinspektör Roger Häll
Pia Green Pilstam
Sven Holm Berg
Marvin Yxner Mikkelsson, "Micke"
Carlo Barsotti Bruno Danucci, restaurangägare
Gustav Bartfay Milos
Niels Dybeck första rättsläkaren
Gunnar Falk ena spanaren i avlyssningsbilen
Jonas Granström Peter Välitalo, kallad Puma, knarkare
Göthe Grefbo ena fastighetsskötaren
Sten Johan Hedman vakthavande
Mathias Henrikson direktören på Stora Essingen
Lennart Hjulström polischefen
Sven Holmberg polistekniker
Asko Kivistö Nils Rune Nilsson, kallad farbror Nisse
Mikael Klöfver Giorgio Desikis, greken hos Danucci, kriminalinspektör
Jan Erik Lindqvist en äldre polis
Marrit Ohlsson fru Larsson, Jarnebrings granne
Anders Peedu andre fastighetsskötaren
Ann Petrén den prostituerade kvinnan
Lena Raeder snabbköpskassörskan
Gunnar Schyman andra rättsläkaren
Rolf Skoglund Klas Kallin, kallad Näbben, knarkare
Lennart R. Svensson andre spanaren i avlyssningsbilen
Johan Ulveson abab-vakt
Webster rikspolishunden Ludde
Margreth Weivers läkaren på sjukhuset
Svea Holst-Widén den förvirrade gamla damen
- Ej krediterade:
Olle Söderlund TV-intervjuaren
Margareta Pettersson första sjuksköterskan
Inga-Lill Karlsson andra sjuksköterskan
Gun Stråth en kund i snabbköpet
Carl-Lennart Fröbergh civilpolis med walkie-talkie

Bolag

Produktionsbolag Spice Filmproduktion AB
Sandrew Film 86 KB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV2
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1986
Distributör i Sverige (DVD) Atlantic Film AB 2011
Laboratorium AB Film-Labor
Specialeffekter, ljud Svenska Stuntgruppen AB

Handling

En polispiket, bestående av fyra poliser, Pilstam, Berg och Mikkelsson under befäl av Häll, plockar upp ett fyllo vid Hötorget i Stockholm. När han tas in är han oskadd. Senare visar det sig att han ådragit sig svåra skador.

Samma polispatrull vill gärna komma åt restaurangägaren Danucci, som man anser vara stadens gudfader.

Kriminalinspektör Jarnebring får i uppdrag att utreda hur skadorna uppstått på fyllot, som i tidningarna nu går under namnet farbror Nisse. Det enda Nisse svagt kan säga till Jarnebring är: "Björneborgarnas marsch".

Av en kontroll framgår att den aktuella patrullen under ett år fått 22 anmälningar mot sig. En person drog sin anmälan tillbaka - Danucci.

Jarnebring besöker Danucci som är avlyssnad av knarkpolisen. Häll och hans kolleger plockar upp småhandlarna Näbben och Puma för förberedelse till stöld. De vill använda Puma för att komma åt Danucci. Senare släpps båda av åklagaren. Jarnebring har ett samtal med Walltin som leder knarkspaningen på Danucci.

Puma gör ett inbrott i en direktörsvilla på Stora Essingen, där han bland annat stjäl en pistol. Samtidigt begår Näbben en stöld mot en butik. Polispatrullen gör ett besök hos Puma, som hinner fly, varvid Häll tar med sig den stulna pistolen. När poliserna senare söker upp Näbben, skjuter Häll honom med pistolen och arrangerar det som om Näbben under tumult skjutit sig själv i huvudet. Kolleger, rättsläkaren och polisens vapenexpert stöder Hälls version av händelseförloppet.

Genom efterforskningar får Jarnebring med hjälp av kollegan Wesslén fram att polispatrullen besökt Puma efter hans frisläppande. Sedan Puma hotats av Häll går han bärsärkagång i ett varuhus. När han tas in, bekänner han flera brott, bland annat det på Stora Essingen som inte är polisanmält. Direktören där förnekar att något inbrott ägt rum. Han grips senare för olaga vapeninnehav och erkänner. Man har hittat Pumas fingeravtryck på pistolen som dödat Näbben.

Polispatrullen tubbar en av Danuccis män, jugoslaven Milos, att köpa knark av Danuccis andre man, en grek. Restaurangen bevakas av knarkpolisen och när Milos kommer för att göra köpet med greken, kommer även de fyra i polispiketen till restaurangen.

