Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Spårvagn till havet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-02-06

Medverkande

Mikael Samuelson
Manfred Holmqvist

Fatima Bifeldt
Fatima, yngsta dottern

Ellen Lamm
Frida, äldsta dottern

Lovisa Lamm
Lovisa, mellandottern

Peter Kneip
pastorn från familjerådgivningsbyrån

Handling

Manfred är en bohemisk filmare och kompositör som pinas av en händelse i det förflutna.Vid sexton års ålder dog hans far. När Manfred var på väg från Karlsruhe med faderns...

Visa hela handlingen

Press

Liksom när det gäller paret Alexandersson/De Geers övriga produktioner bemöttes Spårvagn till havet med blandade känslor av kritikerna. Det var dock huvudsakligen ett ljumt mottagande,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Mikael Samuelson Manfred Holmqvist
Christine Floderer Herta
Fatima Bifeldt Fatima, yngsta dottern
Ellen Lamm Frida, äldsta dottern
Lovisa Lamm Lovisa, mellandottern
Peter Kneip pastorn från familjerådgivningsbyrån

Bolag

Produktionsbolag Alexandersson & De Geer Bildproduktion HB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Folkets Bio AB 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Folkets Bio AB 1996
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet
Mixning Sonet Studios AB

Handling

Manfred är en bohemisk filmare och kompositör som pinas av en händelse i det förflutna.

Vid sexton års ålder dog hans far. När Manfred var på väg från Karlsruhe med faderns gravurna för att sprida askan över havet kolliderade spårvagnen. Vid inbromsningen tappade han ut faderns aska som spreds över spårvagnsgolvet. Den stora urnan står nu intakt men tom på spiselhyllan i Manfreds lägenhet.

För att få samvetsfrid vill han göra ett nytt försök att nå havet. Denna symboliska resa ska förverkligas genom en hyllningsfilm till fadern med den poetiska titeln Spårvagn till havet. Manfred menar att det kommer att bli den optimala gestaltningen då filmremsan visar sanningen 24 gånger per sekund.

Vid sin sida har Manfred ännu en konstnärssjäl, Herta, som för att realisera sina författaraspirationer iklädd grönrutig tyrolerklänning joddlar och serverar öl på restaurang Valkyrian. De båda möts i en gemensam längtan efter att få skapa något stort här i livet. Herta deklamerar sin dikt "En dröm om havet", vilken väcker starka känslor hos Manfred.

Genom att se på gamla stumfilmer med sin 16 mm-projektor söker Manfred efter det rätta förhållningssättet för sin film. Strax före faderns död avlade han, under en konsert med Henrich Pföltz andra symfoni i Fasanträdgården i Karlsruhe, ett löfte om att förvalta den högtidliga Karlsruhe-andan som både fadern och Pföltz representerade. På pianot spelar Manfred Pföltz symfoni, men får som han säger fel bild i örat. Trots ett omåttligt halsande av sämre rödvin och kedjerökning får han inte någon ro till det livsverk han är satt att göra.

I rask takt får Manfred och Herta tre döttrar, som alla har samma grönvita tyrolerklänning som Herta. Manfred tycks tillbringa all sin tid rökande i sängen, ständigt iklädd pyjamas. Tio år har förflutit och någon film har ännu inte sett dagens ljus. Herta stretar vidare på Valkyrian för att försörja familjen. Hon sjunger om sina tio år i samma rum, där hon lyckats prestera fyra diktverk och en pjäs, men hon känner sig gammal, trött och dum.

Manfred gör dock sina försök att hitta "rätt förhållningssätt"; han försöker skapa illusion av spårvagnsljud genom att spela in ljudet från en gnisslande snurrstol och filmar en elektrisk modellspårvagn. Manfred känner sig dock hela tiden trängd i sitt skapande av familjen, som oavbrutet stör honom så att han aldrig blir färdig med filmen.

Skaparvåndan, som bl a yttrar sig i en "jag-ska-bara"-mentalitet, resulterar i en djupare besvikelse hos både Manfred och Herta, vilka ser målet att skapa något stort i livet bli alltmer avlägset.

På Hertas initiativ försöker de reda ut sina äktenskapliga problem med hjälp utifrån. En pastor från familjerådgivningen kommer på hembesök för att foga de båda konstnärsnaturerna samman. Manfred finner en själsfrände i pastorn, som inte bara är spårvagnsintresserad och intensivt lyssnar till Manfreds konstruerade spårvagnsljud, utan även är en jämlike vad gäller rödvinsdrickande och rökning. Herta står inte ut längre och tar den minsta dottern Fatima och flyr hemmet.

