Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Dyningar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-11-29

Medverkande

Per Löfberg
Michael, "Micke"

José María Caffarel
chefredaktör Corrales

Fernando Chinarro
general Rodríguez

Viviane Vives
Verónica

Frank Braña
general Alonso

Maite Brik
Carmen Villa Sánchez

Visa alla medverkande

Handling

Sture Lundblad var i sin ungdom frivillig i spanska inbördeskriget. Nu förs han in på sjukhus och dör av ålderdom. Han efterlämnar ett hus i Spanien åt sonen Michael, som han inte sett...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var eniga om att Saeed Assadi hade ett viktigt budskap, men att han inte visste hur han skulle förmedla det.Hanserik Hjertén, DN: "Budskapsfilmer är inte inne just nu....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Second Assistant Director
Third Assistant Director
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Pressinformation
Fotoassistent
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musikläggning
Scenografiassistent
Dekor
Kläder
Smink
Frisyrer
Ljudassistent
Ljudläggning
Mixning
Översättare
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Per Löfberg Michael, "Micke"
José María Caffarel chefredaktör Corrales
Fernando Chinarro general Rodríguez
Viviane Vives Verónica
Frank Braña general Alonso
Maite Brik Carmen Villa Sánchez
José Roncero Julio Rodríguez
Sara Ashton Stefans flickvän
Hugo Blanco advokaten
Per Bristow Stefan
Miguel de Grandy affischmannen
Patricia de Grandis Carmen som ung
José de Juan livvakt
Fernando Garrafe domaren
J. Jélez Julios vän
Jonas Karlsson Lasse
Gustav Lindh Sture Lundblad
Fernando López livvakt
Lennart Lundqvist prästen
Max Lundqvist Per
Daniel Martín Carlos
Antonio Ross åklagaren
L. Sanlos Julios vän

Bolag

Övrig medarbetare FilmTeknik AB (tack till)
Animagica Film & Video AB (tack till)
Produktionsbolag Arash Film Productions & Distributions (i samarbete med)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
FilmTeknik AB
Animagica Film & Video AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Saab Automobile AB (tack till)
Karolinska Sjukhuset Centralintensiven (tack till)
Dobber Corporation AB Sweden (tack till)
Scandinavian Airlines System (tack till)
Carlsberg International (tack till)
Förenade Bil AB (tack till)
Palace Hotel (tack till)
JM Byggnads och Fastighets AB (tack till)
Star Hotel (tack till)

Handling

Sture Lundblad var i sin ungdom frivillig i spanska inbördeskriget. Nu förs han in på sjukhus och dör av ålderdom. Han efterlämnar ett hus i Spanien åt sonen Michael, som han inte sett sedan barndomen. Michaels mamma har inte velat ge sonen de brev fadern skrivit, hon ser honom som en svikare och ansåg att han bara tänkte på inbördeskriget där han deltog på den förlorande sidan.

Byggnadsarbetaren Michael har blandade känslor inför fadern, som varit frånvarande hela hans liv, men åker ändå ner med några kompisar till huset i Spanien och börjar motvilligt ta reda på vem hans pappa egentligen var. Han träffar fiskaren Carlos, granne och vapenbroder till fadern, och de blir goda vänner.

Den tidigare Franco-anhängaren general Rodríguez ställer upp i kommunalvalet, men tycker inte om de nya tiderna, när republikanerna kan hålla möten fritt. Hans son Julio, som gör värnplikten, hör vad han säger och beslutar sig för att agera.

En kväll går Michael och hans kompisar på diskotek. Han träffar den vackra Veronica, som dock håller sig på sin kant. Killarna hamnar på det politiska mötet, där en gammal motståndskämpe, Carmen, håller tal. Mitt under hennes anförande stormar Julio Rodríguez och hans maskerade kamrater mötet. En journalist mördas. En deltagare sliter masken av mördaren och Michael blir den ende som ser Julios ansikte innan han själv misshandlas.

Michael plåstras om av Veronica, som också varit på mötet. Hon är dotterdotter till Carmen och det visar sig att Carmen är den kvinna Michaels far var förälskad i och som han sökte under alla sina år i Spanien. Michael bestämmer sig för att bekämpa fascisterna och avslöjar för pressen att han sett journalistens mördare.

