Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Enkel resa
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-05-27

Handling

Johannes är en f d brottsling som numera lever hederligt som antikhandlare i Gamla Stan i Stockholm. Sina pengar har han placerat i aktier med hjälp av sin flickvän Birgit, f d...

Visa hela handlingen

Press

Enkel resa sågades av kritiken rakt av. Inte en enda recensent fann några förmildrande omständigheter.Jurgen Schildt, AB: "Jag vet sedan Göta Kanal att Iveberg har ett aningen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Smink
Byggledare
Klädassistent
Sminkassistent
Synkläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare
Marknadsföring

Medverkande

Sven Wollter Johannes
Dan Ekborg Body
Sif Ruud Astrid
Sten-Åke Cederhök Jagetoft
Inger Lise Rypdal Birgit
Gösta Engström Carlo
Jarl Borssén Manuel
Asko Sarkola Pekka
Svante Grundberg Sune, säkerhetsvakt
Peter Harryson Bertil, säkerhetsvakt
Sten Ljunggren Alex
Jahn Teigen norsk järnvägsentusiast
Lena-Pia Bernhardsson Lotte
Malena Engström Eva
Klas Ruin Jan
Göthe Grefbo steward
Sture Hovstadius hovmästare
Michael Segerström kocken
Birger Österberg ung fransk kock
Johan Sjögren bartender
Roger Sellberg maskinist
Hans Harnesk torped
Mikael Klöfver torped
Bo Brundin Larsson
Pontus Gustafsson polis
Lennart R. Svensson tullman

Bolag

Handling

Johannes är en f d brottsling som numera lever hederligt som antikhandlare i Gamla Stan i Stockholm. Sina pengar har han placerat i aktier med hjälp av sin flickvän Birgit, f d kassaskåpsspecialist, som arbetar som börsmäklare.

Johannes häftar i skuld till hälaren Alex med 385.000 kr, pengar som denne nu kräver in. Johannes tänker betala med aktier, men när Birgit anländer förklarar hon att de har blivit praktiskt taget värdelösa över natten. "Du är ju proffs", säger Alex. "Gå tillbaka till ditt andra yrke." - "Vi har slutat i den branschen", säger Birgit.

Alex ger Johannes en veckas respit och tipsar samtidigt om en Finlandsbåt där de ryska kronjuvelerna finns utställda. Johannes kallar till sig sina gamla kumpaner, som förutom Birgit består av Body, som nu arbetar på dagis, grönsakshandlaren Carlo och finnen Pekka, och förbereder stöten.

Planen går ut på att knäcka båtens kassaskåp på natten och smuggla juvelerna i en likkista där Pekka ligger lik. För att få en respektabel fasad klär man ut sig till kardinal (Johannes), präst (Carlo), munk (Body) och nunna (Birgit) och säger sig vara på väg till Vatikanen med en avliden kyrklig dignitär.

Kriminalkommissarie Jagetoft har hand om övervakningen av kronjuvelerna. Det är hans sista jobb före pensioneringen.

Sedan man baxat in kistan i en hytt på båten tar sig Johannes och Body ner till de inlåsta juvelerna. spränger kassaskåpet, stjäl dyrbarheterna och lyckas trots den villervalla som uppstår gömma väskan med juvelerna i likkistan hos Pekka.

En gammal dam, Astrid, som gjort deras bekantskap tar sig in till Pekka för att känna friden där han ligger på lit de parade. Efter ett tag somnar hon och börjar snarka. Pekka irriteras av oljudet, dessutom har han blivit mer och mer törstig. Till slut kliver han upp och ger sig iväg till baren för att dricka Kosken. Med sig har han väskan med juvelerna.

Kumpanerna får till slut tag i honom och förpassar honom tillbaka i kistan. Men väskan med det dyrbara innehållet har gått förlorad på vägen. En hysterisk jakt på väskan vidtar. Det visar sig emellertid finnas flera väskor med samma utseende som den eftersökta.

Kommissarie Jagetoft dyker upp och säger att han plockat undan väskan med juvelerna före sprängningen, men att någon hittat hans gömställe. Han är säker på att det "kyrkliga" gänget har juvelerna och erbjuder sig att dela lika. Men de står lika frågande som han. Vem har dyrbarheterna?

Tillbaka i Stockholm får Alex sina pengar av Johannes utan problem. Aktierna har nämligen under tiden stigit i värde, till 485.000 kr.

Sen kommer Astrid med den eftersökta väskan och överlämnar juvelerna till "kyrkan". Jagetoft säger att han ska ha hälften. "Dela på fem", säger Johannes, "Birgit och jag avstår."

Censur / granskning

Censurnummer 127605
Datum 1988-05-18
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2560 meter
Kommentar Aktlängder: 551-571-401-542-495 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Agfacolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2560 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Enkel resa sågades av kritiken rakt av. Inte en enda recensent fann några förmildrande omständigheter.

Jurgen Schildt, AB: "Jag vet sedan Göta Kanal att Iveberg har ett aningen paranoiskt förhållande till sina kritiker. Däremot vet jag inte hur vi efter ett nummer som Enkel resa ska bära oss åt för att rubba honom ur hans tvångsfixering. Det är nämligen en tvingande plikt att meddela

¿ att den sanslösa för att inte säga utbombade historien handlar om kuppen mot de ryska kronjuvelerna ombord på Vikinglinjens "Olympia" mellan Helsingfors och Stadsgårdsterminalen,

¿ att det i denna sanslösa intrig inte föreligger en säger 1 situation eller replik som fyller de mest asketiskt nerskruvade anspråken på humor, samt

¿ att specialgager enligt tariffen för sveda och värk borde ha utgått till Sven Wollter, Sif Ruud, Jarl Borssén, Asko Sarkola och ytterligare åtta personer. Ty sveda och värk är det fråga om hela tiden, eller noga räknat komisk sjönöd.

