Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Black Jack
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1990-10-07

Medverkande

Helena Bergström
Inger Forsberg

Jan Mybrand
Kaj, bilmekaniker

Johannes Brost
Lennart, polis

Ing-Marie Carlsson
Anja, damfrisörska och Lennart f.d.

Reine Brynolfsson
Robert Mårbrink, butiksanställd

Carl Kjellgren
Tommy Sjöberg, trummis i BlackJack

Visa alla medverkande

Handling

En polisbil passerar i vintermörkret den välkända julbocken i Gävle. I bilen färdas Lennart och en kollega.Lennart smyger sig in i en lägenhet. Där ljuder musik. Kaj ger Robert en...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte nådiga mot BlackJack - med undantag för Jan-Olov Andersson i Aftonbladet och Per Olov Qvist i Chaplin.Jan-Olov Andersson, AB: "Filmen är ett triangeldrama. I ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Produktionsassistent
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Kompositör
Musikkonsult
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Specialeffekter, ljud
Övrig medarbetare

Medverkande

Helena Bergström Inger Forsberg
Jan Mybrand Kaj, bilmekaniker
Johannes Brost Lennart, polis
Ing-Marie Carlsson Anja, damfrisörska och Lennart f.d.
Reine Brynolfsson Robert Mårbrink, butiksanställd
Carl Kjellgren Tommy Sjöberg, trummis i BlackJack
Tony Ljungström Mats, sångare och gitarrist i BlackJack
Steve Kratz Nisse, sångare och basist i BlackJack
Tomas Fryk Kalle, keyboardspelare i BlackJack
Dave McShane Lasse, saxofonist i BlackJack
Lennart Hjulström Axel, rektor, Ingers far
Loa Falkman Bengt Lindell, skivproducent
Leif Andrée dörrvakten på Hagen
Monika Ahlberg Maria
Angelica Rubertson Eva, ICA-kassörska
Joel Pehrsson Sigge, Ingers son
Christina Barklund Kerstin, Tommys fru
Maria Weisby Kicki, Nisses fru
Yvonne Schaloske Eva, Lasses fru (bortklippt?)
Anne-Li Norberg Lennarts kollega i polisbilen
Kim Anderzon en i danspubliken på Hagen
Eddie Axberg man som slår vad
Hayati Kafé
Beppe Wackelin
Berth Idoffs
Johan Thorén (stuntman)
Ingmar Nordströms orkester
Leif Bloms Orkester
Lotta & Anders Engbergs orkester
Thor Görans

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
FilmTeknik AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning FilmMixarna AB

Handling

En polisbil passerar i vintermörkret den välkända julbocken i Gävle. I bilen färdas Lennart och en kollega.

Lennart smyger sig in i en lägenhet. Där ljuder musik. Kaj ger Robert en finslipande danslektion inför aftonens övningar. Lennart får veta att han är sen. Därefter tömmer de var sin stor drink.

Det är mycket folk på danspalatset. Kaj tittar med stora ögon på en nyanländ flicka. Det är Inger Forsberg, rektorns dotter, säger Lennart. Hon har återvänt från Stockholm och bor nu hos sin far. Hon har en son.

Robert får nobben när han bjuder upp. Han blir allt fullare och ägnar sig åt vadslagning om hur länge bocken kommer att stå, innan den bränns ned.

Dansgolvet lämnas tomt, och ett luciatåg gör entré. Robert försöker göra sig rolig. Han ropar något till lucian om hennes oskuld.

Lucian, Anja, lämnar sin plats och skäller ut först Robert och sedan Lennart, sin tidigare man, för att han inte har kunnat få tyst på Robert.

Inger ska åka hem, men bilen vill inte starta. Hon accepterar Kajs erbjudande om bogsering. Med Kaj åker också Robert och Lennart. Plötsligt meddelar Robert att han måste spy. Kaj tvärnitar, och Ingers bil smäller i.

Inger kommer med sin lille son, Sigge, till en verkstadslokal, där Kaj har reparerat hennes bil. Det bjuder han på, säger han. Han lockar henne att komma till Grottan på fredag. Då spelar hans kompisar, BlackJack. Han kör deras turnébuss.

