Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Inughuit - folket vid jordens navel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-11-08

Medverkande

Amanualik
gammal kvinna

Taateraak
gammal man

Tautsianguak
trumsångare

Suapinguaq
trumsångarens fru

Handling

I inledningsscenerna är det fruset, stilla, ett landskap av is med ett stråk av öppet vatten. Man hör isen knaka, valar blåsa på avstånd, ser sjöfågelsträck. En ensam man kommer...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var genomgående mycket positiva till syskonparet Juléns film om människorna ¿vid jordens navel¿. Dock efterlyste Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter ett större intresse för...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Ussaqqaq Qujaukitsoq fångstman
Amanualik gammal kvinna
Taateraak gammal man
Tautsianguak trumsångare
Suapinguaq trumsångarens fru
Anukkaq

Bolag

Produktionsbolag Eden Film
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV2 (Faktaredaktionen)
Grønlands Hjemmestyres Kulturfond
Nordiska Kulturfonden
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1985
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1985
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet
Specialeffekter, ljud Studio Lagnö AB
Mixning Studio Lagnö AB
FilmMixarna AB

Handling

I inledningsscenerna är det fruset, stilla, ett landskap av is med ett stråk av öppet vatten. Man hör isen knaka, valar blåsa på avstånd, ser sjöfågelsträck. En ensam man kommer glidande i sin kajak.

Vi befinner oss i Qaanaaq, ett samhälle på 450 personer i Thule, världens nordligaste kommun långt uppe i norr på Grönlands västsida. Härifrån leder inga vägar vidare, bara slädspår över hav och inlandsis. I Thule ligger sedan 50-talet en amerikansk militärbas, vars tillkomst på sin tid tvingade befolkningen i Qaanaaq att flytta till det nuvarande läget. Det skedde 1953 utan samråd med de bofasta. När samhället firar 30-årsjubileum anländer representanter för Danmark och USAs militärmakt med flyg.

Polareskimåer säger vi, inughuit kallar de sig själva. Det betyder "riktiga människor". Filmen berättar om deras liv och historia, deras helg och söcken, förändringen som skett de senaste decennierna. Ännu på 50-talet levde man som man gjort i tusentals år; sedan bröt omvärlden in med radio, därpå TV och den amerikanska masskulturen. En man berättar om första gången han lyssnade på radio: det var "som en påsk med vackert väder när frun såg änglar som flög omkring i luften".

De gamla sägnerna, myterna och sångerna lever kvar, trots att kyrkan ett tag försökte utrota dem. En man berättar att hans far tvingades kasta ifrån sig sin bok med gamla eskimåsånger när han skulle ta nattvarden. Men sonen plockade upp den, "den kunde kanske komma till nytta". I brist på trumma ackompanjerar han sig själv på en sopskyffel.

Inughuits tillvaro bestäms av fångstdjurens förflyttning och årscykeln, som innebär att solen försvinner den 24 augusti. Sedan vidtar skymning och totalt mörker och 50-gradig kyla från oktober till fram i mars, varefter isen långsamt börjar smälta upp och solen under några sommarmånader strålar dag och natt.

Havets djurliv är grunden för överlevnad. Huvudsysselsättningen är fortfarande jakt. Man tar sig till fångstplatsen med hundspann eller kajak, och jagar säl och narval enligt en tusenårig teknik, främst harpunering från kajak. Det tar lång tid att lära sig och ställer stora krav på tålamod och list, precision och styrka. Bytet delas enligt urgamla principer efter arbetsinsats. Av valen äter man omedelbart när den fångats bitar av skinnet rått, det kallas "mattaq" och anses vara en läckerhet. Man jagar också valross, sjöfågel, blårävar, hare, isbjörn.

En man kommenterar lite ironiskt kravet från ¿en dam i Paris¿ (dvs Brigitte Bardot) att de ska sluta med säljakten och bli vegetarianer. För det första kan inga grönsaker växa i Qaanaaq, för det andra kräver den starka kylan fet mat och kläder av riktigt skinn. "Europeiska kläder duger inte, det är för kallt."

En viss oro för framtiden finns. Från 60-talet började ungdomen åka till Danmark för att utbilda sig. Många blev kvar, andra lämnade de gamla fångstyrkena för att bli handelsmän, vilket betydde att det blev för många sådana. På senare tid har förmärkts ett nyvaknat intresse för de gamla fångstyrkena och ett traditionellt sätt att leva. Detta trots det amerikanska kulturinflytandet, som existerar sida vid sida med äldre kulturformer.