Under tiden har en vakthavande på polisstationen erkänt för Jarnebring att Häll misshandlat farbror Nisse till tonerna av "Björneborgarnas marsch".

Jarnebring får veta att patrullen befinner sig på Söder och anar att de är uppe vid Danuccis restaurang. När han anländer dit, har Häll och hans kolleger just "avslöjat" greken som knarkförsäljare. Eftersom greken gjort ordentligt motstånd, håller Häll på att misshandla honom, medan "Björneborgarnas marsch" spelas. Jarnebring avbryter det hela och anhåller Häll och hans kolleger.

Just då kommer även Walltin och hans män in. Det visar sig då att greken egentligen är en polisinspektör, Siki.

Sedan får Jarnebring vara med om att Siki lockar upp Danucci på taket till en bilparkering för överlämnandet av ett hyreskontrakt. I stället överräcker han ett kuvert med knark.

Danucci grips av polisen för knarkförsäljning.

Censur / granskning

Censurnummer 126428
Datum 1986-10-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2375 meter
Kommentar Aktlängder: 566-529-489-535-256 = 2375 m.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2375 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Om I lagens namn gick meningarna starkt i sär.

Eva af Geijerstam, DN: "I lagens namn återupplivar frågeställningarna som tagit sin avstamp i igenkännbara förebilder ur de senaste årens polispraktik och som väcktes redan av Leif G W Perssons bok.

Men i filmen får de en mycket stark fysisk närvaro. Kjell Sundvall kryper nära inpå de blodiga detaljerna, för att strax ge möjlighet till distanserad reflexion. Det gör man främst genom att i vissa mycket medvetet valda sammanhang leka med polisfilmens schabloner, som i den oundgängliga kärleksscenen. I stället för att fungera som avledare och lättnad från filmens huvudärende, förstärks den av Sundvalls kärleksfullt ironiska ton.

Ulf Dagebys hotfulla musik, Peter Mokrosinskis mörkermättade bilder - han har haft god hjälp av mer än utmärkt valda skådespelare. Vad betyder det sedan att dialogen i vissa ögonblick blir otydlig, eller att detaljer i intrigen är svåra att följa.

(-) Kjell Sundvalls I lagens namn är en otäckt sevärd film om hur och när samhällsbärarna kan bli samhällsstjälparna."

Jurgen Schildt, AB: "Dynamon i Sundvalls filmbearbetning är Sven Wollter som Jarnebring, kriminalaren vars rättspatos är kraftigare utvecklat än hans klubbanda. Det är en tänkvärd rollteckning och ett utomordentligt yrkesporträtt, oavbrutet pendlande mellan explosiviteten och besinningen.

Filmen i övrigt har inte samma resning. Om Sundvalls norrlandssköna Lyckans ost ansåg jag för tre år sen att den var profilerad och kluven och aningen förtrollad. Hans andra film är mindre kluven än endimensionell. Men framför allt är den varken profilerad eller förtrollad.

Den är en bildöversättning av romanen; utan romanens detaljspel och förgreningar, men också utan den flykt och de visuella plusvärden som filmen gemenligen brukar erbjuda."

Sven Malm, SvD: "Filmen har sina starkaste sidor i ett effektivt mörkt färgfoto, bra storstadsbilder, t o m i vidfilm, och ett rappt tempo. När Sven Wollter och Ernst Günther är med laddas bilderna av väldig intensitet och kraft.

Men ändå känner jag mig lite otillfredsställd. Filmen är alltför förenklad - i jämförelse med boken. Det blir ofta mer utanverk än innehåll och förklaringar. (-)

Gott hantverk och tekniskt skickligt, en effektiv debattfilm om polisvåld kanske, men egentligen inte så mycket mer att minnas efteråt."

Jan Aghed, SDS: "Jag har inte läst Perssons bok, men den här filmatiseringen får den att se ut som en hejdlös rövarhistoria. Samhällskritiken neutraliseras av formen som genomgående är så splittrad och fragmentarisk att den saboterar överblick och reflektion och dessutom mestadels är hysterisk och dreglar av sensationslystnad.