I bilen till Grottan får Inger för första gången höra talas om den store kvinnokarlen Tommy, en skitstövel enligt Lennart. Vem är Tommy? frågar Inger. Trummisen i BlackJack, svarar Kaj.

På Grottan sitter Tommy bakom trummorna och tittar ut över ett folkhav. Robert släpps in först sedan Lennart har lovat att vaka över honom.

I en paus i dansen träffas Tommy och Anja i avskildhet. De kysser varandra.

Efteråt kommer Tommy in till de övriga i orkestern. Där är nu också Inger och Kaj. Tommy berättar om en spelning på Adam & Eva i Stockholm nästa fredag. Då kommer skivproducenten Bengt Lindell att finnas på plats.

Anja hämtar Lennart och för ut honom till julbocken. Många människor har samlats. Uppe på den står Robert. Han tänder på och det börjar brinna.

Bocken och Robert ses på stor förstasidesbild i tidningen. Lennart påminner om att det blev ett kännbart straff förra gången bocken brann. Men nu brann ju bara ett horn, invänder Robert. Jag fattar ingenting, säger han. Jag ska aldrig dricka mer.

När BlackJack spelar på Adam & Eva, är inte bara producenten där utan också Inger. Tommy upptäcker henne i dansvimlet. Efteråt erbjuder han henne bilskjuts hem.

De har ett trångt samlag i bilen utanför hennes fars hus.

Lennart har fått överta Tommys vita kavaj och visar upp den för Kaj och Robert. I fickan hittar han en lapp med en rad telefonnummer. Ett av dem går till Anja, upptäcker han. Den jäveln!

Det är nyårsafton i en danslokal. Anja och Lennart grälar. Robert är full. Tommy och Inger får ett ögonblick tillsammans, då han ber att få ringa henne i morgon.

Kaj följer med Inger hem, där han bränner av några raketer, innan han säger god natt.

Tommy ringer Inger och ber att få träffa henne på torsdag. Han har bokat hotell. De stämmer möte på Storviks järnvägsstation halv fem.

Tommy sitter i överläggning med skivproducenten. De är inte riktigt överens. Samtidigt kommer Inger till Storvik och slår sig ned i väntsalen.

Hon åker hem i en taxi. Hon är ensam hemma och ligger på sängen, när en bil stannar utanför. Tommy knackar på. Hon öppnar och börjar slå på honom. Strax efteråt ligger de i hennes säng.

Det är ännu en danskväll. Kaj och Inger sitter för sig själva. Han gör ett försök till kärleksförklaring. Jag uppskattar dig, säger han. Jag uppskattar dig också, säger hon.

Det pågår ett gräl mellan Tommy och Lennart. Inger kommer in och hör Tommy säga: Inger är ett vanligt jävla knull för mig.

Hon rusar i väg.

Hon ställer sig vid busshållplatsen. Kaj har väntat på henne i sin bil. Han kör fram, men hon vill inte åka in. Han kör bort, när bussen kommer. Hon stiger på.

Bussen passerar julbocken som brinner.

Censur / granskning

Censurnummer 130363
Datum 1990-09-26
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3045 meter
Kommentar Aktlängder: 498-509-579-503-557-399 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3045 meter
Längd i minuter 111 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte nådiga mot BlackJack - med undantag för Jan-Olov Andersson i Aftonbladet och Per Olov Qvist i Chaplin.

Jan-Olov Andersson, AB: "Filmen är ett triangeldrama. I ett litet samhälle strax utanför Gävle bor ensamstående mamman Inger (Helena Bergström). Den blyge Kaj (Jan Mybrand) blir kär i Inger. Som i stället faller för trummisen i dansbandet BlackJack.

Tommy (Carl Kjellgren) är en mansgris och brudraggare som bedrar sin fru så fort han får ett tillfälle. I närmaste vänkretsen återfinns också Lennart (Johannes Brost), hans exfru Anja (Ing-Marie Carlsson) och Robert (Reine Brynolfsson).

