Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö!
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1990-10-05

Medverkande

Magnus Nilsson
Ernst Josephsons röst

Kenneth Söderman
Allan Österlind

Sanna Danneborn-Spjuth
Anna Österlind

Kim Haugen
Christian Skredsvig

Thomas Roos
kritikern

Mikael Anderson
Ville Vallgren

Visa alla medverkande

Handling

I inledningen anger en text:"Ernst Josephsons brev, målningar, teckningar, dikter, musik, vänner och motståndare berättar om ett konstnärsliv".Sedan följer titeltexten, "Jag...

Visa hela handlingen

Press

Recensionerna av Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! var berömmande eller avfärdande. Det förekom praktiskt taget inga mellanlägen.Monika Tunbäck-Hanson, GP: "I nittio...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Verkställande producent
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
B-foto
Stillbildsfoto
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Exekutör
Kostymör
Maskör
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form

Medverkande

Magnus Nilsson Ernst Josephsons röst
Kenneth Söderman Allan Österlind
Sanna Danneborn-Spjuth Anna Österlind
Kim Haugen Christian Skredsvig
Thomas Roos kritikern
Mikael Anderson Ville Vallgren
Göran Engman Georg Pauli
Mikael Säflund strömkarlen
Marianne Ahrne madame Dupuis
Anders Malmberg doktorn
Emilie Gunér Ketty Rindskopf
Stefan Böhm Ludvig Josephson
Sondre Bjercke Otto
Ulf Friberg Edvard Casparsson
Per Bodner Gustaf af Geijerstam
Christer Holmgren akademisekreteraren
Gustav Kling överintendenten
Susanne Spjuth Eugenie Österlind
Sebastian Danneborn-Spjuth Anders Orm Österling
Sarah Widén Gelly Josephson
Annika Olsson Anna von Feilitzen
Anne Troeng Olava
Leif Grönvall kamrat på krog/herre i frack
Peter Sandberg kamrat på krog/herre i frack
Christian Lundberg kamrat på krog/herre i frack
Bengt Andersson kamrat på krog/herre i frack
Nicolas Larsson kamrat på krog/herre i frack
Jurgen Andersson kamrat på krog/herre i frack

Bolag

Produktionsbolag Athenafilm HB (för)
Samproduktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV2 (med stöd av)
Arbetarnas Bildningsförbund
Produktionsstöd Garantinämnden för kort- och barnfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Athenafilm HB 1990
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet

Handling

I inledningen anger en text:

"Ernst Josephsons brev, målningar, teckningar, dikter, musik, vänner och motståndare berättar om ett konstnärsliv".

Sedan följer titeltexten, "Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö!"

Ernst Josephson framträder aldrig i bild i filmen. Genomgående hörs enbart hans röst.

Han är i Eggedal i Norge. En liten fors fascinerar honom. Han börjar ägna sig åt Näcken-motivet. I brev till modern 23 juni 1872 skriver han: Jag tycker att jag känner igen mig själv i det skummande vattnet.

Han är i Paris. På julafton 1873 skriver om hemlängtan i sin dagbok. Hans beundran för Rembrandt är gränslös. Det är nu han slår fast: Jag ska bli Sveriges Rembrandt eller dö!

En läkare ger honom beskedet att han har syfilis.

Han fördjupar sina Rembrandt-studier i Amsterdam. Här porträtterar han också den unga Ketty Rindskopf som han förälskar sig i.

Han studerar vidare i Italien.

1880 och 1881 har han stora framgångar i Paris. Den svenska kritiken behandlar honom snålare.

Moderns död 1881 är ett hårt slag. Samma år arbetar han i Spanien. Där målar han Spanska smeder.

Näcken-motivet bär han ständigt med sig. 1884 besöker han på nytt Eggedal, där han målar Strömkarlen.

Han går i spetsen för en rad framstående konstnärers protester mot konstakademiens förstelnade undervisning och kräver dess reformering. Men akademien ruskar av sig kritiken.

Under 1880-talet lider han av en tilltagande känsla av förföljelse. Han finner viss ro hos familjen Österlind i Bretagne. Här målar han Livets glädje. Här börjar han också ägna sig åt spiritism, vilket ökar oron i själen och för honom in i en egen värld.

Hemma i Sverige ställer en läkare diagnosen paranoia.

Slutligen vinner han erkännande också i Sverige. Till och med kritiken talar om hans konstnärliga mästerskap.

