Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Amors bilar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk

Medverkande

Jan Broberg
bilbyggare

Lars Broberg
Jans bror, bilbyggare

Tony Broberg
Jans bror, bilbyggare

Kenneth Dahlberg
bilbyggare

Jan Fridh
bilbyggare

Tommy Granath
bilbyggare

Visa alla medverkande

Handling

Under ett år följer vi ett gäng tonårsgrabbar i Mora som slits mellan sitt stora intresse för bilar och sina flickvänner. Filmen följer särskilt Jan Broberg och hans ombyggnad av en...

Visa hela handlingen

Press

Många recensenter såg filmen som ett välkommet erkännande av en misskänd kulturyttring och en ovanlig skildring av konstnärligt skapande:Ylva M Andersson, GP: "Amors bilar kan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Verkställande producent
B-foto
Stillbildsfoto
Ljussättare
Negativklippning
Musikinspelning
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

- Medverkande:
Jan Broberg bilbyggare
Lars Broberg Jans bror, bilbyggare
Tony Broberg Jans bror, bilbyggare
Kenneth Dahlberg bilbyggare
Jan Fridh bilbyggare
Tommy Granath bilbyggare
Petra Andersson Jans flickvän
Yvonne Granath Kenneths flickvän
Ann-Louise Hansson "popoffer"
Camilla Herman "popoffer"
Margareta Andersson
Ove Broberg Jans pappa

Bolag

Handling

Under ett år följer vi ett gäng tonårsgrabbar i Mora som slits mellan sitt stora intresse för bilar och sina flickvänner. Filmen följer särskilt Jan Broberg och hans ombyggnad av en Volvo Amazon, årsmodell 1966. Det är hans tankar som förmedlas, och han drar flera gånger paralleller mellan sitt bilbyggande och annat konstnärligt skapande - bilen ser han som ett uttryck för identiteten.

I och utanför garaget, där Jan och de andra i gänget spenderar nästan all sin fritid, berättar de om hur intresset för bilar väcktes, om kärleksproblem med flickvännerna och om framtiden med fru och barn i Mora. (Dokumentär)

Censur / granskning

Censurnummer 127926
Datum 1988-10-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1795 meter


Censurnummer 127926
Datum 1988-10-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 718 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1795 meter
Längd i minuter 65 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Många recensenter såg filmen som ett välkommet erkännande av en misskänd kulturyttring och en ovanlig skildring av konstnärligt skapande:

Ylva M Andersson, GP: "Amors bilar kan beskrivas som ett nedslag i en kultur med ett levnadssätt som är tämligen okänt och absolut oförstått utanför den egna garagekretsen. Att bygga sin egen bil är att bygga upp sig själv. På så sätt blir Amors bilar en skildring av nutidens fanatiska identitetssökande, som ofta speglas i fysisk eller psykisk uppbyggelse på gym eller olika mottagningar. Amors bilar är en angelägen, skickligt berättad och bildmässigt välgjord film om något vardagligt men ändå bortglömt."

Jan Aghed, SDS: "Amors bilar var en av upptäckterna och de glada överraskningarna vid Filmens Dag - de oberoende filmarnas generalmönstring av årsproduktionen - nyligen.

Att konstatera vilken rik tillgång på nutidskänsla, verklighetssinne och obegagnade iakttagelser, tillsammans med en fräsch bildsyn, som den svenska dokumentärfilmen äger börjar nästan bli lika tjatigt som att påpeka i vilken allt tristare omfattning spelfilmen saknar samma saker.

Men det kan inte hjälpas - Ylva Floremans drygt timslånga dokumentär om ett gäng Moragrabbars bilvurm och passionerade hobbyarbete är ännu en påminnelse. (-)

Floreman tränger in i dessa motorbitna arbetarungdomars värld med en ovanlig blick för uttrycksfulla och sensulla detaljer och en beundransvärd ovilja att markera någon distans, allraminst av nedlåtande art, till deras allt uppslukande intresse.

Tvärtom framhäver hon - genom att visa, aldrig genom att predika - hur skapande de är, till den grad att hennes film kan ses som en engagerad visuell tillämpning på Göran Palms generösa kulturbegrepp.

Osökt och utan att göra någon påflugen poäng av det får hon också fram deras inställning till tjejer, äktenskap och framtid. Det är inga i politisk mening progressiva arbetarklassynglingar filmen låter oss möta. Men att vi får en fängslande, tänkvärd och roande inblick i deras verklighet är obestridligt, liksom att regissören är en av de inte så få udda begåvningar som det borde falla sig naturligt att odla och ge svängrum, om den filmpolitiska verkligheten vore en annan."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Allvaret, det är jobbet med bilen, i övrigt är pojkarna ännu på valpstadiet. Deras prat om flickor, en kväll på fiket, är spretigt och känslomässigt oerfaret. Den scenen blir också onödigt utdragen, men annars är Amors bilar en mycket levande dokumentärfilm gjord med känsla för styrkan i bildens 'språkliga' nyanser. Där finns en mycket medvetet hanterad frihet i förhållandet mellan bilder och dialog - inga illustrationer till en text. Hans-Åke Lerin heter fotografen. En av hans och regissörens finaste bildkompositioner rymmer både byggarslitet och - sedd genom vindruta och uppslagna garageportar - en vintrig hage med hästar i rörelse. Kameran ser det landskap som kanske ännu inte drabbat de unga bilbyggarna och drömmarna. Däremot är människorna i samhället märkvärdigt frånvarande i filmen.