Sällan har 'vanliga' människors liv dramatiserats på ett så skickligt sätt som i BlackJack. Människornas förväntningar på danskvällarna, besvikelsen när det sällan blir som man har tänkt sig, ångesten över ännu en bortsupen helg, fyllesnacket - alltihop känns väldigt äkta i BlackJack. Från replikerna till skådespeleriet.

Just skådespeleriet lyfter filmen enormt. Samtliga nämnda, och även andra skådisar i mindre roller känns oerhört äkta i tonfall och repliker. Två förtjänar dock extra mycket beröm:

Helena Bergström, givetvis. Som med små medel förvandlar sin Inger till en livs levande människa. Som någon som finns på riktigt, som inte bara är en bra roll för en begåvad skådespelerska.

Filminstitutet kan posta Guldbaggen redan i dag!

Och så Reine Brynolfsson. Att han är en bra skådis visste vi, bl a efter sina roller i ett par rätt tungsinta Lars Norén-pjäser. Men här visar han sig också vara en komiker av allra högsta klass. (-)

Över huvud taget är BlackJack en film som tål att nämnas bredvid klassiska svenska vardagsskildringar som En kärlekshistoria, Den enfaldige mördaren och Mitt liv som hund."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "(-) hur fångar man det banala utan att själv bli banal? Hur skildrar man yta utan att bli ytlig? Det har alltid varit ett problem inom den film som velat skildra nationella fenomen - kräftskivor. lumpen, förortsidyller, sällskapsresor osv. Inte heller Colin Nutley når under ytan, men å andra sidan skildrar han den träffsäkert, aldrig elakt, utan med värme och den utanförståendes humor.

BlackJack är banal, men inte vulgär, den är enkel, men inte ointelligent. Den serverar med hygglig fart sin vardagshistoria såsom ett bra dansband river av sina låtar, utan att skämmas för att hjärta rimmar på smärta.

Det man kan beklaga är att Colin Nutley med sina obestridliga talanger inte förmått förtäta historien och ge en personligare version av denna vanliga verklighet.

Men många kommer nog att kunna nicka igenkännande i den underhållningens spegel Colin Nutley håller upp för den del av folket som brukar dansa till svensktoppens toner."

Hans Schiller, SvD: "Det har sagts till leda att det aldrig, aldrig går att göra en bra film på ett dåligt manus. Men ändå försöker man. Gång på gång. Som så många andra svenska filmer under senare år saknar BlackJack förutom ett bra manus en historia.

Man har haft dansbandsidén och nog är det dansbandsmusik så det stockar sig i saxofonerna. Men bortsett från det så är i stort sett det enda som händer att en klok tjej tar ett dumt beslut och väljer Don Juan i stället för Nalle Puh. (-)

Det är inte bara det att BlackJack har en tunn historia och ett taffligt manus, den är också ojämn både vad det gäller miljöövergångar och scenbyten. Ena stunden är det dramadokumentär på dansbanan, den andra är det kulissvajande TV-teater där pappa Hjulström i tre minuter talar om livet med dotter Bergström. Sedan blåser brasklappen bort i trumvirvlarna och dansen går vidare.

Visst kan man säga att det finns ögonblick (Helena Bergström) och repliker (Johannes Brost) som är acceptabla, men när resten känns som om Bert Karlsson krockat med Anders Wall i ett försök att rädda biografkassan innan taket störtar in så kommer man nog sanningen närmare än att påstå att BlackJack är ett seriöst försök att rädda den kommersiella svenska filmproduktionen."

Kommentar Svensk filmografi

I en artikel av Göran Linderoth (Dagens Nyheter 19.3.1990) berättar Colin Nutley om bakgrunden till BlackJack:

"Colin Nutley är oerhört fascinerad av den svenska dansbandsvärlden och har besökt ett stort antal danshak och talat med många band under de senaste åren.

Vart jag än har varit i Sverige så har dessa danshak funnits, från Skåne till Kiruna. (-)

- Jag har träffat många band och rest runt med dem. Man får höra ungefär samma historier. Varje band består av fem eller sex killar och det finns alltid en splittring mellan dem som kollar efter brudar och dem som inte gör det: 'The good guys and the bad guys'. Och det finns alltid en polistyp i bandet, moralisten. Och en som har fått till vana att ragga upp brudar.

