Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Nionde kompaniet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-11-13

Medverkande

Tomas Fryk
Gunnar Jönsson

Thomas Hanzon
Bertil Rosencrantz

Jan Mybrand
Persson

Visa alla medverkande

Handling

Det är solig söndagsmorgon i en liten by någonstans i närheten av en mindre regementsstad. Pastor Hultman beger sig av för att förrätta högmässan.Samtidigt är några...

Visa hela handlingen

Press

"Oförarglig underhållning" var ett återkommande omdöme om Nionde kompaniet, som också fick plus i kanten av några kritiker för att den speglade 80-talets framväxande roffarmentalitet...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Stuntregi
Scripta
Verkställande producent
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikkonsult
Dekor
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Klädassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Synkläggning

Medverkande

Tomas Fryk Gunnar Jönsson
Thomas Hanzon Bertil Rosencrantz
Jan Mybrand Persson
Harald Hamrell Mogren
Birger Österberg Kling
Patrik Bergner Hodén
Dick Eriksson Andersson
Sten Johan Hedman löjtnant Grönros
Krister Henriksson Johan Hultman, prästen i Segervik
Carl Kjellgren Jan-Åke Bjälkestam, kompanichef
Margreth Weivers Johan Hultmans mamma
Robert Sjöblom kapten Blom, chef för transportkompaniet
Lennart Hjulström Nils Jönsson, Gunnars pappa
Gunilla Nyroos Alva Jönsson, Gunnars mamma
Sten Ljunggren överste Hellman, regementschef
Marika Lindström Marianne Hellman, hans fru
Hans Strååt Arvid Jönsson, Gunnars morfar
Peter Haber Lundkvist
Sara Forsberg Eva Jönsson, Gunnars syster
Hanna Nyroos Hanna, Gunnars lillasyster
Jerry Williams Jerry Williams
Rolf Björk stuntman
Pierre Johnsson stuntman
Anders Lindberg stuntman
Nicke Niklasson stuntman
Kimmo Rajala stuntman
Fredrik Skoghag stuntman

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1987
Distributör i Sverige (16 mm) AB Svensk Filmindustri 1988
Distributör i Sverige (hyrvideo) Media Transfer International AB 1989
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Förtext Animagica Film & Video AB
Övrigt bolag Two Designers (grafisk design)
Svenska Stuntgruppen AB (stunts)

Handling

Det är solig söndagsmorgon i en liten by någonstans i närheten av en mindre regementsstad. Pastor Hultman beger sig av för att förrätta högmässan.

Samtidigt är några värnpliktiga i full fart på väg i en ny, militär Volvo för att mot en kontant erkänsla av tretusen kronor byta ut dess motor mot den risiga som finns i en gammal Volvo som tillhör morfadern till en av de värnpliktiga. En polisbil uppmärksammar emellertid framfarten och tar upp en biljakt som slutar med att polisbilen med full fart kör in genom väggen till koret i den lilla landsortskyrka där högmässan pågår.

Motorbytet går bra, men upptäcks av vakthavande officer, som mot tystnadslöfte övertar de tretusen kronorna. Denna inte helt framgångsrika kupp blir dock upptakten till en allt stridare ström av stulna varor och svarta tjänster från regementet till den lilla byn, en trafik som organiseras av en liten grupp värnpliktiga, som kallar sig för "Nionde kompaniet", eftersom det finns åtta stycken så att säga mer reglementsenliga kompanier på regementet.

Allt fler blir inblandade i den lönsamma och till synes föga riskabla verksamheten. Ju fler befäl och bybor som dras in i korruptionen, ju bättre. Det är vad man tror. Men när det inkommer en stororder på 800.000 för en totalrenovering av byn under täckmantel av en fyradagarsmanöver får det hela ett lika explosivt som plötsligt slut.

Censur / granskning

Censurnummer 127165
Datum 1987-11-03
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2998 meter
Kommentar Aktlängder: 504-556-529-506-475-428 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2998 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Oförarglig underhållning" var ett återkommande omdöme om Nionde kompaniet, som också fick plus i kanten av några kritiker för att den speglade 80-talets framväxande roffarmentalitet och brist på samhällsmoral. Men det saknades heller inte negativa röster som, vad gäller formen, talade om tv-estetik.

Bernt Eklund, Expr: "Nionde kompaniet är den svenska militärfarsen i ny uniform. Här är det inte repgubbar som smiter till Stadt eller 87:an som försöker bluffa major Morgonkrök. Nej, här är skojet, både det humoristiska och det kriminella, på en högre nivå (-). Det är maffiametoder i folkhemsformat. (-)

Även om inte varje bildruta är lika genomtänkt, varje replik lika välfunnen och varje tempoväxling lika självklar så är det en angenämt underhållande skröna om modern svensk entreprenörsanda."

