Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Kronvittnet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1989-02-03

Handling

Thomas Kohlman, som är forskare i farmakologi, lever sedan tio år i ett barnlöst äktenskap med Leonie. Han arbetar på ett forskningslaboratorium i Stockholm, där man utför en rad...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var oeniga om filmen. Några betonade dess förtjänster, andra dess svagheter. Att blanda thriller och relationsdrama med barnlöshet som huvudproblem var uppenbart svårförenliga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
B-foto
Ljussättare
Scenografiassistent
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Mixning

Medverkande

Gösta Ekman Lambert
Emma Norbeck Jenny
Marika Lagercrantz Leonie
Per Mattsson Thomas
Patrik Ersgård Verner
Jessica Zandén Arianne
Stefan Sauk Robert
Janne Carlsson Axel
Mimi Pollak gumman
Allan Svensson åklagaren
Percy Brandt advokaten
Sissi Kaiser rättens ordförande
Valentin Sköld bartendern
Lennart Norbäck journalist
Ylva Swedenborg journalist
János Herskó professorn
Lotta Krook Roberts fru

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Sonet Media AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1989
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2007
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Thomas Kohlman, som är forskare i farmakologi, lever sedan tio år i ett barnlöst äktenskap med Leonie. Han arbetar på ett forskningslaboratorium i Stockholm, där man utför en rad djurförsök, bl a på schimpanser och råttor.

Medan Leonie har rest till Köpenhamn för att konsultera ännu en gynekolog angående sin barnlöshet, tillbringar Thomas kvällarna tillsammans med en ung flicka, den 19-åriga Jenny Myhr.

Thomas älskar visserligen sin hustru men dras obönhörligt till den sexigt provokativa Jenny.

Även Jenny verkar intresserad av Thomas - och hans arbete - men håller honom på halster. Hon presenterar honom bl a för sin väninna Arianne och sin f d älskare Robert, en osympatisk advokat som planerar att flytta till Sydamerika med sin hustru.

Efter en blöt krogkväll blir det ett häftigt uppträde mellan Jenny och Thomas, och Jenny flyr springande från honom.

Därefter är Jenny spårlöst försvunnen. Samtidigt försvinner stora mängder narkotika från Thomas arbetsplats.

Poliskommissarie Rolf Lambert kopplas in på fallet. Han blir under polisutredningens gång övertygad om att Thomas har mördat den försvunna Jenny och Thomas häktas.

Leonie gör också egna efterforskningar. Bl a träffar hon Jennys lesbiska väninna Arianne, som berättar att Jenny försökt begå självmord efter en abort och att hon även haft en kärlekshistoria med Lambert.

På Thomas arbetsplats hittar Leonie också ett kvinnolik i en undangömd cistern men avslöjar ingenting.

Lambert, som känner sig dragen till Leonie, uppsöker henne regelbundet och det slutar med att de älskar med varandra.

Under rättegången nekar Thomas till såväl mord- som stöldanklagelserna och blir så småningom frikänd, sedan huvudvittnets bevis helt smulats sönder.

Efter rättegången visar det sig att liket i cisternen inte är Jenny ¿ utan Roberts fru. Det framkommer också att det är Robert och Jenny som stulit narkotikan och därefter rest till Sydamerika.

Thomas och Leonie lämnar Lambert bakom sig och far försonade hem tillsammans.

Censur / granskning

Censurnummer 128174
Datum 1989-01-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2937 meter
Kommentar Aktlängder: 610-578-585-572-592 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2937 meter
Längd i minuter 107 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var oeniga om filmen. Några betonade dess förtjänster, andra dess svagheter. Att blanda thriller och relationsdrama med barnlöshet som huvudproblem var uppenbart svårförenliga ingredienser.

