Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Regi Andrej Tarkovskij
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-09-23

Medverkande

Om filmen

Michal Leszczylowski, som klippte Offret med Tarkovskij, växlar mellan intervjuer och material från inspelningen som blev regissörens sista. Erland Josephson läser...

Visa hela texten

Handling

En dokumentärfilm om inspelningen av "Offret" samt inklipp från TV-intervjuer med Andrej Tarkoskij.

Press

Hanserik Hjertén i DN konstaterade att "det blivit ett utmärkt filmporträtt, osentimentalt men med en underström av värme, beundran och saknad." Elisabeth Sörenson, SvD: "Skicklig...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Michal Leszczylowski, som klippte Offret med Tarkovskij, växlar mellan intervjuer och material från inspelningen som blev regissörens sista. Erland Josephson läser ur Tarkovskijs texter.

”Kameran gick sönder” säger Sven Nykvist, och Andrej Tarkovskij ser på honom. Sedan gömmer han ansiktet i händerna och ylar. Huset har brunnit ner, men mitt i tagningen tog batteriet slut.

Man bygger ett nytt hus att elda upp. Innan scenen ska tas den här gången, slätar Tarkovskij till Erland Josephsons hår med händerna och kysser honom på pannan. Filmen man gör är Offret, och den ska bli Tarkovskijs sista. När han dör fyra månader efter premiären har han gjort sju långfilmer, fem i Sovjetunionen och två i exil.

”Jag måste ha tag på den där jävla Håkansson.” ”Är det torr skit? Ska jag inte ha såna där pölar som det brukar vara?” ”Ska jag behöva lära er som är från Sverige hur en hägg ser ut?!” Vi är på Gotland, och Arne Carlsson och Lasse Ulander har filmat teamet under inspelningen. Michal Leszczylowski, som klippte Offret tillsammans med Tarkovskij, har vävt samman materialet med intervjuer och passager ur regissörens texter.

Så här skriver Leszczylowski i filmens programblad: ”Joseph Conrad skrev att grunden för varje konstverk består i viljan att bryta ut ett stycke tid ur livets obarmhärtiga flöde och göra det tillgängligt för andra. Tiden jag tillbringade med Andrej Tarkovskij under arbetet med Offret kommer att blekna bort som allt annat i våra minnen. Jag vill inte att det ska hända. Kanske är jag rädd att gå vilse i minnets labyrint, eller kanske är det min tillgivenhet för honom som driver mig, jag vet inte.[…]

Under vårt gemensamma arbete blev jag vittne till Andrejs enorma arbetsdisciplin. Trots att filmen bara bestod av ungefär 120 klipp, skulle så gott som vartenda klipp analyseras grundligt och kritiskt. Att klippa den här filmen var inte detsamma som att verkställa på förhand givna lösningar. Det var en skapande process som utspelade sig mellan två poler: den primära visionen och filmmaterialets självständiga, inre liv. Att upprätthålla dessa båda poler var ett villkor för att Tarkovskijs konstnärliga vision skulle framstå som levande.

Processen var inte så enkel som antalet klipp skulle kunna tyda på. Under arbetets gång förkortade vi filmen fyrtio minuter från den första projektionen. Den enda scen [därifrån] som över huvud taget aldrig kom med i filmen var en scen där Alexander skriver ett brev till sin familj. De övriga nedklippningarna skedde i redan befintliga scener.

Enligt Tarkovskij är filmen den enda konstart som kan skildra verkligheten i tiden, i ordets bokstavliga betydelse. Filmen är en mosaik av tid, och tiden utgör grundvalen för de övriga komponenterna, som filmskaparen väljer egenmäktigt. Såväl under det scenografiska arbetet som under klippningen var Tarkovskij hela tiden närvarande och lämnade inte något åt slumpen.”