Hanserik Hjertén, DN: "Ty alla har ju sitt pris, och ingen är fläckfri, eller hur", tycks den Sverigeförälskade engelsmannen Colin Nutley säga i denna egenhändigt tillverkade motbild.

Jovisst. Ämnet är bra. Sverigebilden muntert dyster som den förtjänar. Varför glider då Nionde kompaniet förbi som en förvånansvärt likgiltig historia?

Kanske för att Colin Nutley, som vi lärt känna som en effektiv tv-filmare, ännu inte är någon bra långfilmare. Han saknar sinne för bioberättandets andningspauser och rytmiseringar. Allt är jämntjockt och rullar på.

Inte heller är hans satir tillräckligt svart eller dråplig för att bita sig fast i medvetandet. Vad han har på hjärtat är snart sagt. Resten är en kvantitetsökning."

Hans Schiller, SvD: "På spaning efter den svenska hederligheten är engelsmannen Colin Nutley i sin svenskproducerade film Nionde kompaniet. Och vad finner han? Kanske hederligheten som historisk relik i ett samhälle som mer och mer har kommit att innehålla fifflare av divergerande slag. (-)

Nionde kompaniet är en satir men också en välgjord underhållningsfilm av ett slag vi inte är alltför bortskämda med från våra svenska regissörer.

Colin Nutley berättar väl med snabba klipp och miljöbyten, hela tiden med en förvånansvärt (med tanke på att han inte har svenska som modersmål) god personinstruktion och dialogkontroll."

Föga entusiastisk över filmen var Sven E Olsson i Arbetet, som menade att Colin Nutley som britt borde kunna se oss med fräschare ögon än så här: "Även om dess samtidssatiriska poänger knappast har ens försumbara värden, kan ju Nionde kompaniet ändå vara underhållande. Oförargligt underhållande, som man säger om det meningslösa.

Det är den kanske. Den är åtminstone osvenskt häftig i andhämtningen, snyggt plåtad av Jens Fischer - och så hör man, faktiskt, alla repliker.

En fördel med filmerna om 91:an Karlsson var kanske det, att man inte kunde höra allt."

I GP ansåg Monika Tunbäck-Hanson att filmen på det hela var både roande och mycket drivet berättad: "Fotografen Jens Fischer gör inte historien sämre med sina underbara bilder av det svenska sommarlandskapet. (-)

Det behövs tydligen ett engelskt handlag för att inte göra en svensk militärfars till något alltför töntigt eller tölpaktigt. Colin Nutleys Nionde kompaniet höjer sig en bra bit ovan Repmånadskomikens nivå. Så svensk den är, är den tack vare regissören Nutley gjord i en engelsk anda, där uppslag och tonfall är både lätt och elegant."

Sedan Jan Aghed i SDS konstaterat att "Nionde kompaniet förmodligen är den mest renodlade och konsekventa film som sett dagens ljus i Sverige om materialism och mygel i vårt mytologiskt hederliga folkhem", skrev han: "Stilistiskt och formellt sett är den mycket medioker. Knappt en enda scen ges tid att vila i sig själv, definiera sig, utvecklas, utan byts snabbt ut mot nästa, enligt en flåsig och fantasilös klippning, som ger filmen en jämntjock form och en stackatoartad, maskinmässig rytm. Möjligen är det Nutleys erfarenhet som tv-filmare som spökar, hur som helst är detta monotona scendunk och denna stumma andning estetiskt förödande."

Kommentar Svensk filmografi

Innan engelsmannen Colin Nutley gjorde denna sin första svenska långfilm hade han i samarbete med fotografen Jens Fischer bl a svarat för TV-serierna Annika (1983) och Femte generationen (1985). I TV-filmen om byn Liared, Där rosorna aldrig dör (1985), blev Nutleys och Fischers fallenhet för att ge liv och lyster åt det svenska landskapet särskilt tydlig. Den förmågan att spegla det svenska landskapets specifika själ - med både solblänk, svårmod och svenska krusbär - skulle bli ett typiskt inslag i Nutleys och Fischers senare biograffilmer om livet på den svenska landsbygden och i sina bästa stunder leda tanken till samarbetet mellan Victor Sjöström och hans fotograf Julius Jaenzon.