Censur / granskning

Censurnummer 130223
Datum 1990-07-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2457 meter
Kommentar Aktlängder: 590-514-549-517-287 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2457 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionerna av Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! var berömmande eller avfärdande. Det förekom praktiskt taget inga mellanlägen.

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "I nittio minuter pendlar kameran mellan konstverk och miljöer, där Josephson levde och verkade. Man ser honom aldrig, men hör genom Magnus Nilssons stämma Ernst Josephsons. Texterna kommer ur anteckningar, dikter, brev. Ingen spelad gestalt ställer sig mellan åskådaren och Ernst Josephson själv. Det är ett ovanligt och gunérskt grepp men det fungerar och ger åt filmen en starkare dokumentär prägel. (-)

I bilderna och genom texterna återspeglas tidens konstklimat. Kritikernas snålhet och oförmåga, Akademiens förstockade inställning, Ernst Josephsons och hans kollegers ojämna kamp med etablissemanget - allt finns där dokumenterat.

Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! är utsökt filmad av Bengt Danneborn. Sommargröna ängar, dimsvepta landskap, den berömda Strömkarlens fors, fjärilarna, färgtuberna, stadsvyerna: Paris, Paimpol osv.

Kameran följer Josephson i spåren och söker upp hans motiv, och i miljöerna människorna som återfinns i tavlorna. Spelade modeller, filmade scener och ur dem växer konstverken fram. Och se, där hänger de i utställningssalongerna och i museerna. Dessa växlingar mellan miljöer och konstverk är ofta utsökt genomförda. Teckningarna från slutet av konstnärens sjukdomstid blir så gripande på den stora filmduken och där är kameran en bättre ciceron än det egna ögat.

Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! är gjord med kunskap och känslighet. Konstfilmens genre är svår. Göran Gunér har valt en imponerande och personlig väg till Ernst Josephson och hans konst."

Petter Karlsson, Expr: "Göran Gunérs ömsinta porträtt av en gåtfull man har dokumentärfilmens känsla och brister. Som biografi är den för fragmentarisk och jag störs av den lite valhänta personregin.

Men här finns också skärvor av underskön natur och klara tankar.

Ernst Josephson fick snudda vid Rembrandts storhet.

Filmen är mera en talangfull amatörs stilleben; stelt, men med stundtals sköna penseldrag."

Steve Sem-Sandberg, SvD: "Gunérs ambition att ge en autentisk inramning till detta gripande konstnärsöde tvingar honom att låta skådespelarna iscensätta olika avgörande händelser i Josephsons liv. Resultatet - som när Josephson av sin läkare delges beskedet att han drabbats av syfilis - blir en blandning av skolmästarpekoral och amatörskådespeleri. Och vad är det för mening med att placera ut Mikael Säflund i en strömmande fjällbäck för att på det viset markera hur besvärligt det ibland kan vara att stå modell?

Då hade det varit bättre om Gunér tagit steget fullt ut, övergivit de dokumentära anspråken och gestaltat Josephsons livsöde i en fullt utförd spelfilm. Då hade inte kontrasterna känts så skärande skarpa. Som t ex den mellan vad konsthistorien lär oss om Josephsons ensamhet och de vackra bilderna av Parisbroar i sent skymningstöcken, som Gunér vill illustrera denna ensamhet med.

Det är inte dokumentation, det är kitsch. Tyvärr är det också ett bara alltför återkommande staffage så snart ett konstnärskap skall porträtteras i TV eller på biografduken."

Kommentar Svensk filmografi

Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! var den första långfilm som Göran Gunér (f 1943) regisserat men han hade redan på 1980-talet gjort sig känd som en raffinerad konstfilmare.

Gunér har utförligt dokumenterat det utdragna arbetet att finansiera produktionen och att sedan föra den färdiga filmen ut till publiken. Detta speglas i flera artiklar, bland annat en av Ann Helena Rudberg i Dagens Nyheter (23.2.1992):

"En pjäs på Dramaten för 6 miljoner och med 10.000 besökare är en succé, men en film som kostar lika mycket och drar lika stor publik är ett fiasko.

Det är filmkonstens verklighet.

Filmen Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! om konstnären Ernst Josephson gjordes av Göran Gunér och avräkningen fram till början av 1992 visar att filmen setts av ungefär 11 000 personer på bio. Kostnaden för filmen var drygt 3,3 miljoner kronor, en mycket låg siffra. Slutresultatet blir att Göran Gunér efter att ha haft elva (11) olika funktioner i färdigställandet och marknadsföringen av filmen står med en produktionsskuld på 300 000 kronor. Filmen hade visserligen setts av en publik på omkring 300 000 på TV också, men det räknas inte i det här ekonomiska sammanhanget.