Vi får vara med om ett bröllop, inklusive bröllopsmåltiden efteråt, där gamla traditioner går hand i hand med nya, främst hos ungdomen som dansar till en sorts USA-inspirerad Grönlands-rock. Under den mörka årstiden berättar mormor för de mindre barnen om hur det var förr, samtidigt som den nya tiden trängt in i form av video- och TV-tittande på amerikansk film.

Det finns en stor oro för att oljebolagen ska börja utnyttja farlederna med sina jättetankers och förstöra faunan, och därmed inughuiternas utkomstmöjligheter.

Censur / granskning

Censurnummer 125787
Datum 1985-10-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 974 meter
Kommentar Aktlängder: 652-322 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 974 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var genomgående mycket positiva till syskonparet Juléns film om människorna ¿vid jordens navel¿. Dock efterlyste Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter ett större intresse för de livsnödvändiga tingen i inughuiternas omgivning och vardagsliv:

Lars Bjelf, AB: ¿Det här är en märklig upplevelse, för att inte säga en märkvärdig upplevelse. En resa genom århundraden till känsliga, vackra och suggestiva bilder. Ett panorama över livsmönster som knyter samman seklerna. Människor med en instinkt att överleva under knapphetens i rätt bemärkelse kalla stjärna utifrån förutsättningarna som vi 'civiliserade' skulle uppleva som omöjliga.

Det är inte Jack London. Det är inte Peter Freuchen. Det är ingen romantik eller nostalgi. Det är livet som det verkligen är utifrån givna villkor.

Men också ett samspel med naturen, ömhet. Kuvade av militaristiska strateger höjer nu människorna vid jordens navel det civila motståndet.¿

Mårten Blomkvist, DN: ¿Teamet tycks ha varit tvunget att filma först och hoppas på att hitta struktur åt de olika sekvenserna sedan.

Det gör att Inughuit... med naturnödvändighet känns ganska improviserad. Det får man ta, och det kan man göra, eftersom ämnet är så okänt och spännande.

Men alla brister i planeringen kan inte bero på brist på pengar. Filmmakarna koncentrerar sig på människorna, men har glömt tingen i deras omgivning.

Vi får aldrig någon klar bild av hur inughuiternas till synes bedrövligt skröpliga hus ¿ byn tvingades flytta när militärbasen kom 1953 ¿ egentligen ser ut och är byggda. Vi får ingen beskrivning av hur inughuiternas livsviktiga jakt- och fiskeredskap ¿ kajakerna, harpunerna ¿ är konstruerade; vi får faktiskt inte ens en närbild på dem.

Lite mindre romantik och lite mer saklighet hade nog inte gjort Ylva och Staffan Juléns 'stora människor' mindre.¿

Bernt Eklund, Expr: ¿Syskonen Julén och fotografen Michael Rosengren levde med i livet i Thule. Ett halvår ¿ från ljus till mörker ¿ har blivit vackert och verkligt på film.

Vardagen, med fångstmännen bakom hundspann på dagen eller framför video på kvällen, är berättelsens kärna. Den skildras så att man förstår deras leende vrede inför damen i Paris (Brigitte Bardot) som föreslog att de skulle bli vegetarianer ¿ här där inte en grönsak växer.¿

Elisabeth Sörenson, SvD: ¿Inughuit är en film som är sitt eget äventyr. Inlevelsen är både styrkan och svagheten ¿ men nog är det välgörande med en film som inte pådyvlar åskådaren en beskäftig kommentar. De som kommer till tals är Thules egna invånare. Att lyssna till den eftersinnande Qujaukitsoq ger perspektiv.

Världen skulle må väl av fler politiker med denna klokskap och frihet från stora gester.¿

Mats Olof Olsson, Chaplin: "Inughuit är på många sätt en sympatisk och invändningsfri film. Den är intressant, har ett exotiskt ämne och är allmänt informerande. Men det är också en konventionell och välanpassad film, alltför invändningsfri.

Man har valt att avstå från speakertext, en sådan anses väl numera föråldrad i en ambitiös dokumentärfilm. Samtidigt har man valt intervjutexter, som är mycket faktainformerande.

Jag tror att detta är olyckligt. Det gör mig både för mycket och för lite informerad. Jag finner inget fotfäste i en helhetsbild av denna kultur och detta samhälle, men jag känner mig inte heller tillräckligt sammanlevande eller identifierad med någon enskild person eller något sammanhang.

