Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Morrhår och ärtor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-02-07

Medverkande

Gösta Ekman
Claes-Henrik "Håna" Ahlhagen

Lena Nyman
Boel

Sten Ljunggren
affärsföreståndaren

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds av en text: "Kroppen är den största delenmed ett litet hål för själen."Pyttens A-, B- och C- D-läraHuvudpersonen Claes-Henrik Ahlhagen, kallad...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna förstod att uppskatta många av Gösta Ekmans clownerier. Dock menade flera att han varit värd ett bättre manus i sin regidebut, att vissa enskildheter var av gott märke men att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionssekreterare
Pressinformation
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiktekniker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Byggledare
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning

Medverkande

Gösta Ekman Claes-Henrik "Håna" Ahlhagen
Margaretha Krook mamma
Lena Nyman Boel
Kent Andersson Crille
Sten Ljunggren affärsföreståndaren
Claes Jansson Tompa
Sanna Ekman Lina
Robert Sjöblom Sergio
Margareta Pettersson Ullabritt
Iwa Boman expediten
Peter Hüttner Adam
Wallis Grahn väninnan
Börje Nyberg konduktören
Carl-Axel Elfving polaren
Sissi Kaiser en dam på bussen
Jan Waldekranz expedit i snabbköpet
Sten Johan Hedman en man i snabbköpet
Göthe Grefbo hundmannen
Måns Ekman killen som vinkar adjö till sin tjej vid tåget
Björn Andrésen
Karl Eric Elgstam
Kurt Hellman
Einar Karlsson
Jan Kruse
Anneli Nilsson
Sven Ström
Bull hunden Tiffin
Hanna hunden Tiffin
Kaisa hunden Tiffin
Toker hunden Tiffin
Gissacapella hunden Tiffin

Bolag

Produktionsbolag Cinema Art Productions AB
AB Svensk Filmindustri
FilmTeknik AB
Deadline AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
Övrigt bolag Animagica Film & Video AB (förtexter)

Handling

Filmen inleds av en text:

"Kroppen är den största delen

med ett litet hål för själen."

Pyttens A-, B- och C- D-lära

Huvudpersonen Claes-Henrik Ahlhagen, kallad Håna av kompisarna för sina H:n i namnet, är kring de 40. Han har en begynnande flint och - en liten hästsvans. Ekonomiskt är han beroende av sin synnerligen dominanta mamma, konsulinnan, vars lilla hund Tiffin han spatserar varje söndag. De pengar han själv tjänar gör han med olika udda projekt med kompisen Krille, som han "har några påsar ihop med". Förutom att han ibland kör taxi.

Denna söndag sticker mamman till honom en slant till en ny ytterrock. Med pengarna går han dock att äta lunch sedan han raskt stoppat hunden i en låda för sandning på trottoaren. På restaurangen träffar han Krille som ber honom följa med till Vanadisbadet för en affär. Denna går ut på att hyra ut Hånas mammas ståtliga Östermalmslägenhet i tre dagar för en filminspelning.

Håna får bråttom att locka bort mamman och finner på att bjuda henne på en resa. De enas till slut om att hon ska resa och besöka moster Olga i Åre.

Efter att förgäves ha försökt sälja ett parti tröjor han kommit över, följer han mamman till Centralen. Här installerar han mamman i sovvagnskupén med bagage och hund men upptäcker sedan till sin fasa att tåget är destinerat till Göteborg. Han baxar med stort besvär ut mamman, som fallit i dvalaktig sömn, på perrongen men hinner inte ut med bagaget från tåget som rullar iväg.

I sovkupén befinner han sig nu med Boel Bengtsson, en trevlig tjej i hans egen ålder. Hon bjuder på whisky och hjälper honom också att förklä sig när konduktören kommer för biljettkontroll.

Återkommen till Stockholm beger han sig till modern, som befinner sig i högljudd konflikt med ett filmteam. Håna håller sig undan och smiter.

På väg i buss hem till sig efter ett taxipass återser han Boel, som bjuder hem honom till sin lägenhet på Söder där hon bor med sin tonåriga dotter Lina och sin 8-årige son Tompa.

Uppe i lägenheten råkar Håna riva ned en gardinstång och när han ska reda upp det hela, gör han det med sin klumpighet ännu värre. Han demolerar hela vardagsrummet. Han erbjuder sig att köpa mat men försvinner sedan han gjort ett misslyckat försök till snatteri i ett snabbköp. Han vilar ut hemma hos mamman med vilken han försonats.

I en park träffar han Tompa som vill ta livet av ¿Kungen¿, den elake skolvaktmästaren. Håna har ett osvikligt recept med morrhår och ärtor: Man klipper av morrhåren på en katt och sticker sen in dem i gröna ärtor. Det är viktigt att man klipper av morrhåren så att de inte syns. Sen bjuder man ärtorna på den man vill ta livet av. Denne sväljer dem så att de går ner i magen. "Dom där små morrhåren går genom magen, ut i blodet och upp i hjärtat. Som en propp. Sen dör man. Pang!" Smart, säger Tompa.

