Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Pica Pica
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-03-14

Handling

Filmen berättar om skatornas liv under ett år i stockholmsförorten Vällingby, det är fågelns hela årscykel som skildras i bilder och naturligt ljud; ingen speakertext följer filmen....

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett välvilligt till entusiastiskt mottagande.Mario Grut, AB: "En god fågel är skatan. Nyfiket sprätter den bland löv och plastpåsar i vår omgivning och inte är den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Mixning
Affischdesign

Bolag

Produktionsbolag Picafilm (för)
Sveriges Television AB (Malmödistriktet)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Produktionsstöd Garantinämnden för långfilm (B2)
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet
Oy Mainos-TV-Reklam AB MTV-Elokuvalaboratorio (35 mm-kopiering)
Mixning FilmMixarna AB

Handling

Filmen berättar om skatornas liv under ett år i stockholmsförorten Vällingby, det är fågelns hela årscykel som skildras i bilder och naturligt ljud; ingen speakertext följer filmen. Där visas t ex bobyggandet, som börjar redan under senvintern, hur ungarna på sommaren lärs att själva finna sin föda, hur fåglarnas "vardag" levs, ostörda som de har blivit av mänskliga företeelser, inte enbart av den bullrande, påträngande, hetsiga trafiken, som de flesta skator med virtuos skicklighet överlever, utan också om deras möten med människor ¿ eller rättare sagt hur dessa möten undviks. Och om deras egna stormöten...

Filmen berättar om en samlevnad mellan storstadsmänniskors kultur och skatornas, där skatorna förefaller mer medvetna än människorna.

Censur / granskning

Censurnummer 126692
Datum 1987-03-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2662 meter
Kommentar Aktlängder: 565-549-555-527-466 m.


Censurnummer 126692
Datum 1987
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1065 meter
Kommentar Aktlängder: 565-549-555-527-466 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2662 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett välvilligt till entusiastiskt mottagande.

Mario Grut, AB: "En god fågel är skatan. Nyfiket sprätter den bland löv och plastpåsar i vår omgivning och inte är den buskablyg där den i skimrande blåvitt struttar på våra gångstigar och vägar. Hotar något i kattskepnad hoppar den retfullt upp i närmsta träd för att därifrån kommentera faran med skränande hä-hä-hä. Som den står i skulle man nästan kunna tro att den har humor. (-)

Utmärkande är den omsorgsfulla teknik som Kristersson arbetar med. Sin extrema zoom hanterar han med skicklighet. Hans panoreringar hamnar alltid rätt. En lugn och naturlig balans härskar i hans bildkompositioner.

Men framför allt är detta en lovsång till skatan. Och vem är inte beredd att dela Kristerssons höga uppskattning av den luftburna glädjespridaren med kamrater? Visst smittar den höga tonen i deras eviga tjatter. Visst ter sig tillvaron mer levande när de likt bevingade sebraflockar kommer galopperande genom våra dystra förstäder. Mer levande och muntrare."

Eva af Geijerstam, DN: "Plötsligt kan man finna sig skataktigt iaktta egendomligheter och ofriheter i det mänskliga beteendet - medan man känner sig hemma bland de trippande skatorna på centrumtaket. Man fnissar och deltar i sökandet efter mat i skräpkorgar, och finner sig plötsligt engagerad i bobyggandets vedermödor.

Det handlar naturligtvis om Mikael Kristerssons förmåga att ge sig tid och ta sig tid, i skatans och inte i människans takt."

Anders Ahlberg, Expr: "Mikael Kristerssons mål har varit att hålla filmen fri från sentimentalisering och psykologisering. I strängt taget alla djurfilmer ges djuren mänskliga egenskaper, känslor eller görs till människor. Så icke i Pica Pica . I stället är en av filmens poänger att den ska ge oss skatornas perspektiv på oss människor."

Henrik Ekman, SvD: "[Filmen] om skatorna i Vällingby centrum är en underfundig och samtidigt vacker protest mot såväl konsumtionssamhället som TV:s actionfilmer, det må vara Dallas eller naturprogram om antilopdräpande lejon. (-)

Vi försätts i skatornas tempo vilket betyder att Pica Pica inte är någon film för den otålige. Den som är nyfiken på hur fåglarna egentligen fungerar har däremot högtidsstunder."