Jurgen Schildt, AB: "Huvudtillgångarna i Lindströms historia avtecknar sig i rollistan. Hos Gösta Ekman, på en gång sårbar och auktoritativ som den poliskommissarie vilken invecklas i fallet djupare än spaningarna föreskriver. Hos Marika Lagercrantz, vars nervighet och sensibilitet och uttrycksrikedom borde fungera som en garanti mot sysslolöshet inom den svenska kvalitetsfilm som till äventyrs existerar i övermorgon.

Bitvis också, trots att han tilldelats några osannolikt jönsiga repliker, hos Per Mattsson, de äktenskapliga och utomäktenskapliga bryderiernas bärare.

I övrigt laborerar Lindström med mystiska åtbörder, gåtfulla antydningar, dolska närbilder, plus en del franskinspirerade atmosfärer och klärobskyrer.

Hans film har förvisso sina spänningsmoment, också sin tekniska yta. Dessvärre har han hushållat i överkant med de spridda men begränsade laddningar som föreligger. Ungefär som, låt oss säga, en 200-sidig handbok i konsten att baka sandkakor eller spela kula."

Hanserik Hjertén, DN: "Må vara att deckarkonstruktionen i Kronvittnet är i osannolikaste laget, att regissören mot slutet spelar ut ett par kort ur rockärmen och att det mänskliga relationsspelet inte precis gör oss andtrutna av upphetsning. Skall vi nödvändigtvis odla inhemska varianter av kriminalunderhållning är dock Lindströms opus inte att förakta. Som en hygglig TV-deckare, med nöjsamma aktörinsatser av samtliga med Gösta Ekmans kärlekskranke polis i spetsen.

Kronvittnet är kanske inte är den filmsort vi drömmer om i svensk films aktuella utarmningsperiod. Men godkänt är den värd."

Bernt Eklund, Expr: "Jon Lindström söker sig in mot själens svarta hål men vågar inte gå för nära. Det gör att många personer i detta bisarra drama blir otydliga och svårtillgängliga på ett sätt som skapar ointresse snarare än motsatsen.

Det gäller framför allt forskaren (spelad med dyster oåtkomlighet av Per Mattsson). I vetenskapens namn studerar han kannibalism hos svältande råttor i en låda.

Vad driver honom? Var går hans gränser?

Men det gäller också hans förföljare (rutinerat mer än engagerat framställd av Gösta Ekman) liksom den försvunna flickan (Emma Norbeck) och hennes värld.

Den enda som släpps fram i helfigur är forskarens hustru. Hon lever i ett svalt äktenskap hotat av förtvining och finner att hon kanske inte alls känner sin make. Marika Lagercrantz, som gör rollen, blir följaktligen dramats dominerande personlighet och filmens räddning."

Hans Schiller, SvD: "Eftersom Lindström gärna vill loda i de mörkare brunnarna av människans inre så har han lagt sin egen dimension till denna kriminalhistoria om en biolog som, medan hustrun är på sjukhus för att utreda varför hon inte kan få barn, får korn på en vulgär och sexuellt provokativ tonåring som drar in honom i spindelväv för att innan klimax är uppnått till synes gå upp i rök.

Jon Lindström börjar sakta luckra upp den trygga vardagen biologen och hans hustru levt i, hustrun börjar klä sig som den vulgära för att försöka förstå sig själv likaväl som maken. Hon upptäcker också att kriminalinspektören är känslomässigt störd och har likheter med den egna mannen. Riktigt tydlig blir väl aldrig Lindström med vad han egentligen vill med sitt spel, men det är kanske inte lika viktigt som att han samtidigt åstadkommer en tämligen väl berättad, mestadels snyggt klippt och fotograferad kriminalfilm av anständigt internationellt snitt."