Colin anser att det bland storstädernas intellektuella elit finns ett utbrett förakt för dansbanden och deras publik.

- Det är 600.000 människor som går ut och dansar varje vecka, det är ju helt otroligt i ett land med bara 8 miljoner invånare. Det finns 3.000 dansband i Sverige och det är en sådan viktig del av kulturen att det inte går att förneka den."

I samma artikel berättar Nutley också om sin filmiska arbetsmetod:

"Colin Nutleys regissörsstil bygger mycket på improvisationer. Han tillhör definitivt inte de filmskapare som har planerat varenda tagning in i minsta detalj.

- För mig är manuset bara hälften eller en fjärdedel av arbetet. Det är mer ett skelett och jag tycker att känslan av att jag kanske kommer att ramla nerför stupet är spännande. Jag väljer alltid skådespelare som är beredda att acceptera den faran och som gillar att få ett utrymme att agera på. I början av en film brukar jag säga åt alla som jobbar med mig att: 'Har ni några förslag, så lägg fram dom'."

BlackJack är den första Colin Nutley-filmen med Helena Bergström. Jens Peterson skriver i ett inspelningsreportage i Aftonbladet (6.3.1990):

"Helena Bergström spelar i de första scenerna. Det är Luciaafton - på låtsas - och kallt - på riktigt. Hon har huvudrollen. Det är första gången regissören Colin Nutley ser henne agera.

- Ja, jag visste ingenting om Helena. Jag såg en affisch på Röda Kvarn med ett ansikte som var helt rätt för filmen.

På SF förhörde han sig fram till att affischen gällde Kvinnorna på taket och att den blonda flickan också har en stor roll i 1939. De träffades och fann varandra direkt."

Inspelning

Gävle Sverige
Gästrikland Sverige
King Creole Stockholm Sverige (restaurang)
Göta Källare Stockholm Sverige (restaurang)

Visningar

Stockholmspremiär 1990-10-08 Saga Stockholm Sverige 111 min
Sverigepremiär 1990-10-07 Royal Gävle Sverige 111 min
TV-visning 1996-05-01 SVT2 Sverige 107 min
2000-03-12 SVT1 Sverige 107 min
2001-08-24 SVT1 Sverige 107 min
2002-12-25 TV4 Sverige 107 min
2004-09-19 TV4 Sverige 107 min
2004-12-18 TV4 Sverige 107 min
Urpremiär 1990-10-07 Royal Gävle Sverige 111 min
Dvd-release 2004-12-14 Sverige
TV-visning 2019-12-24 SVT1 Sverige
2020-04-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En solskenssång
Kompositör Peter Grundström
Textförfattare Peter Grundström
Framförs av Thor Görans


Originaltitel Malaika
Kompositör Adam Salim (1945)
Fadhili William (195-?)
Textförfattare Ingela "Pling" Forsman
Adam Salim (1945)
Fadhili William (195-?)
Framförs av Lotta & Anders Engbergs orkester


Originaltitel För alltid din
Kompositör Peter Grundström (1990)
Textförfattare Peter Grundström (1990)
Framförs av Thor Görans


Originaltitel Rhythm of the Rain
Kompositör John Gummoe (1963)
Textförfattare Britt Lindeborg (svensk text)
John Gummoe (engelsk text 1963)
Framförs av Thor Görans


Originaltitel Tusind røde roser
Kompositör Arnoldus Treffers
Textförfattare Frank Blicher
Ulf Georgsson
Framförs av Stefan Borsch


Originaltitel Gläns över sjö och strand
Kompositör Alice Tegnér (1893)
Textförfattare Viktor Rydberg (1891)
Arrangör Martin Hederos
Framförs av Ingmar Nordströms orkester


Originaltitel I ett lusthus
Kompositör Johnny Thunqvist
Kaj Svenling
Textförfattare Johnny Thunqvist
Kaj Svenling
Framförs av BlackJack


