Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den frusna leoparden
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-08-29

Handling

Två bröder, Jerry och Kiljan, möts igen efter några år borta från varandra. Jerry är den äldre, han har suttit i fängelse för småbrott men nu beslutat sig för att försöka leva...

Visa hela handlingen

Press

Den svenska kritiken var i stort sett negativ men hyste på sina håll en viss beundran för enskildheter i filmen:Hanserik Hjertén, DN: "I Den frusna leoparden har verkligheten blivit...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Två bröder, Jerry och Kiljan, möts igen efter några år borta från varandra. Jerry är den äldre, han har suttit i fängelse för småbrott men nu beslutat sig för att försöka leva hederligt och har familj, som han har funnit harmoni med. Han driver en liten enmansbilverkstad i ett skrotupplag.

Kiljan, den yngre, är en drömmare, som lever utan hänsyn vare sig till sig själv eller till andra. När han söker upp sin bror kommer han i en stulen bil, som har ber brodern lackera om. Först misstänker inte Jerry något men så dyker en försäkringsman upp och konstaterar att bilen är stulen.

I den kontrovers som uppstår mellan Jerry och försäkringsmannen snubblar den senare, hamnar under en uppallad bil, som faller ned och dödar honom.

Jerry grips av panik, söker dölja olyckshändelsen, medan Kiljan sorglöst lever vidare. Jerry försöker dumpa den döde i Östersjön men lyckas inte.

De båda ynglingarna möter sin far, en alkoholiserad drömmare och i ett ögonblick skymtar de vad som kunde ha blivit förverkligandet av allas drömmar. I stället blir det en mentalt hänsynslös uppgörelse med den äldre.

Jerry tvingar sin bror, som inte fantiserar om annat än att fara till Östafrika och söka sig upp mot Kilimanjaro, att dumpa bilen och liket.

Kiljan gör detta. Han återvänder till brodern, just när polisen kommer och hämtar denne och hans familj.

Censur / granskning

Censurnummer 126307
Datum 1986-08-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2657 meter
Kommentar Aktlängder: 617-553-554-498-435 m.


Censurnummer 126258
Datum 1986-08-01
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 37 meter
Kommentar Trailer.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2657 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den svenska kritiken var i stort sett negativ men hyste på sina håll en viss beundran för enskildheter i filmen:

Hanserik Hjertén, DN: "I Den frusna leoparden har verkligheten blivit lidande på visionen. Människoteckningen kommer i kläm under symbolsjukan. Berättarlinjen har ersatts av en fragmentarisk yta, med ansträngda och ibland rent parodiska inslag.

Exempel: Agneta Ekmanner innehar, om jag fattat saken rätt, en kombination av tjuvgodsaffär och enmansbordell. Iförd stickad mössa kursar hon varor per telefon, frågar Kiljan om han vill knulla och meddelar att hon stundtals pratar med Gud.

Bortsett från att vi för vår del ber Gud bevara intelligenta Ekmanner från såna roller i framtiden, säger den något om den psykologiska tafattheten. (-) Synd på ansatsen, på ambitionen. På allvaret (-) kan ingen klaga. Det är välkommet och skulle kunna ha resulterat i en omskakande stämningsbild från Palmemordets och kärnkrafthotets Skymningssverige."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Historien och dess människor svävar i ett tomrum, utan närmare förbindelse med det omgivande samhället. Även om denna brist på sammanhang och närvaro är just rotlöshetens kännetecken måste ens känsla drabbas någonstans. Och så sker icke. Replikerna hänger i luften. Tragiken i människoödena, tristessen i dessa liv är inte angelägna.

Det som glimtvis lyfter filmen ur dess gråhet är Göran Nilssons lysande foto, av den sjabbiga, skrotiga verkstadsmiljön, av landskapet, av havet."

Annika Gustafsson, SDS: "Naturligtvis inbjuder Den frusna leoparden med sitt symbollddade stoff till psykologiska spekulationer, men mönstret får för många hål och trots skådespelare som Peter Stormare och Agneta Ekmanner, Thåström gör säkert så gott han kan, drabbas man inte av de här personerna. Det beror inte på aktörerna utan på filmarna, som inte lyckats fylla sina gestalter med liv utan i själva verkar ha fastnat i en vision."

Sven E Olsson, Arbetet: "Det är möjligt att man bör vara så ömhänt mot späda svenska filmlöften, att man plockar fram uttryck som 'alltför ambitiös' och 'tunn' än säger som det är: tillgjord och komplett meningslös. Det räcker inte med att härma en filmstil och citera lite Hemingway, när aktörerna begagnats som utställningsföremål, intrigen reducerats till poser och ödsligheten i bilderna nog mest motsvaras av den tomhet som är upphovsmännens."

