Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Jim och piraterna Blom
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-02-12

Medverkande

Ewa Fröling
Siv, Jims mamma

Jan Malmsjö
Ove Bengtsson

Stellan Skarsgård
Gustav, Jims pappa

Hans Alfredson
Kolavippen

Visa alla medverkande

Handling

Vi möter 8-åringen Jim Olsson med mamma i ett rum på sjukhuset där hans pappa Gustav ligger svårt sjuk. Jim leker med en leksakshelikopter. Jim, som gärna fantiserar, tittar ut genom...

Visa hela handlingen

Press

Brist på koncentration och ett överflöd av infall, varav långtifrån alla följs upp eller ges en övertygande gestaltning, var återkommande synpunkter på Jim och piraterna Blom hos en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Johan Åkerblom Jim
Ewa Fröling Siv, Jims mamma
Jan Malmsjö Ove Bengtsson
Stellan Skarsgård Gustav, Jims pappa
Hans Alfredson Kolavippen
Lena T. Hansson Inez
Stig Olin Potatis Algot
Kenneth Milldoff Bruno
Martin Lindström Sture Brink
Jim Hughes Sven Råttnos
Folke "Spuling" Lindh professor Spuling
Mats Bergman Dummerjöns
Pierre Johnsson Gula Faran
Jerri Bergström Halvdan
Mats Ingerdal herr Örwall
Kaj Nilsson Maskrosen
Marcus Olsson Tony
B.G. Svensson Tonys far
Åke Ysberg begravningsentreprenören
Vanja Rodefeldt Ove Bengtssons mamma
Leif Ernhagen källarmästaren
Börje Norrman prästen
Michael Segerström filmregissören
Ingvar Andersson fuskregissören
Lickå Sjöman Rut
Catherine Jeppsson Agnes
Dora Söderberg tant Lind
Catharina Alinder Lisa
Carl Billquist läraren
Karin Ekström sköterskan
Sten Hellström Eskil Blom
Rolf Adolfsson Adam Blom
Jan Wirén herr Pöös
Margareta Wirén fru Pöös
Stellan Sundahl Gösta Nilsson
My Skarsgård mamman
Sam Skarsgård hennes barn
Harald Treutiger reportern
Jesper Danielsson
Christina Schultzberg ena halvan av Adam Blom
Michael Nyqvist

Bolag

Produktionsbolag Skrivstugan
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Svenska Stuntgruppen AB

Handling

Vi möter 8-åringen Jim Olsson med mamma i ett rum på sjukhuset där hans pappa Gustav ligger svårt sjuk. Jim leker med en leksakshelikopter. Jim, som gärna fantiserar, tittar ut genom fönstret och ser en rad med parkerade epatraktorer. En liten pojke kryper upp i en av dem och Jim föreställer sig att han blir kidnappad. I sin helikopter förföljer han epatraktorn, hinner upp den långt ute på slätten, kopplar på autopiloten, firar ner sig från helikoptern och räddar den lille pojken. På Stora torget i Tomelilla tas Jim Olsson emot som en hjälte. Blåsorkestern spelar och han intervjuas av Harald Treutiger i Sydnytt.

Mamman lämnar sjukrummet för att röka. En liten stund senare kommer en sjuksköterska som genast alarmerar läkaren genom att trycka på en knapp. Gustav är död.

I korridoren kolliderar Jim med en man i overall. "Se upp, grabben", säger mannen.

Tillbaka hemma minns Jim sin pappa, som var kock på Stora Hotellet i Tomelilla, och hur han en kväll gjorde en festmåltid av allt det lilla som fanns i kylskåpet. Jims mamma jobbar också på Stora Hotellet, som servitris.

Ibland går Jim ut på promenad med en granne, den rullstolsbundne Algot, ett original som tolkar verkligheten i potatistermer och därför kallas Potatis-Algot.

Av en äldre kamrat förleds Jim att sabotera klassens orgel genom att stoppa kimrök i piporna. Busstrecket lyckas och läraren blir alldeles svart i ansiktet. Jim slipper dock straff eftersom han bär sorg.

I en av Jims fantasier spelar han själv lärarens roll, medan eleverna utgörs av vuxna Tomelilla-borgare, däribland läraren. Läraren är sträng och eleverna kissar och bajsar på sig. Som ett led i undervisningen i samhällskunskap ska klassen träffa kommunalpolitiker. Under promenaden genom Tomelilla antastas en av "flickorna" av en tydligt nergången, bettlande 10-åring: "Har du en krona till en öl?" På kommunalkontoret mottas klassen av kommunalnämndens ordförande (i själva verket en av Jims klasskamrater) som i högtravande ordalag och med många fina ord som han använder felaktigt förklarar hur kommunen styrs, en utläggning som, mycket realistiskt, går långt över elevernas och vår fattningsförmåga.

Tillbaka i verkligheten är vi på Svampabanan, där man har tävling i sidovagnsmotocross med burkslavar. Jim fantiserar om att han står överst på prispallen.

Nästa dag är det filminspelning på Stora Hotellet, och Jim är med och iakttar.

