Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En handfull paradis
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-10-02

Medverkande

Tarık Akan
Kamil, fadern

Hale Soygazi
Emine, modern

Barış Adalı
Cevat, sonen

Visa alla medverkande

Handling

Tillsammans med hustrun Emine, sonen Cevat och dottern Sedef bryter Kamil upp från fädernebyn Demirköy för att ta sig till Istanbul. Här i storstaden hoppas han på bättre möjligheter...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett i huvudsak positivt mottagande, även om flera underströk brister i dramaturgin.Maaret Koskinen, DN: "Ty En handfull paradis är en helgjuten, alldeles självklart...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Devkino
Mine Film
Belge Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Laboratorium Fono Film

Handling

Tillsammans med hustrun Emine, sonen Cevat och dottern Sedef bryter Kamil upp från fädernebyn Demirköy för att ta sig till Istanbul. Här i storstaden hoppas han på bättre möjligheter för sig och sin familj.

Väl i Istanbul drabbas de av den första besvikelsen. Svarvar-Selim, som de hade hoppats få bo hos, har dött i en olyckshändelse, och hans familj har gett sig av. Första natten i Istanbul tillbringar de under bar himmel, alldeles intill en marknadsplats, visar det sig på morgonen. Kamil och Cenat ger sig ut i staden för att söka bostad, men överallt visar sig hyran vara för hög. När de återvänder, är Emine och Sedef borta och med dem alla deras tillhörigheter. De har körts iväg av marknadsvakten och förvisats till en slänt ner mot järnvägen.

När de återförenats, får Emine syn på en utrangerad buss i närheten, utan motor och inredning. Hon föreslår att de ska ta den som bostad. Trots Kamils protester flyttar de till slut in i bussen och gör det bekvämt för sig. På natten störs de av några berusade män, lodisar, som försöker ta sig in i bussen som de tidigare använt för övernattning. Först sedan Kamil gett dem lite pengar blir de av med dem.

De inrättar sig på allvar i bussen, som de snyggar till och målar upp. Den omgivande marken odlar de upp och planterar blommor och grönsaker. Kamil får genom en bekant från hembyn jobb på järnvägen.

De angränsande bostadshusen är moderna med balkonger och har välbärgade hyresgäster. Några av dem anser sig störas av "zigenarna i bussvraket" och besvärar sig hos borgmästaren.

Trots knappa förhållanden och incidenter som inbrottsförsök upplever familjen stunder av lycka.

En dag kommer en väktare, som berättar att de polisanmälts för störning av grannskapet, att de bosatt sig på kommunens mark och att bussvraket har en ägare. Han råder dem att flytta.

Några dagar senare kommer en bulldozer med tre man för att demolera och frakta bort familjens hem, men Emine bjuder dem på vattenmelon och lyckas prata förstånd med gubbarna som ger sig iväg med oförrättat ärende.

Nya bekymmer uppträder sedan Cevat råkat i dåligt sällskap och hämtas till förhör av polisen om en cykelstöld. Emine förebrår Kamil att han låtit polisen ta honom. Då slår han henne.

Cevat är tillbaka sedan cykeln kommit till rätta. Han har varit oskyldigt misstänkt. Familjen får besök av en gammal vän från hembyn. Imponerad säger han att de här skapat ett paradis åt sig.

En dag när Kamil kommer hem från jobbet, är alla ledsna. De har fått besked om att de kommer att vräkas nästa dag och att bussen ska tömmas på alla inventarier.

När polisen anländer med kranbilar och rivningsfolk, är dock allt intakt. Flyttkarlar får order att gå in och tömma bussen. Till slut hissas bussen upp, omsvärmad av familjens duvor, och placeras på en lastbil för bortforsling. Balkongerna på de angränsande hyreshusen är fulla av folk som bevittnar det hela.

På natten reser Kamil ett stort tält på den plats där bussen stod. Familjen tänker inte överge sitt paradis.

Censur / granskning

Censurnummer 126743
Datum 1987-03-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2644 meter
Kommentar Aktlängder: 599-550-518-586-391 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2644 meter
Längd i minuter 96 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett i huvudsak positivt mottagande, även om flera underströk brister i dramaturgin.

Maaret Koskinen, DN: "Ty En handfull paradis är en helgjuten, alldeles självklart berättad historia med bitarna på plats (-).

En handfull paradis är nu ingen bedrövelsehistoria. Tvärtom berättas den med en god portion underfundig humor och ljuslynt ironi. (-)

Till och med de oundvikliga grälen mellan man och hustru har trots vissa våldsamma inslag ett försonande drag. "Så blir det när man lyssnar på kvinnor", stönar mannen åkallandes Allah - och märker inte att det är hustrun som kläcker de mest handlings- och livskraftiga idéerna.

Det som gör En handfull paradis så lyckad är att den förmår kombinera en alldeles realistisk och sannolik historia med allegorins mer lufttunna krav. Den lilla bussen blir till en liten ö, stor nog att bära olika läsarter; ett ironiskt paradis, en bit livsutrymme som vägrar att schasas bort - om det sedan hotas av tjuvar, grävmaskiner eller nitiska politiker.

