Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Venus 90
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-11-07

Medverkande

Per Mattsson
Christer, regissör, "hjälten"

Tomas Norström
Kenneth, ljudteknikern

Peter Haber
fotografen

Jan Danielson
Danielson, fågelexpert

Per Oscarsson
Erlandson, "Vraket", vetenskapsman

Percy Brandt
Erwin, professor

Visa alla medverkande

Handling

Ett filmteam är på väg ut i Europa för att göra en dokumentärfilm om fåglar och hoten mot de ekologiska sammanhangen. Mottot för filmen har man hämtat från indianhövdingen Chief...

Visa hela handlingen

Press

Recensenternas mottagande av Jösta Hagelbäcks andra långfilm uttryckte i allmänhet högaktning för hans konstnärliga visioner, särskilt som de kommit till uttryck i debutfilmen Kejsaren...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Elektriker
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent

Medverkande

Per Mattsson Christer, regissör, "hjälten"
Tomas Norström Kenneth, ljudteknikern
Peter Haber fotografen
Jan Danielson Danielson, fågelexpert
Per Oscarsson Erlandson, "Vraket", vetenskapsman
Percy Brandt Erwin, professor
Harvey Cropper Agir, Erwins kollega
Annmari Kastrup Mona Andersson/Venus
Ann-Sofie Kylin exfrun
Björn Carlgren journalist med vit tröja vid presskonferensen
Jörgen Cederberg skäggig journalist vid presskonferensen
Lars Lind programledare i TV
Peter Ortman trubaduren
Peter Andersson Peter O.
Peter Dalle hackern
Peder Falk säkerhetschef vid Perfecturum
Anne-Li Norberg receptionist vid Perfecturum
Gert Fylking dumpare
Jösta Hagelbäck dumpare/speaker
Ulla Sjöblom hyresvärdinnan
Anders Näslund skådespelare vid NOKA-teatern
Gustav Levin skådespelare vid NOKA-teatern
Torsten Wahlund civilpolis som stoppar teaterföreställning
Johan Versteegh torped
Håkan Bjerking torped
Jörgen Andersson mc-polis
Anders Beckman polis vid vägspärr
Ulf Brunnberg "gangstern"
Sven-Åke Wahlström ljushårig vakt vid Perfecturum
Stig Torstensson gråhårig vakt vid Perfecturum
Mona Lundqvist nunnan vid dårhuset
Bengt Bylund radioröst

Bolag

Handling

Ett filmteam är på väg ut i Europa för att göra en dokumentärfilm om fåglar och hoten mot de ekologiska sammanhangen. Mottot för filmen har man hämtat från indianhövdingen Chief Seattles berömda ord från 1855, att man inte kan sälja himlen, och att allt som drabbar jorden drabbar människan.

Innan man åker blir filmens regissör Christer uppsökt av den avhoppade vetenskapsmannen Eskilsson, kallad Vraket, som enträget ber honom söka upp Mona Andersson, tidigare Christers stora kärlek, och överlämna en kassett till henne. Vraket ger ett lite förvirrat intryck, han säger sig vara förföljd av Perfecturum, ett företag i databranschen där Mona arbetade. Christer tar motvilligt på sig uppdraget, och under ett pubbesök ger Vraket honom kassetten i smyg.

Filmandet börjar. En kväll ser Christer ett par män göra inbrott i inspelningsbussen. Inget blir dock stulet. När han ringer Perfecturum och söker Mona Andersson har ingen hört talas om henne. På radion hör han att Vraket omkommit i en bilolycka.

De filmar fåglar och en anläggning för atomsopor. De blir stoppade för fortkörning men polisen släpper dem. Han har sett dem på TV och hoppas att filmen blir rolig. Christer lovar detta, varpå följer en serie bilder av ekologiska katastrofer och hot mot miljön.

I drömmen möter Christer Vraket, som uppmuntrar honom att fortsätta. Christer vill ha ledigt ett par dar för att söka upp Mona. Danielson, filmteamets naturexpert, är besviken och tycker att Christer verkar tankspridd.

Christer söker upp en kontakt i undre världen som sysslar med datainformation. Han får namnet på hyresvärdinnan och blir varnad för Perfecturum, de sysslar med "militära grejor". När Christer gått ringer mannen ett samtal och säger att Christer måste stoppas med lagens hjälp.

