Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Det är långt till New York
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-02-12

Medverkande

Erik Kiviniemi
Jouni Mäkinen

Lars Litens
Martin Holmbäck, utvecklingschef

Ewa Carlsson
Karin, Martins fru

Margreth Weivers
Sigrid Holmbäck, Martins mor

Yvonne Schaloske
Anna, servitris

Visa alla medverkande

Handling

I ett gammalt brukssamhälle ska anställda bli arbetslösa för att vända "den negativa trenden" i bolagets lönsamhet. Martin, stockholmskontorets utvecklingschef, vilket i det här fallet...

Visa hela handlingen

Press

Hanserik Hjertén, DN, började med att citera den kloke gamle kritikern Thomas Thorild om att ¿Ingenting görs för sina fels skull utan för sina förtjänsters¿ och fortsatte: "Kanske bör...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Erik Kiviniemi Jouni Mäkinen
Lars Litens Martin Holmbäck, utvecklingschef
Ewa Carlsson Karin, Martins fru
Eva Remaeus Maj
Margreth Weivers Sigrid Holmbäck, Martins mor
Yvonne Schaloske Anna, servitris
My Friberg Mumlan, Majs dotter
Mikael Bergström Jonas, Martins och Karins son
Roy Walentin Martins chef
Evald Johansson Remberg, Jounis granne
Marketta Franssila Emma
Karl Erik Landgren Joel Svärd (endast stillbild)
Ulf Pettersson Jouni som barn
Jörgen Åkesson Martin som barn (endast stillbild)
Birger Keller Johansson deltagare i sammanträdet
Johan Nyström deltagare i sammanträdet
Anders Lindqvist deltagare i sammanträdet
Ulf Boman deltagare i sammanträdet
Sven-Erik Bäckman deltagare i sammanträdet
Per Elgh deltagare i sammanträdet
Göran Arnelid deltagare i sammanträdet
Ingemar Jonsson deltagare i sammanträdet
Sven Jansson stålverksarbetare
Jan Sjöstedt stålverksarbetare
Arne Löfgren stålverksarbetare
Jan Koldenius prästens röst
Tomas Kronqvist polisens röst
Pers Anders Lundin polis
Samuel Törevik polis
Lena Gustavsson polis
Karl Åke Eriksson polis
Arne Jonsson polis
Anders Jansson ambulanspersonal
Tomas Sjödahl ambulanspersonal

Bolag

Handling

I ett gammalt brukssamhälle ska anställda bli arbetslösa för att vända "den negativa trenden" i bolagets lönsamhet. Martin, stockholmskontorets utvecklingschef, vilket i det här fallet betyder avvecklingschef, kommer till brukssamhället för att verkställa avskedandet av 500 arbetare vid järnverket.

Brukssamhället är också Martins barndomstrakter, och han återser nu sin barndomsvän Jouni, ännu i några dagar anställd på verket och allmänt betraktad som ortens original. Återseendet mellan de gamla barndomsvännerna blir trevande, och besvärat av både ett tidens och en klasskillnadens avstånd.

Martins möte med en gammal skolkamrat som jobbar som servitris på stadshotellet leder till ett snabbligg - kanske som en kompensation för det allt sämre förhållande Martin har med sin fru.

Varken i äktenskapet eller i vänskapen med Jouni förmår Martin visa sig vuxen - hjälplöst och valhänt spelar han med i ett spel som leder mot ett krisartat sönderfall och en oundviklig katastrof.

Censur / granskning

Censurnummer 127396
Datum 1988-02-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3111 meter
Kommentar Aktlängder: 458-526-444-452-448-521-262 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3111 meter
Längd i minuter 113 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Hanserik Hjertén, DN, började med att citera den kloke gamle kritikern Thomas Thorild om att ¿Ingenting görs för sina fels skull utan för sina förtjänsters¿ och fortsatte: "Kanske bör det ihågkommas när man bedömer Bengt Danneborns första spelfilm. Det är lätt att se bristerna, men man bör inte blunda för ansatserna och förtjänsterna hos denne debutant. (-) Att manövrera två parallellhandlingar med geografiska avstånd emellan kräver sin regissör. Att dessutom förena social indignationsskildring och psykologisk porträtteringskonst torde överstiga många debutanters förmåga. Desto märkligare då att Danneborns film inte totalhavererar.