Filmen fick lysande recensioner. Svenska Dagbladets Elisabeth Sörenson skrev: ”Skicklig avvägning mellan de olika komponenterna gör att åskådaren tvärs igenom filmen behåller känslan av närvaro under inspelningen – vilken kommer att ge Leszczylowskis film en oerhörd dramatisk tillspetsning i den stund då den viktigaste tagningen misslyckas. I det ögonblicket kommer vi Tarkovskij mycket nära – och erfar samtidigt hur starkt engagerat hela filmkollektivet är i skeendet. Ingen är oberörd och man erinrar sig att Tarkovskij tidigare sagt att det gäller att göra medarbetarna till medgestaltare, vilka deltar som självständiga och skapande konstnärer.[…]  Regi Andrej Tarkovskij är en mycket märkvärdig film för den som är fascinerad av film, av filmens konstnärliga problem och av mötet med en av filmens stora, egensinniga visionärer."

Nina Widerberg (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Specialeffekter, foto
Mixning
Översättare
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1988
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1996
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En dokumentärfilm om inspelningen av "Offret" samt inklipp från TV-intervjuer med Andrej Tarkoskij.

Censur / granskning

Censurnummer 127870
Datum 1988-09-15
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2779 meter
Kommentar Aktlängder: 561-562-546-561-549 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2779 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Hanserik Hjertén i DN konstaterade att "det blivit ett utmärkt filmporträtt, osentimentalt men med en underström av värme, beundran och saknad."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Skicklig avvägning mellan de olika komponenterna gör att åskådaren tvärs igenom filmen behåller känslan av närvaro under inspelningen - vilken kommer att ge Leszczylowskis film en oerhörd dramatisk tillspetsning i den stund då den viktigaste tagningen misslyckas [branden av huset, vilken senare togs om]. I det ögonblicket kommer vi Tarkovskij mycket nära - och erfar samtidigt hur starkt engagerat hela filmkollektivet är i skeendet. Ingen är oberörd och man erinrar sig att Tarkovskij tidigare sagt att det gäller att göra medarbetarna till medgestaltare, vilka deltar som självständiga och skapande konstnärer.(-)

Regi Andrej Tarkovskij är en mycket märkvärdig film för den som är fascinerad av film, av filmens konstnärliga problem och av mötet med en av filmens stora, egensinniga visionärer."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Det har blivit en film, där reflektioner kring konstskapandet blandas med vardagliga handlingar. Den som aldrig varit med under en filminspelning måste bli gruvligt imponerad av det tålamodsfyllda arbete som ligger bakom en film.

Andrej Tarkovskij är ständigt närvarande. Han lägger märke till minsta detalj, kommenterar färger, en stols plats i rummet, kläder, ljus och han instruerar skådespelarna både verbalt och handgripligen. (-) Det är underhållande och häpnadsväckande att se hur ordning föds ur kaos, hur stökiga scener förvandlas till konst. Leszczylowski ger oss rika möjligheter att jämföra och fläta samman hela detta rika material, som östs ur så många källor, till en helhet.(-)

Vi möter öga mot öga en av 1900-talets stora regissörer. Det är ett roligt, stimulerande och vemodsfyllt möte."

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Andrej Tarkovskij var en gränszonernas filmdiktare. Bortvänd från det ytblanka teknikersamhället stod han på tröskeln till det okändas skymningsrum där kanske miraklet skimrar. Är det inte denna tro på undret som gav honom kraft att genomglödga hela arbetskollektivet bakom Offret: ur inspelningens tungrodda maskineri föddes till sist - konstverket.

Det är också ett under!"

Kommentar Svensk filmografi

Michal Leszczylowski (f 1950) arbetade med Andrej Tarkovskij under klippningen av Offret 1985-86. Leszczylowski hade då länge varit verksam som filmklippare i Sverige, dit han kom från Polen 1971; i hemlandet hade han studerat ekonomi. I Sverige började han inom filmen genom att assistera filmfotografen Silvano Agosti och sökte sedan till Dramatiska institutet, där han antogs på ljudlinjen 1976. På olika vägar kom han sedan i närmare kontakt med filmklippning. I dag (1994) är han också verksam som lärare vid Dramatiska institutet - i filmklippning.