Annika Gustafsson, SDS: "Kronvittnet förlitar sig i hög grad på en uttjatad TV-estetik med många närbilder. Alltför sällan ses skådespelarna i ett större, rumsligt, sammanhang som skulle kunna tillföra deras karaktärer ytterligare dimensioner. Nu stannar berättelsen helt på ytan trots att den innehåller ett tema, barnlösheten, väl värt att diskutera och gestalta visuellt, inte minst med tanke på att man därigenom kan belysa manlig och kvinnlig sexualitet. Här nöjer sig Jon Lindström, och hans medmanusförfattare Rita Holst, med att låta Thomas vända sin åtrå åt ett annat håll. Så enkelt kan det knappast vara.

Huvudfelet med Kronvittnet tror jag beror på att historien saknar ett naturligt centrum. Först och främst måste man bestämma sig för vad man egentligen vill berätta och var tyngdpunkten ska läggas. Per Mattssons Thomas blir aldrig så neurotiskt laddad och tvetydig som fordras för att spänningen ska upprätthållas, och den känslomässiga inblandningen från Gösta Ekmans Lambert är magert underbyggd. För att man ska godta den här typen av snabba, erotiska utspel krävs ett koncentrat av spänningar vilka släpps loss framför kameran."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen är baserad på en detektivroman med samma namn av den holländske författaren Maarten ´t Hart (f 1944) och regisserad av finländaren Jon Lindström (f 1949). Han kom till Sverige 1968 och arbetade bl a som taxichaufför innan han gjorde sin långfilmsdebut med Hemåt i natten (1977/4).

Före Kronvittnet hade han regisserat en film för biografbruk, Sista leken (1984/5) samt flera TV-rysare, bl a Mördare, mördare (1980) och Skuggan av Henry (1986).

Förlaga

Originaltitel De kroongetuige (Roman)
Författare Marten 't Hart


Inspelning

Stockholm Sverige 1988-08-15 1988-10

Visningar

Sverigepremiär 1989-02-03 Sandrew Gävle Sverige 107 min
1989-02-03 Royal Göteborg Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Halmstad Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Helsingborg Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Kalmar Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Karlskrona Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Luleå Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Malmö Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Norrköping Sverige 107 min
1989-02-03 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew 1 Stockholm Sverige 107 min
1989-02-03 Victoria 1 Stockholm Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Södertälje Sverige 107 min
1989-02-03 Saga 2 Uddevalla Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Uppsala Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Västerås Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Örebro Sverige 107 min
1989-02-03 Sandrew Östersund Sverige 107 min
TV-visning 1990-11-08 TV4 Sverige 103 min
1990-12-21 TV4 Sverige 103 min
1991-06-17 TV4 Sverige 103 min
1998-07-26 TV3 Sverige 103 min
1999-01-02 TV3 Sverige 103 min
Dvd-release 2007-12-05 Sverige
TV-visning 2019-11-04 TV4 Film Sverige
2019-11-24 TV4 Film Sverige
2019-11-26 TV4 Film Sverige
2019-12-10 TV4 Film Sverige
2020-01-04 TV4 Film Sverige
2020-01-09 TV4 Film Sverige
2020-01-16 TV4 Film Sverige
2020-01-25 TV4 Film Sverige

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2937


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2937


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2937


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KRONVITTNET
Affischdesign Stefan Sjöberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KRONVITTNET
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KRONVITTNET
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Crown witness. A synopsis for a feature film.
Omfång 5 s. + 2 s. teamlista.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Witness for the prosecution. From the novel by Maarten 't Hart. 5 th draft. Nov. 4,1987.
Omfång 113 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kronvittnet. Efter en roman av Maarten 't Hart. Version 9. 1988-08-10.
Omfång 113 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kronvittnet. Efter en roman av Maarten 't Hart.
Omfång 140 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kronvittnet. Efter en roman av Maarten 't Hart. Version 8. 1988-04-12.
Omfång 113 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kronvittnet. Efter en roman av Maarten 't Hart. Version 3.
Omfång 134 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kronvittnet. Efter en roman av Maarten 't Hart. Version 5. 1987-11-04.
Omfång 135 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kronvittnet. English subtitles. Crown witness.
Omfång 47 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 8
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?