Det är tänkbart att humorn, eller spiritualiteten för att vara mer exakt, dog ut i svensk film samtidigt med Mauritz Stiller; eller kanske Göran Gentele, ifall någon minns denna exotiska 60-talsbegåvning.

Å andra sidan är det inte den sortens luftandar Iveberg bör jämföras med utan med det svenska 30-talet, den frontala oskuldens och oförvillelsens årtionde. Vad man lyckades med den gången, med anlitande av endera övertygelse eller konjaksgroggar eller allmän eufori, var att skapa bullrande roligheter av ett stoff som på papperet liknade noll och ingenting.

Ivebergs roligheter är aldrig roliga varken på papperet eller biografen."

Sven E Olsson, Arbetet: "Enkel resa tilldrar sig, därom råder ingen tvekan, på Vikinglinjens färja mellan Helsingfors och Stockholm. Ombord finns ett antal uppburna skådisar och dito underhållare - det vore hänsynslöst att nämna deras namn - som rantar runt på de åtta däcken och barerna på jakt efter kronjuveler - eller kanske ett mer bärbart manus.

Det springs, snubblas, förvecklas och förväxlas å det mest sanslösa. Det blir ansträngt i stället för skoj. (-)

Avslagen pilsnerfars, med en tydlig bottensats av Kosken. Att en kvarting av den verkar vara beställningsuppdrag åt Viking förbättrar inte underhållningseffekten."

Maaret Koskinen, DN: "Intrigen är (-) erforderligt töntig, fullt tillräcklig för både en och två turneringar i den enkla komiska skolan. Dock, Ivebergs talang som regissör ligger tyvärr inte i linje med hans talanger som idékläckare. Så finns här hans fallenhet för allehanda transportsträckor och omständliga redovisningspartier - ett slags tempodödande "och då sa jag, och då sa han"-estetik, med inbyggd förmåga att ta kål på den roligaste historia.

Samt (-) en olycksalig benägenhet att proppa fler rollfigurer i sammanhanget än historien kräver - enbart, som det verkar, för att kunna besätta den med folkkära skådespelare. Det är inte bara att göra sin historia orättvisa, med en massa lösa trådar och illa integrerade uppslag som följd.

Det är framför allt att på ett skandalöst sätt misshushålla med skådespelarna; i detta fall en samling högt begåvade aktörer som gör vad de kan men i brist på omgivande syre oundvikligen reduceras till löst hängande krumelurer i kanten."

Hans Schiller, SvD: "Hans Iveberg har kallat sin film Enkel resa för "en brottslig komedi" och visst är det närmast brottsligt att låta folk betala för att se eländet. (-)

Vad det gäller komiken så finns den helt enkelt inte. Ivebergs manus är trist och torftigt och det hade krävts en frihandskomiker som Thor Modéen för att det skulle ha blivit fason på replikföringen. (-)

När sedan bildberättande och klippkonst är segt som isen i Ålands hav finns det inte mycket mer att säga än att Enkel resa ligger bra till för titeln årets sämsta svenska film även om konkurrensen är knivskarp."

Kommentar Svensk filmografi

Hans Iveberg (f 1941) hade tidigare under 1980-talet svarat för regin av filmer som Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? (1981/25), Gräsänklingar (1982/16) och Sköna juveler (1984/11).

Enkel resa hade premiär i 31 kopior, vilka efter två veckor bara hade samlat 12.000 besökare. Filmen kan alltså utan överdrift betecknas som ett både publikt och kritikermässigt misslyckande.

Visningar

Sverigepremiär 1988-05-27 Saga Alingsås Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Borlänge Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Eskilstuna Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Gävle Sverige 93 min
1988-05-27 Royal Göteborg Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 5 Göteborg Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Halmstad Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Helsingborg Sverige 93 min
1988-05-27 Saga Hudiksvall Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Kalmar Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Karlskrona Sverige 93 min
1988-05-27 Saga Kungsbacka Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Linköping Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Luleå Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Lund Sverige 93 min
1988-05-27 Nordan Malmberget Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Malmö Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Norrköping Sverige 93 min
1988-05-27 Royal Nyköping Sverige 93 min
1988-05-27 Saga Oskarshamn Sverige 93 min
1988-05-27 Filmstaden 1 Stockholm Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Stockholm Sverige 93 min
1988-05-27 Victoria 1 Stockholm Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Sundsvall Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Södertälje Sverige 93 min
1988-05-27 Metropol Trollhättan Sverige 93 min
1988-05-27 Rio Uddevalla Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Umeå Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Västerås Sverige 93 min
1988-05-27 Sandrew 1 Östersund Sverige 93 min
TV-visning 1999-08-08 TV4 Sverige 90 min
2000-07-29 TV4 Sverige 90 min
2018-06-06 SVT1 Sverige
2018-06-06 SVT1 Sverige
2019-09-08 SVT1 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2560


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En brottslig komedi ENKEL RESA


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En brottslig komedi ENKEL RESA


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ENKEL RESA En brottslig komedi av Hans Iveberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ENKEL RESA En brottslig komedi av Hans Iveberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Enkel resa. Version IV. Manus av Hans Iveberg. 11.10.87.
Omfång 223 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Enkel resa. Hans Iveberg.
Omfång 45 s. (1 s. rollista ingår).
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Enkel resa. Svensk dialoglista.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Färg papper 11
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?