Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Svindlande affärer
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-08-23

Medverkande

Janne Carlsson
Rolle Eriksson

Gösta Wälivaara
Gösta Eriksson, Rolles bror

Ingvar Kjellson
kommissarie Arvidsson

Thomas Hellberg
Bertil Planåker

Johan Holm
Pekka, Bertils hejduk

Visa alla medverkande

Handling

Gösta, innehavare av frisörsalongen Sevilla som han driver tillsammans med Rita, väntar hem sin bror Rolle från ¿USA¿ (dvs från fängelset).Gösta köper en bil av den skumme...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var inte nådiga mot Peter Schildts och Janne Carlssons försök att i farsens form skildra det som gått till historien som de snabba klippens 80-tal. ¿Botten, Janne¿ var...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Kontinuitet
Specialeffekter
Produktionskoordinator
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionssekreterare
Pressinformation
Efterarbetsansvarig
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiktekniker
Snickare
Dekormålare
Kläder
Maskör
Smink
Ljudläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Tolk
Trailer

Medverkande

Janne Carlsson Rolle Eriksson
Gösta Wälivaara Gösta Eriksson, Rolles bror
Sanne Salomonsen Rita
Ingvar Kjellson kommissarie Arvidsson
Thomas Hellberg Bertil Planåker
Johan Holm Pekka, Bertils hejduk
Marika Lindström Alessandra Cronstedt
Michael Segerström pastor Albert Moloch
Tomas Norström Tecknar-Micke
Alba Marina La Lagarta, kubansk sångstjärna
Reynaldo Miravalles Rodríguez, polischef i Havanna
Elisabeth Morales Chiquita
Germán Pinelli kubansk konferencier
Lars Amble Otto
Nils Cianelli ej identifierad roll
Niels Dybeck investerare, direktör på travet
Björn Granath investerare, direktör vid roulettebordet
Jan Hellström ej identifierad roll
Gustav Kling polisman
Frej Lindqvist Den Högste
Agneta Prytz vittnet
Örjan Ramberg investerare, man på Kurres Hälsogym
Ricardo Gómez Rivera kuban
Rolf Skoglund mannen i den parkerade bilen
Torsten Wahlund polisman
Åke Wihlney Åke Wihlney, presentatör av tv-programmet Fönster mot TV-världen
- Ej krediterade:
Ingemar "Sture" Dunker Malte, pastor Molochs hejduk
Mikael Ström storväxt pojke i kyrkocentret
Per Gavelius fiskare

Bolag

Handling

Gösta, innehavare av frisörsalongen Sevilla som han driver tillsammans med Rita, väntar hem sin bror Rolle från ¿USA¿ (dvs från fängelset).

Gösta köper en bil av den skumme bilhandlaren Bertil, men den rasar omedelbart samman. För att få tillbaka de 16.000 den kostat iscensätter Rolle tillsammans med Gösta och Rita en finansiell ¿klipparcirkus¿:

Utklädd till finansgeniet ¿dr Fredman¿ lurar Rolle bilhandlar-Bertil att investera i framtidsföretaget Parabola. Gösta assisterar som omväxlande oljeshejk och chaufför, Rita är baronessa.

Ryktet om den höga avkastningen, 20 procent varannan månad, sprider sig. Bilhandlar-Bertil skaffar nya investerare, inklusive den föga kyrklige pastor Moloch. Plötsligt rör det sig om en penningcirkus i miljonklassen. ¿Dr Fredman¿ hyr både Rolls Royce och en lyxvilla, och blir ett innenamn i Stockholms finans- och undre värld. Gösta är hela tiden ängslig hur det ska sluta.

Bubblan spricker när bilhandlarens kompis Otto ser en bild av ¿dr Fredman¿ i skvallerpressen och avslöjar honom som skojaren och kåkfararen Rolle.

Nu vill bilhandlaren få tillbaka sina pengar, och en jakt på de båda bröderna sätts igång. De klarar sig dock undan. På natten smyger Gösta in i lyxvillan och hinner rädda pengarna ur tvättmaskinen innan bilhandlaren och hans torped av misstag spränger hela kåken i luften i stället för enbart kassaskåpet.

Nu utbryter panik bland investerarna. Framför allt pastor Moloch och hans torped, den jättelike Malte, går hårt åt bilhandlaren som rekommenderat investeringen.

Under resans gång har Gösta lärt känna Alessandra, författare till en bok om konsten att investera. Hon får honom att investera miljonerna i ett kubanskt cigarrprojekt som enligt henne ska ge snabb utdelning. I samma veva får bröderna ett paket med var sin vitling, undre världens signal att de är dödsdömda.

Panikslagna flyr de till Cuba med aktierna i det kubanska cigarrföretaget i väskan. På Cuba vinner Gösta en rumbatävling och blir en kändis under namnet Gueta, en prestation som råkar visas i svensk TV just som pastor Moloch med Maltes hårdhänta hjälp försöker få ur bilhandlar-Bertil var de två bröderna finns.

