Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ormens väg på hälleberget
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-12-25

Medverkande

Stina Ekblad
Tea Alexisdotter

Stellan Skarsgård
Karl Orsa Markström, handelsman

Reine Brynolfsson
Johan Olof "Jani" Johansson, Teas äldste son

Pernilla Östergren
Eva, Teas äldsta dotter

Tomas von Brömssen
Jakob Granström

Visa alla medverkande

Handling

Fattigby i Västerbottens inland under senare hälften av 1800-talet. När änkan Teas far hänger sig får hon ta över ansvaret för den stora familjen. Det visar sig att hennes far står i...

Visa hela handlingen

Press

Bo Widerberg och hans film fick ett gott, nästan entusiastiskt mottagande. Sven E Olsson, Arbetet, ansåg skådespelarna mästerliga: "Dessa utsatta, förnedrade - och ändå i sin...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Stina Ekblad Tea Alexisdotter
Stellan Skarsgård Karl Orsa Markström, handelsman
Reine Brynolfsson Johan Olof "Jani" Johansson, Teas äldste son
Pernilla Östergren Eva, Teas äldsta dotter
Tomas von Brömssen Jakob Granström
Pernilla Wahlgren Johanna
Ernst Günther Ol Karlsa, Karl Orsas far, handelsman
Birgitta Ulfsson Hanna, Teas mor
Johan Widerberg Jani som barn
Melinda Kinnaman Eva som barn
Åsa Göransson barn
Michael Kallaanvaara barn
Carl Carlswärd barn
Amelia Glas-Drake Tilda, Teas dotter
Gun Fors en kvinna
Lisa Tönnerfors Sara, Teas och Jakobs dotter
Emma Tönnerfors Rakel, Teas och Jakobs dotter
- Ej krediterade:
Nils Brandt Alexis, Teas far
Agnes Östergren Eva som spädbarn

Bolag

Handling

Fattigby i Västerbottens inland under senare hälften av 1800-talet. När änkan Teas far hänger sig får hon ta över ansvaret för den stora familjen. Det visar sig att hennes far står i skuld till handelsmannen Ol Karlsa och när hon inte har pengar, kräver han arrendet i sängen.

Hans son, Karl Orsa, är en man med strikt uppfattning om bibeln och lagen. För honom är det själva ordningen som är Gud men själv påstår han sig inte vara ond. I faderns efterföljd vill han också bruka Tea.

Det blir en sexuell livegenskap. Tea föder barn, har några års vila från Karl Orsas krav när tjuven Jakob bor hos henne, betalar arrendet i kontanter och skänker henne kärlek. Men Karl Orsa ser till att polisen hinner ikapp Jakob och kan sedan vända tillbaka och hämta sitt arrende, medan barnen tvingas vänta i lidret.

Tea finner en glädje också i musiken, liksom dottern Eva, som har fiol, och de spelar på danser.

När Tea blir halvgammal och allt eländigare vänder sig Karl Orsa i stället till Eva, som faktiskt kunde vara hans egen halvsyster, och kräver sin rätt i hennes kropp. Eva blir med barn och dör, liksom sin son. Det gör också Tea, sliten, inte minst sedan en betryckt, förändrad Jakob kommit åter och även han sökt döden för egen hand, när ingen utväg längre fanns.

Karl Orsa vill kräva ut arrendet av Janis kvinna Johanna men nu har förnedringen gått så långt att Jani i Karl Orsas påtvingade samlag med henne snöper mannen och kastar hans lem i den öppna elden.

Karl Orsa kommer tillbaka, han lagsöker icke för dådet men säger sig ändå vilja försöka nyttja Johanna som arrende. Jani nekar. Karl Orsa hotar komma åter till midsommaren och riva deras hus om han inte får sitt med ränta, nu allt mer, i kontanter eller tjänster.

En morgon väcks Jani och hans familj av att Karl Orsa börjar riva taket. Jani tar lodbössan, löper ut i skogen, laddar och siktar mot Karl Orsa, där denne i sitt raseri slår sönder bräda efter bräda.

Då hör Jani ett buller, sänker förbryllad bössan, ett dån som från underjorden, marken öppnar sig och ett skred krossar allt.

Censur / granskning

Censurnummer 126569
Datum 1986-12-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3060 meter
Kommentar Aktlängder: 395-423-460-512-573-452-245 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3060 meter
Längd i minuter 112 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bo Widerberg och hans film fick ett gott, nästan entusiastiskt mottagande. Sven E Olsson, Arbetet, ansåg skådespelarna mästerliga: "Dessa utsatta, förnedrade - och ändå i sin sammanhållning så värdiga - varelser tränger sig på en, inte minst i kraft av några av de mjukaste och mest omedelbara skådespelarprestationer jag sett i svensk film. Men också genom alla de detaljer eller enskilda scener som med frän skärpa betonar att den kärlekslösa mansdriften och pockande kapitalismen är bulnande utväxter av samma ondska. Det gör Ormens väg på hälleberget till en modern angelägenhet - och kanske ett mirakel likt det i berättelsen. Dock har detta, syn- och hörbart, mera med Widerbergs handlag att skaffa än med Guds finger."