Jim längtar efter sin pappa. Han har skuldkänslor för att inte själv ha tryckt på knappen på sjukhuset, när hans pappa dog. Då uppenbarar sig pappa Gustav för honom. Om detta att vara död säger han att han snarare är "bortrest". Döden, säger han, heter egentligen Kolavippen, och denne inställer sig strax. Han liknar på pricken den man i overall han stötte samman med i sjukhuskorridoren sedan hans pappa dött. Kolavippen har en flakmoped med vilken han hämtar alla döda. Han förklarar allt om evigheten för Jim, och pappa Gustav visar foton på alla han träffat i evigheten, bl a Napoleon. Kolavippens flakmoped är full av stenar. Det är sorgestenar, säger han, som folk har i bröstet när någon har dött. Men han samlar upp dem och tippar dem i rymden i ett stort svart hål. Han hämtar också Jims sorgesten ur bröstet på honom, men kärnan i stenen stoppar han tillbaka. Den gör att man kan förstå andra människor.

Mamman har olika beundrare, som antingen flyr fältet eller avvisas genom Jims manipulationer, men Ove Bengtsson framhärdar och tar honom och mamman med till Tomelilla Sommarland.

Jims födelsedagskalas har gjorts till en sjörövarmaskerad som urartar till ett röjarparty. Då börjar Jim fantisera att han är kapten på en sjörövarskuta. Även hans pappa är med ombord. En polisbåt, märkt SNUTEN, skjuter man i sank. Därpå utbryter ett myteri, lett av piraten Eskil Blom av ätten Långhuvuden, vilket emellertid snart kuvas. Pappa Gustav säger till Jim att Ove Bengtsson är en bra karl. Det ska han minnas. Man befinner sig vid den sjunkna staden Lackalänga som sänkts med kanonkulor en gång för längesen. Genom en uppfinning av den ombordvarande professor Spuling återuppstår staden. Eskil Blom återförenas med sin halvbror Adam Blom av Bredhuvudenas ätt. När Jim ska till att öppna stadens skattkista, säger hans mamma: "Gillar du pyjamasen?" Fantasin är slut.

Ove Bengtsson visar sig ha tävlat som mc-förare och får Jims beundran. När de är ute och fiskar i en sjö, åker Ove i vattnet. Han är inte simkunnig men räddas av Jim. Kolavippen står på stranden och säger: "Det gjorde du bra, Jim!" Sen åker han iväg med sin flakmoped.

Ove och Jim besöker tillsammans tävlingar på Svampabanan.

Censur / granskning

Censurnummer 126641
Datum 1987-02-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2533 meter
Kommentar Aktlängder: 520-571-539-347-556 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2533 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Brist på koncentration och ett överflöd av infall, varav långtifrån alla följs upp eller ges en övertygande gestaltning, var återkommande synpunkter på Jim och piraterna Blom hos en rad kritiker, även om man också medgav att det fanns lysande enskildheter och till och med magiska ögonblick i filmen.

Annika Gustafsson, SDS: "Det finns lysande roliga inslag i Hans Alfredsons varma och vänliga Jim och piraterna Blom. (-)

Det bestående intrycket (-) är ändå att han låtit sig styras av en massa olika infall i stället för att fördjupa och ytterligare bearbeta, dramatiskt såväl som visuellt, sitt och medmanusförfattaren Stellan Skarsgårds tema. (-)

I Jim och piraterna Blom svänger Alfredson mellan olika perspektiv, sitt eget och Jims. Mammans beundrare samt den dumme läraren ses t ex ur pojkens synvinkel och blir fullständiga karikatyrer. Sak samma gäller ett snålt par som äter smörgåsbord på Stora hotellet. Det är för övrigt en av de episoder som faller utanför berättelsens ram och verkar helt irrelevant i sammanhanget. (-)

När slutligen pappan, vilken har för vana att då och då nedstiga från Evigheten, ber Jim vara lite vänligare mot mammans senaste, slaktaren Ove Bengtsson (Jan Malmsjö), lyder han. Malmsjö borde då i rimlighetens namn ha tonats ned. Visserligen finns en antydan till ett mer nyanserat spel men han är fortfarande en tönt.

Ett långt avsnitt i slutet upptas av en sjörövarstrid och ett sökande efter den sjunkna staden Lackalänga. När denna på ett sagolikt sätt höjer sig ur havet samt då besättningen i roddbåt ger sig in på upptäcktsfärd bland husen där stora fiskar och ålar simmar omkring bakom fönsterrutorna rymmer bilderna en spännande, visuell magi. Det är filmaren Hans Alfredson när han är som bäst. Han borde ta tid på sig, koncentrera sig och utveckla den sidan i sitt konstnärliga språk."

Margareta Norlin, Chaplin: "Hasse Alfredson liknar mycket den Madicken som får sina infall fortare än en gris blinkar. Och filmen är så full av putslustiga episoder att de trängs som kalvar i en för träng kätte. Inte bara publiken tillåts bitvis att glömma själva grundberättelsen. Alfredson själv verkar ägna den ett förstrött intresse, när han svävar ut i rackartyg, sjörövarhistorier och farsinslag om mammas många nya friare, eller filminspelningar.