General Rodríguez känner hur hela hans politiska karriär hotas av sonens tilltag. Den rullstolsbundna Carmen utsätts för ett misslyckat mordförsök, men ser numret på attentatsmännens bil som visar sig tillhöra generalen. Julios kamrater överfaller svenskarna i huset och skrämmer dem till att åka hem. Michael bestämmer sig dock för att stanna.

Carmen utsätts för ännu ett attentat, och denna gång dör hon. Michael identifierar Julio som den han sett mörda journalisten, men general Rodríguez fabricerar ett alibi för sonen den kvällen.

Michael återvänder till Sverige, men har svårt att finna sig tillrätta. Han reser tillbaka till Spanien för att vittna i rättegången mot Julio. General Rodríuguez inser att hans politiska karriär är slut om han inte gör något radikalt och i den sanna demokratins anda anger han sin son som skyldig till mordet.

Utanför rättssalen skjuts Michael ihjäl av en mördare som general Rodríguez lejt.

Censur / granskning

Censurnummer 131053
Datum 1991-10-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2365 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2365 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var eniga om att Saeed Assadi hade ett viktigt budskap, men att han inte visste hur han skulle förmedla det.

Hanserik Hjertén, DN: "Budskapsfilmer är inte inne just nu. (-)

En som envisas med budskapandet är Saeed Assadi. Förmodligen för att han kommer från ett av de oroliga hörn i världen - demonstrerat i debutfilmen Hägring - där budskap känns livsviktiga. (-)

Det är inte svårt att tycka om Assadis ambitioner. Han vill peka på dödskalletecknen i dagens Europa, och han kunde inte ha gjort det vid ett lämpligare tillfälle än nu, när extremisterna marscherar fram både på gatorna och i parlamenten.

Framför allt visar han att fascisterna är som farligast när de låtsas följa de demokratiska spelreglerna, medan de i själva verket planerar deras död. Så gjorde som bekant också Hitler.

Förhoppningsvis gör en film som Dyningar nytta. Den är spännande och har en viss slagkraft i skildringen av det fascistiska intrigspelet. Men tyvärr är storyn också litet veckotidningsaktigt konstruerad och snyftig, och honnörsorden uttalas ibland med ett scoutaktigt eftertryck."

Bernt Eklund, Expr: "Assadi, som är född i Iran och utbildad i USA, saknar inte blick för de europeiska sammanhangen. I en tid när rasism och nationalism gror på nytt är det här en meningsfull koppling bakåt - även om historien om den svenske pojken som hamnar i vägen för spanska nyfascister i sig inte är alldeles övertygande."

Bo Ludvigsson, SvD: "Assadi har alltså mycket att säga oss och man önskar bara att han kunde hitta ett mer effektivt språk att berätta med. Trots viss berättarteknisk valhänthet och några logiska kullerbyttor tränger emellertid ett stort mått av patos igenom och åskådaren blir berörd."

Mario Grut, AB: "Skådespelarinsatserna är svaga. I filmhandlingen finns stora ambitioner och liten trovärdighet. Foto och klippning saknar lyft och fantasi.

Synd på så goda föresatser. För självklart bör fascism och främlingshat bekämpas. Och god film är ett gott vapen.

Men god film görs inte av bara rättskaffenhet och höga ideal."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Saeed Assadi vill med Dyningar varna, väcka och erinra. (-)

Det är en ganska spännande historia som Saeed Assadi berättar, men också schematisk i sin personbeskrivning och alldeles för övertydlig. Även om filmens unge hjälte - spelad av Per Allan Löfberg - genomgår en förvandling växer inte gestalten med den. Detta stillastående gäller även de övriga. Svart förblir svart och vitt vitt.

Det känns litet sorgligt att behöva konstatera detta, eftersom det finns så mycken god vilja och ett viktigt uppsåt."

Maria Rudberg, Arbetet: "Sparsamma historiska tillbakablickar och faderns inlagda berättelse påminner om de offer som faktiskt gjordes av unga idealistiska män och kvinnor i försöken att stoppa fascismen. Assadi efterlyser ett liknande engagemang idag.