Gunnar Bergdahl, Chaplin: "De människor vi ser i Pica Pica är alla omedvetna om skatans värld. De rusar ut och in i köpcentrats butiker, kastar rester från sina snabbmåltider vid korvkiosken och öppnar och stänger dörrarna på sina avgasspyende fortskaffningsmedel. Detta bevittnar vi från skatans perspektiv. I den mån vi uppfattar vad människorna säger till varandra är det bara ett lösryckt mumlande. Däremot är vardagsskildringen av skatornas bobyggande och sökande efter föda i denna människornas värld logisk och skickligt fångad. Det är ingen dramatisk skildring av skatans tillvaro. Pica Pica rör sig i det tempo som skatorna själva lever sina liv i: långsamt och försiktigt, funktionellt som en glidflykt i uppåtvindar.

(-) Den naturliga nyfikenhet (-) som man som människa känner inför denna spännande fågel utvecklas genom filmen till en blick in i en värld där det är möjligt att spegla oss själva."

Kommentar Svensk filmografi

Corvus Pica, kort Pica pica, är det latinska namn, som Carl von Linné gav den skata vi främst ser i Sverige. Det finns skator i hela Europa, i Nordafrika, norra och mellersta Asien ned mot Burma och i västra Nordamerika. Skatan tillhör familjen Kråkfåglar och har funnits sedan urminnes tid i Sverige.

Under vikingatiden hölls den tillsammans med kråkan, kajan och korpen som helig, då den åt av de upphängda döda kropparna i offerlundarna. Längre fram i tiden skyddade bönderna skatan, då den med sitt snatter avslöjade om räv, varg eller björn hade vågat sig fram.

I mitten av 1700-talet belades dock skatan och andra fåglar man uppfattade som skadedjur med skottpengar. Ett tag var jakten så intensiv - och skottpengarna så frikostiga - att utrotning hotade.

Man brukar hävda att skatan har ett intelligent beteende, den kan dra lärdom av sina erfarenheter, t ex att hamstra och gömma föda och senare finna den trots löv- eller snötäcke. Skatan återkommer ofta i folklore.

Kompositören Gioacchino Rossini (1792-1868) gav en av sina operor titeln "Den tjuvaktiga skatan" (1817) utifrån vantron att skatan skulle vara tjuvaktig. Att den uppskattar blanka föremål är dock uppenbart.

Skatan är en stannfågel och finner sig väl till rätta också i stadsmiljö.

Filmens upphovsman Mikael Kristersson hade ursprungligen planer på att göra Pica Pica till en 50-minuters naturfilm för Sveriges Television i Malmö. Projektet växte och Svenska Filminstitutet bidrog med medel till långfilmsformatet. Filmen tog mer än tre år att färdigställa.

I en intervju med Sven E Olsson (Arbetet, 1988-03-04) berättar regissören: "Jag valde just Vällingby, därför att det är en förort som på något sätt står för folkhemmet och Medel-Sverige. Jag ville med filmen inte bara berätta om skatorna utan också om vårt beroende av bilar och andra nutidsfenomen. Här kunde jag göra det helt utan pekpinnar."

En broschyr om filmen, utgiven i samband med biografpremiären, citerar främst ur "Författarnas djurbok", där Folke Isaksson sammanfattat fakta, åsikter och myter om skatan. Den innehåller också en intervju med Kristersson av Elisabet Edlund om "hans" skator:

"Jag lärde mig att urskilja flera individer i skatkollektivet. De olika paren har sina revir och så är det det stora kollektivet, precis som i människovärlden. Vissa individer avvek litet, i beteendet eller i lätet. Någon hade litet missfärgade fjädrar. På så vis såg man individskillnaderna. Eftersom jag höll på i flera år såg jag ju också de förändringar som sker i deras beteende, rörelsescheman under de olika årstiderna.

(-) Det är väldigt lätt att känna det som om de talar till en när man passerar dem på gatan. Skator kommer aldrig mer att vara 'bara skator' för mig igen."

Inspelning

Sverige 1983 1986
Vällingby Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1987-03-14 Fontänen Stockholm Sverige 97 min
1987-03-14 Fågel Blå Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1989-01-01 TV2 Stockholm Sverige 93 min
Annan visning 1987-10-02 Folkets Bio Stockholm Sverige 97 min (Filmens Dag)
1987-10-04 Fågel Blå Stockholm Sverige 97 min (Filmens Dag)

Musikstycken

Originaltitel Öppna landskap
Kompositör Ulf Lundell (1982)
Textförfattare Ulf Lundell (1982)


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare kör


Utmärkelser

Festivalpris Paris 1987 (årets överraskning; Cinéma du Réel)

Ämnesord

DK Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2559


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2651


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PICA PICA En långfilm av Mikael Kristersson
Affischdesign Christer Jonsson


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Skatorna.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 8
Bakombild papper 2
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?