Faktum är att han håller näsan över vattnet länge nog. Här finns små sceniska fullträffar och ett och annat prov på dokumentärfilmaren Danneborns poetiska fotokonst. (-)

Nå, manuset har sina brister och Danneborns regikonst sin tafatthet, och småningom glider allt honom ur händerna och filmen förvandlas till något slags melodramatisk bygdethriller med snudd på Arne Mattsson. (-)

Synd på de finare trådar och tongångar som skymtar i denna valhänta men ingalunda obegåvade debut. Nog ger det ändå vissa löften om Bengt Danneborns regimässiga framtid."

I SvD framhåller Elisabeth Sörenson att Danneborn i spelfilmens dramatiska form försöker ge en aktuell bild av svensk verklighet genom att spegla såväl ett samhälles kris som den enskilda människans privata kriser i dagens levnadsmönster.

"Utgångspunkten för en flerskiktad filmberättelse föreligger således ¿ samtidigt som stoffet naturligt nog är svårbemästrat för den som för första gången ställs inför dramaturgiska problem. Resultatet är splittrat. (-)

Mest övertygande är denna film i sina barnscener; där finns insikt, känslighet och varm humor: som om regissören här givit sig tid att invänta de rätta uttrycken och arbetat med en varsamhet som är mycket välgörande. (-)

Men annars är inte varsamhet något utmärkande för denna film som, särskilt i sin senare hälft, bygger staplar av måttlösa effekter. (-)

Kanske har något mellanled försvunnit vid klippbordet? (-) Somligt är alltså oförklarat medan annat - och det allra mesta - blir övertydligt.

Danneborn har tagit i intill förlyftnng i sin första spelfilm - om han ålägger sig litet sans och balans i nästa försök kan det nog bli bra, åtskilligt talar för detta."

Jurgen Schildt, AB, beskriver Ulf Dagebys musik till Bengt Danneborns film som snärjande och sorgsen. "Den äger sina bråddjupa ekon. Den rymmer betydelser. Ställvis är den rent av vacker.

Och om vi tänker bort den? Om bilderna fått reda sig på egen hand, utan Dagebys suggestioner och förhyrda eldar?

Tanken är intressant eftersom filmen inte är det och eftersom Danneborns svartsyn är mera handfast än de grepp med vilka han förmedlar den. (- )

Ett par andra svenska glesbygdsfilmer har faktiskt förmått gestalta och förtrolla sin pessimism i stället för att rätt och slätt fotografera den. Kjell Sundvall och Kjell-Åke Andersson gjorde det i Lyckans ost. Lárus Oskarsson gjorde det i Andra dansen, delvis också i Den frusna leoparden. Bengt Danneborn däremot gestaltar och förtrollar i stort sett ingenting."

Bernt Eklund, Expr: " I botten ligger, som så ofta i svensk film, ett manusproblem. Danneborn vill ha med allt. (-)

Det är mer än synd, för Danneborn kan. Det visade han redan för många år sedan i en alldeles utmärkt dokumentär om Mariedamm i Närke.

Och det visar han nu i enskilda scener. Här finns fragment av ett äktenskapsdrama med stor allmängiltighet, här finns bitar av konflikten mellan den som flyttade och den som blev kvar. Här finns ett apart och tilltalande kärleksmöte. Och här finns bra skådespelare, även ner i barnrollerna.

Men berättelsen snubblar över sig själv."

Annika Gustafsson, SDS: " Det är lätt att känna sympati inför Danneborns och medmanusförfattaren Lennart Perssons ambition samt uppsåt men omöjligt att se filmen utan att ideligen irriteras av dess uppenbara brister, främst på manussidan där de många lösa trådarna inte knyts samman, och ett spel, speciellt i början, vilket inte håller professionell standard. (-)

Vad Danneborn-Persson vill diskutera om männens oförmåga att verbalisera sina känslor samt kopplingen mellan individens aggressiva utlevelse och det ekonomiska systemets indirekta våld mot järnverksarbetarna skyms av manusets många oförlösta knutar."