Bilhandlaren och hans torped far till Cuba, där Rolle och Gösta just lyckats spåra upp sångerskan La Lagarta, som stått som garant för cigarrprojektet. De vill få ut vinsten, men hon förstår inget av vad de säger. Hon tror att de för miljongage vill engagera henne för en turné i Sverige.

Efter vilda jakter får bilhandlaren tag i bröderna. Rolle hamnar i en krokodildamm men räddas av kubanska polisen. Cigarraktierna är ett falsarium, gjort av samme man, visar det sig, som de anlitat att designa det falska materialet om Parabola.

Tillbaka i Sverige haffas de på flygplatsen av pastor Moloch och Malte. Då de tas under omild behandling, ser de Alessandra på väg att ta flighten till Zürich med en misstänkt väska. Pastorn lyckas stoppa avgången, men under den efterföljande bagagekontrollen, just som pastorn ska lägga beslag på Alessandras väska, dyker kommissarie Arvidsson, en av frisersalongen Sevillas stamkunder, upp. Nu vill ingen kännas vid väskan och Arvidsson tar den.

Tillbaka hemma visar det sig att Rita förvandlat frisersalongen till ett inneställe för punkargenerationen: hon tog på ett tidigt stadium en del av pengarna för egen del. Det är också hon som upplyser om att kommissarie Arvidsson pensionerades för flera år sedan. I slutscenen ser vi den fanatiske fritidsfiskaren Arvidsson utövande sin hobby utanför Cubas kust tillsammans med sin gode vän, den kubanske polischefen.

Censur / granskning

Censurnummer 125619
Datum 1985-08-20
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2860 meter
Kommentar Aktlängder: 552-516-489-404-414-485 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2860 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var inte nådiga mot Peter Schildts och Janne Carlssons försök att i farsens form skildra det som gått till historien som de snabba klippens 80-tal. ¿Botten, Janne¿ var rubriken i Expressen, i Sydsvenska Dagbladet rubricerades recensionen ¿Svindlande katastrof¿ och i Arbetet ¿Pinsam buskis¿. I Aftonbladet togs filmen som ett oroväckande tecken på svensk films utarmning:

Lars Bjelf, AB: ¿Det är en film i högt tempo där en del fyndiga effekter och situationer inte utnyttjas till fullo. Det ska vara snabba ryck och mycket garv. Med andra ord en pilsnerfilm i 80-talets tempo.

Som travesti på Pettersson & Bendel är Svindlande affärer en dålig kopia som tycks ha åstadkommits i all hast.

Janne Carlsson är sig förstås lik. Gösta Wälivaara är en ganska söt och fumlig gubbe som trots allt utvecklar en viss charm.

Proffset Ingvar Kjellson och proffset Thomas Hellberg är i mina ögon de som bär upp föreställningen till utståbar.

Men detta är ett nytt exempel på vart ytlig svensk filmproduktion är på väg.

Det är väldigt mycket aktion och väldigt lite innehåll. Med liknande satsningar (Göta Kanal var en) är jag rädd för en utarmning.¿

Eva af Geijerstam, DN: ¿Vad övrigt är, är en svindlerihistoria som intill förblandning liknar många andra i synnerhet svenska, med det enda undantaget att den delvis utspelar sig på Kuba.

Alldeles hederligt skall nu erkännas att det alltså finns att skratta åt.

Själv skrattade jag åt Janne Carlssons skådespeleri och replikföring.

Utan honom skulle Svindlande affärer åtminstone för min del redan gått i konkurs.¿

Mats Olsson, Expr: ¿Jag skulle inget hellre vilja än att Janne Carlsson nån gång fick göra en komedi motsvarande hans talang, en komedi som var lika sanslös och genial som hans folkkära utstrålning är stor, varm och äkta.

Ett tag trodde jag Svindlande affärer var den filmen, för de tio första minuterna är briljanta. De skapar en god och förväntansfull stämning, fulla av upptåg, lustiga apparater, skojiga figurer och halsbrytande komik. Scenen där Gösta Wälivaara hämtar sin bror på fängelset i en rishög är både rolig och genial.

Därefter tappar någon (jag har ingen aning om vem som egentligen regisserat) kontrollen över filmen, som kantrar till en katastrof.¿

Hans Schiller, SvD: ¿Kort sagt har upphovsmännen (eller vad vi nu skall kalla dem) till ett filmstycke kallat Svindlande affärer gjort det tämligen lätt för sig och det kan man ju i och för sig göra om man sitter på en ansenlig begåvningsreserv vad det gäller bild- och ljudberättande. Så är det dock inte i det här fallet där till och med alla dubbade röster låter som de tuggat i sig Herr Carlssons mustasch.