Manfred försöker tafatt ta hand om de kvarvarande döttrarna Frida och Lovisa, som får sova med smutsiga lakan och får sina godnattsagor analyserade. Manfred menar emellertid att varje stor konstnär måste genomlida en stor kris för att gå vidare med sitt arbete. Han tar hjälp av flickorna för att filma modellspårvagnen, men det känns inte rätt; det rätta förhållningssättet vill inte infinna sig.

I en senfunnen känsla av övergivenhet och ånger komponerar han en vemodig melodi till Hertas gamla dikt "En dröm om havet". När Herta en dag återvänder, sjunger han den för henne. Som motprestation har hon skrivit en lång dikt med titlen "Manfred-symfonin". De beslutar sig för att gå vidare tillsammans.

Manfred har slutat röka. Han har också glömt Karlsruhe (även om han bevarar det varmt i sitt hjärta) och ändrat förhållningssätt; livet ser han inte längre som bara en omväg till döden. Med frid i själen dör Manfred, trots att han aldrig hann slutföra sitt livsverk.

För att han ska få riktig ro menar Herta att han måste återuppta sin avbrutna resa till havet. Klädda i likadana tyrolerklänningar åker Herta och döttrarna spårvagn med Manfreds aska i den stora urnan. Väl framme vid havet sprider de hans aska över vattnet.

Censur / granskning

Censurnummer 126605
Datum 1987-01-22
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2051 meter
Kommentar Aktlängder: 473-467-556-555 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2051 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Liksom när det gäller paret Alexandersson/De Geers övriga produktioner bemöttes Spårvagn till havet med blandade känslor av kritikerna. Det var dock huvudsakligen ett ljumt mottagande, där filmens originalitet i berättarstil och form framhölls, medan många reserverade sig mot dess longörer och pretentiösa existentialism.

Jacob Branting, AB: "Redan vid första joddlingen känner jag mig tämligen säker på att anslaget är ironiskt-nollställt i denna historia om hur människoaskan framtas på den slutliga resan. Naturligtvis med spårvagn. Nostalgin, den barnsliga förtjusningen i hur minnet låter, spelar en stor roll mellan de absurditeter som utspelas i den förmodligen snaskigaste lägenheten i filmhistorien. Han är filmare, hon poet. Hon har skrivit några rader pretentiöst pekoral, han har filmat en miniatyrspårvagn och en rykande cigarett.

Man kan nog påstå att det är en urna och en askkopp som står i centrum för historien, och det blir efter ett tag fruktansvärt roligt. Så som det kan bli när någon lyckats skruva patetiken och pretentionen över parodins gräns. Men det hinner också bli lite segt, som sker när man suger för länge på scener i intern fröjd över att få ge infallen luft."

Mårten Blomkvist, DN: "Vi är nog många, inte minst i detta land, som kan känna igen oss i Manfred, vars motto i livet kunde vara hans ofta upprepade "Jag ska bara..."

I Spårvagn till havet lyckas Håkan Alexandersson åter skildra människor och miljöer, som egentligen är helt absurda, på ett sådant sätt att man känner sig mer hemma där än i många förment realistiska filmer.

Det är roligt gjort, men också mycket skickligt. Den naiva stilen till trots är manuset ofta mer slipat än det dramaturg-auktoriserade bluddret i TV-serien Goda Grannar.

Familjeidyllens övergång i allvar signaleras med två repliker:

- Hon luktar!

- Det är din tur.

I allt delar jag dock inte Håkan Alexanderssons uppfattning om vad som är roligt. Den seghet som odlas som ett sorts skämt i hans och Carl Johan De Geers filmer tycker jag många gånger blir påfrestande.

Men det får man ta. Det är i alla fall roligt att Håkan Alexandersson fått sin Spårvagn till havet gjord."

Jan Aghed, SDS: "Som eventuell bild för den forna rödvinsvänsterns intellektuella och moraliska försumpning, alternativt som giftig antiborgerlig konstnärsparodi har interiörerna i Spårvagn till havet ett inte föraktligt polemiskt och visuellt värde, och som demonstration mot ett opersonligt och irrelevant, i bristen på utmaningar ultrahygieniskt svenskt filmspråk rymmer berättarstilen och formen en rad välfunna och effektfulla poänger.

Men efter en stund börjar De Geers och Alexanderssons estetiska revolt upprepa sig som en sprucken grammofonskiva. saken förbättras inte av det övriga innehållet. De feministiskt skruvade äktenskapliga meningsutbytena är bara glimtvis roliga, medan de ymniga kommentarerna och monologerna mestadels består av existentiellt och konstfilosofiskt bludder."