Ingrid Hagman, Chaplin: "Den frusna leoparden är en provinsiell blåkopia på Coppolas Rumble Fish: två bröder med en försupen far i bakgrunden, djursymbolik, mager dialog med idel koder, manlighetsriter och dovt foto ända fram till den tragiska finalen. (-)

Men istället för att skapa mångtydiga kraftfält mellan miljö, foto och dialog föser filmen ihop alla uttryck till en kompakt symbolfåra. När alltför mycket samlas i den kantrar dysterheten över i parodi (-).

Fotot är kompetent men varken originellt eller spännande. Low-key med ständig underexponering ger ett jämntjockt resultat som inte gagnar filmen. Jag väntar på bilder som utmanar det existensiella mörkret, som ska få mig att undra över utgången. Men filmen är envist mörk, och bristen på skiftningar gör mörkret tråkigt och fotot tomt kokett."

Den centrala rollen i filmen spelas av den just då mycket uppskattade och populäre rocksångaren Joakim Thåström från grupperna Imperiet och, tidigare, Ebba Grön. Han fick ett övervägande negativt gensvar.

Hans Schiller, SvD: "Så länge han tiger finns det något drömskt, undflyende, lätt magiskt över hans ansikte. men så talar han och vi tänker mer på små grodorna än på gestaltning."

Jurgen Schildt, AB: "Det besvärliga med [Den frusna leoparden] är att den inte håller för sin egen och målmedvetet odlade mysticism. En bidragande orsak, den olyckligaste, är Joakim Thåström i huvudrollen. Thåström är, som den initierade vet, rocksångare och imperialist. Däremot är han inte för ett öre aktör och följaktligen inte lämpad som bärare och förvaltare av ¿scarssons och Lundholms gåtor. Att tillgripa honom i detta karga mysteriespel förefaller lika meninglöst som att vid inredningen av ett hus ersätta sängen med en spis eller badkaret med en hisstrumma. Han funkar, kort sagt, inte för ändamålet."

Kommentar Svensk filmografi

Titeln syftar, enligt informationsmaterialet till filmen, på en legend Ernest Hemingway berättat: "Man fann en gång en frusen leopardkropp uppe i snön på Kilimanjaros topp. Ingen visste vad den hade där att göra eller hur den kommit dit."

Regissören Lárus Óscarsson (f 1941), islänning, har fått sin mesta filmutbildning i Sverige, vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hans första svenska långfilm var Andra dansen (1983/3), som fick ett mycket positivt gensvar hos såväl kritik som publik.

I samband med lanseringen av Den frusna leoparden fick Óscarsson frågan om det är konst han velat göra.

"Man frågar gärna en filmare vad han vill göra med filmen, men vem frågade van Gogh varför han målade kråkor, vilken hans djupaste mening med dem var. Ingen skulle heller komma på idén att fråga en kompositör vad han menar med sin menuett eller med det där säregna largot i andra satsen...

Jag står inte till tjänst med bruksanvisningar. Det har jag varken lust med eller hör det till mitt uppdrag.

Ett bra exempel är musiken, den okonkreta konsten. Den är onyttig om man vill hårdra. Där kan man inte komma med andra avsikter än själva upplevelsen. Behållningen blir inte större om den verbaliseras.

Konst är aldrig primärt informationsinriktad. Dess avsikt är kanske att stimulera våra sinnen och nå själen. När konsten är som bäst vidgar den vår förmåga att uppleva livet och därmed delta i det.

Detta är nyttan med konst. Om det nu finns någon nytta...

Nu har jag talat om konst, inte om den speciella film jag gjort. Andra får gärna diskutera den utifrån de synvinklar man kan hitta - sociologiska, filosofiska, antropologiska eller politiska. Upphovsmannen eller -männen kastrerar en sådan diskussion, eftersom de sitter inne med förstahandsinformation."

Den frusna leoparden blev ett publikfiasko. Filmen, som kostat 5,5 Mkr att producera, premiärvisades i Stockholm (Spegeln), Göteborg, Malmö, Uppsala och Östersund, men hade efter en vecka bara lockat totalt 3.044 besökare.

Visningar

Sverigepremiär 1986-08-29 Spegeln Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1986-08-29 Spegeln Stockholm Sverige 87 min

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN FRUSNA LEOPARDEN
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Contact


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN FRUSNA LEOPARDEN
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Contact


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Tre dagar i oktober. Av Lars Lundholm.
Omfång 37 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tre dagar i oktober. Filmmaunskript av Lars Lundholm.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tre dagar i oktober. Filmmanus av Lars Lundholm.
Omfång 112.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tre dagar i oktober. Filmmanuskript av LArs Lundholm.
Omfång 112 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanuskript av Lars Lundholm.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanuskript av Lars Lundholm.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The Frozen leopard.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 17
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?