Monika Tunbäck Hanson, GP, konstaterade att Torgny Lindgrens roman måtte vara svår att översätta till film men "som genom ett herrans under har Bo Widerberg lyckats undvika fällorna. Han har gjort en egen dikt på en gång trogen, på en gång fri från sin förlaga. (-)

Vad Bo Widerberg (-) tagit fasta på är kvinnornas märkvärdiga storhet mitt inne i förödmjukelserna. De små människorna är de stora, de stora är mycket små. (-) Filmen har sin styrka i lågmäldheten. Widerberg är lätt på handen, aldrig närgången - fast nära. Det är så mycket som i bild hade kunnat bli påträngande och grovt. I den fällan (-) går inte Widerberg. Det är därför som filmen Ormens väg på hälleberget är en film att ta till sitt hjärta."

Jan Aghed, SDS: "[Det] är en stark och grym historia, och Widerberg återger den med en fin känsla för bildrytm som han är ensam om i modern svensk film."

Aghed hade flera reservationer mot bl a dialektförvirringen och mot skådespelarvalen men anmärkte att Stina Ekblad "som väntat är formidabel" och som Karl Orsa har "Stellan Skarsgård getts fysionomin hos en ondskans och materialismens asketiske byråkrat, en lång, magerlagd figur i svart rock, med slickat, benat hår och små runda Himmlerbrillor. En kort glimt av Karl Orsa i början, när fadern Ol Karlsa (Ernst Günther) ryar åt honom, visar en kuvad ung man. Bilden skapar ett intryck av att Widerberg vill poängtera det sociala arvets betydelse, att det av en auktoritär uppfostrans offer blir en ny fascist."

Carl-Eric Nordberg,Vi, gav filmen fyra stjärnor av fem möjliga: "Lindgren lyckas ju i sin berättelse inte bara ge drabbande tyngd åt fattigdomens fördömelse utan också skänka ondskans förtryck och den utsatta människans lidande en halvt biblisk resning. I Widerbergs tolkning saknar vi kanske religiösa övertoner. I stället kan vi avlyssna en undertryckt social vredes dova hjärtslag. Det påminner oss om att regissören för ungefär tjugo år sen lät oss återuppleva trettiotalets Ådalskravaller.

Men nu på åttiotalet är det inte fråga om Upprorets dynamiska masscener utan om ett antydningarnas kammarspel där detaljerna penslas ut med tveklös precision och skådespelarna - framför allt är Stina Ekblad lysande - utlämnar sina nakna ansiktens inre dramer så att vi stundom tycker oss blicka rakt in i själarnas landskap. Det finns förtätade ögonblick som nästan stämmer till andakt."

DN gav Hanserik Hjerténs recension rubriken "En höjdpunkt i svensk filmkonst": "[Widerberg] har sin formidabla känsla för filmspråkets möjligheter. Han rör sig i den tunga och stillastående 1800-talsmiljön med en målares lätthet, fogar bilder och scener till varandra med en precision, som skapar en nästan oavbruten inre spänning."

Hans Schiller, SvD, fann dock att Widerberg hanterat sitt material pliktskyldigt och att filmen "känns som en oinspirerad genomgång av en textmassa. Det är inte ointressant om man jämför med dagens normala svenska filmproduktion men det är långt under Widerbergs egen nivå (-). Aktörerna verkar mest leva på egen kvalificerad rutin och inte riktigt i kombination med Widerbergs tidigare så lysande instruktion. Reine Brynolfsson som Teas son är kanske den som bäst profilerar sig (-).

Ormens väg på hälleberget är om man så vill och bortser från de antydda missarna ett hederligt hantverk men inte någon stor och inspirerad film som exempelvis Kvarteret Korpen. Det är en film som ofta känns vilsen i sin redovisning av detaljer och miljöer och grumlig i sitt budskap. Men vad som är allra värst är att Ormens väg på hälleberget blivit en film som saknar konstnärlig glöd och personlighet."

Jurgen Schildt, AB: "Summan av delarna, och det är i och för sig inga klena eller likgiltiga delar, liknar ett vackert artikulerat primalskrik på Hembygdsmuseet. (-) Det som huvudsakligen förvånat mig är att den temperamentsfulle Widerberg avlämnat en så pass temperamentslös film. Den förtjänar, för sina mörka och sträva ansatsers skull, vår respekt. Men den äger ingen oinskränkt rätt till min hänförelse."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Bo Widerberg (f 1930) har en viss förmåga att uttala sig tillspetsat. I informationsmaterialet till filmen gör han diverse uttalanden.