Hans Schiller, SvD: "Man kanske bör tycka att det är vällovligt och seriöst att slita och kämpa, göra film hemma i det egna köket tillsammans med kompisarna och modelljärnvägen. Som kortfilm om jorden efter bomben med råttor och den sista kvarvarande människan går deras hemsnickeri att ta med jämnmod.

Men när de två ovanpå detta berättar om den misslyckade konstnären Manfred som pimplar rödvin och kedjeröker medan han försöker göra den stora filmen om hur han förlorade sin faders aska i en spårvagn i Karlsruhe, lever och får barn med joddlerskan Herta från ölstugan Valkyrian, pimplar rödvin och röker, filmar sin modellspårvagn genom snurrande kontorsstolar. Då blir det mycket snart mycket för mycket av existentiellt nonsens för att inte blicken var tredje minut skall vandra till klockan. För dem som är uppfödda på Rambo och Dallas kanske det kan vara en estetisk öppning. Själva reserverar vi oss."

Kommentar Svensk filmografi

Spårvagn till havet var den andra långfilmen gjord av producentparet Håkan Alexandersson (f 1940) - manus och regi - och Carl Johan De Geer (f 1938) - foto, scenografi och sångtexter. Den originella barnfilmen Tvätten (1985/16) utgjorde deras långfilmsdebut. Tidigare hade Alexandersson och De Geer uppmärksammats med udda TV-serier för barn som Tårtan (1972), Doktor Krall (1974) och Privatdetektiven Kant (1983), vilka givit dem även en vuxen publik.

Med teman som "konstens villkor" och "livets mening" beledsagades Spårvagn till havet av en förfilm med minst lika pessimistisk ton och existentiellt motiv. Den sexton minuter långa Råttresan handlar om den sista överlevande människan efter ett kärnvapenkrig, som efter en lång färd över havet paddlande i ett badkar anländer till ett förstört Europa. Det enda liv han finner är några råttor i ett laboratorium, där en mumifierad forskare vid namn Lehmann experimenterat med att överföra mänsklighetens hela nedärvda skuld till råttorna. Han försöker fullfölja experimenten, men saken är dömd att misslyckas. Han lägger sig att dö, dock med den tröstande tanken att allt måste börja om från början och att det någon gång kommer att sluta bättre.

Flera recensenter uppskattade Råttresan mer än Spårvagn till havet, mycket beroende på att den givits en mer lagom längd i relation till sin idé.

Bakom kompositörerna Jakov Dekanosov och Heinrich Pföltz döljer sig filmens huvudrollsinnehavare, sångaren Mikael Samuelson (f 1951).

Inspelningen ägde rum i Alexanderssons & De Geers Meyer-ateljéer på Västmannagatan 81 i Stockholm våren 1986. Råttresan spelades in på samma ställe sommaren samma år.

Inspelning

Sverige (våren) 1986 1986
Meyer-ateljéerna, Västmannagatan 81 Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1987-02-06 Sandrew Göteborg Sverige 75 min
1987-02-06 Filmstaden Stockholm Sverige 75 min
Videorelease 1996-10 Sverige 72 min
Festivalvisning 1987-01 Göteborg Sverige 75 min (Göteborg Film Festival)

Musikstycken

Originaltitel Symfoni, nr 2, op. 16
Kompositör Heinrich Pföltz (1851-1933)
Arrangör Mikael Samuelson


Originaltitel Tio år i detta rum
Kompositör Mikael Samuelson
Textförfattare Carl Johan De Geer
Sångare Christine Floderer


Originaltitel Jag är den trötta pappan
Kompositör Mikael Samuelson
Textförfattare Carl Johan De Geer
Sångare Mikael Samuelson


Originaltitel En dröm om havet
Kompositör Mikael Samuelson
Textförfattare Carl Johan De Geer
Sångare Mikael Samuelson


Originaltitel Mamma är här igen
Kompositör Mikael Samuelson
Textförfattare Carl Johan De Geer
Sångare Ellen Lamm
Mikael Samuelson
Christine Floderer


Originaltitel Vi vilja efterfölja dig
Kompositör Johan Olof Wallin (1816)
Textförfattare Johan Olof Wallin (1816)
Sångare Peter Kneip


Originaltitel Terra Futurum
Kompositör Jakov Dekanosov
Arrangör Mikael Samuelson


Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Meyer-ateljéerna presenterar SPÅRVAGN TILL HAVET En film av Alexandersson/De Geer


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett tragikomiskt drama om ett äktenskap (och en film med mycket sång och musik).
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Färg papper 9
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?