Göran Gunér förberedde sig under 80-talet för detta stora språng: att göra en långfilm om konstnären Ernst Josephson. (-) Under sommaren 1987 skrev han ett långfilmsmanus om denna svårfångade, sammansatte och begåvade konstnär.

Filminstitutet sa att det var ett bra manus för TV. På TV föll manuset mellan alla stolar utom hos TV4, men den kanalen hade inte startat än."

Så småningom lyckades Gunér få kortfilmsstöd från Filminstitutet - 350 000 kronor - trots att det fortfarande var ett långfilmsprojekt. Och senare fördubblades detta stödbelopp.

"På TV2 hade man fattat ett visst tycke för projektet, och den 22 juni 1989 hade filmen kommit så långt att det fanns 1,8 miljoner i potten. Efter 22 månaders finansieringsjobb.

Dock, 1,8 miljoner är som att spotta i motvind när det gäller spelfilm, och denna skulle utspelas i åtta länder, ha ett 25-tal roller och omkring 100 medverkande i tidstrogna miljöer och dräkter. (-)

Hösten 1989 fick filmen 300 000 kronor till från SFI och TV2. Göran Gunér hade dock bundit ris åt egen rygg genom att få kortfilmsstöd, för då kunde ju inte filmen också få långfilmsstöd, och eftersom den inte fick långfilmsstöd var den heller inte avsedd att gå på bio, och därför kunde filmen inte erhålla några garantier.

I mars 1990 fanns det en färdig film. (-)

Under åren 1990-91 har Göran Gunér hållit föredrag om filmen, skrivit artiklar om filmen, gjort radioprogram om filmen, övertygat museer om att göra utställningar i samband med filmen och fått Posten att skänka frimärken med Josephsons Näcken-motiv som sponsring av filmen.

Efter fyra och ett halvt års arbete med något som uppfyller alla målen för kultur- och filmpolitiken står eldsjälen bakom projektet med 'bara' 300 000 kronor i skuld."

Ernst Josephsons målningar och teckningar filmades på bland annat Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde, Thielska galleriet, Norrköpings konstmuseum och Statens Museum for Kunst, Köpenhamn, Rembrandt-målningar på Louvren, Paris, och Rijksmuseum, Amsterdam. Hugo Birgers målning "Vernissagefest hos Ledoyen" filmades i Fürstenbergska galleriet, Göteborgs konstmuseum. Carl Eldhs skulpturer i hans Ateljémuseum utgör miljön i scenerna med Ville Vallgren.

Inspelning

Nationalmuseum Stockholm Sverige (Ernst Josephsons målningar)
Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige (Ernst Josephsons målningar)
Prins Eugens Waldemarsudde Stockholm Sverige (Ernst Josephsons målningar)
Thielska galleriet Stockholm Sverige (Ernst Josephsons målningar)
Norrköpings konstmuseum Norrköping Sverige (Ernst Josephsons målningar)
Statens Museum for Kunst Köpenhamn Danmark (Ernst Josephsons målningar)
Louvren Paris Frankrike (målningar av Rembrandt)
Rijksmuseum Amsterdam Nederländerna (målningar av Rembrandt)
Fürstenbergska galleriet, Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige (målning av Hugo Birger)
Carl Eldhs ateljémuseum Stockholm Sverige (skulpturer av Carl Eldh)

Visningar

Sverigepremiär 1990-10-05 Spegeln Malmö Sverige 90 min
1990-10-05 Fågel Blå Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1991-12-28 TV2 Sverige 86 min
1992-04-18 TV2 Sverige 86 min
2001-10-21 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1990-10-05 Spegeln Malmö Sverige 90 min
1990-10-05 Fågel Blå Stockholm Sverige 90 min
Annan visning 1990-11-16 Bio Victor Stockholm Sverige 90 min (Filmens Dag)
1990-11-18 Folkets Bio Stockholm Sverige 90 min (Filmens Dag)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2457


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JAG SKALL BLI SVERIGES REMBRANDT ELLER DÖ!


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JAG SKALL BLI SVERIGES REMBRANDT ELLER DÖ!


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! En film om konstnären Ernst Josephson (1851-1906). Version 3.
Omfång 45 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! En film om konstnären Ernst Josephson (1851-1906). Version 5.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! En film om konstnären Ernst Josephson (1851-1906). Version 6.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Färg papper 1
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?