Funnes inte brutala och kriminella poliser, så skulle Ivebergs och Sundvalls film, det är det intryck som den ger, ha velat uppfinna dem för att kunna sälja fler biobiljetter. Kameran och klippningen tycks mindre styras av några berättarmässiga, dramatiska eller, hisnande tanke, konstnärliga överväganden än av - för att tala klarspråk - sneglingar på eventuella intäkter. Här finns en, säger en enda, snygg och klartänkt funktionell kamerarörelse, en kort neråtpanorering som fångar upp den hederlige kriminalaren Sven Wollters framrusande bil, och desto fler ogenomtänkta, försäljningstaktiskt utspekulerade och irrelevanta kamerarörelser, såsom den långa, inbjudande körningen fram mot Wollters sovrum och vidare mot hans och Anita Walls nakna kuttrasju på sängen.

Denna sekvens är fullständigt överflödig, t o m i den neurotiskt flaxande intrig som filmens klippning frambragt. Men en filmskapare med oanfrätt konstnärlig och moralisk integritet skulle hur som helst på sin höjd ha antytt någon sexuell hemaktivitet i det här parets fall, i stället för att låta kameran trafikera lägenhetsgolvet som om åskådaren måste förespeglas en live show.

I övrigt sörjer låga fotovinklar i bilderna av hotfulla poliser och piketer, expressionistiskt olycksbådande källargarage, misshandelsscener i smaskiga närinställningar med ackompanjerande bombkrevader på ljudbandet samt maximalt besynnerliga och omotiverade skuggor i personernas ansikten (-) för att I lagens namn blir en oavsiktlig parodi på en amerikansk B-produkt i 'film noir'-genren. Och samtidigt får vi en avskräckande åskådningslektion i hur det kan gå när svensk film imiterar - och missbrukar - en kulturellt främmande dramaturgi.

Bortsett från Wollter, trovärdig och bra som alltid, Lennart Hjulström och Ernst Günther ter sig de medverkande som ett gäng oinstruerade amatörer."

Kommentar Svensk filmografi

I lagens namn bygger på romanen "Samhällsbärarna" (1982) av kriminologen Leif G W Persson (f 1945), som i sin tur delvis utnyttjat verklighetsunderlag för romanhandlingen, "bl a det s k Södermalmsfallet och en i olika sammanhang välkänd piketgrupp verksam under slutet av 1970-talet" enligt kriminologen Johannes Knutsson (Chaplin nr 207/1986). I sin Chaplin-artikel understryker Knutsson filmens sätt att beskriva verkligheten och citerar ur Norrmalmsutredningen från år 1984: "Arbetskamrater (-) klagade hos vaktdistriktsledningen och begärde att gruppens verksamhet skulle stoppas. Enskilda befäl gjorde samma sak. Kritik framfördes också från massmedia om den s k 'baseballigan'. Vaktdistriktsledningen företog ej någon åtgärd för att ändra gruppens arbetsmetoder. (-) Kritiken gällde i första hand arbetsmetoderna som beskrevs som bryska, civiltjänstgöringen, besök i s k kvartar, ingripande mot ordningsstörningar i civil klädsel, den höga frekvensen av rapporter om hot och våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, svårighet för befäl att styra gruppen m m. Medlemmarna i gruppen har i många fall blivit anmälda, misstänkta för övergrepp."

I en intervju med Maria Torshall (AB 1986-11-02) yttrade sig Leif G W Persson med en viss försiktighet om filmen:

" - Kjell Sundvall (-) har gjort en action på bekostnad av personerna. Det är filmens dilemma - det är så kort om tid. Allt måste vara antingen eller, ja eller nej. Aldrig både och. Som författare saknar jag komplikationerna. Nu blir filmen en rallarsving - och det är inte riktigt motiverat.

- 90 procent av poliserna är vanliga hyggliga människor som försöker göra sitt jobb (-). Det är stillheten man slås av på en polisstation - inte folk som föses fram i handbojor och skriker som i filmen.

Piketgruppen med inspektör Häll i spetsen är inte - som många trott - den ökända Baseballigan i Stockholm. Helt enkelt för att den inte fanns när 'Samhällsbärarna' skrevs."

"Samhällsbärarna" var Leif G W Perssons tredje roman, och den tredje som filmatiserades. 1983 gjorde Per Berglund Profitörerna (1983/17), som även blev en TV-serie, och 1984 utnyttjade Bo Widerberg romanen "Grisfesten" för Mannen från Mallorca (1984/15). I samtliga spelade Sven Wollter huvudrollen, kriminalaren Jarnebring.