Om klippningen: "Man sitter där och tävlar med Gud. Man kan ju faktiskt skapa liv där vid klippbordet. Under inspelningen sår man fröna. Men det tar tid. Fröna är sådda. Nu ser man dom växa och sådant sker inte över natten."

Om skådespelarna: "Att arbeta med skådespelare är som att öppna ostron. Jag vill hitta det innersta men det gäller att leta med kniven så att man hittar precis sätt att öppna skalet. Det är ju också där pärlorna finns." Stellan Skarsgård sade om sin Karl Orsa: "Han är ond i den meningen att hans handlingar gör ont. Men han är ingen sadist. Det handlar mer om egennytta och ett litet perverterat ordningssinne." (Ur intervju med Eva Redvall, SDS)

Författaren Torgny Lindgren (f 1938) har i en intervju sagt om "Ormens väg på hälleberget" (1982) att romanen i vissa avseenden bygger på historier som berättats för honom under barndomen men att han satt karaktärerna in i nya sammanhang och konstellationer. Han menar att kärnan i romanen är den eviga problematiken hur Gud kan vara god och allsmäktig samtidigt som det finns så mycket ondska i hans skapelse. "Men annars handlar boken helt enkelt om förtryck och människans förmåga att uthärda; att ändå leva ett värdigt liv."

Filmen visades på Cannesfestivalen 1987 inom ramen för sidoserien Un Certain Regard.

Förlaga

Originaltitel Ormens väg på hälleberget (Roman)
Författare Torgny Lindgren


Inspelning

Sverige 1985-10 1986-06

Visningar

Sverigepremiär 1986-12-25 Victoria Göteborg Sverige 112 min
1986-12-25 Filmstaden 8 Helsingborg Sverige 112 min
1986-12-25 SF 1 Jönköping Sverige 112 min
1986-12-25 Skandia Linköping Sverige 112 min
1986-12-25 Skandia Lund Sverige 112 min
1986-12-25 Camera Malmö Sverige 112 min
1986-12-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 112 min
1986-12-25 Saga Umeå Sverige 112 min
1986-12-25 Grand Uppsala Sverige 112 min
1986-12-25 Camera Västerås Sverige 112 min
1986-12-25 Camera 1 Växjö Sverige 112 min
1986-12-25 Roxy Örebro Sverige 112 min
Urpremiär 1986-12-25 Victoria Göteborg Sverige 112 min
1986-12-25 Filmstaden 8 Helsingborg Sverige 112 min
1986-12-25 SF 1 Jönköping Sverige 112 min
1986-12-25 Skandia Linköping Sverige 112 min
1986-12-25 Skandia Lund Sverige 112 min
1986-12-25 Camera Malmö Sverige 112 min
1986-12-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 112 min
1986-12-25 Saga Umeå Sverige 112 min
1986-12-25 Grand Uppsala Sverige 112 min
1986-12-25 Camera Västerås Sverige 112 min
1986-12-25 Camera 1 Växjö Sverige 112 min
1986-12-25 Roxy Örebro Sverige 112 min
TV-visning 1989-01-22 TV1 Sverige 107 min
Dvd-release 2012-12-12 Sverige (ingår i boxen "Bo Widerberg - En Filmografi")

Musikstycken

Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström
Sångare Pernilla Wahlgren


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare Pernilla Wahlgren


Utmärkelser

Festivalpris Rouen 1988 Stellan Skarsgård (bästa manliga huvudroll)
Guldbagge Stockholm 1987 Bästa skådespelerska Stina Ekblad (för roller i denna film och i Amorosa)
Guldbaggenominerad Stockholm 1987 Bästa skådespelare Tomas von Brömssen
Stockholm 1987 Bästa regi Bo Widerberg
Festivalpris Moskva 1987 (bästa film i sovjetiska kritikers omröstning)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3060


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3060


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3045


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widebergs ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET efter Torgny Lindgrens roman
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Bo Widebergs ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET efter Torgny Lindgrens roman
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Ormens väg på hälleberget. The serpent's way.
Omfång 26 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ormens väg på hälleberget. Grovmanus av Bo Widerberg efter Torgny Lindgrens roman med samma namn.
Omfång 22 s. Företal (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ormens väg på hälleberget. Grovmanus av Bo Widerberg efter Torgny Lindgrens roman med samma namn.
Omfång 52 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ormens väg på hälleberget. Manus Bo Widerberg efter Torgny Lindgrens roman.
Omfång 203 s. + 18 s. miljölista, kommentarer och teamlista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Ormens väg på hälleberget - version 2 - slutgiltig.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Ormens väg på hälleberget - version 3.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ormens väg på hälleberget. Manus Bo Widerberg efter Torgny Lindgrens roman.
Omfång 203 s. + 9 s. fotografier och kommentarer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The serpent's way.
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 18
Färg papper 19
Bakombild papper 5
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?