Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Om filmen Boka filmen
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel Månen är en grön ost
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2018-03-08

Medverkande

Lars Edström
skepparen - Blå

Ewa Fröling
harpisten - Violett

Jill Purce
basisten - Grön

Maria Rossman
modern

Nora Rossman
Nora, den äldre dottern

Visa alla medverkande

Om filmen

 En film för stora barn och små vuxna", sa Zetterling, som leker med förmänskligade färger, clownkonster, nonsensrim och förvrängda bilder. – Blå,...

Visa hela texten

Handling

Psykedelisk sommarskildring från Stockholms skärgård där systrar leker rött, gult, blått, grönt, violett, svart och indigo tillsammans med excentriska besökare. Mai Zetterlings...

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmenEn film för stora barn och små vuxna", sa Zetterling, som leker med förmänskligade färger, clownkonster, nonsensrim och förvrängda bilder.

– Blå, säger en storasyster och pekar på sjökaptenen Lars Edström, som i verkligheten snart ska bli chef för Stockholms stadsteater. – Blu, härmar lillasystern. Föräldrarna hinner knappt öppna sommarhuset förrän siluetten av en katt rör sig bakom gardinen och systrarna kliver in i en annan värld. Och vi med dem; bilder förvrängs och gestalter dubbelexponeras, och flickorna betraktar märkliga vuxna som gör konster och rabblar nonsensrim. Varje figur har sin egen färg. Katarina Strandmark är en indigofärgad häxa, Lars Edström är en blå sjöman, Eva Fröling är en violett harpist, Ingvar Boman är en röd clown, Håkan Wallbom är en orange clown, tvillingarna Anders och Walter Söderlund är gula och Jill Purce är en grön basist. Cirkustältet är rött, och Boman och Wallbom är roliga som tjur och toreador som byter roller. Indianen och kineserna är inte roliga, och storasystern borde inte ha fotograferats naken. 40 år känns som ett ljusår.

Gillar man hallucinatoriska effekter, färg och allmän gränslöshet, så är Mai Zetterlings film mycket tillfredsställande. Gör man inte det får man i alla fall se något unikt. I tidskriften FLM (juni 2015) skriver Anna Linder om hur den legendariska producenten Lisbet Gabrielsson på ett seminarium fick frågan om Zetterling var en visionär före sin tid. Hon svarade att det snarare var alla andra som var efter sin tid.

Gabrielsson berättar om hur Zetterling "alltid fann en väg ut om än dörrarna var stängda. Som när hon kom till henne med idén till en lång dokumentärfilm om den korrupta ledningen och styrningen av OS. Ett projekt som var för stort för Lisbeth att producera. – OK, sa Zetterling, då skriver jag ett manus till en barnfilm istället… "

"En film för stora barn och för små vuxna" kallade hon den.

Eva Fröling var i början av sin filmkarriär och harpisten i Månen är en grön ost var hennes tredje roll. Fem år senare skulle hon göra misstaget att gifta sig med biskopen i Fanny och Alexander. Skådespelaren och regissören Lars Edström, professor Kalkyls röst i en lång rad Tintin-filmer, hade haft sin första filmroll i Peter Weiss Hägringen, där han enligt filmdatabasens innehållsbeskrivning spelar en hejdlöst skrattande man som skuttar in i ett likrum.

1984, sjutton år efter den feministiska klassikern Flickorna, filmen Zetterling beskriver som en "urflopp", intervjuade Jannike Åhlund och Solveig Nordlund regissören i hennes hem i Frankrike. I dokumentärfilmen Möte med Mai berättar hon om hur trött hon blev på att vara filmstjärna, om skandalen kring de erotiska inslagen i Älskande par och Nattlek, om att man påstod att hon fått grövre ansiktsdrag av att göra egna filmer och "regisserade som en man". Hon hade gjort film om kvinnor, men "det där med kvinnofilm" hade hon aldrig förstått. "Jag är ju man också, jag är ju allt. Jag har gjort en film om tyngdlyftare. Vi ska kunna rota i allting, inte bara i kvinnliga psyken. Jag vill göra mänskliga filmer." Men ett kvinnopsyke till blev det: Zetterlings sista film Amorosa, där Stina Ekblad spelar författaren Agnes von Krusenstjerna, blev en triumf.

"Jag är ju allt." 1969 hade Dennis Hopper och Peter Fonda öppnat perceptionens dörrar i Easy Rider. Den scenen är ingenting mot Månen är en grön ost, som måste varit utmanande till och med på 1970-talet. "Jag vill vidga mina gränser" sa Zetterling, och om urfloppen Flickorna har en drömlik logik, så har regissören kastat allt förnuft överbord i Månen är en grön ost. Det är modigt.

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Medverkande

Christian Berling fadern
Lars Edström skepparen - Blå
Ewa Fröling harpisten - Violett
Jill Purce basisten - Grön
Maria Rossman modern
Nora Rossman Nora, den äldre dottern
Tiu Rossman Tiu, den yngre dottern
Katarina Strandmark häxan - Indigo
Anders Söderlund ena tvillingen - Gul
Walter Söderlund andra tvillingen - Gul
Ingvar Boman clown - Röd
Håkan Wallbom clow - Orange

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet (i-fonden)
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Laboratorium AB Film-Labor
Mixning AB Europa Film

Handling

Psykedelisk sommarskildring från Stockholms skärgård där systrar leker rött, gult, blått, grönt, violett, svart och indigo tillsammans med excentriska besökare. Mai Zetterlings experimentella långfilm spelades in 1977, men fick aldrig biografpremiär utan visades först två år senare i en förkortad tv-version.

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 790 meter
Längd i minuter 72 min


Inspelning

1976 1976

Visningar

TV-visning 1979-10-19 TV1 Sverige 50 min
Sverigepremiär 2018-03-08 Filmhuset Stockholm Sverige 71 min
Cinemateksvisning 2018-03-08 Filmhuset Stockholm Sverige 71 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 775


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 16 mm


Typ I-band musik
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The moon is a green cheese. Filmmanuskript av Mai Zetterling.
Omfång Ca 400 s. Teamlista, inspelningsplan, inspelningsrapporter ca 150 s. +polaroidfickor ca 15 s. ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The moon is a green cheese. Av Mai Zetterling.
Omfång 43 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The moon is a green cheese.
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The moon is a green cheese.
Omfång 17 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The moon is a green cheese.
Omfång 6 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 28
Dia 28
Album Nej


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 71 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


TV-distribution

Tekniska fakta

Längd i minuter 50 min


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?