Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Harpans barn - irländarnas "hedniska" arv
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1992-04-24

Medverkande

Handling

En skäggig man spelar på en gammal harpa. Han talar sedan om harpans symboliska innebörder och om dess uppbyggnad av maskulina och feminina formelement. Därefter följer...

Visa hela handlingen

Press

Ingen stockholmskritiker hade mycket till övers för Harpans barn. Vänligast var Bernt Eklund i Expressen.Bernt Eklund, Expr: "Harpans barn handlar om religionen och gör det...

Visa all press

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Howdy Emerson (harpospelare)

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
ff-film
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Studio Lagnö AB

Handling

En skäggig man spelar på en gammal harpa. Han talar sedan om harpans symboliska innebörder och om dess uppbyggnad av maskulina och feminina formelement. Därefter följer förtexter.

Filmen speglar gamla hedniska arv som levande delar av dagens katolskt präglade kultur på Irland. Skildringen har tre tyngdpunkter.

Filmens inledning berättar om bestigningen av berget Croagh Patrick, en kristet förvaltad folkvandring uppför branterna med anor från förkristna skördefester.

Senare följer ett besök på ön Lough Derg, där tiden tycks ha stått stilla i tusentals år. Hit kommer människor för att under tre dagar rena själen och finna ödmjukhet för livet genom fasta, monoton barfotavandring i cirklar och förlitan på Gud.

Mot slutet av filmen låter en kvinna oss stifta bekantskap med älvor och småfolk, en ännu levande mytisk kultur som härrör från druidernas värld av sagor, poesi och musik.

Dessemellan skildrar filmen kvarlevande ålderdomliga seder och näringar i samklang med naturen.

Censur / granskning

Censurnummer 131217
Datum 1992-01-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1009 meter
Kommentar Aktlängder: 332-332-345 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1009 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen stockholmskritiker hade mycket till övers för Harpans barn. Vänligast var Bernt Eklund i Expressen.

Bernt Eklund, Expr: "Harpans barn handlar om religionen och gör det svårbegripliga begripligt genom att knyta ihop kristna seder med hedniska bruk. Dagens kyrkliga riter är en fortsättning på gårdagens folktro och fyller samma funktion.

Även om det ibland blir föredrag med rörliga ljusbilder har Christina ffrench gjort ett spännande reportage. När hon letar sig fram mot Irlands kollektiva undermedvetna öppnas en ny värld (-)."

Hanserik Hjertén, DN: "Christina ffrench går ambitiöst till väga. Hon berättar både om det heliga Irland och det vardagliga, både om bönerabblande och om brödbakande irländare. Hon meddelar kunskap om druider, tron på älvor och gammal irländsk gästfrihet, och då och då blickar hennes kamera ut över ett landskap av myt och saga.

Det är förvisso lärorikt, tänkvärt, stillsamt inträngande. Men kanske är en och en halv timme för mycket. Någon spännande bildberättare är knappast Christina ffrench. Hennes film tyngs av sitt undervisande uppsåt, känns ibland som irländsk gråvädershimmel som bara lättas upp av några kvinnoskratt eller en dans- och musikstund i hemmets vrå."

Hans Schiller, SvD: "En filmbetraktelse från Irland där varken James Joyce eller Brendan Behan, irländsk whiskey eller Guinness stout nämns är i och för sig en händelse värd att notera. Dessvärre är det också det bästa som kan sägas om Christina ffrenchs stelbenta nedslag bland älvor och religiös vidskepelse på den så kallade Gröna ön. Det hela har döpts till Harpans barn.

ffrench har av icke redovisade skäl begett sig till republiken och där med gapande mun och öppen kamera okritiskt låtit diverse bisarrerier med religiös anknytning fästa sig på filmremsan.

90 minuter långt har det blivit och det är minst 60 minuter för mycket eftersom filmen inte bara är oreflekterad utan även ostrukturerad. (-)

Inget ont om det bisarra i verkligheten utan tvärtom. Det är inte det som är problemet med Harpans barn utan att det hela är så trist, så tråkigt och så amatörmässigt behandlat och redigerat."

Kommentar Svensk filmografi

Harpans barn var regissören Christina ffrenchs (f 1935) första biofilm. Hon genomgick 1973-75 Dramatiska institutets fotolinje och har sedan 1977 arbetat som filmfotograf, redigerare och producent.

Inspelning

Lough Derg Irland

Visningar

Sverigepremiär 1992-04-24 Fågel Blå Stockholm Sverige 92 min

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Länder, Kulturer
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Irländarnas "hedniska arv" HARPANS BARN


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Den frånvarande orsaken -eller helvetets mening.
Omfång 10 s. + 3 s. inledning, budgetkalkyl och regissörens meritlista
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Guden som skapar tankens eld i människans huvud. Filmprojekt om irlänsk religion.
Omfång 9 s. + 6 s. inledning, budgetkalkyl och regissörens meritlista
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Guden som skapade... "Klosterscenen". Manus, tillägg.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Harpans barn - irländarnas "hedniska" arv.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Harpans barn - irländarnas "hedniska" arv. Dialogförteckning.
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Färg papper 6
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?