Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En vikingafilm : Filmspex i 5 avdelningar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1922-11-26

Medverkande

Harald Wehlnor
KarlJohan Vikingson alias Björn Vikingson

Sigrid Ahlström
Blenda Vogel

Bror Erik Meurk
Atle Flygare

Dagmar Waldner
Odens gemål

Ragnar Ring
Björns faders vålnad

Visa alla medverkande

Handling

Amanuensen vid Historiska museet, Karl-Johan Vikingson, skriver på en doktorsavhandling om vikingatiden. Hans studentkamrat Atle Flygare är reservofficer och aviatiker och Karl-Johans rival...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Rådgivare
Kläder

Medverkande

Harald Wehlnor KarlJohan Vikingson alias Björn Vikingson
Sigrid Ahlström Blenda Vogel
Bror Erik Meurk Atle Flygare
Gustaf Hallström Oden
Dagmar Waldner Odens gemål
Ragnar Ring Björns faders vålnad
Gustaf Anderson Blendas far
Carl Axel Tamm doktorn
Bertil Palmgren
A.E. Lind

Bolag

Handling

Amanuensen vid Historiska museet, Karl-Johan Vikingson, skriver på en doktorsavhandling om vikingatiden. Hans studentkamrat Atle Flygare är reservofficer och aviatiker och Karl-Johans rival om den vackra och rika konsulsdottern Blenda Vogel. Eftersom Karl-Johan är föga klädmedveten och har illa borstade skor favoriserar Blenda för närvarande Atle.

Efter ett studentjubileum i Stockholm ska Atle flyga till sin hemstad Örebro med Karl-Johan som passagerare. Planet störtar på en torvmosse som tillhör Vikings glasbruk. Atle klara sig med en benskada, men Karl-Johan blir liggande i en kraftig hjärnskakning och upplever därvid en yrselfantasi i vikingamiljö.

De båda rivalerna Björn Vikingson och Atle Torstens son dödar varandra i envig och träder inför Odens tron; Atle hälsas välkommen till Valhall men Björn blir näpst för att hans sköld, hjälm och bälte är illa putsade. Som straff måste han återvända till jorden för att uppfinna ett putsmedel. På jorden blir Björn anförare för en handfull vikingar som drar ut på härnadståg. På en resa befriar Björn en svart pysslingdrottning från en drake. Drottningen har i sin ägo ett trollmedel som dels förmår att blanka stål och läder, dels återförvandla förtrollade pysslingar till människor: drottningen själv blir som genom ett trollslag den sköna ungmön Blenda.

Björn kan nu åter träda inför Oden, denna gång medförande trollmedlet. Oden doppar fingret i medlet och stryker det på sin tomma ögonhåla och återfår synen på bägge ögonen. Oden döper trollmedlet till Viking.

Karl-Johan Vikingson vaknar ur sina feberfantasier på sjukhuset och är på bättringsvägen. Blenda Vogel kommer till Örebro och företar med Atle Flygare en rundtur på Vikings glasbruk och skokrämsfabrik. Henne hjärta är emellertid hos Karl-Johan. Hon besöker honom på sjukhuset och ger honom en fruktpåse som till följd av en förväxling visar sig innehålla skokrämsburkar. Karl-Johan berättar sin dröm och kysser sin blivande fru. (Bearbetning av program)

Censur / granskning

Censurnummer 30341
Datum 1922-11-07
Originallängd 1821 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1821 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades i augusti 1922 som reklam för Örebroföretaget Industri AB Viking, som huvudsakligen var bekant för sin skokrämsfabrik. Vid sidan av denna drev bolaget vissa hjälpindustrier för emballage etc, däribland ett litet glasbruk. Bolagets disponent och filmens initiativtagare Carl A. Pehrson avled den 7 augusti 1922 efter en bilolycka på väg till inspelningen.

Som "historisk expert" anlitades dr Gustaf Hallström vid Statens Historiska museum.

En vikingafilm var ett av Tullbergs Films mest magnifika opus och ett av den svenska reklamfilmshistoriens originellaste verk. Filmen är bevard på Svenska Filminstitutet.

Inspelning

Sverige 1922-08-02 1922-08

Visningar

Urpremiär 1922-11-24 Imperial Örebro Sverige 89 min (visning för särskilt inbjudna)
Sverigepremiär 1922-11-26 Rivoli Stockholm Sverige 89 min

Ämnesord

Drakar
Fabriker
Flygolycka
Glasbruk
Mytologi/nordisk
Reklamfilm
Skokräm
Skor
Torvutvinning
Vikingatiden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1805


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1805


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1805


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?