Hyresvärdinnan ger namnet på en teatergrupp, Noka, som Mona haft samröre med. När Christer besöker den, avbryts föreställningen av polisen med hänvisning till att vederbörliga tillstånd saknas.

Filminspelningen bryter samman. Danielson åker hem. Christer super med ljudteknikern som lovar att hjälpa honom att leta efter Mona. När fotografen ringer filmens producent och berättar om läget bryter sig några gorillor in, misshandlar honom och stjäl filmkassetterna. På Perfecturum har ingen hört talas om Mona Andersson. På väg därifrån stoppas Christer och ljudteknikern av polisen och anklagas för industrispionage. De lyckas dock fly, beskjutna av polisen.

En god vän, Peter O, hjälper dem att fixa nya ID-handlingar, bil och en hacker som gör att de kan ta sig in i Perfecturum. Han vet vad de sysslar med på företaget: experiment med organiska datorer, mänskliga robotar.

Prototypen för den nya människan är Mona Andersson. Hon kallas ¿Venus¿ efter kvinnan i Botticellis renässansmålning, egentligen "Venus 90", eftersom serieproduktionen av den datastyrda människan beräknas börja 1990.

Christer och ljudteknikern tar sig in hos Perfecturum och lyckas få med sig Mona. De jagas av vakterna men Vrakets magiska kraft gör att vakternas bil sprängs i luften.

De söker upp professor Erwin, en av företagets grundare som nu sitter på dårhus, och tillsammans beger de sig till en annan vetenskapsman, Agir, som med hjälp av den kassett Christer fått av Vraket avprogrammerar Mona.

Hon vaknar ur den datastyrda hypnosen. Perfecturum avslöjas, varpå Christer, Danielson och ljudteknikern beslutar att fortsätta med filmen.

Censur / granskning

Censurnummer 127942
Datum 1988-10-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2267 meter
Kommentar Aktlängder: 521-525-476-497-248 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2267 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenternas mottagande av Jösta Hagelbäcks andra långfilm uttryckte i allmänhet högaktning för hans konstnärliga visioner, särskilt som de kommit till uttryck i debutfilmen Kejsaren (1979/4), samtidigt som man konstaterade att hans nya långfilm var ett misslyckande.

Jurgen Schildt, AB: "Visst har Hagelbäck gjort det svårt för sig den här gången: svårt som illusionsmakare, svårt som intrigör, svårt också som förvaltare av en sorts teknologisk paranoia. Vad som i upptakten ser ut att arta sig till en variant av Jan Troells Sagolandet vrids strax åt James Bonds och agentromanens håll, med en tillsats av science fiction i inhemsk leksaksupplaga.

Och på det området är Hagelbäck vilsen, stundtals halvparodisk. Lika vilsen som Per Mattsson i huvudrollen. Lika parodisk som Per Oscarssons skärrade och vetenskaplige och expressionistiskt fotograferande kuf, galningen med den flackande blicken och halssenorna spända som pianosträngar.

Den hagelbäckska förvandlingen från fågelskådare till futuristisk andeskådare blir med andra ord inte alldeles klädsam.

Så det här ville sig inte. Men kom igen, tillfogar vi gärna. Den som sett Kejsaren fattar att Hagelbäck förtjänar att göra det.

Under andra och mera uppfordrande fanor än den rövarromantiska."

Hanserik Hjertén, DN: "Hagelbäck är en fantasimänniska som vill tända överraskande eldar i sitt filmiska landskap. Ibland lyckas han, men ofta blir effekten förvirrande eller komisk.

Per Oscarssons döde vetenskapsman, som från hinsides tillvaro räddar Per Mattssons regissör från de ondsinta förföljarna, är ett exempel. Ibland undrar man om Venus 90 är ett misslyckat parodiförsök.

Men så är det nog inte. Hagelbäck lyckas helt enkelt inte balansera de disparata elementen i sin berättelse. Ibland blänker Venus 90 till av en extravagant begåvning, en tidsengagerad romantiker som flaxar med vingarna likt de beundrade fåglarna i sin film men aldrig kommer till flykt.

Det är trist att behöva se!"

Bernt Eklund, Expr: "Möjligen ska framtidens skräck se ut som i Venus 90. Fast jag tvivlar ¿ rädslan för datorn tycks lätt paranoid och det djupt kända budskapet kommer på mellanhand - filmen reducerar sig till medioker action och den symboltyngda berättelsen riskerar ibland att drabbas av komisk slagsida - Perrarna Matssson och Oscarsson kan knappast hjälpa det.