Kommentar Svensk filmografi

Trots en del recensenters kritiska synpunkter på filmens manus valdes Bengt Danneborns och Lennart Perssons manuskript till 1988 års bästa filmmanus och tilldelades en Guldbagge. Det är långt till New York var dokumentärfilmaren och fotografen Bengt Danneborns spelfilmsdebut, efter en rad dokumentärfilmer, däribland Kärleken och vinden, Gotlandshuset och Mariedamm - en dag, ett år, ett liv (1977/21), den film om människorna i en liten by utanför Askersund i Närke som fått ge namn åt Danneborns och klipparen Göran Åslunds filmbolag.

"Det görs alldeles för lite film i landet, alltför mycket är koncentrerat till Stockholm", sa manusförfattaren Lennart Persson i en intervju inför premiären på Göteborg Film Festival. "Och när det gäller just den här filmen så hade den bara inte gått att göra i en studio i Stockholm. Här spelar den degerforska miljön en av huvudrollerna."

Inspelning

Sverige 1986 1986
Degerfors
Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1988-02-12 Folkets Hus Degerfors Sverige 113 min
1988-02-12 Downtown Göteborg Sverige 113 min
1988-02-12 Röda Kvarn Karlstad Sverige 113 min
1988-02-12 Filmstaden Stockholm Sverige 113 min
1988-02-12 Aveny 1 Örebro Sverige 113 min
TV-visning 1990-01-11 TV2 Sverige 109 min
1993-02-02 TV2 Sverige 109 min
Urpremiär 1988-02-12 Folkets Hus Degerfors Sverige 113 min
1988-02-12 Downtown Göteborg Sverige 113 min
1988-02-12 Röda Kvarn Karlstad Sverige 113 min
1988-02-12 Filmstaden Stockholm Sverige 113 min
1988-02-12 Aveny 1 Örebro Sverige 113 min
Annan visning 1989-11-18 Filmstaden 6 Stockholm Sverige 107 min (Filmens dag)

Musikstycken

Originaltitel Konsert, orgel, nr 2, BWV 593, A-moll
Kompositör Johann Sebastian Bach


Originaltitel A Whiter Shade of Pale
Kompositör Gary Brooker (1967)
Textförfattare Keith Reid (1967)
Framförs av Procol Harum


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare kör


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare Eva Remaeus
Erik Kiviniemi
My Friberg


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström


Originaltitel Improviserad tango
Kompositör Evald Johansson


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1989 Bästa manuskript Bengt Danneborn (tillsammans med Lennart Persson)
Stockholm 1989 Bästa manuskript Lennart Persson (tillsammans med Bengt Danneborn)

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3111


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3111


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DET ÄR LÅNGT TILL NEW YORK
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DET ÄR LÅNGT TILL NEW YORK
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel "subtitles". It is a long way to New York.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista".
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nyckeln till Joels hus. (Det stora löftet) Manuskript: Bengt Danneborn, Lennart Persson.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det stora löftet. Ett filmmanuskript av Bengt Danneborn och Lennart Persson.
Omfång 91 s. + 7 s. inledning och förord.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det stora löftet. Ett filmmanuskript av Bengt Danneborn och Lennart Persson.
Omfång 121 s. + 7 s. inledning och förord.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Nyckeln till Joels hus. (Det stora löftet). Manuscript av Bengt Danneborn och Lennart Persson.
Omfång 149 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det stora löftet. Ett film manuskript av Bengt Danneborn och Lennart Persson.
Omfång 87 s. "Version 1" enligt Bengt Forslund.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det stora löftet. Ett filmmanuskript av Bengt Danneborn och Lennart Persson.
Omfång 87 s. + 7 s. inledning och förord.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 4
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?