Inspelning

Sverige (sommaren) 1987 1987
Strängnäs med omnejd (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1987-11-13 Centrum Eskilstuna Sverige 109 min
1987-11-13 Victoria Göteborg Sverige 109 min
1987-11-13 Filmstaden 3 Helsingborg Sverige 109 min
1987-11-13 Scania 1 Malmö Sverige 109 min
1987-11-13 Draken Stockholm Sverige 109 min
1987-11-13 Rival Stockholm Sverige 109 min
1987-11-13 Spegeln Stockholm Sverige 109 min
1987-11-13 Saga Strängnäs Sverige 109 min
1987-11-13 Filmstaden 1 Sundsvall Sverige 109 min
1987-11-13 Roxy Södertälje Sverige 109 min
1987-11-13 Camera Täby Sverige 109 min
1987-11-13 Spegeln Uppsala Sverige 109 min
1987-11-13 Prisma Västerås Sverige 109 min
1987-11-13 Saga Örebro Sverige 109 min
TV-visning 1990-11-22 TV4 Sverige 105 min
1991-05-02 TV4 Sverige 105 min
1991-12-19 TV4 Sverige 105 min
1995-09-23 Kanal 1 Sverige 105 min
2000-03-24 SVT1 Sverige 105 min
2001-08-22 SVT1 Sverige 105 min
2002-05-12 TV4 Sverige 105 min
2005-03-05 TV4 Sverige 105 min
2005-03-27 TV4 Sverige 105 min
2008-03-09 TV4 Sverige 105 min
Dvd-release 2007-03-14 Sverige
TV-visning 2011-10-08 TV4 Sverige
2017-07-07 TV4 Sverige
2017-12-31 TV4 Sverige
2018-08-03 TV12 Sverige
2019-06-11 TV4 Film Sverige
2019-07-17 TV4 Film Sverige
2019-08-04 TV4 Film Sverige
2019-09-06 TV4 Film Sverige
2019-09-08 TV4 Film Sverige
2019-09-25 TV4 Film Sverige
2019-09-26 TV4 Film Sverige
2019-10-26 TV4 Film Sverige
2019-11-09 Sjuan Sverige
2019-11-11 TV4 Film Sverige
2019-11-12 TV4 Film Sverige
2019-11-22 TV4 Film Sverige
2019-11-23 TV4 Film Sverige
2019-11-25 TV4 Film Sverige
2019-12-01 TV12 Sverige
2019-02-10 TV4 Film Sverige
2019-02-24 TV4 Film Sverige
2019-03-06 TV4 Film Sverige
2019-03-07 TV4 Film Sverige
2019-04-10 TV12 Sverige
2019-04-24 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel It Keeps Raining
Kompositör Fats Domino
Textförfattare Fats Domino
Sångare Jerry Williams (i bild)


Originaltitel Be-Bop-a-Lula
Kompositör Gene Vincent (1956)
Sheriff Tex Davis (1956)
Textförfattare Gene Vincent (1956)
Sheriff Tex Davis (1956)
Sångare Jerry Lee Lewis


Originaltitel Great Balls of Fire
Kompositör Otis Blackwell (1957)
Jack Hammer (1957)
Textförfattare Otis Blackwell (1957)
Jack Hammer (1957)
Sångare Jerry Lee Lewis


Originaltitel Ramblin' Rose
Kompositör Fred Burch
Textförfattare Marijohn Wilkin
Sångare Jerry Lee Lewis (endast intro, ingen sång)


Originaltitel I'll Make It All Up to You
Kompositör Charlie Rich
Textförfattare Charlie Rich
Sångare Jerry Lee Lewis


Originaltitel Mind Your Eye
Kompositör Benkt Svensson
Sten Booberg
Textförfattare Benkt Svensson
Sten Booberg
Framförs av Lolita Pop


Originaltitel En vänlig grönskas rika dräkt
Kompositör Waldemar Åhlén (1933)
Textförfattare Carl David af Wirsén (1889)
Sångare Krister Henriksson
kör


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare kör


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare kör


Ämnesord

DK Brott och straff
DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2998


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NIONDE KOMPANIET En film av Colin Nutley
Tryckeri Essinge Offset AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NIONDE KOMPANIET En film av Colin Nutley
Tryckeri Essinge Offset AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NIONDE KOMPANIET En film av Colin Nutley
Tryckeri Essinge Offset AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NIONDE KOMPANIET En film av Colin Nutley
Tryckeri Essinge Offset AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 1. Bolaget. Originalmanus för en långfilm av Sven-Gösta Holst och Colin Nutley.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 3. (Fd Bolaget): Originalmanus för en långfilm av Sven-Gösta Holst och Colin Nutley.
Omfång 182 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 17
Bakombild papper 13
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 109 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?