För Hagelbäck har det varit viktigt att göra Venus 90. Nu är den gjord och han kan känna sig fri att gå vidare."

Hans Schiller, SvD: "Ur samhällsparanoia och hotet mot ekologin har det kommit många intressanta filmverk, från Alan J Pakulas Sista vittnet (-) till Tarkovskijs Stalker. Kravet för att man skall få fram något trovärdigt eller tänkvärt ur problematiken tycks dock i ovanligt hög grad vara att ha gott om produktionspengar, en originell vinkling och/eller att man är en säregen berättarbegåvning. Vad det gäller Venus 90 är tyvärr inget av dessa krav uppfyllda. I stället är det en alltigenom torftig historia där det finns sådana luckor i intrig och sammanhang att filmen har svårt att uppnå de mest elementära krav på inre logik. Ledsamt nog är det bara att konstatera att Venus 90 är ytterligare ett av alltför många pretentiösa misslyckanden som gör det svenska filmåret 1988 till ett av de sämsta på mycket, mycket länge."

Bengt Bok, Chaplin: "Venus 90 visar sig vara två filmer - en ekologisk dokumentär och en thriller som uspelar sig i ett teknologiskt datasamhälle. I denna filmhybrid är det den tuffare thrillern som redan från början pockar på störst uppmärksamhet och den ekologiska avdelningen blir ganska snart mer eller mindre förlöjligad. (-)

Filmens största brist ligger i att man alltför ofta tvivlar på Hagelbäcks trovärdighet. Känner han själv en oro inför framtiden eller driver han bara med dessa oroskänslor? Grubblerierna kring den frågan gör det omöjligt att ta till sig filmen. Den formas bara till en historia om en frustrerad hjälte som blir till riddare, dödar draken, vinner prinsessan och av bara farten räddar världen. Ingen saga, ingen dröm.

1972 kom Jösta Hagelbäcks diktsamling 'Substitutstaden'. Den är på alla plan överlägsen Venus 90 som poetisk framtidsvision."

Kommentar Svensk filmografi

Venus 90 var Jösta Hagelbäcks (f 1945) tredje långfilm efter debuten med Kejsaren (1979/4) och dokumentären Illustrerat samtal med professor Lars Kristiansson (1985/2)

I en intervju (Birgitta Haglund, SvD 1987-12-29) berättar Hagelbäck att han fått idén till Venus 90 genom samtal med två vänner, naturkännaren Jan Danielson, som medverkar i filmen som naturexpert, och Chalmersprofessorn och dataexperten Lars Kristiansson, som från början var tänkt att spela Vraket, den avhoppade vetenskapsmannen, men som insjuknade i cancer och dog 1983. "Sagan", sa han vidare, "behövs för att inspirera människor, få dem att tro på en framtid, och det är just det jag vill med Venus 90; inspirera de unga människorna så att de vågar tro på framtiden".

I en annan intervju (Nils Hansson, DN 1988-01-04) konstaterade Jösta Hagelbäck att han med Venus 90 "äntligen kan förklara vad jag menade med min diktsamling 'Substitutstaden' 1972".

Inspelning

Degeberga Skåne Sverige
Stockholm Sverige (med omgivningar)

Visningar

Sverigepremiär 1988-11-07 Studio 1 Stockholm 83 min

Ämnesord

DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VENUS 90
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Contact 2 Annonsbyrå AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VENUS 90
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Contact 2 Annonsbyrå AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus - 90. Version 9.
Omfång 437 s. + 29 s. miljölista, synopsis, inspelningsplan mm.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus - 90. Version 5.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus - 90. Version 6.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus - 90. Version 8.
Omfång 128 s. Prolog (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus 90.
Omfång 120 s. Rollista (4 s.) och förord (3 s. + 2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus 90 - en film om fåglars flyckt. Version 2.
Omfång 111 s. Förord (3 s. + 2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus-90.
Omfång 101 s. Förord (3 s. + 2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus-90.
Omfång 57 s. Förord (2 s. + 1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus 90 av Jösta Hagelbäck.
Omfång 96 s. Förord (3 s. + 2 s. + 9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Venus 90.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 410 s. Förord, rollista, scenario mm. (26 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus 90. Version 9.
Omfång 116 s. Prolog (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Venus 90.
Omfång 85 s. + 13 s. förord, illustrationer mm.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?