En dag är bilbygget färdigt. Jans klarsynta kommentar rymmer en befrielse och utgör i mitt tycke den perfekta slutpunkten. Det han sedan säger om människans behov av att skapa är en upprepning vars poäng jag inte ser."

Kommentar Svensk filmografi

Amors bilar var journalisten och författaren Ylva Floremans andra dokumentärfilm efter debuten med Ovanlandet. Filmen var en utveckling av reportageboken "En amazon med gangsterkeps", som Floreman gjorde 1986 tillsammans med fotografen Maud Nycander. I en essä i tidningen Motorföraren (nr 12/1988) utvecklar hon sina intryck av de bilbyggande tonåringarnas vardag i Mora, och i en artikel i Arbetet 1991-06-16, i samband med den tredje TV-visningen av filmen, beskriver hon det långa arbetet med projektet 1984-88.

Att filmpremiären förlades till en rad städer utanför Stockholm skapade uppmärksamhet i lokalpressen. Till flera av visningarna inbjöds medlemmar av MHF-Ungdom genom särskilda utskick av föreningen. Det blev också debatt när Floreman, först i en artikel i DN 1988-09-18 och senare 1988-11-24 på LOs debattseminarium "Kultursponsring - till vad, för vem?", tog upp LOs försök att villkora sina anslag till filmen med vissa klippningar. Främst var det scenen då Jan och Kenneth träffar de två "popoffren", dvs två klädintresserade medelklassflickor, på en mack utanför Mora. På ett av sidofönstren i Kenneths bil syns ett SAF-märke från den s k fri företagarkampanjen. Floreman beskriver i sin debattartikel konfrontationen med LO-företrädarna:

"Efter visningen säger LO:s representant att det är en ärlig dokumentation av dessa ungdomar.

- Men det är synd att det finns ett SAF-märke på en av bilarna i filmen.

Om jag önskar en diskussion med LO om vidare stöd till filmen, måste jag ta bort SAF-märket. Det är LOs krav, och jag föreslås att retuschera bort märket, eller ta ut hela scenen, eller sätta in andra klippbilder. När något av detta är gjort kan jag återkomma.

SAF-märket sitter på en bil i en sekvens där det är en konfrontation mellan filmens killar och två tjejer. Märket sitter på utsidan av bakre sidofönstret, intill den ena tjejen. Av filmens totala längd, 65 minuter, syns märket cirka 20-30 sekunder.

Scenen är viktig för filmens berättelse. Det är en konfrontation mellan arbetarklass och medelklass, mellan landsbygd och storstad. Scenen är laddad. Om man ens noterar märket, förknippas det snarare med tjejerna än med killarna. I en fiction skulle man mycket väl kunnat förstärka klyftan genom att placera SAF-märket just där det nu sitter."

När Floreman åter tar upp frågan på LO-seminariet, rapporterar ABs utsände Gunder Andersson i en artikel 1988-11-25 under rubriken "Så avslöjas en sponsrare" om reaktionen från LOs kulturombudsman Lars-Göran Pettersson:

"Nu utbröt en viss förvirring. En viss trötthet också, och sorgsenhet. Samma gamla trista historia: arbetarrörelsens ängslighet. Istället för att göra en poäng av detta med ett SAF-märke på en arbetargrabbs bil, ha det som utgångspunkt för en ideologisk diskussion om hur och varför - nej locket på. Bort med allt som gör verkligheten motsägelsefull. Den stalinistiska reflexen.

Men kanske rörde det sig bara om ett olycksfall i arbetet? Hoppet fanns kvar.

Då reste sig Lars-Göran Pettersson i hela sin längd. Han var förvånad, lite upprörd nästan. Jag förstår inte vad du menar. Vi måste få ha inflytande över filmer vi är med och finansierar. Vi har alltid synpunkter på hur de ska klippas. Det är arbetarklassens pengar.

Lite generade bröt alla upp. Det gäller att minnas det bra som ändå sas, sa någon. Och alla nickade och suckade."

Inspelning

Mora Sverige

Visningar

TV-visning 1990-02-13 Kanal 1 Sverige
1990-02-17 Kanal 1 Sverige
1990-07-16 Kanal 1 Sverige
Urpremiär 1988-11-18 Sandrew Boden Sverige 65 min
1988-11-18 Capitol Göteborg Sverige 65 min
1988-11-18 Saga Mora Sverige 65 min
1988-11-18 Grand Trelleborg Sverige 65 min
Festivalvisning 1988-10-26 Skandia Uppsala Sverige 65 min (Uppsala Film Festival)
Annan visning 1988-11-18 Folkets Bio Stockholm Sverige 65 min (Filmens Dag)
1988-11-20 Bio Victor Stockholm Sverige 65 min (Filmens Dag)

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Ungdomskultur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AMORS BILAR


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Cupido's cars.
Omfång 20 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Cupido's cars.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Amors bilar.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper 7
Bakombild papper 3
Dia 4
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?