Konsulinnan möter på gatan Håna i sällskap med Boel, som blir kritiskt granskad. I fortsättningen omnämner hon Boel endast som Bengtsson.

Håna tar itu med moderns ståndshögfärd. I själva verket, säger han, var ju pappa inte konsul utan konsult och hon därmed på sin höjd konsultinna. Men så lätt går det inte att komma underfund med hennes livslögn.

Hemma hos Boel diskuterar han sitt förhållande till modern.

- Det är lite svårt ibland att älska sin moder.

- Man måste ju inte älska sin mamma, genmäler Boel.

- Inte?, säger Håna klentroget.

Han har blivit häftigt förälskad i Boel men är rädd för att engagera sig och ta ansvar för henne och barnen.

Boel föreslår att de ska tillbringa söndagen i hennes hus på Möja. Problemet är bara att Håna ska ta hand om mammans hund, och Boel är allergisk mot hundar. Han sover över hos Boel.

På morgonen väcks de av Tompa som säger att ¿det är nån som käkat upp mitt mordvapen. Åt ni ärtor i går?- De var avsedda för "Kungen". Håna lugnar honom, innan han störtar i väg för att "snacka med morsan". Han kommer överens med Boel om att ses klockan 11. Då avgår båten till Möja.

Hemma hos mamman har han det jobbigt att värja sig mot hennes känslomässiga manipulationer men lyckas till slut övervinna de skuldkänslor hon försöker inge honom.

Håna sprintar till båten, som redan är på väg ut. Han hoppar men hamnar i vattnet.

På kajen sitter Boel och betraktar det hela skrattande.

Censur / granskning

Censurnummer 125953
Datum 1986-01-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2766 meter
Kommentar Aktlängder: 562-556-501-509-638 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2766 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna förstod att uppskatta många av Gösta Ekmans clownerier. Dock menade flera att han varit värd ett bättre manus i sin regidebut, att vissa enskildheter var av gott märke men att helheten var tunn.

Hanserik Hjertén, DN: "Här finns råmaterial till en intressant komedi, och Gösta Ekman som Claes-Henrik Ahlhagen gör vad han kan av denna undanglidande människa. Och Ekmans förmåga att ge plastisk åskådlighet åt de existentiella och komiska tveksamheterna mellan livets Express och Aftonblad är som bekant betydande.

Men vad hjälper det när manuset är så erbarmligt tunt och regissören Ekman visar tydliga tecken på bristande insikt i filmberättandets konst.

Filmen består mest av enkla lustigheter som verkar tillkomna för sin egen skull och inte för att berika vår uppfattning av Claes-Henrik Ahlhagen. Ibland gylfhumor, gamla Buttericks- och Lindemanskämt och en kupésketch med doft av Pensionat Paradiset.(-)

Men fars och komedi kräver tempo, och regissören Ekman degar omkring som om han hade all tid i världen. Möjligheterna tas inte till vara, uppslag slocknar och lösa trådar hänger i stiltjen.

En av dem är modersupproret som det aldrig blir någon fason på. Claes-Henriks problem klaras av med en kick när det är dags. Ekman och manusförfattare Börjlind ersätter den psykologiska dynamiten med komiska småknallar.

Margaretha Krook har det rätta bettet i sin Östermalmsdrake, Lena Nyman är klädsamt nedtonad och Lasse Björnes foto som vanligt utmärkt.

Men summan av det hela är en besvikelse, mera ärtor än morrhår. Får vi be Gösta Ekman, den begåvade delen, komma igen?"

Lasse Bergström, Expr: "Morrhår och ärtor är en liten film, men med pärlglans. Den flanerar i ganska maklig takt genom ett ljust och grönskande Stockholm, ty dess huvudperson Håna Ahlhagen/Ekman är en lätt åldrad ung man utan raka sysselsättningar.

Men plötsligt gör den ryck och hamnar då i den våldsamma farsens land, där ingen olycka kommer ensam och där Ekman är Buster Keatons arvtagare; Papphammar, snubbelkonstnären.

Det är fint avvägt och balanserat, med mänskliga komplikationer som modersbundenhet och rädsla för nya gemenskaper. Här finns Margaretha Krooks Mamma, en magnifik feminin fregatt på Narvavägen, med son och knähund i samma starka gummiband. Och här finns Lena Nymans reko tjej, som bjuder på så svåra val som kärlek och frihet.

Men framför allt är det Gösta Ekman, själv, suverän i sina dubbla roller, rolig som ingen och rörande som få. Han har skrivit filmen tillsammans med Rolf Börjlind, han har regisserat den alldeles själv och solen lyser över alltihop."

Jurgen Schildt, AB: "Komiken i Gösta Ekmans film bygger framför allt på den skojfilosofi som föddes i Paris på 50-talet och som kallas resistentialismen; läs motståndsläran. Enklare uttryckt: Tingen djävlas. Låt oss djävlas med dem, även om oddsen är urusla. Det gäller alltså, om ni så vill, katastrofteorin omvandlad i praktiska termer.

För visst är den fumlige Hånas förehavanden kringgärdade av en serie katatsrofer. Ekman anlitar Papphammarplastiken en gång till. Han har gjort det tjugo eller trettio gånger förut. Är det roligt den trettioförsta?