I programbladet för Regi Andrej Tarkovskij har Leszczylowski berättat om sitt samarbete med Tarkovskij:

"Joseph Conrad skrev att grunden för varje konstverk består i viljan att bryta ut ett stycke tid ur livets obarmhärtiga flöde och göra det tillgängligt för andra. Tiden jag tillbringade med Andrej Tarkovskij under arbetet med Offret kommer att blekna bort som allt annat i våra minnen. Jag vill inte att det ska hända. Kanske är jag rädd att gå vilse i minnets labyrint, eller kanske är det min tillgivenhet för honom som driver mig, jag vet inte.

Andrej släppte in mig i sin värld. Den tid jag vistades bland hans idéer, tankar och känslor berikade mig. Jag var inte den ende. Många av oss som arbetade med filmen kände på samma sätt.(-)

Under vårt gemensamma arbete blev jag vittne till Andrejs enorma arbetsdisciplin. Trots att filmen bara bestod av ungefär 120 klipp, skulle så gott som vartenda klipp analyseras grundligt och kritiskt. Att klippa den här filmen var inte detsamma som att verkställa på förhand givna lösningar. Det var en skapande process som utspelade sig mellan två poler: den primära visionen och filmmaterialets självständiga, inre liv. Att upprätthålla dessa båda poler var ett villkor för att Tarkovskijs konstnärliga vision skulle framstå som levande.

Processen var inte så enkel som antalet klipp skulle kunna tyda på. Under arbetets gång förkortade vi filmen fyrtio minuter från den första projektionen. Den enda scen [därifrån] som över huvud taget aldrig kom med i filmen var en scen där Alexander skriver ett brev till sin familj. De övriga nedklippningarna skedde i redan befintliga scener.

Enligt Tarkovskij är filmen den enda konstart som kan skildra verkligheten i tiden, i ordets bokstavliga betydelse. Filmen är en mosaik av tid, och tiden utgör grundvalen för de övriga komponenterna, som filmskaparen väljer egenmäktigt. Såväl under det scenografiska arbetet som under klippningen var Tarkovskij hela tiden närvarande och lämnade inte något åt slumpen."

Michal Leszczylowski erhöll 1988 en Guldbagge för "kreativa insatser i svensk film; för Regi Andrej Tarkovskij, som fördjupar bilden av en av de största filmskaparna". Filmen rönte stor uppmärksamhet utomlands vid tjugotalet festivaler och belönades med många priser, bl a det nordiska filmpriset i Lübeck 1988.

Förlaga

Visningar

Sverigepremiär 1988-09-23 Fågel Blå Stockholm Sverige 101 min
Videorelease 1996-09 Sverige 97 min
Annan visning 1988-11-20 Bio Victor Stockholm Sverige 101 min (Filmens Dag)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1989 Kreativa insatser Michal Leszczylowski
Göteborgs-Postens Nordiska Filmpris Göteborg 1989 Michal Leszczylowski
Festivalpris São Paulo 1989 (2:a plats vid publikomröstning)
Leningrad 1989 (serebrjanyj kentavr/silverkentaur)
Figueira da Foz 1989 (Grand Prix i dokumentärfilmklassen)
San Francisco 1989 (hedersomnämnande)
Lûbeck 1988 (nordiska filminstitutens pris)
Silver Hugo Chicago 1988

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Konst, Målning, Teckning, Foto

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2761


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DVD


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2779


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2779


Typ I-band
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel REGI ANDREJ TARKOVSKIJ
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Images and voices.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Images and voices.
Omfång 13 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Vardagar med Tarkovskij.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Bilden och rösten från inspelningen av Andrej Tarkovskijs film Offret - Sacrificatio.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Régie: André Tarkovsky.
Omfång 47 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 31 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Andrei Tarkovski.
Omfång 33 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Andrei Tarkowsky.
Omfång 28 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Andrei Tarkowski.
Omfång 57 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista "Regi Andrej Tarkovskij" svensk version.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Regi Andrej Tarkovskij.
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Directed by Andrei Tarkovsky. Regi A T
Omfång 47 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista "Regi Andrei Tarkovskij" svensk version.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 31 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Andrei Tarkowski.
Omfång 38 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Directed by Andrej Tarkovskij. English text.
Omfång 80 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Musikförteckning för Regi - Andrej Tarkovskij
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Färg papper 7
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 98 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?