När Michael besöker La Mano, monumentet i Stockholm över de stupade spaniensvenskarna, har någon skändat det genom att klottra ett hakkors på sockeln. Det är en välfunnen bild av situationen 55 år efteråt som stämmer till eftertanke. För naturligtvis handlar Dyningar (som förtjänat en bättre titel) inte bara om Spanien."

Kommentar Svensk filmografi

Saeed Assadi (f 1953) gjorde sin långfilmsdebut Hägring (1984/6) utan några som helst bidrag och även Dyningar är gjord i stort sett med egna medel. Historien om de 521 svenskar som åkte till Spanien för att slåss mot fascisterna fascinerade honom: "Tiden är 1936 men det fanns något vi saknar idag, nämligen ideal, ära och heder. (-)

Jag skäms över att leva i en tid när folk bevittnar fascismens frammarsch på nytt, med ännu hårdare slagord mot judar och invandrare. Ändå frågar man mig varför jag gjorde denna film? Jo, om västvärlden är intresserad av att hitta oljekällor eller guldgruvor i tredje världen är jag intresserad av att hitta deras dyrbara moralgruvor som de tappat bort på vägen. (-)

Ideallöshet och därmed likgiltighet har blivit vår tids mest skrämmande företeelse. Om det 1936 fanns 521 svenskar som tog ställning mot orättvisor och förtryck och om det 1974 fanns bara en svensk som gjorde det, Svante Grände, undrar jag om det idag finns en enda person som vill, kan eller vågar höja sin röst.

Jag gjorde den här filmen för att belysa en bit av den svenska historien som alltför lättvindigt kommit i skymundan. Den är tillägnad de internationella brigaderna och speciellt de 521 svenskarna i det spanska inbördeskriget." (Ur pressmaterialet)

"Jag har ihärdigt hävdat att jag har något att säga och att jag kan genomföra det på ett billigt sätt. Jag valde Europa framför USA därför att jag trodde att jag skulle kunna göra filmer med innehåll här. Men om det fortsätter på detta viset får jag tacka ja till sådant som jag tackade nej till för elva år sedan, reklamfilmer och B-filmer." (SvD 28.11.1991)

Visningar

Sverigepremiär 1991-11-29 Filmstaden 7 Stockholm Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Blood Pulse
Kompositör Mark Emney


Originaltitel Research and Development
Kompositör Tony Hymas
Textförfattare Tony Hymas


Originaltitel Memories
Kompositör Petr Orm
Pavel Orm
Textförfattare Petr Orm
Pavel Orm


Originaltitel Brassbeat
Kompositör Paul Shaw
David Rogers
Textförfattare Paul Shaw
David Rogers


Originaltitel Mystic Lands
Kompositör Colin Towns
Textförfattare Colin Towns


Originaltitel Body Talk
Kompositör Jeff Hasky


Originaltitel Disco Clash
Kompositör Steve Hackman
Elinka


Originaltitel El Fuego
Kompositör David Bradnum
Bob Weston
Textförfattare David Bradnum
Bob Weston


Originaltitel Jerez
Kompositör Victor Flick
Textförfattare Victor Flick


Originaltitel Valencia
Kompositör Nigel Sawyer
Nicky James
Textförfattare Nigel Sawyer
Nicky James


Originaltitel Rescue Flight
Kompositör John Cameron


Originaltitel Cycle of Fear
Kompositör John Cameron


Originaltitel Northern Lights
Kompositör Ray Russell


Originaltitel Rumba flamenco
Kompositör Juan Martín
Textförfattare Juan Martín


Originaltitel Water Music
Kompositör Georg Friedrich Händel (1715)


Ämnesord

DK Drama
DK Historia

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DYNINGAR
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Screenplay of: The Ebro Runs Dry. Original story by Saeed Assadi & Mats Birgersson. Shooting script of SWELLS.
Omfång 160 s. + 1 s. brev till läsaren.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Shooting script of SWELLS.
Omfång 98 s. + 1 s. brev till läsaren.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The Ebro Runs Dry. Original story by: Saeed Assadi & Mats Birgersson. Consultant: Sten Holmberg.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The Ebro Runs Dry. Original story by: Saeed Assadi & Mats Birgersson. Consultant: Sten Holmberg.
Omfång 111 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 12
Färg papper 12
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?