Stockholmspolisen krävde ändringar i manus för att ställa upp med personal, bilar, uniformer och annan rekvisita. "Det höga polisbefäl som läste manus ville att fyra punkare skulle utpekas som de som misshandlat den berusade, inte poliserna, säger Leif G W Persson. Den ändringen kunde vi inte godta (-). F ö vägrade Stockholmspolisen att medverka i den förra filmen, Mannen från Mallorca, också. Då ställde emellertid polisen i Solna upp."

Stockholmspolisen motiverade genom Roland Borgström sitt beslut för Martin Andersson (tidskriften Kannibal, nr 2/1986):

"- Det är vanligt att regissörer/producenter vill diskutera och justera manus, så att handlingen stämmer bättre överens med verkligheten. Dom blir oftast tacksamma, säger Roland Borgström.

- I [fallet med I lagens namn] var det helt utsiktslöst. Visst kan vi tolerera enstaka poliser som begår brott i film, men inte som i I lagens namn, där ett helt gäng poliser går ut på stan och misshandlar folk.

- Vi kan tänka oss att ställa upp i skojfilmer, som Jönssonligan; där är det så uppenbart att det är skoj. Men vi kan inte tänka oss [att ge] en felaktig bild av en hel yrkeskår.

Att den 'felaktiga bilden' av polisen kanske stämmer hör uppenbart inte hit.

- Polisvåld förekommer undantagsvis, men det är inte denna bild av polisen vi vill ge svenska folket. Vi har dessutom inga som helst skyldigheter att ställa upp vid filminspelningar. Då vi gör det, får det ses som ren välvilja, säger Roland Borgström."

Kjell Sundvall (f 1953) hade tidigare gjort TV-filmer (regi, manus) som Vi hade i alla fall tur med vädret, den Prix Italia-belönade Jackpot (båda 1980), De unga örnarna, Oldsmobile (båda 1982), Hålet och Examen (båda 1985) och biograffilmen Lyckans ost (1983/20), samtliga i samarbete med Kjell-Åke Andersson (f 1949; foto, manus).

I lagens namn var den första svenska långfilm som spelades in i vidfilmsformatet Panavision/Cinemascope.

Förlaga

Originaltitel Samhällsbärarna (Roman)
Författare Leif G.W. Persson


Inspelning

Sverige 1986-02-17 1986-04-30
Stockholm (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1986-10-31 Sandrew Borlänge Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Gävle Sverige 87 min
1986-10-31 Royal Göteborg Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Malmö Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Norrköping Sverige 87 min
1986-10-31 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew 1 Stockholm Sverige 87 min
1986-10-31 Victoria 1 Stockholm Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Sundsvall Sverige 87 min
1986-10-31 Metropol Trollhättan Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Umeå Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Uppsala Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Östersund Sverige 87 min
Urpremiär 1986-10-31 Sandrew Borlänge Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Gävle Sverige 87 min
1986-10-31 Royal Göteborg Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Malmö Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Norrköping Sverige 87 min
1986-10-31 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew 1 Stockholm Sverige 87 min
1986-10-31 Victoria 1 Stockholm Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Sundsvall Sverige 87 min
1986-10-31 Metropol Trollhättan Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Umeå Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Uppsala Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Örebro Sverige 87 min
1986-10-31 Sandrew Östersund Sverige 87 min
TV-visning 1990-04-03 TV2 Sverige 83 min
1991-10-26 TV2 Sverige 83 min
1996-07-13 TV4 Sverige 83 min
1997-12-25 TV4 Sverige 83 min
2000-06-16 SVT1 Sverige 83 min
Dvd-release 2001-11-27 Sverige
TV-visning 2003-02-05 SVT1 Sverige 83 min
2003-05-16 SVT1 Sverige 83 min
Cinemateksvisning 2016-10-29 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Björneborgarnas marsch
Kompositör Christian Fredric Kress (osäker uppgift)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1860)


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1987 Bästa film

Ämnesord

Kåranda

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2375


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2375


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2375


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I LAGENS NAMN
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I LAGENS NAMN
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Samhällsbärarna. Ett filmmanus av Leif GW Persson och Hans Iveberg.
Omfång 145 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel I lagens namn. Dialoglista.
Omfång 29 s. + 1 s. dialoglista trailer 1986-10-10
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Samhällsbärarna. Leif G.W. Persson, Hans Iveberg. Manus efter en bok av Leif G.W. Persson.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel In the name of the law.
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Färg papper 19
Bakombild papper 2
Dia 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?