Filmen har sina slappa moment, som det blir när ett antal sketcher ska limmas ihop till en långfilm. Men spelscenerna tillsammans med Lena Nyman lyser av en sympati som i valda stycken också kommer resten till del. Stefan Nilssons musik rider spärr mot discodunket och avtecknar sig som personlig och profilerad, tankfull och påpasslig. Och nog är Claes-Henrik Ahlhagen en svensk miniatyr som lever sitt både komiska och tragikomiska egenliv."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Ekman iakttar tillvaron samt hur densamma djävlas med oss, ger det hela artistisk form - och vår glädje blir stor. På klassiskt maner har han för vana att kasta ned sina infall, hugskott och iakttagelser på små lappar att användas för framtida bruk. Så småningom blev lapparna många och Ekman blev sugen på att göra en film - en hel långfilm.

En långfilm är något annat än ett antal perfekta nedslag och skall den göras i syfte att tillvarata just dessa nedslag, vilket naturligtvis är möjligt, så måste det nog fungera som en tät fond mot vilken enskildheterna kan glittra - nöjer man sig med att lägga ut ett nät blir det otillfredsställande och i värsta fall ramlar en och annan pärla genom hålen mellan maskorna.

Manuskriptet till Morrhår och ärtor (-) är för tunt och det uppstår ett slags tomhet runt omkring personerna. I och för sig så är det i filmhistorien gott om exempel på svårigheterna med att skapa något slags handlingsram kring komikernas geniala hyss och ingen väntar sig någon märkvärdig story. Men det måste så att säga växa små blommor också utmed vägen som för till de platser där situationskomiken slår ut för fullt. I annat fall måste regissören hålla ett sådant tempo på mellansträckorna att ingen hinner reflektera över vegetationen."

Kommentar Svensk filmografi

Morrhår och ärtor var Gösta Ekmans (f. 1939) debut som långfilmsregissör. Ekman står visserligen tillsammans med HasseåTage och Fatima Ekman som regissör av Lådan (1968), men här rörde det sig om en inspelning av revyn med samma namn sådan den tog sig ut på scenen. Dock hade han mångårig erfarenhet som regiassistent till fadern Hasse Ekman i Sjunde himlen (1956), Med glorian på sned (1957), Himmel och pannkaka (1959) och Stöten (1961) samt till Ingmar Bergman i Smultronstället (1957), Nära livet (1958) och Ansiktet 1958).

Visningar

Sverigepremiär 1986-02-07 Stadsteatern Falkenberg Sverige 101 min
1986-02-07 Lorensberg Göteborg Sverige 101 min
1986-02-07 Röda Kvarn Halmstad Sverige 101 min
1986-02-07 Cosmos Katrineholm Sverige 101 min
1986-02-07 Spegeln Luleå Sverige 101 min
1986-02-07 Metropol Malmö Sverige 101 min
1986-02-07 City Norrköping Sverige 101 min
1986-02-07 Draken, Ringside, Saga Stockholm Sverige 101 min
1986-02-07 Roxy Södertälje Sverige 101 min
1986-02-07 Fågel Blå Uppsala Sverige 101 min
1986-02-07 Palladium Växjö Sverige 101 min
1986-02-07 Filmsatden 1 Östersund Sverige 101 min
TV-visning 1990-12-06 TV4 Sverige 97 min
1991-06-09 TV4 Sverige 97 min
1991-12-25 TV4 Sverige 97 min
1995-08-08 TV2 Sverige 97 min
1999-07-28 SVT2 Sverige 97 min
2001-06-10 SVT1 Sverige 97 min
2002-05-24 TV4 Sverige 97 min
2004-07-09 TV4 Sverige 97 min
2005-03-28 TV4 Sverige 97 min
Dvd-release 2005-06-08 Sverige
TV-visning 2012-06-06 TV4 Sverige
2020-05-02 TV4 Film Sverige
2020-05-04 TV4 Film Sverige
2020-05-20 TV4 Film Sverige
2020-05-23 TV4 Film Sverige
2020-06-02 TV4 Film Sverige
2020-06-05 TV4 Film Sverige
2020-06-08 TV4 Film Sverige
2020-06-10 TV4 Film Sverige
2020-06-14 TV4 Film Sverige
2020-06-16 TV4 Film Sverige
2020-06-26 TV4 Film Sverige
2020-06-29 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Ämnesord

DK Komedi
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2758


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2766


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Gösta Ekmans komedi MORRHÅR & ÄRTOR
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Gösta Ekmans komedi MORRHÅR & ÄRTOR
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Gösta Ekmkans film MORRHÅR & ÄRTOR
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morrhår och ärtor. Grovmanus 2. Rolf Börjlind, Gösta Ekman. 1984.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morrhår och ärtor. Rolf Börjlind, Gösta Ekman. 1985.
Omfång 137 s. + 3 s. kontinuitetslista + 2 s. miljölista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morrhår och ärtor. Rolf Börjlind, Gösta Ekman. 1985.
Omfång 137 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Färg papper 17
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Längd i minuter 101 min


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?