Det är en varm och ömsint historia som Muammer Özer åstadkommit. Kanske ska det till en "utländsk" film för att han ska få sitt svenska genombrott?"

Monica Ohlson, Chaplin: "En handfull paradis är i sina bästa stunder en fin och opretentiös berättelse, med mycken närhet i det vardagliga. Där finns också visualiseringar som är både effektiva och stämningsskapande: den ensamme pojken som söker kontakt med en flicka i grannskapet genom att lysa med en solkatt i hennes ansikte; en dag, när han minst anar det, får han svar. Ett annat exempel är soptippen som mest liknar ett grått hav och där det ständigt blåser en hård vind - till skillnad från det färgglada lilla området kring bussen, där det alltid är vindstilla.

Özer har lyckats ge sin berättelse allmängiltighet - den skulle kunna utspela sig var som helst - och det är till en början lätt att dela familjens känslor inför utsattheten. Efterhand blir det för mycket upprepningar, utan att problemet fördjupas. (-)

Filmen har också en del andra brister som blir förståeliga mot bakgrund av den låga budgeten och den korta inspelningstiden. Till dem hör kontinuitetsmissar med skilda tidpunkter på dagen i en och samma scen, dåligt agerande i vissa biroller och ett ganska burkigt ljud (ljudet är pålagt efteråt) som blir särskilt märkbart i exteriörscenerna."

Lasse Hallgren, AB: "Det är en stillsam saga som (-) Muammer Özer berättar. Om de människor som bygger upp, bevarar och mödar sig om sin familj och sin omgivning.

Och detta, bokstavligen och bildligen, mitt i den resursslösande och konsumtionshetsiga moderna civilisationen.

Filmen har ett bra anslag men vad som brister är svårigheten att sovra bilderna. Det är en charmig familj och en charmig film men även charmigheten har sina begränsningar i längden.

Scenerna känns ibland för långa och intetsägande och då och då försvinner handlingen i osorterade bildsvep."

Hans Schiller, SvD: "Förhoppningsvis har Özer lärt sig något om sin egen kapacitet sedan Splittring eftersom han den här gången inskränker sig till att berätta en enkel och tämligen okomplicerad historia om hur familjen skaffar sig ett hem i en gammal skrotad buss och han avstår därmed från de "konstnärliga" berättargrepp som var förödande för Splittring.

Även om En handfull paradis är kantig och fyrkantigt berättad så känns den uppriktig och hederlig på ett sätt som kanske inte gör den till något vallfartsmål på biograferna, men nog tål den att ses när den någon gång i framtiden kommer i televisionen."

Kommentar Svensk filmografi

Muammer Özer (f 1945) har bott i Sverige sedan 1977. Han hade gjort ett tjugotal kortfilmer ¿ varav tre belönade med Grand Prix vid filmfestivalen i Istanbul - när han långfilmsdebuterade med Splittring (1984).

En handfull paradis spelades in i Turkiet i augusti 1985, dels i Istanbul, dels i Demirköy, hemby inte bara för familjen i filmen utan även för Özer, vars far var järnvägsarbetare liksom filmens Kamil. Inspelningen omfattade 21 dagar, och hela produktionen färdigställdes på sex veckor. Den höga produktionstakten är praxis inom den turkiska filmindustrin, uppger Özer i pressmaterialet till filmen.

Vid den nationella turkiska filmfestivalen i Antalya i september 1985 erövrade En handfull paradis bl a priser för bästa manus och bästa musik. Filmen fick ett positivt mottagande av de turkiska kritikerna och var hösten 1985 en av de populäraste filmerna på den turkiska repertoaren, även tack vare skådespelare som Hale Soygazi och Tarik Akan, som bl a gestaltat huvudrollen i Yilmaz Güney-filmen Yol (1982).

En handfull paradis hade svensk premiär vid Göteborg Film Festival 1986 och visades samma år bl a vid de internationella filmfestivalerna i Berlin (Panorama-sektionen), Cannes (Cannes Junior), Taipeh, London och Cairo. Filmen tilldelades juryns specialpris vid filmfestivalen i Aurillac, Frankrike, och Bronsdruvklasen och pris för bästa manus vid filmfestivalen i Santarem, Portugal.

Nederländsk biopremiär hade filmen i april 1986.

Inspelning

Istanbul Turkiet

Visningar

Sverigepremiär 1987-10-02 Filmstaden Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1993-01-02 Kanal 1 Sverige 93 min
1993-01-03 Kanal 1 Sverige 93 min

Utmärkelser

Festivalpris Strasbourg 1986 (2:a pris)
Antalya

Ämnesord

DK Komedi
DK Sociala och politiska förhållanden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2635


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 16 mm


Typ I-band musik
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Svenska Filminstitutet presenterar en film av Muammer Özer EN HANDFULL PARADIS


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BIR AVUC CENNET
Tryckeri Mimeray Afisleri


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 18
Färg papper 5
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?