Därmed försvinner den stramhet som krävs för att en film ska fungera som konstverk. Enheten saknas också i bildspråket, som många gånger verkar både tafatt och oinspirerat. Bristen på noggrannhet i formen ¿ det gäller både personinstruktion, val av bildvinklar och utformandet av trickscenerna ¿ är i längden förödande. Stämningen går helt förlorad, och vi får nöja oss med geniala enskildheter ¿ som ju aldrig saknas i Alfredsons skapande.

Stephan Linnér, KvP: "Jim och piraterna Blom är fylld av fantastiska scener, fantasier av bästa slag, härliga typer och mycket humor. Men samtidigt känns filmen skissartad och irriterande 'lös i köttet'. Den riktigt skriker efter någon som hade kunnat utveckla idéerna (-), sålla och ge filmen stadga. Därför är också upptakten bäst innan regissören ger sin film alltför lösa tyglar.

Detta skrivs med brasklappen att undertecknad är en snart 38-årig drummel och att filmen skall tala till barn på barnens vis och inte till de av Alfredson mindre älskade kritikerna på latin..."

Mårten Blomkvist, DN: "En snäll men ganska ojämn och okoncentrerad barnfilm.

Problemet med Hasse Alfredson som manusförfattare är att han ogärna sorterar sina infall. Jag vet att jag är ganska ensam svensk om åsikten, men jag tycker egentligen inte att någon av de filmer Alfredson medverkat till, förutom Att angöra en brygga, fungerar som helheter.

Annars saknar hans filmer en rejäl struktur. Goda infall blandas med dåliga, eller sådana som bara distraherar och borde ha rensats bort. Ofta är idéerna bättre än utförandet. (-)

Perspektivet skiftar nyckfullt. Ibland ser vi verkligheten ur Jims synvinkel; ibland tycks komikern Alfredson ta över."

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Hasse Alfredson har som bekant många - och stundom lite väl osorterade - idéer i sitt klipska huvud. Det hade nog varit bra för filmens dråpliga slagkraft om han avstått från några ögonblickssketcher och revynummer som nu verkar löst påhängda.

En filmskapare (-) kan förälska sig i episoder, men när de inte riktigt platsar i helheten gäller det ju att lägga dem på stupstocken. 'Kill your darlings', som Ingmar Bergman brutalt brukar säga. Den giljotineringskonsten har Hasse en smula svårt för. Kanske kan man säga att han ibland lider av ett slags överflödets brist. (-)

Som helhet: en familjefilm som inte bara roar för stunden utan också kan föda eftertankar; varför just döden och sorgen fortfarande anses så föga rumsrena i vårt välstädade folkhem."

Kommentar Svensk filmografi

I samband med inspelningen utgav produktionen två nummer av en publikation kallad Tomelilla Tidning. I det första, daterat den 1 augusti 1986, skrev Hans Alfredson om Tomelilla som filmstad och Stina Jofs om 1927 års utställning i Tomelilla, om Rio Bio (med många världspremiärer bakom sig) och om Simrishamns Scoutkårs galeas "Sarpen", som i filmen föreställer sjörövarskepp. Det andra numret utgavs i samband med filmens urpremiär i Tomelillas Rio Bio och innehåller artiklar och information om inspelningen och produktionen. Bland annat framgår att det var den amerikanska tecknade serien "Jim & piraterna" i 40-talets Allers, då ivrigt studerad av Hans Alfredson, som (med ett kompletterande tillägg) fått ge namn åt filmen.

Som vanligt i Alfredsons filmer innehåller rollistan ett antal av hans spexarkolleger från studenttidens Lund, bl a Folke Lind, B G Svensson, Leif Ernhagen, Börje Norrman och Jan Wirén.

Inspelning

Tomelilla med omnejd Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1987-02-13 Rival Sverige 92 min
1987-02-13 Spegeln Sverige 92 min
Sverigepremiär 1987-02-12 Rio Tomelilla Sverige 92 min
TV-visning 1990-12-20 TV4 Sverige
1992-01-04 TV4 Sverige
1997-02-02 SVT1 Sverige
2001-07-01 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Kompositör Oscar Ahnfelt (1872)
Textförfattare Lina Sandell (1865)


Originaltitel I Want To Be Part of Your Dreams
Kompositör Stefan Nilsson
Textförfattare Hans Alfredson
Sångare Claes Janson


Originaltitel On the Square
Kompositör Frank Panella
Textförfattare Chas Diamond


Ämnesord

DK Drama
DK Död

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2525


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2533


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film för dom som är barn i regi av Hans Alfredsson JIM & PIRATERNA BLOM
Affischdesign Kuswretalf


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En film för dom som är barn i regi av Hans Alfredsson JIM & PIRATERNA BLOM
Tryckeri SIB- Tryck AB
Affischdesign Kuswretalf


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JIM & PIRATERNA BLOM


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JIM & PIRATERNA BLOM


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jim och piraterna Blom. Första läseversionen, utan bildmanus. En film för dom som är barn påhittad av Hans Alfredson & Stellan Skarsgård.
Omfång 83 s. + 12 s. ill.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?