Originaltitel Så nära havet
Kompositör Christer Ericsson
Textförfattare Christer Ericsson
Framförs av BlackJack


Originaltitel Corinne, Corrina
Textförfattare Mitchell Parish (engelsk text 1931)
Arrangör J. Mayo Williams (1929)
Bo Chatman (1929)
Framförs av BlackJack


Originaltitel Last Date
Kompositör Floyd Cramer (1960)
Textförfattare Gösta Rybrant (svensk text 1961)
Boudleaux Bryant (1960)
Skeeter Davis (1960)
Framförs av BlackJack


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström
Framförs av Ingmar Nordströms orkester


Originaltitel Alltid på väg
Kompositör Mikael Wendt
Michael Larsson
Textförfattare Christer Lundh
Framförs av Leif Bloms Orkester


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare kör


Originaltitel Sista dansen
Kompositör Bert Månson
Textförfattare Bert Månson
Framförs av BlackJack


Originaltitel Säg det en gång till
Kompositör Fia Skarp
Anna Westring
Lena Andersson
Ulla Andersson
Textförfattare Fia Skarp
Anna Westring
Lena Andersson
Ulla Andersson
Framförs av Lotta & Anders Engbergs orkester


Originaltitel Inget kan stoppa oss nu
Kompositör Lasse Holm
Textförfattare Ingela "Pling" Forsman
Framförs av BlackJack


Originaltitel I'll Make It All Up to You
Kompositör Charlie Rich
Textförfattare Charlie Rich
Sångare Jerry Lee Lewis


Originaltitel Dagen är kommen
Kompositör John Francis Wade (1743)
Textförfattare John Francis Wade (1746)
Eva Norberg-Hagberg (1974)
Sångare kör


Originaltitel Säg att vi ses
Kompositör Lasse Holm
Textförfattare Lasse Holm
Framförs av Berth Idoffs


Originaltitel Dansa hela natten
Kompositör Keith Almgren
Textförfattare Keith Almgren
Framförs av BlackJack


Originaltitel Jul, jul, strålande jul
Kompositör Gustaf Nordqvist
Textförfattare Edvard Evers
Framförs av Ingmar Nordströms orkester


Originaltitel En sång i mitt hjärta
Kompositör Mona Gustafson
Textförfattare Mona Gustafson
Framförs av Leif Bloms Orkester


Originaltitel Har den äran


Originaltitel Lycka för mej
Kompositör Magnus Persson
Helene Persson
Textförfattare Ingela "Pling" Forsman
Sångare Lotta Engberg
Framförs av Berth Idoffs


Originaltitel Great Balls of Fire
Kompositör Otis Blackwell (1957)
Jack Hammer (1957)
Textförfattare Otis Blackwell (1957)
Jack Hammer (1957)
Sångare Jerry Lee Lewis


Originaltitel Nu tändas tusen juleljus
Kompositör Emmy Köhler (1939)
Textförfattare Emmy Köhler (1939)
Arrangör Mats Bergström
Framförs av BlackJack


Originaltitel Rock 'n' roll är du
Kompositör Lasse Holm
Textförfattare Lasse Holm
Framförs av BlackJack


Originaltitel Waiting for the Morning
Kompositör Jon Terje Rovedal
Jan Thoreby
Lars Kilevold
Eivind Rølles
Textförfattare Susanne Alfvengren (svensk text)
Jon Terje Rovedal (engelsk text)
Jan Thoreby (engelsk text)
Lars Kilevold (engelsk text)
Eivind Rølles (engelsk text)
Sångare Kikki Danielsson


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3035


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3045


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Colin Nutley BLACKJACK
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Colin Nutley BLACKJACK BLACKJACK BLACKJACK
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BLACK JACK


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel BlackJack. Filmmanus av Colin Nutley och Johanna Hald i samarbete med Catti Edfeldt och Kjell Sundstedt.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel BlackJack. Filmmanus av Colin Nutley och Johanna Hald i samarbete med Catti Edfeldt och Kjell Sundstedt. Version 2.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 5
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?