Slarvig, tramsig och ytterligt deprimerande är Svindlande affärer så det är bara att nära en förhoppning att det inte är biopubliken reklamgubbarna avser när de i sin annons för filmen påstår 'Att lura folk är inte så lätt som du tror. Det är mycket enklare!'¿

Alexander Agrell, SDS: ¿Hur är det möjligt att lägga pengar och energi på en sådan här film, läser ingen manus innan kamerorna börjar rulla? Faktum är att man som åskådare blir förbannad och känner sig lurad på nästan två timmar som kunde använts till något vettigare, exempelvis att peta naglarna.¿

Ett annorlunda synsätt uppvisade dock Jan Olov Andersson i Aftonbladet i en krönika några dagar efter premiären, där han skrev (30.8 1985):

¿ (-) Men så dålig är faktiskt inte filmen. Den har en mer bärande historia än andra moderna pilsnerkomedier som Sällskapsresan. Göta Kanal och Gräsänklingar. Hyfsat tempo och lockar till skratt rätt många gånger. Vilket väl är meningen med en komedi. Carlsson är Carlsson men behagligt nedtonad och här finns även tre väl valda birollsfigurer: Marika Lindström är svalt sensuell som den kvinnliga bedragerskan. Johan Holm (-) är en härligt klumpig torped och det är verkligen med inlevelse rocktrummisen Ingemar Dunker sågar sönder en bil med motorsåg. En scen som säkert är hans idé ¿ bland musiker är han ökänd för sitt intresse för dåliga skräckfilmer.¿

Kommentar Svensk filmografi

Från början hade Jonas Frick engagerats som regissör av filmen, som skulle bli hans debut som långfilmsregissör. Men han hoppade av efter fyra veckors inspelning, eftersom ¿ambitionerna var helt olika¿ (Aftonbladet 3.11 och DN 7.11.1984). Samtidigt lämnade fotografen Roland Sterner och operatören Stefan Kullänger inspelningen. Dessa tre hade förberett filmens bildmanus och deltagit i platsletning på Cuba, där också några miljöbilder tagits. Den färdiga filmen innehåller cirka 20 minuter av deras material, bl a den i en recension omnämnda inledningen utanför fängelset samt alla scener i Thomas Hellbergs kontor. Den förutvarande B-fotografen Dan Myhrman tog över fotot, och en ny B-fotograf, Bertil Rosengren, engagerades.

I DN (7.11.1984) meddelades att ¿Janne Carlssons framtida agerande kommer (-) att regisseras av producenten Christer Abrahamsen till dess man hittat en ny regissör¿.

Den 8.11.1984 kom DN med nyheten att Peter Schildt tagit över regin, dock hade producenten vissa reservationer: ¿(-) filmens producent, Christer Abrahamsen vill inte kalla Schildt för filmens regissör. Han menar att regin ska skötas av Janne Carlsson, Gösta Wälivaara och Schildt gemensamt¿. Vidare tillades några faktauppgifter om Peter Schildt: "[Han] är 32 år och har varit regiassistent åt Bo Widerberg i Joe Hill och åt Ingmar Bergman i Fanny och Alexander. Förra året [1983] regisserade han TV-teaterns Pariserliv.

I filmens slutliga version står Janne Carlsson och Peter Schildt gemensamt för regin, den senare nämns dock först.

Inspelning

Sverige 1985 1985
Sonet Studios Bromma
Blasieholmen Stockholm
Helgeandsholmen Stockholm
Norra Bantorget Stockholm
Berwaldhallen Stockholm
Kuba
Havanna
Varadero

Visningar

Sverigepremiär 1985-08-23 Cosmorama Göteborg Sverige 104 min
1985-08-23 Camera Malmö Sverige 104 min
1985-08-23 Fontänen Stockholm Sverige 104 min
1985-08-23 Ringside 2 Stockholm Sverige 104 min
1985-08-23 Spegeln Stockholm Sverige 104 min (samt 16 platser)
TV-visning 1990-12-27 TV4 Sverige 102 min
1991-05-17 TV4 Sverige 102 min
1991-12-07 TV4 Sverige 102 min
1996-12-24 SVT1 Sverige 102 min
2000-12-24 SVT1 Sverige 102 min
2001-12-19 SVT1 Sverige 102 min
Urpremiär 1985-08-23 Cosmorama Göteborg Sverige 104 min
1985-08-23 Camera Malmö Sverige 104 min
1985-08-23 Fontänen Stockholm Sverige 104 min
1985-08-23 Ringside 2 Stockholm Sverige 104 min
1985-08-23 Spegeln Stockholm Sverige 104 min (samt 16 platser)

Musikstycken

Originaltitel Svindlande affärer
Kompositör Bengt Palmers (1985)
Textförfattare Bengt Palmers (1985)
Sångare Pernilla Wahlgren (ej i bild)


Originaltitel Der Ritt der Walküren
Kompositör Richard Wagner (1870)


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2860


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2860


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2860


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVINDLANDE AFFÄRER
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign HFC


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVINDLANDE AFFÄRER
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign P-A Design
HFC


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SVINDLANDE AFFÄRER
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign P-A Design
HFC


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svindlande affärer. En galen komedi. Scenario. Andra utkastet. Theodore Folke. Fritt efter Carlsson/Wälivaara. Stockholm 9 november 1983. 30 januari 1984.
Omfång 109 s. Rollista med karaktärsbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svindlande affärer. En galen komedi. Manuskript: Theodore Folke. Fritt efter Carlsson/Wälivaara. Stockholm 26 september 1984.
Omfång 140 s. + 13 s. miljölista, rollista, produktionsuppgifter mm.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?