Berättarperspektivet är konventionellt, utanifrånskildrande, informerande. Det når många gånger inte högre än det utanförstående reportagets nivå. Filmarna vill lita till det intressanta och exotiska, som ligger enbart i deras ämnesval. De vill att jag ska dela deras fascination inför landskapets skönhet, deras förtjusning i människorna, deras indignation över att invånarna tvingades lämna sin ursprungliga boplats för att ge plats åt den amerikanska militärbasen.

Och visst gör jag det.

Men det är inte nog."

I danska Politiken (8.10.1985) skrev eskimologen Jens Brosted efter världspremiären i Thule:

¿Det er filmskabernes fortjenste, at Inughuit kommer till orde i denne film ¿ langt mere end man er vant til i grønlandsfilm. Det gælder ikke bare i skildringen af den konkrete dagligdag, men strækker sig ud i det uhåndgripelige; 'det som er vanskelig at fortælle om'. Trolddom, radioer og engle er svære att forstå, 'man kan bare se at det er sådan'."

Kommentar Svensk filmografi

Inughuit ¿ folket vid jordens navel spelades in under ett halvår, med början sommaren 1983. Den hade världspremiär i Thule på Grönland den 7 september 1985, drygt två månader före den svenska premiären.

Inughuit har vunnit en rad festival- och kulturpriser: Första pris vid Cinéma du Réel i Paris (1986), första pris vid den andra arktiska filmfestivalen i Rovaniemi (1986), första pris vid Festival dei Popoli i Florens (1986), där den också fick ungdomsjuryns första pris. Samma år fick den också juryns speciella omnämnande vid festivalen i Troia, Portugal. 1987 vann den första pris vid Anthropos -87, The Barbara Myerhoff Film Festival i Los Angeles, och tilldelades samma år Grand Prix vid Interfilm Festival i Kranj, Jugoslavien. 1987 fick den också juryns specialomnämnande vid San Francisco Film Festival. Året därpå, 1988, vann den Earthwatch Film Award i Washington D C, USA; den prisbelönades vid filmfestivalen i Santarém, Portugal, och erhöll första pris vid Estniska Nationalmuséets festival. Samma år vann den också andra pris vid Pärnu Film Festival för antropologisk film i Estland.

Filmen visades därutöver vid en lång rad festivaler över hela världen.

Inspelning

Grönland 1983-06 1983-11
Qaanaaq (Thule)
Uummannaq (Thule Aire Base)

Visningar

Sverigepremiär 1985-11-08 Filmstaden 6 Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1985-09-07 Samlingsbaracken Qaanaaq (Thule) Grönland 89 min
TV-visning 1987-12-31 TV2 Sverige 85 min
1988-01-10 TV2 Sverige 85 min
1990-10-23 TV2 Sverige 85 min
Annan visning 1986-04-04 Folkets Bio Stockholm Sverige 85 min (Filmens Dag)
1986-04-06 Bio Mauritz Stockholm Sverige 85 min (Filmens Dag)

Utmärkelser

Festivalpris Pärnu 1988 (2:a pris; antropologiska filmfestivalen)
Tallinn 1988 (1:a pris; estniska nationalmuseets festival)
Santarem 1988 (1:a pris - Cidade de Santarem)
Kranj 1987 (grand Prix)
Los Angeles 1987 (anthropos - 1:a pris)
San Francisco 1987 (hedersomnämnande)
Florens 1986 (festival dei Popoli: ungdomsjuryns 1:a pris)
Paris 1986 (cinéma du réel - visuell antropologi och social dokumentation: ett av 2 första priser)
Rovaniemi 1986 (arktisk festival: Grand Prix)
Florens 1986 (festival dei Popoli; juryns specialpris)
Troia 1986 (juryns hedersomnämnande)

Ämnesord

DK Djur, Natur
DK Dokumentärfilm
DK Länder, Kulturer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm
Längd i meter 974


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm
Längd i meter 974


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel INUGHUIT - FOLKET VID JORDENS NAVEL
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Ermalm's egenart


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Inughuit - the people at the navel of the earth.
Omfång 38 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Inughuit.
Omfång 27 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Inughuit.
Omfång 32 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Inughuit - folket vid jordens navel. Textlista.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Inughuit - folket vid jordens navel.
Omfång 12 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Inughuit.
Omfång 9 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Inughuit - folket vid jordens navel.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Inughuit - the people at the navel of the earth.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 10
Färg papper 10
Bakombild papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?